Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00
Sarbatori fericite!
Black Friday la Spring | Comenzi telefonice: 0374.471.155
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Ablactatie sau cand se recomanda intreruperea alaptarii in mod sigur si sanatos

Ablactatie sau cand se recomanda intreruperea alaptarii in mod sigur si sanatos

Postat in: Mama si copilul
Irina Ghiniţă
de , Farmacist
Data publicării: 1 august 2024 Ultima actualizare: 1 august 2024

Ablactatia este stoparea alaptarii si reprezinta o decizie de a intrerupe practica hranirii bebelusului prin alaptare directa la san din diverse motive, cum ar fi: nevoia de a introduce hranirea cu biberonul sau hrana solida, intreruperea lactatiei din cauza unor motive medicale sau personale ale mamei, nevoia de a permite altor persoane sa hraneasca bebelusul. Laptele matern are o compozitie ideala de nutrienti, cu lipide (55%), glucide (38%) si proteine (7%), transformandu-l in hrana perfecta pentru copii. Contine componente precum imunoglobuline, lactoferina, seleniu, betacaroten si fibre prebiotice, care contribuie la dezvoltarea sistemului imunitar. Lactoferina, acizii grasi polinesaturati si vitamina K sprijina sanatatea sistemului cardiovascular.

Raportul optim de calciu, fosfor si vitamina D sustine dezvoltarea corespunzatoare a sistemului osos. Laptele matern ofera protectie imunitara, reducand semnificativ riscul de diabet, infectii digestive, infectii respiratorii, astm, leucemie si cancer, conform studiilor.Bebelusii alaptati sunt mai putin expusi riscului de obezitate. De asemenea, bebelusii alaptati prezinta un risc mai scazut de otite, datorita mecanismului de hranire direct de la sanul mamei, comparativ cu biberonul, ceea ce faciliteaza dezvoltarea trompei lui Eustachio si functionarea optima a urechii interne.

Cercetarile indica faptul ca cei alaptati au tendinta de a avea un coeficient de inteligenta (IQ) mai ridicat. Alaptarea reprezinta nu doar un aport nutritional, ci si o expresie a iubirii dintre mama si copil. Prelungirea alaptarii pana la 1 an si jumatate ofera confort si protectie impotriva bolilor. Se consolideaza legatura mama-copil, iar independenta acestuia incepe sa se contureze. Copilul este suficient de mare pentru a coopera in procesul de renuntare treptata la alaptare, respectandu-i ritmul confortabil. Desi nu va dura pentru totdeauna, alaptarea este un cadou si o unealta pentru amandoi, care va ajuta copilul sa-si gaseasca momentul de independenta. Indiferent de durata aleasa pentru alaptare, vei aprecia intotdeauna decizia de a hrani cu lapte matern. Conexiunea speciala dintre mama si copil creata in timpul alaptarii este inegalabila si de nepretuit.

Cand are loc intreruperea alaptarii

Inreruperea alaptarii, cunoscuta in termeni populari ca ,,intarcare”, are loc atunci cand atat mama, cat si copilul sunt pregatiti. Cand decizi sa intrerupi alaptarea, este esential sa o faci in mod treptat. Aceasta abordare permite adaptarea optima a mamei si copilului la schimbarile fizice si emotionale. Din punct de vedere biologic, intarcarea poate avea loc intre varsta de doi ani si jumatate si sapte ani.

Pentru o intarcare fara complicatii, se recomanda sa o faci treptat. In acelasi timp, se incurajeaza introducerea hranei solide. Retetele de piureuri pentru bebelusi din zilele noastre sunt mai apetisante si variate decat cele existente in vremurile demult apuse. Pentru a preveni angorjarea sanilor la intarcare, se poate utiliza pompa de san. Daca bebelusul are sub un an, aceasta poate fi o necesitate. Un truc pentru reducerea productiei de lapte este extragerea unei cantitati mai mici decat in mod obisnuit. Acest lucru informeaza organismul ca trebuie sa produca mai putin lapte.

Deoarece pomparea stimuleaza fluxul de lapte, este important sa pompezi mai putin timp decat ai face-o intr-o sesiune de alaptare obisnuita. O pompa electrica de san poate ajuta in acest proces, ajutandu-te sa previi angorjarea prin indepartarea laptele din san. In cele din urma, productia de lapte se va opri. Daca vei colecta laptele pentru hranirea ulterioara, acesta poate fi depozitat in recipiente pentru lapte matern si pastrat in frigider.

Pentru o intarcare treptata, recomandarea specialistilor este sa reduci numarul de alaptari, incepand cu o data pe saptamana. Poti incepe prin a elimina hrana de la amiaza sau pe cea care ii place cel mai putin bebelusului. De obicei, ultimele sesiuni inainte de somn si primele sesiuni de hranire dupa trezire sunt ultimele care sunt eliminate. Este important sa tii cont de diversificarea la bebelusi, mai exact de momentul in care alegi sa hranesti bebelusul, deoarece alaptatul este, in general, urmat de perioada de somn. In timpul procesului de intarcare, sanii mamei vor continua sa produca lapte pana cand nu vor mai produce deloc. Ca rezultat, este posibil sa apara scurgeri de lapte pe haine. Pentru a pastra hainele uscate si fara pete de lapte, tampoanele pentru sani pot fi utile dimineata, la pranz si noaptea.

