Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 18:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Cori Gramescu: Ce alimente trebuie sa consumi daca ai fost diagnosticat cu Tiroida Hashimoto

Cori Gramescu: Ce alimente trebuie sa consumi daca ai fost diagnosticat cu Tiroida Hashimoto

Postat in: Dieta si sport
Data publicării: 22 iunie 2023 Ultima actualizare: 7 septembrie 2023

Hipotiroidismul este o conditie medicala in care corpul nu produce suficienti hormoni tiroidieni. Glanda tiroida ajuta in controlul cresterii si refacerii celulare, dar si in buna functionare a metabolismului. Din aceasta cauza, oamenii care sufera de hipotiroidism se confrunta adesea cu oboseala accentuata, pierderea parului, crestere de greutate, senzatie frecventa de frig si depresie, constipatie si piele uscata. 

Hipotiroidismul afecteaza 1-2% din populatia globala si este de 10 ori mai comun la femei decat la barbati. In Romania este si mai frecvent de atat, multe femei experimentand efectele neplacute ale afectiunilor tiroidei. In managementul acestei boli este neaparat nevoie de tratament medicamentos pentru a imbunatati functionarea glandei tiroide, acesta nu se poate regla doar prin alimentatie. Insa un meniu zilnic corect, care include alimentele necesare pentru buna functionare a glandei tiroide va va ajuta sa ameliorati din simptomele negative ale acestei afectiuni. 

Cori Gramescu, nutritionist si instructor de pilates explica ce este aceasta afectiune, care sunt simptomele,  care sunt cele mai indicate alimente in afectiunile de tiroida, ce dieta pot tine persoanele diagnosticate cu hipotiroidism si ce tip de exercitii fizice pot efectua pentru a slabi.

Ce este Tiroidita autoimuna Hashimoto ? 

Este o afectiune autoimuna in care sistemul imunitar ataca glanda tiroida. Inainte ca la nivelul functionarii efective a tiroidei sa se observe dezechilibre, Tiroidita autoimuna Hashimoto poate fi identificata precoce prin evaluarea anticorpilor tiroidieni si a gradului de inflamate in corp. Cand glanda ajunge sa fie afectata, se observa modificari la nivelul hormonilor tiroidieni. Tiroidita autoimuna Hashimoto este principala cauza a hipotiroidismului. Hashimoto este o boala care evolueaza progresiv si ale carei simptome se agraveaza in timp. Din fericire, cu un tratament medicamentos luat corect si un regim de viata centrat pe nevoile tiroidei se pot obtine rezultate foarte bune in reducerea simptomelor neplacute date de hipotiroidism. Intrucat hipotiroidismul are adeseori o componenta autoimuna, primul pas pentru a va simti mai bine e sa eliminati din alimentatie ingredientele cu un caracter puternic inflamator. Aici includem alimentele cu un grad foarte ridicat de procesare alimentara - fastfood, dulciuri si snacksuri bogate in zahar, fructoza si grasimi trans sau saturate, carne grasa, lactate grase (in special de vaca) si produsele cu gluten.”, explica Cori Gramescu.

Cum recunosti Tiroida Hashimoto?

Cea mai frecventa problema care apare in caz de hipotiroidism se refera la constipatie. Acesta este adeseori primul simptom pe care persoanele care ajung sa aiba probleme cu tiroida il resimt. In acest sens, un meniu bogat in legume si fructe este punctul de plecare in refacerea echilibrului corpului nostru. Alegeti sa consumati circa 800-1000 de grame de legume si fructe pe zi pentru a va acoperi necesarul de fibre si glucide sanatoase. Legumele trebuie sa fie atat crude, cat si gatite, pentru un plus de confort digestiv. Din categoria legumelor, va recomand sa consumati cu moderatie crucifere - kale, varza, conopida, broccoli si varza de Bruxelles. Mai ales daca aveti deficienta de iod va vor afecta aceste alimente, care ar trebui consumate gatite si in cantitati moderate, fara a fi mancate zilnic. In categoria substantelor goitrogene intra si derivatele de soia, care si ele trebuie consumate cu moderatie in afectiunile de tiroida, avand efecte secundare potentate negativ de lipsa iodului in alimentatie. Alte alimente bogate in substante goitrogene sunt: tofu, tempeh, edamame, cartof dulce, piersici, mei, samburi de pin si arahide. Toate trebuie consumate cat mai rar in afectiunile de tiroida si meiul trebuie evitat complet.” 

