Antihistaminice: ce sunt, cum se folosesc si ce beneficii au
Antihistaminicele sunt o clasa de medicamente utilizate adesea pentru ameliorarea simptomelor de alergii, de la rinita alergica, urticarie, conjunctivita si reactiile de la muscaturi de insecte. Practic, antihistaminicele sunt agenti terapeutici care, prin antagonizarea efectului histaminei eliberate in reactiile alergice de tip imediat pot ameliora simptomatologia acestora. Primii reprezentanti ai acestei clase se caracterizeaza printr-o lipofilie ridicata, care le permite traversarea cu usurinta a barierei hematoencefalice si perturbarea transmisiei histaminergice la nivel central.
Ce sunt antihistaminicele?
Care este rolul lor in organism?
Ce simptome combat si cand trebuiesc folosite?
Cum se administreaza corect?
Ce contraindicatii si efecte secundare au?
Ce sunt antihistaminicele?
Antihistaminicile sunt indicate ca terapie simptomatica a alergiilor acute sau cronice, manifestate prin procese exudative: rinite, conjunctivite, urticarie, prurit, angioedem, dermatoze alergice si pruriginoase, dermografism, boala serului, edem Quincke, febra fanului, alergii postmedicamentoase . Ele se disting in doua categorii: clasice (generatia I, „de noapte”) si moderne (generatia II, „de zi”), care difera, in special, prin capacitatea substantelor de a traversa bariera hematoencefalica si prin selectivitatea lor fata de receptori.
Practic aceste produse inhiba histamina. Histamina este o substanta chimica extrem de importanta care actioneaza in interiorul organismului uman si este indispensabila pentru buna functionare a multora dintre organele si sistemele acestuia. Ea detine functia de neurotransmitator si de reglator al aciditatiii stomacului, influentand permeabilitatea vaselor sangvine, contractia muschilor si functia cerebrala. Cea mai mare concentratie de histamina se gaseste in piele, plamani, stomac si cantitati mai mici in creier si inima.
In egala masura histamina este esentiala in procesul de aparare a organismului impotriva unor agenti producatori de boli ca bacteriile, virusurile sau alte organisme straine corpului uman. Cand sistemul imun este activat ca raspuns la patrunderea in organism a unui material strain, histamina este primul mediator chimic de aparare care va participa la procesul de inflamatie, adica la raspunsul acestuia fata de potentialul agresor. Histamina va fi prezenta in orice proces inflamator si va fi responsabila de multe dintre simptomele caracteristice inflamatiei.
De asemenea, histamina este mediatorul cheie si in reactiile alergice care in esenta sunt tot reactii de inflamatie in cadrul carora se elibereaza si multi alti mediatori ca raspuns protectiv fata de alergeni. Alergenii sunt componente ale celulelor vii care in esenta sunt inofensive, ca polenul plantelor, descuamatiile epiteliale ale animalelor, sporii de mucegaiuri, acarienii din praful de casa, alimente sau medicamente. O reactie alergica fata de astfel de substante straine dar inofensive, apare atunci cand sistemul imunitar astfel programat genetic adopta o atitudine oarecum gresita de a le anihila, considerandu-le periculoase.
Histamina este produsa de celulele organismului uman. Ea este o amina biogena care rezulta in urma actiunii enzimei histidin-decarboxilaza asupra aminoacidului histidina care este unul dintre cei mai bine de 20 de aminoacizi care se combina pentru a forma proteinele. Histamina poate proveni si din afara organismului, din alimentele pe care le consumam. Multe reactii aparute la consumul de peste sau fructe de mare sunt catalogate ca fiind alergii si in realitate pot fi datorate excesului de histamina acumulat in acestea daca sunt incorect preparate.
Care este rolul lor in organism?
Antihistaminicele nu sunt nici azi pe deplin cunoscute, pentru ca sunt o multime de alergii si moduri in care alergiile interactioneaza cu diferiti pacienti. Ca idee, unii pacienti relateaza ca anumite tipuri de antihistaminice au rezultate mai rapide sau mai eficiente pentru anumite alergii pe care le au, spre deosebire de alte antihistaminice folosite. Ce e important de stiut. Inainte de a lua un antihistaminic, ar trebui sa stii:
• cum sa il administrezi – inclusiv daca trebuie luat cu apa sau alimente sau cum sa il utilizezi corect (legat de picaturile pentru ochi sau spray-ul nazal);
• care este doza recomandata – aceasta poate varia in functie de lucruri precum varsta si greutatea ta;
• cand trebuie administrat – inclusiv de cate ori cand (tipurile mai vechi trebuie luate inainte de culcare);
• cat timp trebuie administrat – unele tipuri pot fi folosite pentru o perioada mai lunga de timp, dar unele sunt recomandate doar pentru cateva zile;
• ce trebuie sa faci daca ratezi o doza sau iei prea mult (supradozaj);
Ce simptome combat si cand trebuiesc folosite?