In timpul procesului de intarcare, atat mamele, cat si sugarii, trec prin schimbari fizice si emotionale. Pentru a sustine aceasta tranzitie, bebelusii ar trebui sa primeasca mai multe imbratisari si afectiune. Aceste gesturi suplimentare de iubire contribuie la mentinerea sentimentului de apropiere si conexiune pe care atat mama, cat si bebelusul l-au experimentat in timpul alaptarii.

Cum iti dai seama ca poti opri alimentarea cu lapte matern

Decizia de a intrerupe alaptarea vine si din partea copilului. Exista semne care indica faptul ca un copil este pregatit sa fie intarcat si anume:

  • Accepta mai usor hrana solida si alte bauturi
  • Este mai interesat de alimentele solide decat de sanul mamei
  • Este usor distras de la san
  • Refuza frecvent sanul
  • Se hraneste din ce in ce mai putin cu laptele matern

Aceste semne sugereaza ca pruncul incepe sa isi manifeste interesul si capacitatea pentru hrana solida si ca poate fi pregatit pentru tranzitia catre o dieta diversificata. Este important sa respecti nevoile si ritmul de dezvoltare ale copilului si sa iei decizia de a intrerupe alaptarea sau de a introduce alimentele solide in functie de semnalele pe care le da copilul.

Situatiile in care intreruperea alaptarii se produce involuntar pot fi cauzate de lipsa informatiilor (suplimentarea cu biberonul poate duce la scaderea lactatiei sau copilul poate refuza sanul si mama nu stie cum sa abordeze situatia) sau din necesitate (imbolnavire grava a mamei sau necesitatea unui tratament incompatibil cu alaptarea, risc crescut in cazul unei sarcini, daca au existat avorturi sau nasteri premature in trecut). Aceste situatii pot influenta neintentionat decizia de a intrerupe alaptarea. Indiferent de motivul intreruperii alaptarii, este recomandat sa se realizeze acest proces treptat si cu dragoste. Alaptarea inseamna mai mult decat hrana, reprezentand o legatura speciala intre mama si copil.

O intarcare brusca sau prematura poate avea consecinte emotionale asupra copilului si a mamei. Este important sa iei in considerare impactul deciziei si sa fii sigura ca doresti stoparea alaptarii. Specialistii recomanda mamelor sa incerce sa alapteze cel putin un an, iar intarcarea sa se produca atunci cand bebelusul este pregatit. Este normal ca fiecare copil sa aiba propriul ritm de dezvoltare, iar momentul intarcarii poate varia. In momentul in care decizi sa nu mai alaptezi, poti incerca sa inlocuiesti treptat aceasta activitate pe care bebelusul o adora, cu alte activitati. Este nevoie de rabdare si, potrivit mamelor care au trecut prin acest proces, sa se distraga atentia copilului cu activitati distractive.

Bibliografie:

Hinojosa, Leonardo; González, Juan; Barrios-Masias, Felipe; Fuentes, Francisco; Murphy, Kevin; Hinojosa, Leonardo; González, Juan A., published 2012;

Barrios-Masias, Felipe H.; Fuentes, Francisco (November 2018). "Quinoa Abiotic Stress Responses: A Review"; Zhang, Heng; Li, Yuanyuan, expose 23 september 2003;

Zhu, Jian-Kang (26 November 2018). "Developing naturally stress-resistant crops for a sustainable agriculture"; Rasmussen, Claus; Lagnaoui, Aziz; Esbjerg, Peter (5 January 2003);

"Advances in the Knowledge of Quinoa Pests" (PDF). Food Reviews; McGrath, Matt (8 February 2017). "Quinoa genome could see 'super-food' prices tumble". BBC News.  2017;

 

Articole similare
Ce sunt aminoacizii? De ce au nevoie copiii de ei? Beneficii organism Ce sunt aminoacizii? De ce au nevoie copiii de ei? Beneficii organism

Conform multor studii desfasurate in ultimii zeci de ani s-a ajuns la concluzia ca este imposibil sa ne luam necesarul de nutrienti doar din alimentatie, motiv pentru care cele mai multe persoane se confrunta cu deficit de vitamine si minerale.

1 august 2024
Edited 1 august 2024
citește articolul
Rolul acizilor grasi polinesaturati in alimentatia copiilor Rolul acizilor grasi polinesaturati in alimentatia copiilor

Corpul nostru poate folosi proteine pentru a genera energie, dar carbohidratii si grasimile nu pot fi transformate in proteine. De aceea, in special la copii, cantitatea si compozitia proteinelor - aminoacizii care stau la baza - sunt de cea mai mare importanta pentru dezvoltarea corecta si sanatoasa iar acizii grasi polinesaturati sunt esentiali pentru sistemul lor digestiv.

12 iunie 2024
Edited 12 iunie 2024
citește articolul
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii

Saturatia de oxigen este unul dintre cei mai importanti indicatori pentru sanatatea ta. O saturatie scazuta poate duce la diferite complicatii si la necesitatea unei asistente medicale de urgenta sau a unei masti de oxigen pentru ca asta inseamna ca nu exista suficient oxigen in sangele tau pentru a facilita anumite procese metabolice. Sunt considerate normale pentru saturatia de oxigen valorile de peste 95%.

27 octombrie 2021
Edited 2 decembrie 2024
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.