Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 18:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Acidul hialuronic: ce este, ce beneficii are si cum se manifesta deficitul

Acidul hialuronic: ce este, ce beneficii are si cum se manifesta deficitul

Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 7 iulie 2020 Ultima actualizare: 1 noiembrie 2023

Acidul hialuronic mai este cunoscut de catre specialisti sub denumirea de hialuronat sau hyaluronan. Acesta a fost identificat prima data in anul 1934 de catre doi cercetatori de la Universitatea Columbia (New York), Karl Meyer și John W. Palmer. Acestia se pare ca au izolat acidul hialuronic dintr-o zona a ochilor unor bovine și au măsurat multe dintre proprietățile sale. Douăzeci de ani mai târziu, Meyer și Bernard Weissman au descoperit aceeasi structura la cordoanele ombilicale de dupa nastere.

Din punct de vedere chimic, acidul hialuronic este o molecula compusa in mare parte din zaharuri (polizaharida), care se gaseste in mod normal in tesutul conjunctiv al organismului si in piele. Practic, acidul hialuronic mentine tesuturile hidratate si le protejeaza de striatii/riduri. Un singur gram de acid hialuronic poate sa sustina aproximativ sase litri de apa. Altfel spus, pielea contine in proportie de 50% acid hialuronic pentru ca este cel mai mare organ al corpului uman si tot aici gasim cea mai mare parte din moleculele de apa. 

Totodata, cele mai mai concentratii se gasesc in articulatii si la nivelul ochilor. De asemenea, pielea bebelusilor contine o cantitate mare de acid hialuronic, dar si placenta si cordonul ombilical. Dermatologii au descoperit de asemenea ca pe masura ce inaintam in varsta, cam de pe la 26 de ani, productia naturala de acid hialuronic din tesuturi scade cu pana la 60%. 

Ce este acidul hialuronic?

Care sunt beneficiile acidului hialuronic?

Care sunt cauzele aparitiei ridurilor?

Cum putem preveni imbatranirea prematura a pielii?

Inca din anul 1970 cercetatorii au inceput extractia acidului hialuronic, iar in prezent tehnologiile inovatoare permit sintetizarea si producerea mai multor tipuri de acid hialuronic. Practic azi acidul hialuronic are numeroase intrebuintari in medicina, in special in afectiunile dermatologice, in chirurgia plastica, in cosmetica dar si in alte arii. 

Ce este acidul hialuronic?

Acidul hialuronic se gaseste in mod normal in organismul uman, cu precadere in piele si cartilagii, dar care, odata cu inaintarea in varsta incepe sa dispara sau sa isi estompeze efectele din cauza ca isi pierde din proprietati si concentratie. Acidul hialuronic are rol esential in mentinerea barierei hidrolitice a pielii si ajuta la sintetizarea elastinei si colagenului din tesuturi. Practic, acidul hialuronic este un glicozaminoglican anionic, nesulfatat ce compune mare parte din tesuturile de tip conjuctiv din zona ochilor, pleoapelor, dar se gaseste si in alte zone. Fata de alti acizi prezenti in organismul uman, acidul hialuronic se diferentiaza prin faptul ca este nesulfatat, adica se formeaza in membrana plasmatica a unei celule si daca gaseste un mediu propice se poate dezvolta spre dimensiuni moleculare foarte mari.

Acidul hialuronic are un rol cheie in procesele de proliferare si migrare celulara, iar ultimele studii au aratat o legatura intre carenta de acid hialuronic din organism sau anumite dezechilibre si dezvoltarea unor tumori maligne pe suprafata pielii sau in diferite straturi epiteliale. Ca idee, un barbat sau o femeie cu masa de 70 de kg are nevoie de cel putin 15 grame de acid hialuronic pur. Din toata aceasta cantitate, peste 33% este sintetizat zilnic. 

