Omega 3: beneficii si contraindicatii
Grasimile sunt daunatoare organismului avand un impact negativ asupra sanatatii, insa exista o categorie de grasimi, numite “grasimi bune”, care aduc o serie de beneficii organismului si care ar trebui consumate zilnic. Este vorba de acizii grasi esentiali Omega 3, Omega 6 si Omega 9. Din pacate, Omega 3 si Omega 6 nu pot fi sintetizati de organismul uman si este obligatoriu ca acestia sa fie asimilati din hrana si suplimente alimentare.
Ce este omega 3?
Omega 3 ocupa primul loc ca importanta in lista acizilor grasi si ofera cele mai multe beneficii sanatatii. Acesta reprezinta o sursa de energie pentru organism si se incadreaza in familia acizilor polinesaturati, fiind de trei feluri: acidul alfa linoleic (ALA), acidul eicosapentanoic (EPA) si acidul docohexanoic (DHA). ALA se intalneste in uleiurile vegetale si spirulina, iar EPA si DHA in majoritatea soiurilor de peste. Acizii grasi Omega 3 sunt componenta esentiala a membranelor celulare, fiind implicati in majoritatea functiilor organismului.
Beneficiile omega 3
Studii numeroase au demonstrat calitatile pe care omega 3 le are in mentinerea bunei functionari a sistemului cardiovascular. In primul rand, omega 3 actioneaza prin reducerea nivelului de trigliceride din sange si cresterea colesterolului bun, implicit avand o actiune pozitiva asupra hipertensiunii arteriale. Totodata, previne aparitia aterosclerozei prin incetinirea procesului de depunere a placilor de aterom pe vasele de sange. De asemenea, omega 3 are actiune pozitiva asupra sistemului nervos, ajuta in dezvoltarea creierului bebelusilor, contribuie la tratarea depresiei si a schizofreniei, restabileste echilibrul emotional, inlatura eficient stresul si oboseala si creste performantele intelectuale. Pe de alta parte, acizii grasi omega 3 previn aparitia bolilor inflamatorii intestinale si amelioreaza simptomele diabetului zaharat, ale artritei reumatoide si ale osteoporozei, dar si ale lupusului eritematos sistemic si ale psoriazisului. Conform studiilor, acizii grasi Omega 3, gratie atributelor antioxidante si antiiflamatorii, incetinesc procesul de imbatranire si favorizeaza vindecarea rapida a ranilor si eczemelor, imbunatatind vizibil aspectul pielii. Un rol mai putin cunoscut al acizilor grasi omega 3 este contributia importanta pe care o au in metabolizarea rapida a lipidelor si, implicit, in pierderea kilogramelor in plus. De asemenea, s-a demonstrat clinic ca persoanele care au o dieta bogata in omega 3 au un risc scazut de a dezvolta cancer, in special cancer de colon, cancer de san si cancer de prostata.
Contraindicatii omega 3
Acizii grasi Omega 3 trebuie administrati cu prudenta in cazul persoanelor care sufera de tulburari de coagulare a sangelui sau se afla sub un tratament cu anticoagulante, deoarece dozele foarte mari pot provoca sangerari. De asemenea, dozele concentrate pot provoca reactii adverse ca balonarea, gazele si diareea. Se recomanda aprobarea medicului pentru administrarea de omega 3 in cazul persoanelor diagnosticate cu diabet de tip 2 sau degenerescenta maculara, dar si in cazul femeilor insarcinate.