O alta problema cu care se confrunta femeile cu hipotiroidism se refera la ingrasare. In acest sens, o dieta controlata caloric, care prioritizeaza aportul corect de proteine si glucide cu absorbtie moderata este necesara, impreuna cu un program coerent de sport.

 „Mentionez aici antrenamentele cu greutati pentru cresterea masei musculare (in acest fel crestem metabolismul de repaus) si antrenamentele de tip steady cardio de intensitate moderat-ridicata pentru optimizarea metabolismului glucidic si reducerea rezistentei la insulina care acompaniaza de regula ingrasarea accelerata . Necesarul caloric se calculeaza in functie de activitatile fizice de peste zi (atat mers cat si sport) si numarul de ore de sedentarism zilnic joaca un rol foarte important in cresterea eficientei metabolismului.”, recomanda Cori Gramescu – nutritionist si instructor de pilates.

Care sunt alimentele cele mai indicate in afectiunile de tiroida

Sursele naturale de iod genereaza echilibru pentru tiroida. Mentionez aici algele, pestele si fructele de mare, ouale. Daca aceste ingrediente se regasesc constant in alimentatia noastra, nu e nevoie de suplimente de iod, mai ales ca in Romania se foloseste sare iodata.  Introduceti zilnic in alimentatie peste pescuit din apa sarata, midii, stridii, scoici, creveti pescuiti, sepie si caracatita, dar si alge - cele mai comune preparate sunt salata de alge si chipsuri coapte de alge. Tonul, sardinele, ouale, nucile de Brazilia si leguminoasele sunt si ele alimente care nu trebuie sa lipseasca din meniul pentru tiroida, fiind surse excelente de seleniu. Atentie, nu luati suplimente cu seleniu in afectiunile de tiroida fara sa aveti recomandarea medicului si o dozare clara in sange, pentru a evita supradozajul. 

Zincul este un alt mineral esential pentru buna functionare a tiroidei, il gasim in stridii si scoici, carne de vita si curcan/pui crescut la sol. Organele contin surse semnificative de b12 si acid lipoic si pot fi introduse ocazional in alimentatie, fara a face insa abuz. Aici mentionez in special ficatul de vitel, si pipotele si inimile de curcan. In managementul afectiunilor tiroidiene este foarte important sa evitam cresterea nivelului de stres si a substantelor care mimeaza efectele stresului in organism. Cafeaua, ceaiul verde, energizantele si bauturile alcoolice trebuie consumate rar, iar suplimentele termogenice pentru slabire sau pre-workout trebuie eliminate complet. Lactatele grase pot genera inflamatie in corp si ar trebui consumate cu moderatie, evitand lactatele de vaca in mod special. Iata asadar ce putem consuma : 

Legume - ardei, rosii, dovlecei, vinete, fasole pastai, mazare pastai, anghinare, bame, cartofi albi sau mov, ceapa, ciuperci, creson, dovleac, gulie, linte, loboda, stevie, leustean, patrunjel, macris, morcovi, naut, pastarnac, patunjel, praz, ridichi, salate, sparanghel, apranghel alb, telina, sfecla,  zucchini, bok choy;

Fructe - orice fructe in afara de piersici si capsuni;

Cereale fara gluten - ammaranth, hrsica, orez, porumb, quinoa;

Proteine - peste de apa sarata de captura, vita, vanat, carne de pasare crescuta la sol, oua ecologice , fructe de mare pescuite, ficat de vita si organe de la animale crescute la sol;

Lactate - iaurt de capra, branza proaspata de capra sau oaie (versiuni cu 3-5% grasime);

Nu uitati sa prioritizati sportul, odihna si un stil de viata activ, aliniat cu ritmul circadian. Este nevoie in special de exercitii cu greutati, pentru a stimula cresterea de masa musculara. In acest sens, un program structurat in functie de grupele de muschi vizate este mai eficient decat antrenamente generale in circuit, in care se lucreaza tot corpul in fiecare zi de antrenament. Pentru partea de antrenament cardio, recomandarea in afectiunile de tiroida este sa se aleaga asa-numitele MISC workouts - Medium intensity steady cardio workouts, adica programe de antrenament aerobic de intensitate moderat-crescuta, in regim constant de efort. 