Acidul hialuronic este considerat o substanță “inteligentă” pentru că își ajustează rata de absorbție în funcție de sezon, varsta, sex sau de nivelul de umezeală la care este expus corpul. Altfel spus cantitatea de acid hialuronic sufera oscilatii puternice daca obisnuim sa mergem zilnic la piscina, sau din contra avem un stil de viata sedentar. In plus acidul hialuronic actioneaza ca un lubrifiant, retinand cantitati mari de apa, pana la 100 de ori mai mult decat volumul propriu, mentinand un nivel optim de hidratare tisulara ceea ce alte substante din organism nu reusesc.

Care sunt beneficiile acidului hialuronic?

Acidul hialuronic aduce numeroase beneficii pielii si poate fi administrat sub forma de injectii, fiole, pastile sau ca parte integranta a produselor cosmetice. Una din principalele sale proprietati este capacitatea de a mentine apa la suprafata pielii, ceea ce implicit implica hidratarea sa. De asemenea, acidul hialuronic, gratie capacitatii sale de a atrage moleculele de apa, umple ridurile si cicatricile lasate de acnee, insa conditia este sa fie folosit constant deoarece este foarte usor absorbit de organism. Aplicarea cremelor cu acid hialuronic conduce in timp la netezirea liniilor fine si la corectarea ridurilor de expresie.

Recomandarea noastra sunt fiolele cu acid hialuronic Gerovital H3 Evolution care datorita concentratiei optime si a ingredientelor inovatoare ajuta nu doar la refacerea rezervelor hidrice din piele, ci si la protejarea fibrelor de colagen si elastina, care dau fermitate si suplete pielii. Injectiile cu acid hialuronic sunt folosite pentru marirea buzelor si conturarea fetei. Interesul pentru folosirea acidului hialuronic ca ingredient in tot mai multe produse de ingrijire a pielii a aparut odata cu descoperirea ca volumul de acid hialuronic din epidermă scade cu varsta si dupa perioada 26 - 30 de ani, atat la femei cat si la barbati procentul se diminueaza cu pana la 60%. 

De ce are nevoie pielea noastra de acid hialuronic? Pentru ca acesta actioneaza ca un burete care absoarbe apa si o pastreaza in toate tesuturile epiteliale si nu numai. In randurile ce urmeaza vom exemplifica impactul pe care il are acidul hialuronic asupra diferitelor tipuri de ten. Ca forma de administrare exista in medicina si cosmetica mai multe variante prin care acidul hialuronic poate fi absorbit total sau local in functie de nevoi. Astfel, exista injectii cu acid hialuronic, pastile cu acid hialuronic in diferite dozaje ca si suplimente alimentare, exista pe piata de specialitate acid hialuronic in capsule, acid hialuronic in fiole, acid hialuronic de tip crema sau acid hialuronic special pentru riduri.

Pentru ten uscat

Acidul hialuronic hraneste foarte bine tenul uscat si creste fermitatea pielii. Se recomanda folosirea unei creme cu acid hialuronic dimineata si seara, fara exceptie legata de anotimp.

Pentru ten mixt

Daca in mod normal este o provocare sa gasim produsul de hidratare ideal in cazul tenului mixt, acidul hialurionic reuseste sa faca fata cu brio tuturor provocarilor oferite de tenul mixt. Practic prin structura lui hidrateaza fara sa incarce pielea, iar productia de sebum se regleaza in timp. Se recomanda folosirea unui produs cu acid hialuronic pe baza de emulsie. O astfel de forma se situeaza ca textura intre serum si crema, iar senzatia de hidratare vine fara sa lase acel feeling gras de care fugim cand avem de-a face cu tenul mixt.

Pentru zona ochilor

Ridurile de expresie apar foarte usor in zona ochilor si nevoia de ingrijire speciala. Altfel spus, e nevoie pentru ochii tai de creme cu acid hialuronic pentru ca pielea se mentine hranita si stralucitoare, iar efectele pe termen mediu si lung implica mai putine riduri si un aspect mai tanar.

