Acidul fumaric: Cum se sintetizeaza si ce beneficii are pentru organism
Acidul fumaric, cunoscut si sub denumirea de acid donitic este un acid dicarboxilic nesaturat natural prezent in majoritatea fructelor si in multe legume. Face parte din metabolismul fiecarei celule vii. Este izomerul trans al acidului maleic, dar este mult mai stabil decat cel din urma. Comercial e produs prin sinteza chimica.
Cum se produce acidul fumaric?
Acidul fumaric apare in mod natural in diferite medii, dar cum il obtinem pentru a produce acid fumaric in produsele dermatocosmetice exista doua metode principale care se folosesc de obicei. Metoda originala care a fost facuta a fost utilizarea bacteriilor pentru a produce acid fumaric. Acesta a fost ulterior intrerupt si inlocuit cu productia petrochimica si fermentarea zaharului, asa cum este produs astazi.
Productia petrochimica inseamna practic ca hidrocarburile sunt folosite pentru a sintetiza aceeasi substanta chimica. Folosind fermentarea zaharului, acidul fumaric este sintetizat din furfural (un compus organic din porumb prelucrat) plus clorat in prezenta unui catalizator pe baza de vanadiu. Motivul acestei treceri de la productia naturala la sinteza chimica sa datorat pur si simplu rentabilitatii metodei de productie petrochimice. Acidul fumaric este, de asemenea, un precursor important pentru alti acizi, cum ar fi acidul L-malic si acidul L-aspartic.
de ce au nevoie femeile in sarcina de acid folic
Acidul fumaric este folosit in mod obisnuit ca aditiv alimentar pentru a adauga aroma, ca coagulant, ca conservant alimentar si ca acid in dospire. Este unul dintre cei mai puternici acizi organici folositi in mod obisnuit in alimente, asa ca este important sa stiti putin despre el.
Este folosit din mai multe motive, unul fiind ingredientele cu aroma de fructe. Este folosit ca agent antimicrobian eficient deoarece poate perturba activitatea microbiana prin interactiunea cu peretele celular al microbianului. Acidul fumaric este de obicei adaugat la diferite alimente sau bauturi pentru a regla aciditatea si pH-ul, deoarece este un acidulant. Aceste calitati permit ca acidul fumaric sa fie utilizat ca conservant.
Din aceste motive se adauga la carnea de vita proaspata pentru a prelungi termenul de valabilitate sau la alte produse din panificatie. A fost adaugat chiar si in bauturi precum sucul de fructe, berea, cidru tare si alte bauturi spirtoase. Acidul fumaric este in orice, de la legume procesate la tortilla. Datorita aromei acidulate a acidului fumaric, este folosit in mod obisnuit in guma de mestecat si ca indulcitor.
Acidul fumaric este, de asemenea, de aproximativ 1,5 ori mai acid decat acidul citric. Acest lucru este important deoarece inseamna ca ati putea adauga mai putin si puteti obtine mai mult din acest tip de produs in functie de utilizare. De asemenea, este folosit ocazional ca inlocuitor pentru acidul tartric si acidul citric. In articolul nostru despre acidul malic, am vorbit despre modul in care acidul malic a fost folosit in sare din chipsurile de otet. Acidul fumaric este, de asemenea, folosit alaturi de acidul malic pentru a ajuta la crearea acelei arome distincte.
Ce afectiuni sunt tratate cu esteri ai acidului fumaric?
Esterii acidului fumaric sunt utilizati pentru a trata adultii cu psoriazis moderat pana la sever (tratament fara licenta – vezi mai sus). DMF a fost recent autorizat in Marea Britanie ca tratament oral pentru scleroza multipla si este, de asemenea, investigat ca tratament pentru psoriazis.
Cum actioneaza esterii acidului fumaric?
FAE actioneaza asupra celulelor sistemului imunitar. Efectele lor includ normalizarea echilibrului de substante chimice numite citokine, care este deranjata in psoriazis. FAE poate fi oferit pacientilor adulti cu psoriazis moderat pana la sever daca alte tratamente medicamentoase autorizate nu functioneaza, nu sunt tolerate sau daca sunt considerate nepotrivite din cauza problemelor de sanatate.
Esterii acidului fumaric vindeca psoriazisul?
Nu, psoriazisul este o boala cronica de piele si nu exista un remediu cunoscut. Administrarea FAE va ameliora adesea psoriazisul si uneori poate curata pielea, dar psoriazisul va reveni cand medicamentul este oprit.
Cat timp va trebui sa iau esteri ai acidului fumaric inainte ca acesta sa aiba efect?