Antihistaminicele functioneaza prin oprirea unei substante numite histamina care afecteaza celulele din organism. Histamina este o substanta chimica eliberata atunci cand organismul detecteaza ceva daunator, cum ar fi o infectie. Cauzeaza dilatarea vaselor de sange si umflarea pielii (cunoscuta sub numele de inflamatie), care ajuta la protejarea corpului. Dar la persoanele cu alergii, organismul detecteaza ceva inofensiv, cum ar fi polenul, drept amenintare, apoi produce histamina, care la randul sau provoaca simptome cum ar fi eruptiile cutanate, nas infundat si/sau stranut.
Cum se administreaza corect?
Antihistaminicele se absorb in cantitate mare in tractul gastrointestinal atunci cand sunt administrate oral si efectul lor debuteaza dupa 1-3 ore. Pentru unele medicamente din aceasta clasa, administrarea anumitor alimente in acelasi timp poate creste timpul si scadea doza de absorbtie. Efectele farmaceutice se mentin intre 4 si 24 de ore, in functie de substanta activa. In general, durata de actiune a antihistaminicelor de generatia a doua este de peste 12 ore. Unele substante isi mentin efectul pana la 72 de ore (cetirizin).
Antihistaminicele de generatia I trec cu destula usurinta prin bariera hematoencefalica si ocupa 50-90% dintre receptorii H1. Cele de generatia a doua, insa, penetreaza greu la nivelul sistemului nervos central, cu exceptia catorva compusi (cetrizin, levocetrizin, fexofenadin). Ce trebuie stiut. Antihistaminicele sunt metabolizate hepatic, Majoritatea insa sufera o metabolizare importanta la primul pasaj hepatic, astfel incat, dupa cateva ore au concentratii nedetectabile in sange, in ciuda efectelor biologice prelungite.
Ce contraindicatii si efecte secundare au?
Este foarte important sa fim atenti cand luam antihistaminice si sa nu incepem un tratament fara un consult cu un medic specialist, virusolog, dermatolog, de la ORL sau alta specialitate. In plus antihistaminicele sunt indicate doar in cazuri exceptionale persoanelor care sufera de boli precum: Glaucom, Ulcer peptic, Diabet de tip I si II, boli coronariene, hipertensiune arteriala, hipertiroidie, epilepsie sau afectiuni hepatice cronice.
In plus, majoritatea antihistaminicelor sunt interzise femeilor in perioada de sarcina si alaptare. Concret, antihistaminicele de generatia I sunt contraindicate in perioada de alaptare, incat pot produce iritabilitate, letargie si depresie respiratorie la sugar. Totodata acestea pot avea anumite efecte secundare precum: somnolenta, vertij, diminuarea reflexelor, uscaciunea gurii, retentie de urina, stimularea apetitului, tulburari gastrointestinale, tahicardie, aritmii supraventriculare.
Sursa foto: shutterstock
SURSE DOCUMENTARE:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK538188/
https://www.webmd.com/allergies/antihistamines-for-allergies
REFERINTE:
Schaefer TS, Zito PM. StatPearls [Internet]. StatPearls Publishing; Treasure Island (FL): Nov 15, 2020. Antiemetic Histamine H1 Receptor Blockers.
Heda R, Toro F, Tombazzi CR. StatPearls [Internet]. StatPearls Publishing; Treasure Island (FL): May 24, 2020. Physiology, Pepsin.
Boley SP, Olives TD, Bangh SA, Fahrner S, Cole JB. Physostigmine is superior to non-antidote therapy in the management of antimuscarinic delirium: a prospective study from a regional poison center. Clin Toxicol (Phila). 2019 Jan;57(1):50-55.
Farzam K, Tivakaran VS. StatPearls [Internet]. StatPearls Publishing; Treasure Island (FL): Jul 10, 2020. QT Prolonging Drugs.