Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Black Friday la Spring | Comenzi telefonice: 0374.471.155
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Sarea de Himalaya: Reguli de consum, proprietati, contraindicatii

Sarea de Himalaya: Reguli de consum, proprietati, contraindicatii

Postat in: Dieta si sport
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 4 mai 2023 Ultima actualizare: 5 mai 2023

Sarea de Himalaya este obtinuta dintr-o mina de sare gasita in Pakistan (Himalaya este un lant muntos care se intinde prin mai multe tari asiatice). Acesta este prezentat consumatorului sub forma de cristale roz pentru a fi macinate inainte de a fi utilizate sau consumate. 98% din sarea de Himalaya este clorura de sodiu, in timp ce 99% din sarea obisnuita este clorura de sodiu. 1 gram de clorura de sodiu contine 400 mg de sodiu si 600 mg de clorura. Prin urmare, sarea roz are practic aceeasi cantitate de sodiu ca si sarea obisnuita.

Sarea de Himalaya, este diferita ca structura si continut decat sarea extrasa din subteran?

Se spune adesea ca sarea de Himalaya este mai sanatoasa decat sarea obisnuita, deoarece are un continut mai mare de minerale, cum ar fi calciu, magneziu, potasiu, printre altele. Cu toate acestea, contributia sarii roz la valoarea zilnica recomandata a fiecaruia dintre aceste minerale este neglijabila in comparatie cu ceea ce ofera alte alimente considerate surse ale acestor minerale.

In plus, Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) recomanda consumarea a mai putin de 5 de grame de sare pe zi. Aceasta recomandare are ca scop prevenirea hipertensiunii arteriale si reducerea riscului de boli cardiovasculare la adulti. Prin urmare, chiar daca consumati cantitatea zilnica maxima recomandata de OMS, ar fi imposibil sa aveti un aport semnificativ de minerale cu aceasta cantitate de sare roz.

Potrivit expertilor in domeniul sanatatii, pretul este principala si singura diferenta dintre sarea de Himalaya si sarea obisnuita. Sarea roz are un cost mult mai mare decat sarea obisnuita datorita originii sale, formei sale de prezentare si continutului sau mineral mai ridicat.

Ce beneficii ar putea aduce sarea de Himalaya?
In ciuda aspectelor anterior amintite, exista persoane care sustin faptul ca sarea de Himalaya ar putea fi benefica pentru sanatate. Cu toate acestea, consumul de sare, indiferent de provenienta si de tip, trebuie sa fie unul redus. In continuare, aflati care sunt cele mai puternice proprietati ale acestui tip de sare si de ce acest devine din ce in ce mai la moda utilizarea acesteia.

De asemenea, cunoscuta sub numele de sare de cristal de Himalaya, sarea roz de Himalaya este foarte izbitoare pentru culoarea sa roz intens, dar si mai interesant este faptul ca este considerata ca fiind cea mai pura si mai naturala pe care o putem gasi pe intreaga planeta.

Probabil ati auzit ca sarea de Himalaya este mai sanatoasa decat sarea rafinata pe care o consumam cu totii. De asemenea, este posibil ca cineva din jurul tau (sau chiar tu) sa detina una dintre celebrele lampi de sare roz. Dar ce o face atat de speciala? De ce este atat de apreciata? Motivul principal este ca sarea roz de Himalaya are numeroase beneficii pentru sanatate datorita compozitiei sale extraordinare, care include mai mult de 84 de oligoelemente diferentiate, inclusiv clorura de sodiu, calciu, potasiu, magneziu, oxid de sulf, mangan, fluor, iod, zinc, crom, cupru, cobalt si aur. Predominant insa este fierul, dar exista mult mai multe lucruri pe care ar trebui sa le stii despre sarea de Himalaya.

In primul rand, trebuie sa tinem cont de faptul ca sarea este indispensabila vietii. Fara sare nu ar exista viata, desi intotdeauna in masura corecta, deoarece excesul poate fi extrem de daunator pentru sanatatea noastra. Sarea este legarea particulelor mici numite ioni care pot avea sarcina pozitiva sau negativa. Sarea comuna este compusa din ioni de sodiu incarcati pozitiv si ioni de clor incarcati negativ (NaCl), dand nastere la ceea ce stim drept clorura de sodiu sau sare comuna.

Cea mai pura sare de pe planeta
Pentru a gasi provenienta puritatii sale, ne imaginam muntii indepartati din regiunea Pakistanului, care fac parte din Himalaya, aflati pe un accidentat si greu accesibil, care a ramas neatins timp de multe milioane de ani. In acele tinuturi indepartate, cu mai bine de 250 de milioane de ani in urma, existau oceane imense care acopereau totul. Cand au secat, ramasitele acestor mari primitive au devenit depozite de sare care au fost consolidate si uscate foarte incet, dar ramanand complet neschimbate, asa cum sunt pastrate astazi.

