Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Alergia la polen: Cum o recunosti, riscuri pentru sanatate, tratamente si preventie

Alergia la polen: Cum o recunosti, riscuri pentru sanatate, tratamente si preventie

Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 4 mai 2023 Ultima actualizare: 5 mai 2023

Alergia la polen este o reactie alergica la polenul eliberat de plante, cum ar fi copacii, ierburile si florile. Polenul este produs de plante pentru a ajuta la reproducerea lor si este transportat de vant sau insecte la alte plante. Din cauza partiticulelor de polen care sunt purtate de vant si care sunt prezente in atmosfera si care patrund in organism prin membranele mucoase nazale, apar tot mai multe cazuri de persoane care se confrunta cu simptomele neplacute ale alergiei

Ce simptome sunt asociate cu alergia la polen?

In 40% din cazuri, alergia la polen provoaca, de asemenea, astm, astfel incat poate afecta plamanii si poate provoca tuse, dificultati de respiratie si senzatie de strangere in piept. Alergia la polen este una dintre cele mai comune forme de alergie si afecteaza aproximativ 20% din populatia mondiala. Simptomele alergiei la polen variaza in functie de tipul de polen la care sunteti alergic, de gradul de expunere si de sensibilitatea individuala. In general, simptomele apar in perioada in care exista o expunere crescuta la polen, de obicei primavara si vara. Reactia alergica la polen poate afecta diferite organe:

In nas: produce inflamatie, caracterizata prin stranut, mancarime, congestie, obstructie nazala.
Ochi: conjunctivita.
Urechiꓽ mancarimi.
Gatꓽ mancarimi.

Diagnostic si tratament
Diagnosticul alergiei la polen se face in principal prin istoricul medical si examenul fizic. Un test pe piele sau un examen de sange poate fi, de asemenea, utilizat pentru a confirma diagnosticul. Tratamentul pentru alergia la polen poate include evitarea expunerii la polenul la care sunteti alergic, administrarea de medicamente antihistaminice, decongestionante sau de corticosteroizi pentru a reduce simptomele.

Impactul asupra somnului
Alergia la polen poate afecta somnul in mai multe moduri. Unul dintre cele mai comune simptome ale alergiei la polen este congestia nazala, care poate face dificila respiratia pe nas si poate provoca sforait sau chiar apnee de somn. Aceste tulburari ale respiratiei pot afecta calitatea somnului si pot duce la oboseala si iritabilitate in timpul zilei.

De asemenea, stranutul si mancarimea nazala, care sunt alte simptome comune ale alergiei la polen, pot fi deranjante si pot chiar perturba somnul. Persoanele care sufera de alergie la polen pot avea, de asemenea, dificultati in a adormi sau pot fi trezite frecvent in timpul noptii din cauza disconfortului. In plus, medicamentele luate pentru tratarea alergiei la polen pot avea efecte secundare care pot afecta somnul. De exemplu, unele antihistaminice pot cauza somnolenta si pot afecta indeplinirea sarcinilor zilnice.

Tratamente naturale pentru alergia la polen
Desi aceste remedii nu vor inlocui un consult medical de specialitate si nu intotdeauna vor da rezultate, cu toate acestea, se pot utiliza ca si adjuvant pentru diminuarea simptomatologiei alergiei.

Spalarea nasului cu apa si sare
Solutiile saline sunt un remediu cu adevarat eficient la domiciliu pentru alergia la polen. Pentru a face acest lucru, puteti cumpara din farmacie o solutie salina, dar puteti, de asemenea, sa o faceti la domiciliu, amestecand 500 ml de apa care a fost fiarta cu o lingurita de sare. Cand solutia se raceste, o puteti aplica pe nas cu o pipeta sau cu ajutorul unei dischete de bumbac inmuiate in solutie, in interiorul fiecarei nari.

Infuzie de urzica
Urzica este o planta medicinala folosita de ani de zile pentru a trata diferite afectiuni. Are proprietati analgezice si antiinflamatoare care imbunatatesc sanatatea cailor respiratorii, care pot fi afectate de reactia alergica.

Ulei esential de eucalipt
Datorita proprietatilor sale antiseptice si a efectelor sale calmante, uleiul de eucalipt este adesea folosit ca ingredient in diferite remedii pentru alergii, putand sa amelioreze simptomele alergiei laa polen. Poate fi utilizat diluat intr-un alt ulei, cum ar fi uleiul de migdale sau de masline, aplicat direct pe nari cu ajutorul unui tampon. O alta optiune este de a adauga doua picaturi de ulei intr-un recipient de apa fiarta, pentru a face o baie de aburi.

Miere
Atat timp cat nu sunteti alergic la acest aliment, consumul unei lingurite de miere poate fi, de asemenea, un remediu natural excelent pentru alergiile respiratorii si, astfel, calmeaza tusea si gatul iritat, ca urmare a unei alergii la polen. Trebuie sa ne amintim, de asemenea, ca mierea pura contine cantitati mici de polen, desi nu exista studii stiintifice care sa confirme acest lucru.

Alimente probiotice
Alimentele bogate in probiotice (cu microorganisme vii benefice) contribuie la intarirea sistemului imunitar in ansamblu, reducand efectele unei reactii alergice impotriva polenului. De asemenea, se considera ca alimentele precum kefirul sau iaurturile probiotice ajuta la incetinirea productiei de imunoglobulina E, responsabila pentru multe dintre simptomele alergiei.

Sfaturi pentru a minimiza simptomele alergiei la polen

Alergiile nu se vindeca, doar simptomele pot fi tratate. Din acest motiv, cea mai eficienta strategie este sa evitam pe cat de mai mult posibil contactul cu alergenul. Intervalele dintre 5:00 si 10:00 dimineata si intre 19:00 si 22:00 noaptea sunt cele in care se acumuleaza o concentratie mai mare de polen. Din acest motiv, va recomandam sa reduceti activitatile in aer liber si sa pastrati ferestrele inchise in timpul acelor ore.