Mastile cu acid hialuronic

Mastile cu acid hialuronic pot fi folosite saptamanal pe orice tip de ten deoarece ele sunt concepute ca sa nu incarce porii si sa ofere hidratare profunda. Doza de acid hialuronic pe care o contine  masca atrage apa ca un magnet si o mentine la nivelul tenului, iar rezultatul este o piele vizibil intinerita si elastica. Se mentine pe tenul curat timp de 20 de minute, apoi se maseaza in piele serumul care nu s-a absorbit. Pentru tenul uscat, se poate completa cu o crema hidratanta.

Totuși, inainte de a folosi produse pe bază de acid hialuronic trebuie să fim atenți și la alte aspecte.  Mai ales atunci când alegem să folosim în alimentație diferite suplimente cu acid hialuronic. Concret, dacă facem abuz de această substanță în anumite cazuri acest acid cauzează decolorări ciudate la nivelul epidermei în jurul ochilor, obrajilor, membrelor superioare.

Totodata, acest acid administrat in exces poate cauza dureri musculare sau crampe. In plus, in cazul variantei injectabile, daca n-ai grija la dozaj, poti simti disconfort sau durere usoara in zona musculara unde a fost inserat.  In cazuri foarte rare, daca ai o alergie severa la acidul hialuronic sintetizat poti avea gatul si fata puternic imflamate. Astfel de persoane pot resimti totodata si stari de ameteala, somnolenta si greata.

Care sunt cauzele aparitiei ridurilor?

Ridurile incep sa-si faca aparitia dupa 30 de ani, ca urmare a procesului natural de imbatranire, insa la persoanele care nu si-au ingrijit corect pielea pot aparea inca de la varsta de 25 de ani. Ridurile sunt de trei feluri: riduri de expresie, riduri cauzate de slabirea elasticitatii dermului si riduri produse de inaintarea in varsta. Dupa varsta de 30 de ani apar ridurile de tip laba-gastei si ridurile de expresie cauzate de incruntare, cu precadere pe frunte si intre sprancene. Dupa varsta de 40 de ani incep sa-si faca aparitia ridurile din jurul gurii si de la radacina nasului, iar dupa 50 de ani apar ridurile de pe obraji si gat.

Cum putem preveni imbatranirea prematura a pielii?

Pe langa aplicarea constanta si din timp a produselor antiimbatranire, stilul de viata adoptat ocupa un loc esential in acest proces. Se recomanda hidratare din interior si consumul a minim doi litri de apa pe zi, dar si o dieta bogata in fructe si legume, deoarece acestea contin antioxidanti cu rol covarsitor in stoparea procesului de imbatranire prematura.

Totodata, introducerea in meniu a radacinoaselor, soia si a cartilagiilor de origine animale este benefica organismului, acestea fiind bogate in acid hialuronic natural. De asemenea, sportul si miscarea fizica contribuie la mentinerea tineretii cat mai mult timp, deoarece activeaza circulatia sangelui si oxigeneaza organismul, eliminand compusii toxici nocivi organismului. Pe de alta parte, este indicat a se evita expunerea prelungita la soare si la razele ultraviolete provenite de la solar, dar si reducerea nivelului de stres. Odihna suficienta, minim 8 ore pe noapte, contribuie la refacerea tesutului dermic si la mentinerea stralucirii naturale a pielii, iar masajul facial detensioneaza si tonifiaza muschii.

