Aloysia citrodora: Cum recunosti planta, beneficii pentru organism, reguli de folosire

Lemon verbena, cunoscuta si sub numele sau botanic Aloysia citrodora, reprezinta o planta aromatica ce isi are originea in America de Sud. Aceasta este cultivata pentru frunzele sale cu aroma puternica de lamaie, care sunt utilizate in general in industria culinara si pentru prepararea bauturilor. Frunzele acestei plante pot fi folosite atat proaspete, cat si uscate, cu scopul de a adauga arome subtile si citrice mancarurilor, siropurilor, ceaiurilor si cocktailurilor. Lemon verbena are o istorie lunga de folosire in medicina traditionala si este atribuita anumitor beneficii pentru sanatate, spre exemplu proprietati antiinflamatorii, sedative si digestive. In aceeasi masura, planta este apreciata pentru aroma sa revigoranta si relaxanta, care poate sa aduca o nota proaspata in diferite preparate culinare si bauturi.In gradinarit, aceasta planta poate fi crescuta pe post de planta perena in climatul potrivit sau ca o planta anuala in zonele cu temperaturi mai reci. Este o planta usor de cultivat si prefera locurile insorite si solurile bine drenate.
Care sunt proprietatile medicinale ale acestei plante?
Lemon verbena a fost folosita in medicina traditionala pentru diferite proprietati care sunt benefice pentru sanatate. Cu toate acestea, este esential sa tineti minte faptul ca, cercetarile din punct de vedere stiintific care sunt referitoare la proprietatile medicinale ale acestei plante pot sa fie limitate. De asemenea, utilizarea acesteia nu ar trebui sa inlocuiasca tratamentele medicale conventionale. Cateva dintre proprietatile medicinale atribuite lemon verbena sunt urmatoarele:
- Efecte antiinflamatorii - Se spune despre compusii care se gasesc in lemon verbena ca ar putea prezenta proprietati antiinflamatorii, fapt ce ar putea fi benefic in gestionarea inflamatiilor din organism.
- Efecte digestive - Lemon verbena a fost utilizata in mod traditional cu scopul de a contribui la imbunatatirea digestiei si la diminuarea disconfortului gastric.
- Proprietati sedative - Exista anumite cercetari care spun despre aceasta planta ca ar putea sa prezinte proprietati sedative si relaxante, fapt ce ar putea ajuta la diminuarea stresului si anxietatii. Infuziile din frunze de lemon verbena sunt deseori folosite pentru a promova relaxarea si somnul.
- Antioxidant - In alcatuirea acestei plante se gasesc numerosi compusi antioxidanti, spre exemplu polifenolii, care pot contribui la combaterea stresului oxidativ in celule si pot ajuta la sanatatea generala.
- Proprietati antimicrobiene - Unele studii au sugerat despre lemon verbena ca ar putea avea efecte antimicrobiene si antibacteriene, lucru ce ar putea contribui la protejarea impotriva anumitor infectii.
Este necesar sa consultati un profesionist medical inainte de a pune in uz lemon verbena sau orice alta planta cu scopuri medicinale. In cazul in care doriti sa utilizati lemon verbena in scopuri terapeutice, ar fi recomandat sa discutati cu un medic sau cu un specialist in fitoterapie cu scopul de a face rost de mai multe informatii si de sfaturi in legatura cu dozarea, modul de administrare si posibilele interactiuni care pot sa apara cu alte medicamente sau afectiuni medicale.
Cum actioneaza planta Aloysia citrodora?
Efectele digestive, antiseptice si calmante atribuite acestei plante sunt in mare parte legate de compusii chimici pe care aceasta planta ii are in alcatuirea sa. Este esential de mentionat faptul ca, cercetarile sunt in plin curs de desfasurare, iar mecanismele exacte pot sa nu fie pe deplin intelese. Insa, cu toate acestea, modul in care se crede despre lemon verbena ca actioneaza pentru a genera aceste efecte este urmatorul:
Efecte digestive
Lemon verbena are in alcatuire uleiuri volatile care contin compusi cum ar fi citronelol, linalool si geraniol, substante care au fost asociate cu proprietati digestive. Acesti compusi ar putea contribui la relaxarea muschilor stomacului si a intestinelor, promovand in acest mod digestia normala. Aroma sa usor citrica poate sa stimuleze productia de enzime digestive, fapt ce ar facilita descompunerea alimentelor si absorbtia nutrientilor.
Efecte antiseptice
In alcatuirea acestei plante se regasesc compusi care prezinta proprietati antimicrobiene, spre exemplu uleiurile esentiale care au fost mentionate si la efectele digestive. Compusii acestia pot contribui la distrugerea sau la inhibarea cresterii microorganismelor, spre exemplu bacteriile si fungii Pentru ca anumite infuzii sau extracte din aceasta planta pot fi consumate intern, aceste proprietati antimicrobiene pot prezenta un efect benefic asupra sistemului digestiv si al infectiilor gastrointestinale minore.
