Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Cum stii ca suferi de o alergie alimentara. Primele simptome, la ce trebuie sa fim atenti

Cum stii ca suferi de o alergie alimentara. Primele simptome, la ce trebuie sa fim atenti

Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 21 iunie 2023

Ai auzit cu siguranta despre alergii si despre efectele lor. Dar ce este o alergie? O alergie este o reactie anormala, exagerata si excesiva a sistemului imunitar uman fata de antigene exogene care de altfel sunt tolerate bine de mai toata lumea.

Un tip aparte de alergie este alergia alimentara. Alergiile alimentare apar atunci cand in corpul nostru apare un raspuns imunitar exagerat la anumite alimente, ingrediente din mancare. Putem avea alergii la lapte, oua, unt de arahide, peste, fructe de mare, soia, arahide, grau, nuci, susan. Practic este o reactie extrem de puternica din partea sistemului imunitar la proteine din alimente specifice, reactie numita reactie alergica. Cam 4% din adulti ajung sa dezvolte alergii la mancare, alimente.

A nu se confunda alergia alimentara cu intolerantele. Alergiile au legatura cu raspunsul imunitar, sunt extrem de periculoase. Intolerantele alimentare determina un raspuns rapid in sistemul digestiv, nu sunt periculoase, poti manca si cantitati mici din alimentele care duc la intolerante fara sa ai simptomatologie vizibila.

Cauzele alergiilor alimentare si diagnostic

Care ar fi cauzele alergiilor alimentare? De multe ori vedem cauze ereditarea, asta inseamna ca se transmit in familie. Daca ai eczeme mereu s-ar putea sa te trezesti si cu alergii alimentare severe. Si daca ai astm poti sa fii predispus la alergiile alimentare.

Primele simptome ale alergiilor apar cam in doua ore de la ingerarea alimentelor care stau la baza lor. Simptomatologia poate fi una usoara pana la severa. Aici discutam despre: iritatii la nivelul pielii, inflamatii la nivelul pleoapelor, buzelor, senzatie de mancarime in gat, in gura, limba inflamata, raguseala, dificultati la inghitire, respiratie ingreunata, tuse, dureri abdominale, diaree, varsaturi frecvente, ameteli, pierderea constientei, iar in cazuri grave se ajunge la soc anafilactic si la imposibilitatea unei respiratii normale.

Diagnosticarea alergiilor alimentare este destul de simpla pentru ca reactiile alergice sunt cam la fel in functie de tipul de aliment ce le determina. Se va masura reactia la nivelul pielii cu substante speciale, pentru a determina prezenta alergiilor, se va folosi si testarea RAST, anticorpii alergenici din organism sunt testati. Diagnosticare se va face doar pe baza observarii simptomatologiei prezentate, pe baza istoricului medical si familial, pe baza examinarii fizice, analizelor de sange.

Se mai foloseste si dieta de eliminare, ca sa vezi ce reactie are organismul daca nu mai consumi x aliment doua saptamani. Se adauga si testarea prin consum supravegheat de cantitati din ce in ce mai mari din alimentul care se crede ca declanseaza alergia alimentara.

Prevenirea alergiilor alimentare, o provocare mult prea mare
Prevenirea alergiilor alimentare este imposibila de multe ori. Ce poti face este sa te feresti de alimentele care stii ca ar putea declansa alergiile, sa te testezi frecvent pe masura ce inaintezi in viata si sa renunti sa mananci un anumit aliment daca vezi ca apar reactii alergice usoare. Plus ca va ajuta mult sa citesti etichetele la toate produsele si sa vezi ce fel de alergeni pot contine ca sa te feresti de ele.

Ce altceva ai mai putea face pentru a preveni alergiile alimentare? Poti sa ai seturi diferite de farfurii, tacamuri pe care le folosesti cand gatesti pentru familie, cand mancati, ca sa eviti contactul cu alergenii cunoscuti. Spala absolut tot ce folosesti si stii ca a intrat in contact cu alergeni.

La restaurant spune ospatarului si bucatarului ce alergii ai, la ce anume si construieste un meniu care te ajuta sa mananci ce vrei, dar sa nu ai reacti alergice puternice dupa. Incearca sa ai si un plan bine pus la punct daca totusi ingerezi alergeni cunoscuti fara sa iti dai seama. Evita mancarea la pachet, restaurantele tip bufet unde nu stii exact ce ingrediente se folosesc, citeste cu atentie orice fel de meniu.

Ai grija sa ai cu tine medicamentele pentru alergiile alimentare cunoscute oriunde te afli ca sa fii mereu in siguranta si sa poti actiona imediat.