Antrenamentele HIIT sau cele care ridica foarte mult pulsul (crossfit, spinning, tabata) nu sunt foarte efciente in afectiunile de tiroida, pentru ca ele cresc nivelul de oboseala si intensifica senzatia de foame, fara sa aiba neaparat o componenta de dezvoltare corecta a masei musculare. O parte dintre clientele care urmeaza acest program si fac miscare constant, slabesc in medie 4% din greutatea corporala, pe luna si raporteaza cresteri semnificative ale nivelurilor de energie.”, explica Cori Gramescu. 

Cum ajuta seleniul reglarea tiroidei. Importanta alimentelor bogate in seleniu in boala Hashimoto

Seleniul sustine sistemul imunitar, cercetatorii observant ca peste 30 de proteine au nevoie de seleniu pentru a functiona la parametri optimi, multe dintre acestea facand parte intocmai din structura sistemului imunitar. Astfel, seleniul lupta impotriva virusurilor, microbilor, bacteriilor si chiar impotriva anumitor tipuri de cancer.

De asemenea, seleniul contribuie la intarirea unghiilor, ofera rezistenta parului si elasticitate unghiilor, in special daca este asimilat impreuna cu zincul.Studiile au mai observat ca seleniul contribuie la ameliorarea artritei, a depresiei, prin faptul ca reda buna dispozitie, si, in general, sustine sistemul nervos si sistemul cardiovascular, insa la acest ultim capitol studiile nu au oferit rezultate foarte concludente pentru a fi atestate.

Pe de alta parte, seleniul joaca un rol important in stimularea fertilitatii, in special masculine, iar alaturi de vitamina E are rol hepatoprotector si lupta impotriva procesului de imbatranire prematura. Totodata, seleniul are rolul de a preveni intoxicatiile cu mercur. Cele mai bune surse de seleniu sunt pestele si fructele de mare, carnea si maruntaiele, cerealele integrale, usturoiul si nucile, insa studiile confirma deficitul de seleniu din sol, prin urmare alimentele nu pot asigura necesarul zilnic si nici animalele nu beneficiaza de seleniu in cantitatile necesare.

Cine este Cori Gramescu

Cori Gramescu, nutritionist si instructor de pilates a reusit de-a lungul unei cariere de 17 de ani sa ajute peste 35.000 de oameni sa-si schimbe vietile, sa ajunga la greutatea dorita, fara epuizare si fara infometare.  Anul acesta a lansat prima sa carte - “Vindecarea relatiei cu mancarea si cu propriul corp”. O poveste personala despre sanatate si echilibru, o carte cu recomandari si sfaturi atat din zona de sport, cat si din zona de nutritie, dar si prima carte din Romania cu un cerc de suport pentru toti cititorii.

Mai mult decat o carte despre nutritie, este povestea unui om care s-a luptat cu kilogramele in plus si a castigat, o invitatie deschisa pe care Cori o lanseaza tuturor cititorilor care vor sa descopere secretele pentru un trup sanatos si o inima bucuroasa. In carte veti descoperi raspunsuri la intrebari despre cum si ce trebuie sa mancam, daca vrem sa fim in forma, despre cum putem alege obiective realiste pentru transformare, dar si despre modul in care stresul ne afecteaza digestia sau despre cum putem pune capat mancatului emotional.

Articole similare
Nutritie: Ce produse trebuie sa consumi pentru o dieta echilibrata Nutritie: Ce produse trebuie sa consumi pentru o dieta echilibrata

Asigurati-va ca dieta include alimente din toate cele cinci grupe alimentare: proteine, carbohidrati, grasimi, vitamine si minerale, precum si fibre. Alimentele bogate in proteine includ carne, peste, oua, nuci si leguminoase. Carbohidratii se gasesc in fructe, legume, cereale si paine. Grasimile se gasesc in uleiuri, unt, nuci si seminte. Vitaminele si mineralele se gasesc in fructe si legume, in timp ce fibrele se gasesc in cereale integrale, fructe si legume.

