Am tensiunea mare. Ce pot sa fac?
Tensiunea arteriala este presiunea pe care sangele o exercita asupra peretelui arterial si are doua componente, de aceea are doua valori atunci cand se masoara.
tensiunea sistolica, presiunea exercitata cand inima se contracta pentru a trimite sange in tot organismul;
diastolica, presiunea exercitata cand inima se relaxeaza pentru a primi sange;
Tensiunea arteriala optima este tensiunea care este cuprinsa intre valorile 120/80 mmHg. Tensiunea arteriala nu este un parametru stabil, variaza atat in conditii fiziologice cat si patologice. Fiziologic, cele mai importante variatii au legatura cu varsta, sexul, pozitia corpului, talia individului, orarul meselor, starea psihica si efortul fizic. Valorile tensiunii arteriale prezinta si variatii circadiene si sezoniere, vara valorile sunt mai mici decat iarna iar noaptea sunt inregistrate cele mai mici valori.
Cum se masoara corect tensiunea arteriala?
Tensiunea arteriala se masoara la ambele brate, iar daca exista diferente, se va masura la bratul cu tensiunea mai mare. Tensiunea sa masoara in milimetri coloana de mercur, iar hipertensiunea arteriala hta se masoara cu ajutorul unui tensiometru.
O tensiune corecta are nevoie de cateva minute pentru a avea o valoare concludenta si se poate repeta masuratoarea la fiecare 15 minute. Tensiunea arteriala sistolica este legata de presiunea diastolica dar si de celelalte valori ale presiunii arteriale. In cazul in care avem o tensiune arteriala crescuta vorbim de o boala de inima. In plus, la persoanele cu diabet zaharat, varstnice, cu varice este recomandat a se masura si tensiunea arteriala ortostatica (in picioare).
Tensiunea arteriala se masoara atat in cabinet, cat si la domiciliu, intrucat pot exista diferente importante intre cele doua medii de masurare. Tensiunea arteriala trebuie masurata de rutina la toate varstele.
Care este legatura dintre tensiune si bolile cardiovasculare?
Tensiunea arteriala depinde de functia de pompare a inimii si de elasticitatea vaselor de sange. Abaterile tensiunii arteriale de la valorile normale constituie in sine boli cardiovasculare. Hipertensiunea arteriala este cea mai frecventa afectiune cardiovasculara si un important factor de risc cardiovascular. Denumita si ucigasul tacut, ea poate ramane asimptomatica pana la aparitia complicatiilor.
Aceste complicatii se pot rasfrange atat la nivelul inimii, unde pot provoca infarct miocardic, fibrilatie atriala sau alte aritmii, insuficienta cardiaca, cat si la nivelul vaselor de sange determinand tulburari de vedere, tulburari cognitive, dementa, accidental vascular cerebral, anevrisme, insuficienta renala cronica, tulburari la mers prin afectarea circulatiei periferice. In plus, riscul de ingrosare a vaselor de sange este cu atat mai mare cu cat valorile tensionale au valori mari timp indelungat. Din cauza acestor complicatii, hipertensiunea arteriala trebuie depistata inca din stadii incipiente.
Care sunt factorii de risc ?
Chiar daca bolile de inima au si o componenta genetica bine pronuntata, lucru care poate fi depistat doar prin intermediul unei vizite efectuate la domiciliul medicului specialist, exista multe alte cauze care pot fi tinute sub control si care tin de mediul extrinsec. Acesti factori sunt: obezitatea, sedentaraismul, stresul oxidativ, abuzul de alcool, fumatul, consumul exagerat de sare.
Totodata, trebuie stiut faptul ca tensiunea arteriala creste odata cu inaintarea in varsta si este mai des inalnita dupa varsta de 60 ani. Femeile sunt mai putin afectate pana la menopauza, barbatii sunt mai frecvent afectati in jurul varstei de 40 de ani.
Cat de important e stilul de viata?
Schimbarea stilului de viata este esentiala. Poate preveni hipertensiunea arteriala la persoanele cu tensiune arteriala normala, poate reduce valorile in cazul pacientilor cu hipertensiune arteriala, poate reduce necesarul de medicatie antihipertensiva si controleaza numarul de factori de risc cardiovasculari.
Cel mai important aspect este renuntarea la fumat. Fumatul duce la cresteri de scurta durata a tensiunii arteriale si a frecventei cardiace prin descarcarea de catecolamine. Cu toate acestea, beneficiul cel mai mare al stoparii fumatului il reprezinta reducerea semnificativa a riscului de evenimente adverse cardiovasculare: infarct miocadic acut si accident vascular cerebral.
La fel de important este consumul de alcool. Consumul de alcool in exces se asociaza cu o eficienta mai mica a medicatiei si cu risc mai mare de accident vascular cerebral, permis fiind 10-20 g etanol la femei si 20-30 g la barbati. Totodata, Reducerea cantitatii de sare, sub 5 g, determina o reducere medie a valorilor tensiunii arteriale cu 4-5 mmHg.
Sa nu uitam Obezitatea de tip abdominal sau statusul supraponderal sunt corelate cu existenta altor factori risc cardiovasculari: diabet, dislipidemie aterogena, hipertensiune, procese proinflamatorii si protrombotice, sindrom de apnee. Efecte sunt si la nivelul articulatiilor si au loc modificari degenerative articulare, hernia de disc care limiteaza miscarea, fiind favorizat sedentarismul si ca urmare cresterea in greutate. Se creeaza un cerc vicios care poate fi stopat prin atentia acordata mentinerii greutatii in parametri optimi.