Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 18:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Omega 3: beneficii si contraindicatii

Omega 3: beneficii si contraindicatii

Postat in: Sanatatea ta
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 11 septembrie 2017 Ultima actualizare: 20 aprilie 2023

Grasimile sunt daunatoare organismului avand un impact negativ asupra sanatatii, insa exista o categorie de grasimi, numite “grasimi bune”, care aduc o serie de beneficii organismului si care ar trebui consumate zilnic. Este vorba de acizii grasi esentiali Omega 3, Omega 6 si Omega 9. Din pacate, Omega 3 si Omega 6 nu pot fi sintetizati de organismul uman si este obligatoriu ca acestia sa fie asimilati din hrana si suplimente alimentare.

 Ce este omega 3?

Omega 3 ocupa primul loc ca importanta in lista acizilor grasi si ofera cele mai multe beneficii sanatatii. Acesta reprezinta o sursa de energie pentru organism si se incadreaza in familia acizilor polinesaturati, fiind de trei feluri: acidul alfa linoleic (ALA), acidul eicosapentanoic (EPA) si acidul docohexanoic (DHA). ALA se intalneste in uleiurile vegetale si spirulina, iar EPA si DHA in majoritatea soiurilor de peste. Acizii grasi Omega 3 sunt componenta esentiala a membranelor celulare, fiind implicati in majoritatea functiilor organismului.

 Beneficiile omega 3

Studii numeroase au demonstrat calitatile pe care omega 3 le are in mentinerea bunei functionari a sistemului cardiovascular. In primul rand, omega 3 actioneaza prin reducerea nivelului de trigliceride din sange si cresterea colesterolului bun, implicit avand o actiune pozitiva asupra hipertensiunii arteriale. Totodata, previne aparitia aterosclerozei prin incetinirea procesului de depunere a placilor de aterom pe vasele de sange. De asemenea, omega 3 are actiune pozitiva asupra sistemului nervos, ajuta in dezvoltarea creierului bebelusilor, contribuie la tratarea depresiei si a schizofreniei, restabileste echilibrul emotional, inlatura eficient stresul si oboseala si creste performantele intelectuale. Pe de alta parte, acizii grasi omega 3 previn aparitia bolilor inflamatorii intestinale si amelioreaza simptomele diabetului zaharat, ale artritei reumatoide si ale osteoporozei, dar si ale lupusului eritematos sistemic si ale psoriazisului. Conform studiilor, acizii grasi Omega 3, gratie atributelor antioxidante si antiiflamatorii, incetinesc procesul de imbatranire si favorizeaza vindecarea rapida a ranilor si eczemelor, imbunatatind vizibil aspectul pielii. Un rol mai putin cunoscut al acizilor grasi omega 3 este contributia importanta pe care o au in metabolizarea rapida a lipidelor si, implicit, in pierderea kilogramelor in plus. De asemenea, s-a demonstrat clinic ca persoanele care au o dieta bogata in omega 3 au un risc scazut de a dezvolta cancer, in special cancer de colon, cancer de san si cancer de prostata.

Contraindicatii omega 3

Acizii grasi Omega 3 trebuie administrati cu prudenta in cazul persoanelor care sufera de tulburari de coagulare a sangelui sau se afla sub un tratament cu anticoagulante, deoarece dozele foarte mari pot provoca sangerari. De asemenea, dozele concentrate pot provoca reactii adverse ca balonarea, gazele si diareea. Se recomanda aprobarea medicului pentru administrarea de omega 3 in cazul persoanelor diagnosticate cu diabet de tip 2 sau degenerescenta maculara, dar si in cazul femeilor insarcinate.

 

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 8 total

Pagina
Top 10 cele mai citite articole
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera are proprietati de hidratare a pielii, pastrand-o elastica, sanatoasa si stralucitoare. Aloe vera este perfecta pentru tenul gras, pentru ca o hraneste fara sa o incarce.
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen este unul dintre cei mai importanti indicatori pentru sanatatea ta. O saturatie scazuta poate duce la diferite complicatii si la necesitatea unei asistente medicale de urgenta sau a unei masti de oxigen. Sunt considerate normale pentru saturatia de oxigen valorile de peste 95%.
Antihistaminice: ce sunt, cum se folosesc si ce beneficii au
Antihistaminice: ce sunt, cum se folosesc si ce beneficii au
Antihistaminicele functioneaza prin oprirea unei substante numite histamina care afecteaza celulele din organism. Histamina este o substanta chimica eliberata atunci cand organismul detecteaza ceva daunator, cum ar fi o infectie.
Colagenul: ce beneficii are si de ce este important in organism
Colagenul: ce beneficii are si de ce este important in organism
Pielea reprezinta 16% din greutatea totala a corpului. Mai mult decat atat, in mod surprinzator, pana la 50 000 din celulele pielii mor in fiecare minut, iar aproape 50% din praful din gospodărie e format din celelule moarte ale pielii.
Vitamina D3: Beneficii, doza necesara si efectele carentei
Vitamina D3: Beneficii, doza necesara si efectele carentei
Vitamina D3 este una dintre numeroasele substante nutritive de care organismul are nevoie pentru a ramane sanatos. Este produsa de organism in mod natural atunci cand pielea este expusa la soare.
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazisul este o afectiune dermatologica cronica - Vezi aici care sunt cauzele aparitiei, cele mai intalnite simptome si cum poti diagnostica la timp boala pentru a aplica tratamentul corect. Psoriazisul nu afecteaza organismul doar ca boala in sine, ci, din cauza manifestarilor estetice, are un...
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Uleiul de cocos a devenit in ultimii ani unul dintre cele mai ravnite produse cosmetice datorita calitatilor sale miraculoase, atat in ingrijirea pielii, cat si a parului.
10 sfaturi pentru cand vrei sa ramai gravida
10 sfaturi pentru cand vrei sa ramai gravida
Atunci cand vrei sa ramai gravida trebuie sa stii ca nu este de ajuns sa renunti la pastilele anticonceptionale si atat. Din pacate, mediul actual de viata a facut ca gradul de fertilitate al femeilor sa scada dramatic, iar infertilitatea sa devina o problema de sanatate la nivel mondial. Este...
Smochinele: Beneficii pentru organism, reguli de consum
Smochinele: Beneficii pentru organism, reguli de consum
Smochinele sunt bogate in substante nutritive si sustin sanatatea organismului. Beneficiile consumului de smochine sunt nenumarate avand in vedere ca vorbim despre un fruct deosebit de complex. Smochinele sunt bogate in substante nutritive si sustin sanatatea organismului. Beneficiile consumului de...
Virusul Nipah: Simptome, rata de mortalitate, preventie si tratament
Virusul Nipah: Simptome, rata de mortalitate, preventie si tratament
Acest virus este gasit in special la liliacii frugivori (liliacii care se hranesc cu fructe) si poate fi transmis la oameni prin intermediul contactului direct cu fluidele corporale infectate ale animalelor sau prin consumul de produse contaminate de la animale infectate, precum laptele de liliac...