Cele mai eficiente tratamente
Tratamentele pentru alergiile alimentare incep cu antihistaminice, dar continua, in cazuri severe, cu injectii speciale ce epinefrina facute la UPU. De multe ori persoanele care se stiu alergice au la ei dispozitive speciale si isi administreaza imediat injectiile.

Mai nou, tratamentele pentru alergiile alimentare pot fi si sub forma unor cantitati mici din alergenul detectat puse sub limba sau inghitite incet ca sa se determine reactii alergice minore. Deja in SUA este aprobat un medicament pentru copii si tineri cu varste cuprinse intre 4 si 17 ani din gama de medicamente pentru imunoterapei orala. Nu se recomanda celor cu astm severe, cu esofagita eozinofila.

Nu exista vreun tratament minune pentru alergiile alimentare, care sa le vindece complet sau sa le previna complet. Corticosteroizii ar putea ajuta la reducerea inflamatiei cand apar reactii severe, dar cam atat. La bebelusi, alaptatul pana la sase luni ar putea preveni alergia la lapte. Introducerea alergenilor cunoscuti in alimentatia copilului ar putea avea efecte de preventie, dar nimeni nu iti garanteaza ca va avea vreun efect pe viitor.

La final trebuie sa stii ca alergiile alimentare sunt comune, sunt usor de tratat si de prevenit, dar asta doar daca esti constient, daca mergi la medic si te informezi in permanenta in privinta alergenilor posibili din viata ta. Da, se poate trai si cu alergiile alimentare, nu ai cum sa te feresti de ele daca ai deja predispozitie genetica si ai si in familie multe cazuri. Este mai dificil, dar nu imposibil.

Concluziile
Daca iti vei lua mereu toate masurile de precautie si vei avea in permanenta si cele mai bune abordari in cazul in care chiar apar reactii alergice mai complicat de gestionat nu vei avea probleme majore si viata ta va fi exact ca a unui pacient fara aceasta afectiune.

Indiferent de varsta incearca sa stabilesti clar alergenii si sa ii cunosti, sa vezi ce reactii ai, sa le notezi in asa fel incat daca ajungi la medic sau la UPU cei care vor sa te ajute sa stie exact ce au de facut si ce pot administra in functie de simptomatologie si de alergen.

Fii foarte atent la evolutia reactiilor alergice si la variatiile lor si accepta o diagnosticare din partea unui specialist, nu incepe sa te tratezi singur acasa doar pentru ca „stii tu” ce medicamente sa iei, pentru ca le-ai mai luat si in trecut. De multe ori alergiile alimentare pot avea simptome comune cu alte afectiuni si s-ar putea sa nu suferi deloc de alergie si sa ai cu totul alta boala.

 

Articole similare
Boala Kawasaki: De ce apare, simptome, cum se poate trata Boala Kawasaki: De ce apare, simptome, cum se poate trata

Procesul inflamator de la nivelul peretilor vaselor de sange poate duce la anevrisme oriunde in corp, insa deseori sunt afectate arterele care iriga inima. Toate straturile inimii pot fi afectate de inflamatie, ceea ce duce la functionarea defectuoasa a valvelor inimii.

9 septembrie 2024
Edited 9 septembrie 2024
citește articolul
Vertijul: De ce apare, simptome, boli asociate, tipuri de tratament Vertijul: De ce apare, simptome, boli asociate, tipuri de tratament

Vertijul este o afectiune prin care bolnavul experimenteaza iluzia de miscare chiar daca el se afla in repaos. Una dintre cele mai comune boli care are vertijul ca si simptom este boala Meniere. Aceasta afectiune se manifesta monoauricular, ceea ce provoaca hipoacuzie senzoriala pentru sunetele de frecventa joasa. Factorii de risc care stau la baza modificarilor ce apar la nivelul urechii si care creeaza bolnavului dezechilibru.

26 august 2024
Edited 26 august 2024
citește articolul
Halitoza: Cum apare boala, preventie si tratament Halitoza: Cum apare boala, preventie si tratament

Dincolo de cauzele pe care le stim cu totii, exista si multe cauze rare ale halitozei. Dintre acestea amintim: cetoacidoza, cand nivelul de insulina de la persoana cu diabet este foarte scazut, se folosesc depozitele de grasime in loc de zahar, ocluzia intestinala, bronsiectazia, infectii severe ale plamanilor ca urmare a inhalarii de voma, saliva, mancare, diverse lichide.

1 iulie 2024
Edited 1 iulie 2024
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 8 total

Pagina