SURSE DOCUMENTARE:

https://www.healthline.com/nutrition/hyaluronic-acid-benefits

https://www.allure.com/story/what-is-hyaluronic-acid-skin-care

REFERINTE:

  • Barrett, T.: Hyaluronic Acid Salt - A Mechanoelectrical Transducer , Biochim Biophys Acta 385, 157, 1975
  • Bettelheim, F.: Crystalline Sodium Hyaluronate , Nature 182, 1301, 1958
  • Bettelheim, F., and Philpott, D.: Electron Microscopic Studies of Hyaluronic Acid - Protein Gels , Biochim Biophys Acta 34, 124, 1959
  • Block, A., and Bettelheim, F.: Water Vapor Sorption of Hyaluronic Acid , Biochim Biophys Acta 201, 69, 1970
  • Blumberg, B., Oster, G., and Meyer, K.: Changes in the Physical Characteristics of the Hyaluronate of Ground Substance with Alterations in Sodium Chloride Concentration , J Clin Invest 34, 1454, 1955
  • Cowman, M., Cozart, D., Nakanishi, K., and Balazs, E.: 1H NMR of Glycosaminoglycans and Hyaluronic Acid Oligosaccharides in Aqueous Solution: The Amide Proton Environment , Arch Biochem Biophys 230, 203, 1984
  • Frost, S., and Weigel, P.: Binding of Hyaluronic Acid to Mammalian Fibrinogens , Biochim Biophys Acta 1034, 39, 1990
  • Hardingham, T., and Muir, H.: Hyaluronic acid in cartilage and proteoglycan aggregation , Biochem Soc Trans 1, 282, 1973
  • Jacoboni, I., Mori, V., Quaglino Jr., D., and Pasquali-Ronchetti, I.: Hyaluronic Acid by Atomic Force Microscopy , J Struct Biol 126, 52, 1999
  • Jensen, C., and Carlsen, F.: Hyaluronic Acid. VI. An Electron Microscope Study of Potassium Hyaluronate, Acta Chem Scand 8, 1357, 1954
  • Kass, E., and Seastone, C.: The Role of the Mucoid Polysaccharide (Hyaluronic Acid) in the Virulence of Group A Hemolytic StreptococciJ Exp Med 79, 319, 1944
  • Kobayashi, Y., Okamoto, A., and Nishinari, K.: Viscoelasticity of Hyaluronic Acid with Different Molecular Weights , Biorheology 31, 235, 1994
  • Kongtawelert, P., and Ghosh, P.: A Method for the Quantitation of Hyaluronan (Hyaluronic Acid) in Biological Fluids Using a Labeled Avidin-Biotin Technique , Anal Biochem 185, 313, 1990
  • Kongtawelert, P., and Ghosh, P.: An Enzyme-Linked Immunosorbent-Inhibition Assay for Quantitation of Hyaluronan (Hyaluronic Acid) in Biological Fluids , Anal Biochem 178, 367, 1989
Articole similare
Melatonina si rolul ei in ameliorarea tulburarilor de somn Melatonina si rolul ei in ameliorarea tulburarilor de somn

Melatonina este vitala pentru multe dintre procesele din organismul tau - Vezi aici de ce are nevoie corpul tau de melatonina, cele mai intalnite cauze care pot provoca insomnii si cum poti aplica tratamentul corect pentru a avea un somn linistit si un creier odihnit

4 octombrie 2023
Edited 12 octombrie 2023
citește articolul
Cupuacu: ingredient exotic din Brazilia, descopera beneficiile pentru piele Cupuacu: ingredient exotic din Brazilia, descopera beneficiile pentru piele

Produsele care contin unt de cupuacu sunt recomandate pentru regenerarea imperfecțiunilor tenului si au un efect antioxidant puternic. Untul de cupuacu poate fi folosit ca ingredient in creme hidratante, creme de noapte, creme antirid, creme de după plajă și in balsam de buze. Datorita vitaminelor din textura, produsele care contin cupuacu formează o barieră protectoare asupra pielii, protejând-o de raze UV, frig, produse chimice și dezhidratare

2 februarie 2021
Edited 7 februarie 2023
citește articolul
Tot ce ai nevoie sa stii despre detoxifiere Tot ce ai nevoie sa stii despre detoxifiere

Sedentarismul, alimentele care sunt hiper-procesate, poluarea atmosferică, stresul și alimentația dezorganizată contribuie la tulburarea sistemelor din organismul uman. Deși ficatul are rol de detoxifiere, abuzul de medicamente, alcool, tutun, pot dezechilibra procesele hepatice. Problemele ficatului pot afecta sistemul limfatic și sistemul digestiv în mod ireversibil dacă nu se intervine din timp.