Sarea de Himalaya se gaseste sub forma de cristale care trebuie apoi sa fie macinate pentru a fi folosite, fie pentru aplicatii terapeutice sau cosmetice, ca si pentru ingestie, desi uneori este folosita si in blocuri de diferite dimensiuni. Posibilele beneficii ale sarii de Himalaya:

Regleaza tensiunea arteriala
Previne crampele musculare si spasmele
Combate migrenele
Imbunatateste apetitul sexual
Ajuta la instalarea mai rapida a somnului
Contribuie la intarirea masei osoase
Promoveaza buna functionare a sistemului respirator
Imbunatateste tranzitul intestinal
Echilibreaza ph-ul pielii
Reduce semnele de imbatranire ale pielii
Functioneaza ca un antihistaminic natural
Regleaza pH-ul sangelui
Creste absorbtia nutrientilor
Creste nivelul de energie
Lupta impotriva migrenelor
Calmeaza crampele musculare
Detoxifica organismul

Cu toate acestea, nutritionistii si oamenii de stiinta au reusit sa respinga multe dintre afirmatiile facute in acest sens. Potrivit mai multor experti in domeniu, sarea de Himalaya ar furniza aceleasi cantitati de sodiu ca sarea de masa.

Nu exista dovezi solide care sa sustina presupusele beneficii ale sarii de Himalaya. In plus, este un produs care trebuie utilizat cu prudenta. Prin urmare, sunt aplicabile recomandarile pentru consumul de sare stabilite de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS). Adica, ca si in cazul sarii traditionale de masa, consumul sau nu trebuie sa depaseasca 5 de grame pe zi.

Sarea este sare, indiferent de unde provine sau ce nume atractiv are. Important este sa reduceti utilizarea si sa nu consumati mai mult decat cantitatea recomandata. Retineti ca excesul de sare din dieta, ca orice alta sursa de sodiu, prezinta o serie de riscuri pentru sanatate, dincolo de o crestere a tensiunii arteriale, dupa cum se poate vedea din cercetarile publicate in acest sens. 

Diferente intre sarea extrasa din subteran si sarea de mare

Sarea de masa
De asemenea, cunoscuta sub numele de sare fina sau comuna, sarea de masa este tipul cel mai utilizat in viata de zi cu zi. Este extrasa din surse subterane sau din lacuri de sare si poate fi rafinata sau nerafinata si este supusa unui proces de rafinare pentru a obtine textura cu care este comercializata. Acest tratament face ca seara sa-si piarda contributia in minerale, desi este de obicei comercializata imbogatita cu iod, de aici si denumirea de sare iodata. Textura acestui soi este foarte fina si uniforma, ceea ce poate duce la adaugarea unei cantitati mai mari. Aroma sa este oarecum mai puternica, deoarece a fost purificata si indepartata orice urma de minerale.

Sarea de mare
Sarea de mare este termenul pentru sarea produsa prin evaporarea apei oceanice sau a lacurilor cu apa sarata. Potrivit specialistilor, este mai putin procesata decat sarea de masa si, prin urmare, si-ar putea pastra oligoelementele. Acest lucru face ca, in plus fata de sodiu, sarea de mare contine alte minerale, cum ar fi iod, magneziu, fier si calciu, printre altele. Aceste minerale adauga, de asemenea, aroma acestui tip de sare. Sarea de mare este disponibila sub forma de granule fine sau cristale.

Mai multe detalii despre diferitele tipuri de saruri si modul lor de asimilare in organism

 

Articole similare
Sistem digestiv: ce este Jejunul, care este rolul sau in digestie Sistem digestiv:  ce este Jejunul, care este rolul sau in digestie

Jejunul si ileonul formeaza partea cea mai lunga a intestinului subtire care reprezinta cea mai lunga parte a sistemului digestiv, avand aproape 7 metri lungime. Jejunul, alaturi de ileon joaca un rol estential in procesul de irigare cu sange. Aceste organe primesc sange arterial de la 15-18 ramuri ale arterei mexenterice superioare. Ramurile se unesc formand arcuri, numite arcade arteriale iar din aceste arcade ies artere drepte ce aprovizioneaza cu sange intestinul subtire. 

21 octombrie 2024
Edited 21 octombrie 2024
citește articolul
Chayote: O leguma exotica cu multiple beneficii pentru inima si digestie Chayote: O leguma exotica cu multiple beneficii pentru inima si digestie

O leguma ciudata si ca aspect, si ca gust, Chayote este un fel de dovlecel cu o coaja foarte subtire, originar din Mexic. Fructele sunt de un verde deschis ireal, „grasute”, fiind de gasit mai ales in sud-vestul SUA. Din punct de vedere tehnic avem in fata un fruct, dar chayote se consuma ca o leguma.

25 iulie 2024
Edited 25 iulie 2024
citește articolul
Paprika: Beneficii pentru digestie, contraindicatii de consum Paprika: Beneficii pentru digestie, contraindicatii de consum

Paprika, de asemenea, functioneaza perfect pentru a vindeca gingiile inflamate. De asemenea, vindeca indigestia si ajuta la controlul refluxului de acid. Promoveaza, totodata, enzimele care ajuta la producerea salivei si a altor sucuri digestive.

28 mai 2024
Edited 28 mai 2024
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate