Avocado: principalele beneficii pentru sanatate
Avocado este un fruct bogat in grasimi sanatoase, avand numeroase beneficii pentru organism: controleaza tensiunea arteriala, mentine valori optime ale colesterolului, insa avocado are si proprietati antiinflamatorii, regleaza nivelul zaharului din sange, creste absorbtia nutrientilor si are grija de pielea noastra, printre alte proprietati. Un lucru putin mai dificil pentru unele persoane este faptul ca nu stiu daca fructul este copt sau nu, insa culoarea mai inchisa a acestuia, dar si caracteristica de a avea o suprafata moale sunt aspecte care ne demonstreaza maturitatea fructului. Avocado se poate servi in orice moment al zilei, iar datorita multiplelor beneficii pe care le are, consumul regulat de avocado este recomandat de specialisti, in special de catre nutritionisti. Compozitia de nutrienti fac din avocado un aliment extraordinar, iar proprietatile fructului de avocado sunt multiple:
Imbunatateste functionarea sistemului nervos si muscular datorita continutului de magneziu si potasiu;
Este bun pentru sistemul imunitar, intrucat contine vitamine si minerale ce favorizeaza apararea organismului si impiedica retentia de lichide;
Are efecte antioxidante datorita vitaminelor din grupele A, C, D, K si B, favorizand regenerarea celulara;
Excelent pentru creier (continutul de vitamina C si E este esential pentru nivelurile neurologice ale corpului si pentru sanatatea cardiovasculara);
Benefic pentru oase datorita continutului ridicat de vitamina D;
Fiind bogat in fibre, avocado ajuta organismul sa obtina mai repede senzatia de satietate, ajutand la evitarea constipatiei si la reglarea nivelului de glucoza din sange. Contribuie la scaderea colesterolului datorita acidului oleic prezent in componenta fructului.
Avocado si beneficiile sale pentru organism
Fructul este incarcat cu grasimi sanatoase - Cel mai curios lucru la avocado, din punct de vedere nutritional, este ca fiind un fruct proaspat, componenta sa principala nu sunt carbohidratii, ci grasimile, care constituie 23% din greutatea sa. Si cel mai bun lucru este ca acestea sunt grasimi sanatoase - mononesaturate, ca cele ale uleiului de masline.
Bogat in vitamina E - Avocado se remarca in principal prin continutul de vitamina E, care protejeaza membrana celulara si nucleul sau, care poate preveni dezvoltarea bolilor degenerative, cum ar fi cancerul. Aproximativ 100 g de avocado ofera 25% din necesarul zilnic de vitamina E.
Contine multe minerale si vitamine - De asemenea, avocado ofera 22% din necesarul zilnic de vitamina C, avand si o varietate de minerale (de exemplu, potasiu, calciu, magneziu, fosfor, fier.).
Unt vegetal autentic si sanatos - Datorita pulpei cremoasa, bogata in grasimi sanatoase, avocado este usor de distribuit pe alte alimente, ceea ce il face un unt vegetal sanatos, o alternativa excelenta la margarinele industriale. Compozitia sa nutritionala il face un aliment aproape esential in dietele bogate in grasimi vegetale.
Sprijina sanatatea cardiovasculara - Avocado nu numai ca nu are colesterol, dar tinde sa-l reduca in cazul in care este crescut. Prin urmare, consumul sau este adecvat pentru a preveni aparitia unor probleme cum ar fi ateroscleroza (lipsa flexibilitatii peretilor arteriali) sau bolile coronariene (angina sau infarctul miocardic). Grasimile nesaturate din avocado normalizeaza colesterolul, reducand colesterolul LDL sau colesterolul "rau" si crescand colesterolul HDL sau cel "bun".
Recomandat pentru sportivi si femei insarcinate - Avocado este un aliment cheie pentru cei care practica sportul, fie ca sunt copii, tineri sau adulti. Acesta ofera substante nutritive foarte potrivite pentru cazurile de hiperactivitate musculara (in special minerale, cum ar fi potasiu si magneziu). Fructul este, de asemenea, bogat in lipide si carnitina. Femeile gravide sau cele care doresc sa fie, pot folosi avocado ca o sursa complementara de energie si acid folic, o vitamina care ajuta la prevenirea nasterilor premature, a malformatiilor creierului si maduvei spinarii. In plus, prin continutul sau de vitamina A, avocado sprijina sanatatea oculara, pielea si oasele.
Relaxeaza sistemul nervos - Datorita bogatiei sale in acizi grasi, magneziu si vitamine din gama B, avocado este un regulator excelent al sistemului nervos, deci este indicat in special in situatii de stres fizic si mental.
Bun pentru ochi - Cercetarile recente evidentiaza bogatia sa in luteina carotenoida, al carei efect protector asupra vederii reduce riscul de a dezvolta cataracta.
Poate preveni aparitia ridurilor - De asemenea, avocado este un prieten al pielii. Din pulpa sa sunt pregatite masti care ajuta la prevenirea ridurilor si la tratarea dermatitei sau chiar a arsurilor. In plus, multe produse cosmetice destinate ingrjirii personale, in special a tenului, includ ingrediente din extract de avocado, tocmai datorita proprietatilor numeroase pe care acest fruct le are. De exemplu, pentru tenul gras, se prepara o masca cu doua sau trei linguri de pulpa si sucul de la o jumatate de lamaie. Se maseaza usor pe fata, se lasa sa se usuce si se curata cu apa calda sau apa de trandafir. Avocado este, de asemenea, benefic pentru caracteristica sa de a oferi emoliere pielii, hranind-o.
Avocado are o multime de roluri in bucatarie - Avocado este un fruct cu caracteristici speciale, care il fac un aliat excelent in bucatarie.
Acesta ofera culoare si consistenta multor retete si poate fi folosit interschimbabil in prepararea deserturilor dulci si a mancarurilor sarate. Utilizarea fructului de avocado in bucatarie este foarte simpla, dar are dezavantajul ca pulpa sa se oxideaza usor odata ce intra in contact cu aerul. Pentru ca fructul sa se coaca complet, ar trebui sa fie lasat intr-un loc intunecat timp de cateva zile, intre 15 si 24 ° C, dar nu-l puneti in frigider inainte de a se coace, deoarece acest lucru il deterioreaza si il impiedica sa faca acest lucru. La temperatura camerei, avocado se coace in 3 sau 4 zile, un truc pentru a accelera procesul este de a fi introdus intr-o punga de hartie langa un mar sau o banana.
Se stie ca avocado este copt daca acesta cedeaza la o presiune usoara cu degetele, desi este de preferat sa nu-l atingeti prea mult, deoarece se deterioreaza usor. Avocado, ca si alte fructe tropicale, nu rezista la temperaturi foarte scazute, deci nu este recomandat sa-l congelati sau sa-l refrigerati sub 4 ° C. Pasta de avocado se consuma frecvent, in special de catre cei care adopta o alimentatie sanatoasa. Se poate obtine dintr-un fruct copt, peste care se adauga zeama de lamaie, insa si alte ingrediente, dupa preferinte. Gratie nutrientilor sai, fructul de avocado este unul demn de consumat in mod frecvent, putand fi adaugat intr-o varietate de retete.
Care este rolul Vitaminei K in organism? In ce procent se gaseste in Avocado?
Vitamina K joaca un rol important in transferul CO2 in cadrul metabolismului lipidic, glucidic si proteic, functionand ca un cofactor enzimatic. Vitamina este de asemenea implicata in reactii biochimice multiple, cum ar fi metabolismul niacinei, degradarea aminoacizilor, formarea purinei (producerea acizilor nucleici) si interactioneaza direct in sintetizarea multor procese celulare.
Totodata, vitamina K are rol direct in protectia pielii si a parului si incetineste procesul de albire/incaruntire, avand actiune sinergica cu vitaminele A, B2 si B6. In plus, Vitamina K impiedica depunerea colesterolului la nivelul endoteliului vascular, contribuie la eliminarea substantelor toxice si a metabolitilor acumulati in organism, facilitand astfel functiile ficatului si ale vezicii biliare. Biotina amelioreaza capacitatea de memorare, poate fi folosita in tratamentul alcoolismului, in hipercolesterolemie, ateroscleroza, hipertensiune arteriala, angina pectorala, diabet zaharat, stres, ciroza hepatica sau ulcer gastric.
Vitamina K este cea care ne ajuta sa ne mentinem aspectul tanar si sanatos. Lipsa ei, duce la despicarea parului sau caderea acestuia, la uscaciunea pielii si a scalpului culminand cu dermatite de gravitate diferita. Inclusiv ruperea unghiilor are legatura cu dezechilibrele legate de biotina. In alta ordine de idei, biotina ajuta la buna functionare a sistemului circulator si la reglarea nivelului zaharurilor din sange. Vitamina H face ca nivelul colesterolului LDL (colesterolul rau) sa scada si in acelasi proces ajuta la cresterea colesterolului HDL (colesterolul bun). Ca sa fie mai usor de inteles importanta ei, in urmatoarele randuri vom prezenta o structura cu avantajele biotinei pentru organism.