Pastrati ferestrele inchise in timpul calatoriilor cu masina. Schimbarea filtrelor de aer. Cand iesiti afara, este recomandat sa purtati ochelari de soare, astfel incat polenul sa nu poata intra in contact cu ochii. Particulele de polen se pot depunde pe haine, deci o masura buna este sa faceti dus si sa schimbati hainele atunci cand ajungeti acasa. De asemenea, evitati sa uscati hainele in exterior. Incercati sa evitati activitatile care pot elimina particulele de polen, cum ar fi tunderea gazonului, maturarea terasei etc. In cazul alergiei la polenul de iarba, nu va recomandam sa va intindeti pe gazon.

Daca petreceti noaptea in aer liber, este recomandat sa nu dormiti langa surse de polen alergen, cum ar fi copacii sau plantele. Daca utilizati medicamente specifice alergiilor, cum ar fi antihistaminicele, este important sa le luati intotdeauna pe cele prescrise de medicul dumneavoastra, in mod regulat si la doza recomandata. Nu trebuie sa le amestecati niciodata cu alcool.

Alergia la polen apare in mod normal in timpul sezonului de primavara si vara, cand plantele infloresc si exista mai mult polen in mediu. De asemenea, vremea influenteaza de obicei simptomele afectiunii. Astfel, simptomatologia este minima in zilele ploioase si in zilele innorate sau fara vant, deoarece polenul nu se deplaseaza in aceste conditii, in timp ce zilele calde, uscate si in care exista prezenta vantului, favorizeaza o distributie mai mare a polenului si, in consecinta, aparitia unor simptome mai accentuate. In plus, poluarea aerului creste efectul alergenic al polenului.

Ce sunt antihistaminicele? Cum te pot ajuta daca ai o reactie alergica la polen

Antihistaminicile sunt indicate ca terapie simptomatica a alergiilor acute sau cronice, manifestate prin procese exudative: rinite, conjunctivite, urticarie, prurit, angioedem, dermatoze alergice si pruriginoase, dermografism, boala serului, edem Quincke, febra fanului, alergii postmedicamentoase . Ele se disting in doua categorii: clasice (generatia I, „de noapte”) si moderne (generatia II, „de zi”), care difera, in special, prin capacitatea substantelor de a traversa bariera hematoencefalica si prin selectivitatea lor fata de receptori.

Practic aceste produse inhiba histamina. Histamina este o substanta chimica extrem de importanta care actioneaza in interiorul organismului uman si este indispensabila pentru buna functionare a multora dintre organele si sistemele acestuia. Ea detine functia de neurotransmitator si de reglator al aciditatiii stomacului, influentand permeabilitatea vaselor sangvine, contractia muschilor si functia cerebrala. Cea mai mare concentratie de histamina se gaseste in piele, plamani, stomac si cantitati mai mici in creier si inima.

Informatii utile despre antihistaminice

Bibliografie:

Monczor F, Fernandez N. Current Knowledge and Perspectives on Histamine H1 and H2 Receptor Pharmacology: Functional Selectivity, Receptor Crosstalk, and Repositioning of Classic Histaminergic Ligands. Mol Pharmacol. 2016 Nov;
Schaefer TS, Zito PM. StatPearls [Internet]. StatPearls Publishing; Treasure Island (FL): Nov 15, 2020. Antiemetic Histamine H1 Receptor Blockers. 
Curto-Barredo L, Giménez-Arnau AM. Treatment of chronic spontaneous urticaria with an inadequate response to H1-antihistamine. G Ital Dermatol Venereol. 2019 Aug;
Kuna L, Jakab J, Smolic R, Raguz-Lucic N, Vcev A, Smolic M. Peptic Ulcer Disease: A Brief Review of Conventional Therapy and Herbal Treatment Options. J Clin Med. 2019 Feb 03; 
Pirahanchi Y, Sharma S. StatPearls [Internet]. StatPearls Publishing; Treasure Island (FL): Aug 31, 2020. Physiology, Bradykinin. 

Articole similare
Alergii sezoniere: simptome, tratament si metode de preventie Alergii sezoniere: simptome, tratament si metode de preventie

Alergiile sezoniere (adesea numite febra fanului) sunt frecvente. Acestea apar numai in anumite perioade ale anului, in special primavara, vara sau toamna, in functie de substanta care provoaca alergia.

28 februarie 2023
citește articolul
Cum te pregatesti de alergiile de primavara? Cum te pregatesti de alergiile de primavara?

Alergiile reprezinta o reactie de aparare a organismului atunci cand intra in contact cu substante pe care nu le tolereaza, numite alergeni. In mod normal, alergenii sunt inofensivi, insa in cazul anumitor persoane, sistemul imunitar nu le recunoaste si astfel declanseaza mecanisme de aparare cu scopul de a elimina substanta pe care o considera periculoasa. In categoria alergenilor intra polenul, praful, mucegaiul, parul de animale, dar si intepa

22 februarie 2018
Edited 11 ianuarie 2023
citește articolul
Alergiile: Simptome, tipuri de alergii, tipuri de tratament Alergiile: Simptome, tipuri de alergii, tipuri de tratament

Alergiile se caracterizeaza prin raspunsul sistemului imunitar la anumite substante care, pentru majoritatea oamenilor, sunt inofensive. Aceste substante sunt cunoscute sub numele de alergeni.

10 noiembrie 2016
Edited 11 ianuarie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 8 total

Pagina