Efecte calmante
Uleiurile esentiale din lemon verbena, spre exemplu linaloolul si citronelolul, au fost asociate cu efecte sedative si calmante. Substantele acestea pot sa actioneze asupra sistemului nervos central, fapt ce promoveaza relaxarea si diminuarea anxietatii. Aroma placuta a acestei plante poate avea, in aceeasi masura, un efect relaxant, contribuind in acest mod la inducerea unei stari de bine. Este important sa luati in considerare faptul ca, efectele acestei plante pot sa fie diferite de la om la om, iar folosirea sa in scopuri medicinale ar trebui sa fie insotita de consultarea unui profesionist medical. Lucrurile acestea va pot ajuta sa determinati daca lemon verbena este potrivita pentru nevoile si starea dumneavoastra de sanatate.
Cand este indicata Aloysia citrodora?
Probleme digestive
Multumita proprietatilor sale traditionale de a contribui la imbunatatirea digestiei si de a diminua disconfortul gastric, lemon verbena poate fi folosita in cazurile de indigestie, balonare usoara sau alte tulburari digestive minore.
Relaxare si stres
In cazul in care sunteti in cautarea unor metode naturale de diminuare a stresului, anxietatii sau insomniei, lemon verbena poate fi folositoare multumita proprietatilor sale calmante si sedative.
Arome culinare
Aceasta planta este utilizata in bucatarie cu scopul de a adauga arome proaspete si citrice diferitelor preparate.
Beneficiile antioxidante
Fapt datorat continutului sau de antioxidanti, o face pe aceasta planta sa ajute la protejarea celulelor impotriva stresului oxidativ si la mentinerea sanatatii generale.
Afectiuni respiratorii
Multumita potentialelor proprietati antiseptice si de deschidere a cailor respiratorii, lemon verbena ar putea fi folosita in retete sau preparate care sa contribuie la usurarea simptomelor ale afectiunilor respiratorii, spre exemplu tusea sau congestia nazala.
Tratamente spa
Uleiurile esentiale obtinute din aceasta planta pot fi folosite in tratamentele de relaxare si masaje, multumita aromelor sale placute si proprietatilor sale calmante.
Ce este lemongrass-ul si ce similitudini are cu planta de aloysia
Lemongrassul se face remarcat pentru frunzele sale lungi si subtiri, care prezinta o culoare verde intensa. Aceste frunze au un miros foarte puternic de lamaie si un gust usor picant si citric. Lemongrassul este utilizat de obicei ca ingredient aromatic in mancarurile asiatice, spre exemplu curry-uri, supe si alte preparate.
In afara de folosirile culinare ale acestei plante, lemongrassul prezinta si potentiale beneficii pentru sanatate. Se spune ca acesta ar avea proprietati antimicrobiene, antioxidante si antiinflamatorii. In aceeasi masura, este folosit in diferite forme in medicina traditionala cu scopul de a trata diferite afectiuni, spre exemplu durerile de stomac, infectiile si febra. In afara de folosirea sa in bucatarie si in medicina, lemongrassul poate fi intalnit si in produse cosmetice, uleiuri esentiale, ceaiuri si alte preparate aromatice. Lemongrass prezinta o serie de proprietati medicinale potential benefice, insa este nevoie sa tineti minte faptul ca, cercetarile sunt in continuare in curs pentru a confirma si aprofunda aceste efecte.
BIBLIOGRAFIE:
Kothari, S. K.; Bhattacharya, A. K.; Ramesh, S.; Garg, S. N.; Khanuja, S. P. S. (November–December 2005). "Volatile Constituents in Oil from Different Plant Parts of Methyl Eugenol-Rich Ocimum tenuiflorum L.f. (syn. O. sanctum L.) Grown in South India". Journal of Essential Oil Research; Bast, Felix; Pooja Rani; Devendra Meena (2014). "Chloroplast DNA Phylogeography of Holy Basil (Ocimum tenuiflorum) in Indian Subcontinent". The Scientific World Journal. 70;
Goldman L, et al., eds. Diseases of the esophagus. In: Goldman-Cecil Medicine. 26th ed. Elsevier; 2020. https://www.clinicalkey.com. Accessed Nov. 10, 2020;
Feldman M, et al., eds. Gastroesophageal reflux disease. In: Sleisenger and Fordtran's Gastrointestinal and Liver Disease: Pathophysiology, Diagnosis, Management. 11th ed. Elsevier; 2021.