Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Anatomie: Totul despre muschiul biceps brahial

Anatomie: Totul despre muschiul biceps brahial

Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 3 martie 2023 Ultima actualizare: 19 decembrie 2023

Muschiul biceps brahial se afla localizat in partea din fata a bratului superior. Numele acestuia provine de la cuvantul biceps care in latina inseamna doua capete, iar brachii care este brachial si inseamna ale bratului. Capatul lung al muschiului biceps brahial este capatul exterior al bicepsului brahial. Muschiul biceps brahial este cel mai flexat muschi iar prin flexarea acestuia iese in evidenta muschii bratelor. Muschiul biceps brahial joaca un rol foarte important in diverse sporturi, in care apucatul si trasul sunt necesare.

Acestia pot crea un echilibru important articulatiei cotului la persoanele care folosesc tricepsul brahial in miscari deasupra capului, cum ar fi aruncatul sau lovitul. Exercitiile care necesita flexarea la nivelul cotului pun de asemenea, in miscare muschiul biceps brahial. Acesta este folosit si la supinarea antebratului sau la miscarile umarului. Muschiul biceps brahial este stimulat de miscari cum sunt vaslitul si de exercitii de tractiune.

Pentru cresterea in dimensiuni a muschiului biceps brahial este nevoie de exercitii fizice repetate care stimuleaza aceste grupe de muschi. Cu cat sunt mai bine lucrati, cu atat mai puternici sunt. Muschiul biceps brahial este cel mai mare muschi anterior al bratului. Acesta este situat in loja anterioara, impreuna cu muschiul brahial si muschiul coracobrahial. Indeplineste mai multe roluri, precum: flexia cotului si supinatia antebratului, iar capul lung al bicepului ajuta la:

stabilizarea anterioara a capului humeral
flexia antebratului pe bratul superior
ridicarea bratului rapit si rotit extern

Muschiul biceps este profund legat in sens cranio-caudal de muschii coracobrahial, brahial si brahioradial si ajuta la delimitarea interstitiului in care apare fasciculul vascular-nervos al bratului. Acest muschi este vascularizat de ramura terminala a arterei brahiale a arterei axilare. Intoarcerea venoasa are loc prin cele doua vene brahiale laterale si mediale. Actiunea generala a bicepsului este de a flexiona antebratul peste bratul superior si de a flexa bratul peste umar. In plus, poate supina palma mainii in timp ce flexeaza antebratul si poate participa si la extrarotatia bratului. Capetele specifice bicepsului brahial au sarcini diverse, anume: capul scurt participa la flexia orizontala, aductia si rotatia interna a bratului iar capul lung participa la rapirea bratului.

Posibile afectiuni ale muschiului biceps brahial

Ruptura tendonului proximal
Ruptura tendonului proximal (capul lung) de la nivelul umarului apare din cauza supraefortului. Aceasta afectiune duce la aparitia durerii, umflarea bratului si deficit functional in special in ce priveste flexia cotului. Diagnosticul se pune pe baza consultatiei si a examenului local, insa uneori se impune si efectuarea unei explorari imagistice, cum este rezonanta magnetica. Tratamentul consta in imobilizarea pacientului in cazurile simple dar este nevoie de o interventie chirurgicala in cazurile mai grave, cand se impune suturarea sau fixarea capatului proximal al tendonului prin operatie.

Ruptura sau dezinsertia capatului distal
Ruptura sau dezinsertia capatului distal de pe radius invalideaza membrul superior afectat si ingreuneaza miscarea de flexie. Barbatii care forteaza muschiul fara o incalzire prealabila sunt mai predispusi la aceasta afectiune. Se manifesta prin durere locala, tumefierea bratului (prin migrarea muschiului), echimoza in plica cotului si deficit functional. Diagnosticul se pune in urma unei consultatii amanuntite si a RMN-ului. Tratamentul este exclusiv chirurgical pentru ca este nevoie de fixarea tendonului pe tuberozitatea radiala. Dupa operatie pacientul va fi imobilizat o perioada scurta dupa care incepe programul de recuperare.

Tendinita muschiului biceps brahial
Tendinita este asociata si cu alte afectiuni primare ale umarului, precum: sindromul de impingement, stenoza canalului intertubercular, leziunile coafei rotatorilor. Tendinita duce la aparitia durerii in zona umarului, accentuata la miscarile de anteflexie a bratului si de rotatia interna a bratului. Durerea poate sa apara si in stare de repaus, pe timp de noapte. Pentru ameliorarea durerii se folosesc antiinflamatoarele. Durerile sunt foarte puternice uneori ceea ce duce la imobilizarea bratului.

Diagnosticul se pune in urma unui examen clinic amanuntit prin efectuarea diferitelor teste, cum ar fi Yerguson test: cu cotul flectat la 90 de grade si antebratul in pronatie, durerea se accentueaza la miscarea de supinatie efectuata impotriva unei rezistente din partea examinatorului. De asemenea, trebuie facuta si o ecografie care reprezinta o investigatie foarte importanta in stabilirea unui diagnostic cu privire la tendinita muschiului biceps brahial. Foarte util in acest sens este si RMN-ul deoarece ajuta la descoperirea si a altor leziuni la nivelul articulatiei umarului. Tratamentul tendinitei muschiului biceps brahial difera in functie de gravitatea afectiunii si implica doua tipuri:

Ortopedic
Medicamentos - consta in administrarea de: antiinflamatorii nesteroidiene (AINS), corticoterapie locala, anestezice infiltrate local la nivelul santului intertubercular, doar la recomandarea medicului specialist. Tratamentul de electie consta in infiltratii la acest nivel cu corticosteroizi. Procedura consta in 3 injectii locale, facute saptamanal. Fizioterapie - termoterapie, crioterapie, electroterapie analgetica si decontracturanta, ultrasonoforeza, laser. Kinetoterapia joaca de asemenea, un rol foarte important pentru recuperarea functionalitatii umarului. In situatia aparitiei posttraumatice a unei dureri la nivelul umarului, trebuie sa faceti de urgenta un consult medical pentru a evita riscul de imobilizare prelungita a bratului cu atrofie musculara, capsulita retractila, osificari heterotopice, situatie in care recuperarea este mult mai dificila.

Chirurgical
Prin 2 tehnici de tenotomie sau tenodeza. Interventia presupune o artroscopie la nivelul umarului. Incizii minime, spitalizare de zi, anestezie loco-regionala, recuperare timp de 2 si 4 saptamani. Tenotomia se practica daca apar fibroze la nivelul santului intertubercular, iar tenodeza in cazul unei rupturi partiale. Prin contractia bicepsului brahial, apropie antebratul de umar si realizeaza supinatia antebratului. Cele doua functii principale ale acestui muschii sunt de a trage, flexa si de a controla miscarea de revenire a antebratului in pozitia initiala.

Intrebari frecvente despre muschiul biceps brahial

Ce este muschiul biceps brahial?
Muschiul biceps brahial este un muschi situat in partea superioara a bratului, care este format din doua capete - capul lung si capul scurt. Muschiul se intinde de la umar pana la cot si este responsabil pentru miscarea de flexie a antebratului.

Ce functii indeplineste muschiul biceps brahial?
Muschiul biceps brahial indeplineste mai multe functii, inclusiv miscarea de flexie a antebratului, rotatia externa a umarului si miscarea de supinatie a antebratului.

Cum pot sa imi intaresc muschiul biceps brahial?
Exista multe exercitii pe care le poti face pentru a-ti intari muschiul biceps brahial, cum ar fi incrucisarea halterelor, flexiile de biceps cu gantere sau bara, flexiile de biceps pe masina sau flexiile de biceps cu cabluri.

Ce este tendinita bicepsului?
Tendinita bicepsului este o afectiune in care tendoanele care ataseaza muschiul biceps la osul humerus (bratul superior) devin inflamate sau iritate. Acest lucru poate duce la durere, umflaturi sau limitarea miscarilor de brat.

Care este legatura dintre biceps si cortizol

Cortizolul este un hormon care mai este cunoscut si sub numele de hidrocortizol. Este un hormon steroid eliberat de cortexul suprarenale. Acesta este un "hormon de stres" care devine eliberat pentru a arata "lupta sau raspunsul la zbor" in conditii stresante. Cortizolul poate creste zahar din sange cu gluconeogeneza. Este clasificat ca un glucocorticoid care poate stimula formarea glicogenului hepatic. De asemenea, are capacitatea de a suprima sistemul imunitar si actioneaza ca un compus antiinflamator. Cortizolul are capacitatea de a reduce substantele responsabile de raspunsul inflamator. Prin urmare, este administrat ca un medicament pentru boli reumatoide si alergii.

Uneori este folosit si pentru tratarea eruptiilor cutanate si a eczemelor. Daca nivelul cortizolului din organism este constant ridicat, acesta poate duce la proteoliza si, prin urmare, la pierderea musculara. Aceasta poate, de asemenea, reduce formarea osoasa. Cortizolul are, de asemenea, capacitatea de a actiona ca un hormon antidiuretic. De ce avem nevoie de acest hormon si de ce nu trebuie sa abuzam de tratamentele bazate pe acest hormon descopera in urmatorul material.

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 9 total

Pagina