10 februarie 2020
Edited 13 ianuarie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 8 total

Pagina
Top 10 cele mai citite articole
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera are proprietati de hidratare a pielii, pastrand-o elastica, sanatoasa si stralucitoare. Aloe vera este perfecta pentru tenul gras, pentru ca o hraneste fara sa o incarce.
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen este unul dintre cei mai importanti indicatori pentru sanatatea ta. O saturatie scazuta poate duce la diferite complicatii si la necesitatea unei asistente medicale de urgenta sau a unei masti de oxigen. Sunt considerate normale pentru saturatia de oxigen valorile de peste 95%.
Antihistaminice: ce sunt, cum se folosesc si ce beneficii au
Antihistaminice: ce sunt, cum se folosesc si ce beneficii au
Antihistaminicele functioneaza prin oprirea unei substante numite histamina care afecteaza celulele din organism. Histamina este o substanta chimica eliberata atunci cand organismul detecteaza ceva daunator, cum ar fi o infectie.
Colagenul: ce beneficii are si de ce este important in organism
Colagenul: ce beneficii are si de ce este important in organism
Pielea reprezinta 16% din greutatea totala a corpului. Mai mult decat atat, in mod surprinzator, pana la 50 000 din celulele pielii mor in fiecare minut, iar aproape 50% din praful din gospodărie e format din celelule moarte ale pielii.
Vitamina D3: Beneficii, doza necesara si efectele carentei
Vitamina D3: Beneficii, doza necesara si efectele carentei
Vitamina D3 este una dintre numeroasele substante nutritive de care organismul are nevoie pentru a ramane sanatos. Este produsa de organism in mod natural atunci cand pielea este expusa la soare.
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazisul este o afectiune dermatologica cronica - Vezi aici care sunt cauzele aparitiei, cele mai intalnite simptome si cum poti diagnostica la timp boala pentru a aplica tratamentul corect. Psoriazisul nu afecteaza organismul doar ca boala in sine, ci, din cauza manifestarilor estetice, are un...
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Uleiul de cocos a devenit in ultimii ani unul dintre cele mai ravnite produse cosmetice datorita calitatilor sale miraculoase, atat in ingrijirea pielii, cat si a parului.
10 sfaturi pentru cand vrei sa ramai gravida
10 sfaturi pentru cand vrei sa ramai gravida
Atunci cand vrei sa ramai gravida trebuie sa stii ca nu este de ajuns sa renunti la pastilele anticonceptionale si atat. Din pacate, mediul actual de viata a facut ca gradul de fertilitate al femeilor sa scada dramatic, iar infertilitatea sa devina o problema de sanatate la nivel mondial. Este...
Smochinele: Beneficii pentru organism, reguli de consum
Smochinele: Beneficii pentru organism, reguli de consum
Smochinele sunt bogate in substante nutritive si sustin sanatatea organismului. Beneficiile consumului de smochine sunt nenumarate avand in vedere ca vorbim despre un fruct deosebit de complex. Smochinele sunt bogate in substante nutritive si sustin sanatatea organismului. Beneficiile consumului de...
Virusul Nipah: Simptome, rata de mortalitate, preventie si tratament
Virusul Nipah: Simptome, rata de mortalitate, preventie si tratament
Acest virus este gasit in special la liliacii frugivori (liliacii care se hranesc cu fructe) si poate fi transmis la oameni prin intermediul contactului direct cu fluidele corporale infectate ale animalelor sau prin consumul de produse contaminate de la animale infectate, precum laptele de liliac...