24 aprilie 2023
Edited 25 aprilie 2023
citește articolul
Macrisul: Sursa bogata de vitamine si minerale pentru o dieta sanatoasa Macrisul: Sursa bogata de vitamine si minerale pentru o dieta sanatoasa

Beneficiile macrisului au fost recunoscute inca din antichitate, cand faraonii consumau o bautura denumita ”Karade”, care continea macris, despre care se credea ca are efecte antiinflamatorii si antiseptice.

5 martie 2023
citește articolul
Nutritie: De ce ar trebui sa includem seminte de floarea soarelui in dieta noastra? Nutritie: De ce ar trebui sa includem seminte de floarea soarelui in dieta noastra?

Semintele de floarea-soarelui se caracterizeaza prin faptul ca sunt bogate in vitamina E, care le confera diverse proprietati. Aceasta vitamina este un antioxidant puternic, care ajuta la mentinerea celulelor sanatoase si, astfel, la evitarea diferitelor boli. 

5 martie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 8 total

Pagina
Top 10 cele mai citite articole
Ceai de cimbrisor: beneficii, utilizari, contraindicatii
Ceai de cimbrisor: beneficii, utilizari, contraindicatii
Cimbrisorul este o planta apreciata pentru calitatile sale curative. Creste spontan si poate fi usor recunoscut dupa mirosul aromat. Este bogat in taninuri, substante amare, flavonoizi si numerosi acizi organici. Astfel, infuzia de cimbrisor este folosita frecvent in afectiuni precum cele nervoase....
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera are proprietati de hidratare a pielii, pastrand-o elastica, sanatoasa si stralucitoare. Aloe vera este perfecta pentru tenul gras, pentru ca o hraneste fara sa o incarce.
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen este unul dintre cei mai importanti indicatori pentru sanatatea ta. O saturatie scazuta poate duce la diferite complicatii si la necesitatea unei asistente medicale de urgenta sau a unei masti de oxigen. Sunt considerate normale pentru saturatia de oxigen valorile de peste 95%.
Antihistaminice: ce sunt, cum se folosesc si ce beneficii au
Antihistaminice: ce sunt, cum se folosesc si ce beneficii au
Antihistaminicele functioneaza prin oprirea unei substante numite histamina care afecteaza celulele din organism. Histamina este o substanta chimica eliberata atunci cand organismul detecteaza ceva daunator, cum ar fi o infectie.
Colagenul: ce beneficii are si de ce este important in organism
Colagenul: ce beneficii are si de ce este important in organism
Pielea reprezinta 16% din greutatea totala a corpului. Mai mult decat atat, in mod surprinzator, pana la 50 000 din celulele pielii mor in fiecare minut, iar aproape 50% din praful din gospodărie e format din celelule moarte ale pielii.
Vitamina D3: Beneficii, doza necesara si efectele carentei
Vitamina D3: Beneficii, doza necesara si efectele carentei
Vitamina D3 este una dintre numeroasele substante nutritive de care organismul are nevoie pentru a ramane sanatos. Este produsa de organism in mod natural atunci cand pielea este expusa la soare.
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazisul este o afectiune dermatologica cronica - Vezi aici care sunt cauzele aparitiei, cele mai intalnite simptome si cum poti diagnostica la timp boala pentru a aplica tratamentul corect.
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Uleiul de cocos a devenit in ultimii ani unul dintre cele mai ravnite produse cosmetice datorita calitatilor sale miraculoase, atat in ingrijirea pielii, cat si a parului.
10 sfaturi pentru cand vrei sa ramai gravida
10 sfaturi pentru cand vrei sa ramai gravida
Atunci cand vrei sa ramai gravida trebuie sa stii ca nu este de ajuns sa renunti la pastilele anticonceptionale si atat. Din pacate, mediul actual de viata a facut ca gradul de fertilitate al femeilor sa scada dramatic, iar infertilitatea sa devina o problema de sanatate la nivel mondial. Este...
Smochinele: Beneficii pentru organism, reguli de consum
Smochinele: Beneficii pentru organism, reguli de consum
Smochinele sunt bogate in substante nutritive si sustin sanatatea organismului. Beneficiile consumului de smochine sunt nenumarate avand in vedere ca vorbim despre un fruct deosebit de complex. Smochinele sunt bogate in substante nutritive si sustin sanatatea organismului. Beneficiile consumului de...