FAE functioneaza timp de cateva saptamani si poate dura cateva luni inainte ca psoriazisul cuiva sa se imbunatateasca cu adevarat, in functie de doza de medicament pe care a putut sa o ia. Daca nu s-a inregistrat o imbunatatire considerabila dupa 6 luni, tratamentul trebuie intrerupt.
cum ajuta acidul hialuronic tenul
Cum se administreaza corect acidul fumaric?
FAE se administreaza pe cale orala sub forma de tablete o data, de doua sau de trei ori pe zi. Preparatul german Fumaderm® vine in doua concentratii, un preparat cu rezistenta mai mica numit Fumaderm Initial® si preparatul standard de rezistenta numit Fumaderm.®
Tratamentul incepe de obicei cu comprimatele Fumaderm Initial cu concentratie mai mica, iar doza este crescuta treptat saptamanal de saptamana inainte de a trece la comprimate cu concentratie standard. Efectele secundare pot limita rata la care doza este crescuta. Odata ce psoriazisul s-a imbunatatit, este posibil sa se reduca doza zilnica fara a pierde eficacitatea.
Care sunt efectele secundare ale esterilor acidului fumaric?
Toate medicamentele pot provoca reactii adverse. Informatii detaliate despre efectele secundare se gasesc in prospectul. Va rugam sa cititi acest lucru cu atentie inainte de a incepe tratamentul. Majoritatea efectelor secundare ale FAE sunt inofensive, dar deoarece acest medicament afecteaza sistemul imunitar, exista o sansa mica de reactii adverse grave.
Reactiile adverse frecvente includ:
- Greata, crampe stomacale, flatulenta si diaree
- Inrosirea fetei, senzatia de caldura, inrosirea pielii si iritatie
- Dureri de cap
- Inflamatie hepatica
- Anomalii renale cu pierdere de proteine in urina
- Infectia virala a sistemului nervos (encefalopatie)
Esterii acidului fumaric afecteaza fertilitatea sau sarcina?
FAE nu afecteaza fertilitatea. Sarcina trebuie evitata in timpul tratamentului cu FAE, deoarece exista posibilitatea de a face rau unui copil nenascut. Ele nu trebuie luate in timpul alaptarii. FAE nu interfereaza cu eficacitatea pilulei contraceptive orale sau a altor contraceptii hormonale.
Pot sa beau alcool daca iau esteri ai acidului fumaric?
Da, deoarece nu exista nicio interactiune cunoscuta intre alcool si FAE. Cu toate acestea, bauturile alcoolice puternice cresc riscul de iritare a stomacului cu FAE si trebuie evitate. Incercati sa va mentineti consumul de alcool in limitele recomandate.
Pot sa iau alte medicamente daca iau esteri ai acidului fumaric?
Majoritatea medicamentelor sunt sigure de luat impreuna cu FAE, dar sunt de obicei evitate la persoanele care iau medicamente de suprimare a sistemului imunitar, cum ar fi ciclosporina, si nu sunt de obicei administrate in combinatie cu alte tratamente pentru psoriazis, cum ar fi fototerapie (terapie UV), retinoizi sau metotrexat. Medicamentele care pot provoca leziuni renale (nefrotoxice) trebuie evitate cu FAE. Spuneti medicului dumneavoastra si farmacistului daca luati orice medicament pentru mew, inclusiv tratament fara prescriptie medicala, medicamente pe baza de plante si suplimente.
Sursa: https://ingredi.com/
Bibliografie:
1. Gold R.; Kappos L.; Arnold D.L.; et al. (September 20, 2012). "Placebo-Controlled Phase 3 Study of Oral BG-12 for Relapsing Multiple Sclerosis". N Engl J Med. 367 (12): 1098–1107.
2. "Scientists look to cut cow flatulence". phys.org. March 21, 2008. Volhard, J. "Darstellung von Maleinsäureanhydrid" Justus Liebig's Annalen der Chemie 1892, volume 268, page 255-6.
3. Milas, N. A. "Fumaric Acid" Organic Synthesis 1943, Collective Volume 2, page 302.
4. Llica, R-A., Kloetzer, L. and Galaction,A-I. Fumaric acid: production and separation. Biochemistry Letters, 4 (2018):
5. Das, R.K., Brar, S.K., and Verma, M. Fumaric acid: production and application aspects. In: Brar SK, Sarma SJ, Pakshirajan K (eds) Platform chemical biorefinery: future green chemistry, edn. Elsevier, Amsterdam, (2016);