Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Anatomie: Cele mai comune boli ale urechii interne. Cum le poti evita

Anatomie: Cele mai comune boli ale urechii interne. Cum le poti evita

Postat in: Sanatatea ta
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 18 aprilie 2023 Ultima actualizare: 18 aprilie 2023

Uneori, din cauza agentilor externi, suferim afectiuni temporare ale urechilor. De cele mai multe ori, aceste probleme sunt rezultatul unor factori pe care nu ii putem evita, insa trebuie sa ne adresam unui specialist daca simptomele se agraveaza sau ne perturba activitatile zilnice.

Cele mai frecvente afectiuni ale urechii

Exista o serie de probleme ale urechii care pot aparea, de la infectii la pierderea auzului sau tinitus. Iata cateva dintre cele mai comune probleme ale urechii si modalitatile de tratament aferente:

Infectiile urechii: cele mai frecvente sunt otita medie si otita externa, care pot fi cauzate de bacterii sau virusi. Simptomele includ durere de ureche, mancarime, secretii si pierderea auzului. Tratamentul implica adesea administrarea de antibiotice si analgezice, iar in cazuri severe, poate fi necesara o interventie chirurgicala. Tinitus: este o senzatie de sunet in ureche care poate fi un sunet persistent sau o bataie neregulata. Cauzele pot include expunerea la zgomote puternice, varsta, probleme cu fluxul sanguin sau anumite medicamente. Tratamentul poate include terapie sonora, medicatie sau interventii chirurgicale in cazuri rare.

Pierderea auzului: poate fi cauzata de diferite conditii, inclusiv varsta, zgomotul sau infectiile. Tratamentul poate include aparate auditive sau implanturi cochlear, in functie de cauza pierderii de auz. Vertijul: este o senzatie de ameteala sau de pierdere a echilibrului care poate fi cauzata de probleme ale urechii interne. Tratamentul poate include medicatie, terapie de reabilitare sau interventii chirurgicale.

Obstructia cerumenului: este o problema frecventa, cauzata de acumularea de ceara in canalul urechii. Tratamentul implica de obicei curatarea urechii de catre un medic specialist.
Perforarea timpanului: poate fi cauzata de o infectie sau de un traumatism, si poate provoca durere, sangerare sau pierderea temporara a auzului. Tratamentul poate include medicatie si, in cazuri rare, interventii chirurgicale.

Pierderea auzului
Pierderea auzului este o patologie a urechii care produce surditate partiala sau o pierdere semnificativa a auzului. Simptomele se manifesta de obicei in moduri diferite. Puteti simti sunete mai puternice decat sunt in realitate, dificultati in urmarirea firului conversatiei atunci cand exista mai multi interlocutori, mai multe dificultati in intelegerea vocilor feminine decat vocile masculine, distinctia dificila a sunetelor inalte, de exemplu. Exista, de asemenea, simptome mai complexe, cum ar fi pierderea echilibrului sau senzatie de ameteala (mai frecvente intr-un neurom acustic), presiunea in ureche sau tinitus.

Pierderea bilaterala a auzului

Aceasta patologie apare atunci cand exista o pierdere a auzului in ambele urechi in acelasi timp si in acelasi grad. Poate aparea din mai multe motive, dar cele mai frecvente sunt expunerea excesiva la o sursa de sunet foarte ridicata, inaintarea in varsta sau, de asemenea, factorii genetici. In acest caz, cel mai frecvent tratament este utilizarea aparatelor auditive in ambele urechi, in functie de gradul de surditate. Un alt tratament comun ar fi chirurgia.

Boala lui Meniere

Este destul de comuna, iar cand apare, este simptomatica in moduri diferite, dar cel mai frecvent se manifesta prin pierderea echilibrului sau vertij. Pierderea variabila a auzului sau tinitus este, de asemenea, foarte frecventa. Poate cel mai deranjant simptom este vertijul, cu simptomele pe care le implica: greata, varsaturi, senzatie permanenta de ameteli. 

Nu exista un tratament eficient cunoscut pentru a pune capat bolii, dar s-a dovedit ca, prin consumul de diuretice si alimente cu continut scazut de sare, simptomele pot fi ameliorate considerabil. Tratamentul este in functie de simptome, deoarece nu exista un tratament definitiv pentru aceasta afectiune.

Otita medie

Otita medie este cea mai frecventa afectiune a urechii, in special in timpul copilariei. Tubul eustachian este blocat de un exces de mucus, de exemplu, lichidul din urechea medie nu se scurge si se acumuleaza pana cand ajunge sa infecteze si sa produca inflamatie a cavitatii chiar in spatele timpanului. Cel mai frecvent tratament este reprezentat de antibiotice, care au rolul de a ataca infectia, insa acestea sunt, de obicei, insotite de mucolitice, deoarece acumularea de mucus este originea cea mai comuna a acestei probleme ale urechii.

Dopuri de ceara in ureche

Ceara din urechi, desi protejeaza canalul urechii de apa, atacuri ale corpului strain, umflaturi sau infectii, se acumuleaza si poate deveni dura si obstructioneaza ductul in sine. Acesta este modul in care apar dopurile care provoaca tulburari. In principiu, ceara trebuie indepartata numai atunci cand apar dureri, ameteli sau pierderea auzului, deoarece, in cazul in care aceste simptome nu apar, functia cerumenului este de protectie.

Patrunderea insectelor in ureche

In unele cazuri, puteti elimina singur insecta din ureche. Sunt recomandate trei masuri de siguranta, insa in orice caz, fiti atenti! Daca aceste metode nu scot insecta din ureche, ar trebui sa va consultati cu un otolaringolog, altfel exista un pericol de vatamare a timpanului.

Iata tehnicile pentru a face acest lucru singurꓽ

Luati o lanterna si intrati intr-o camera in care este intuneric. Directionati lumina spre exteriorul urechii, deoarece multe insecte, cum ar fi mustele, gandacii si fluturii, folosesc surse de lumina pentru a se orienta, astfel incat lumina sa le atraga si in acest fel sa poata gasi calea de iesire din ureche. Daca aceasta metoda nu functioneaza, puteti incerca sa va clatiti urechea. Inclinati capul astfel incat urechea afectata sa fie in sus.

Lasati apa sa intre in ureche si apoi intoarceti capul astfel incat sa se poata scurge. Lichidul ar trebui sa traga insecta. Daca clatirea urechii cu apa nu ajuta, puteti incerca sa utilizati ulei. Din nou, tineti capul cu urechea afectata in sus si picurati uleiul de gatit (de exemplu, uleiul de masline) sa intre in ureche. Ramaneti in aceasta pozitie pentru cateva minute. Acest lucru va omori insecta, iar aceasta va iesi odata cu uleiul.

Cu siguranta ati observat o presiune in urechi atunci cand va aflati la munte sau cand calatoriti cu avionul. Aceasta senzatie obisnuita este cunoscuta sub numele de barotrauma sau barotraumatism. Schimbarile bruste de presiune afecteaza urechea si duc infundarea urechilor.  

Amintiti-va ca urechea este un organ foarte sensibil care observa schimbari de presiune atunci cand va scufundati sau in timp ce decoleaza sau aterizeaza avionul. Nu trebuie sa va ingrijorati de infundarea urechilor, dar daca senzatia de a nu auzi sau nu auziti ca inainte dureaza cateva zile, consultati medicul pentru a explora sistemul auditiv. Pentru a reduce efectele barotraumei, aveti la dispozitie remedii la domiciliu pentru a anticipa faptele si pentru a preveni infundarea urechii. Apa potabila, cascatul sau guma de mestecat devin cel mai bun tratament pentru barotrauma.

Ce factori de risc te predispun la otita?

Principala greseala este aceea de a folosi excesiv si necorespunzator betisoarele de urechi. In ureche pot ramane cantitati mici de apa care formeaza mediul propice pentru inmultirea bacteriilor. Aceasta forma mai poarta numele de „otita inotatorului”, deoarece este o forma de otita care este favorizata de expunerea excesiva la umiditate. Principalii agenti implicati in aparitia otitei externe sunt: Streptococcus aureus, Pseudomonas aeruginosa si Vibrio alginolyticus.

Stafilococul auriu (lat. Staphylococcus aureus) este o bacterie patogena din genul Staphylococcus, care poate produce infectii supurative sau septicemii la om si animale. Formele de manifestare ale acestor infectii sunt variate: impetigo, piodermite, stafilodermii, pneumonie stafilococica, Sindromul SSS . Se deosebeste de alte specii ale genului prin faptul ca este coagulazo-pozitiv. Acesta mai este numit si „superbacteria”, deoarece nu mai raspunde la actiunea multor antibiotice.

Bacilului piocianic (lat. Pseudomonas aeruginosa) este o bacterie aeroba gram-negativa ubicuitara, care se gaseste la nivelul solului (precum si pe fructele si legumele crude) si in apa. Este unul dintre principalii responsabili de producerea infectiilor nosocomiale (intraspitalicesti), in special in unitatile de terapie intensiva (unde colonizeaza echipamentele pentru ventilatie mecanica – se poate izola in apa din recipientele folosite in tehnica de respiratie asistata –  dar si pe cele destinate dializei).

Tot ce vrei sa stii despre otita

Bibliografie:

Abrams H, Chisolm TH, McArdle R. A cost-utility analysis of adult group audiologic rehabilitation: are the benefits worth the cost? (abstract) J Rehab Res Develop. 2002; 
Adams PF, Hendershot GE, Marano MA. Current estimates from the National Health Interview Survey, 1996. (abstract) Hyattsville, MD: National Center for Health Statistics. Vital Health Stat 10. 1999 Oct; 
American National Standards Institute. Determination of occupational noise exposure and estimation of noise-induced hearing impairment.  Acoustical Society of America, 1996;
Arlinger S. A survey of public health policy on bilateral fittings and comparison with market trends: The evidence-base required to frame policy. (abstract) Int J Audiol. 2006; 
Barnett S, Franks P. Health Care Utilization and Adults Who are Deaf: Relationship with Age at Onset of Deafness. (abstract) HSR: Health Serv Res. 2002 Feb; 
Bertsche PK, Mensah E, Stevens T. Complying with a corporate global noise health surveillance procedure ─ do the benefits outweigh the costs? (abstract) AAOHN J. 2006 Aug; 

 

Articole similare
Simptome si tratament pentru pneumonie Simptome si tratament pentru pneumonie

Pneumonia este o inflamatie acuta a plamanilor, cauzata de o infectie bacteriana, virala, fungica sau parazitara, care fie afecteaza doar unul din lobii pulmonari, asa-numita pneumonie lobara, fie se raspandeste la ambii plamani, cand vorbim de bronhopneumonie.

31 octombrie 2016
Edited 1 iulie 2023
citește articolul
Tipurile de colesterol si efectele acestora asupra organismului nostru Tipurile de colesterol si efectele acestora asupra organismului nostru

Colesterolul este un tip de substanta grasa care se gaseste in majoritatea alimentelor de origine animala, insa poate fi produs si de organismul nostru. Acesta are rolul de a mentine integritatea celulara, de a sustine buna functionare a sistemului nervos si imunitar si de a participa la sinteza anumitor hormoni, dar si a bilei. Colesterolul se imparte in doua mari categorii: colesterol „bun”, HDL, si colesterol „rau”, LDL.

31 mai 2016
Edited 1 iulie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 7 total

Pagina