Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Black Friday la Spring | Comenzi telefonice: 0374.471.155
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Alopecia: ce este si care sunt cauzele?

Alopecia: ce este si care sunt cauzele?

Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 9 octombrie 2017 Ultima actualizare: 11 ianuarie 2023

Alopecia este denumirea medicala data caderii parului, care este, pana la un anumit punct, un proces normal care face parte din ciclul de crestere si regenerare a firului de par. Este absolut normal sa se piarda zilnic intre 50 si 100 de fire de par, insa tot ce depaseste acest prag devine o problema medicala care necesita tratament.

Despre alopecie

Alopecia este considerata o afectiune dermatologica de natura inflamatorie ce afecteaza foliculii pilosi, in special foliculii de la nivelul scalpului. Daca devine cronica, alopecia poate evolua de la caderea localizata a parului si pana la caderea totala, caz in care apare chelia. Cu toate ca alopecia apare cu precadere la barbati, atat femeile cat si copiii pot fi afectati. Pe de alta parte, alopecia este definita ca o boala autoimuna de etiologie necunoscuta.

Cauzele alopeciei

Cea mai comuna cauza a alopeciei este stresul cronic, insa sunt incriminati si factorii de mediu, alimentatia saraca in nutrienti, stilul de viata dezechilibrat, dar si factorii genetici. Pe de alta parte, alopecia poate avea la baza o boala sistemica sau o afectiune dermatologica, de exemplu o micoza sau o parazitoza. Medicamentele folosite in tratarea acneei, conform cercetarilor, determina o cadere accelerata a parului la aproximativ 16% dintre pacienti. Totodata, nivelul ridicat de testosteron din organism afecteaza foliculul pilos si cauzeaza caderea parului. De asemenea, soarele, gerul, poluarea din atmosfera si apa dura pot afecta in mod negativ radacina firului de par. Persoanele care fumeaza si consuma alcool constant sunt mult mai predispuse caderii parului. Folosirea in exces a produselor de styling, coafarea si vopsirea parului sunt actiuni care, de asemenea, slabesc radacina parului. O alta cauza a alopeciei este terapia cu substante chimice folosita in cazul persoanelor diagnosticate cu cancer.

Tratamentul alopeciei

Pentru a trata alopecia este important sa se actioneze pe doua planuri: atat din interior cat si din exterior. Se recomanda inlaturarea stresului si adoptarea unei diete bogata in proteine, acizi grasi esentiali, zinc, fier si vitaminele A, C si E sau administrarea suplimentelor alimentare destinate stoparii caderii parului. Din exterior, parul are nevoie de o ingrijire adecvata, bazata, in primul rand, pe produse specifice care hranesc si intaresc radacina firului de par. Totodata, masajul la nivelul scalpului cu produse pe baza de stemoxydina ofera rezultate rapide si eficiente nu doar in stoparea caderii masive a parului, ci si in regenerarea sa. Pe de alta parte, se recomanda cresterea intervalului de timp intre spalari, uscarea naturala a parului sau cel putin folosirea aerului rece de la uscatorul de par si evitarea coafarii si vopsirii, cel putin pana la finalizarea tratamentului. Tineti cont ca, indiferent de tratamentul urmat, pentru ca rezultatele sa fie eficiente este nevoie de timp, cel putin doua sau trei luni, in anumite cazuri fiind nevoie chiar si de reaplicarea tratametului.

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 8 total

Pagina