Beneficiile laptelui de migdale
Laptele de migdale este o bautura preferata mai ales de persoanele cu intoleranta la lactoza si de cei care au adoptat o alimentatie vegana, atat pentru gustul deosebit, cat si pentru beneficiile aduse dietei. Desi este si o sursa de nutrienti, totusi, fata de migdalele intregi, pentru care exista mai multe studii ce leaga proprietatile acestora de anumite avantaje pentru sanatate, laptele este mult mai sarac, deoarece prin procesare se pierd majoritatea fibrelor si antioxidantilor.
Cum se obtine laptele de migdale
Laptele de migdale se obtine prin inmuierea samburilor in apa, urmata de strecurarea masei solide. Lichidul obtinut are o aroma placuta si o textura cremoasa, foarte apropiata de cea a laptelui animal, dar cu o compozitie destul de saraca in nutrienti. Poate fi facut in casa sau se gaseste imbuteliat. Varianta imbuteliata este, de cele mai multe ori, imbogatita cu vitamine, minerale si proteine, tocmai de aceea fiind preferata celei obtinute in casa. Pentru a fi un aliment echilibrat, este indicat totusi sa nu contina si zahar adaugat.
Cantitatea de nutrienti din laptele de migdale este influentata de cantitatea de samburi si de apa folosita, dar si de existenta adaosului de vitamine si minerale. Spre exemplu, preparat in casa din aproximativ 70 de migdale, se obtine o ceasca de lapte, pe cand cel din comert este mult mai diluat.
6 beneficii ale laptelui de migdale
Sursa nutritiva – laptele de migdale, desi contine mai multe vitamine si minerale, in special vitamina E, nu este o sursa la fel de bogata de nutrienti ca laptele de vaca. Totusi, produsele imbogatite se apropie destul de mult, prin adaosul de vitamina D, calciu si proteine.
Anumite minerale din laptele de migdale nu sunt la fel de bine absorbite ca cele din laptele de vaca, deoarece migdalele contin acizi fenolici, care reduc capacitatea de asimilare a fierului, zincului si magneziului.
Din aceste considerente, laptele de migdale nu este o sursa de hrana adecvata pentru copii.
Continut caloric mic – desi migdalele sunt bogate in acizi grasi mononesaturati si au un nivel caloric ridicat, laptele este o bautura slab calorica, dar acest aspect depinde foarte mult de cantitatea de nuci folosite. Acest lucru nu mai este valabil daca in lapte se adauga zahar.
Laptele de migdale nu creste nivelul glicemic – atata vreme cat nu are zahar adaugat, este o bautura usoara, ideala pentru persoanele care tin diete sau care trebuie sa-si tina sub control nivelul glicemiei.
Nu contine lactoza – laptele de migdale este un produs vegetal, perfect pentru persoanele care nu pot consuma lapte animal, din cauza intolerantei la lactoza. Intoleranta la lactoza este o conditie medicala, care se manifesta prin balonare, flatulenta, diaree si disconfort abdominal si care apare in urma consumului de produse lactate sau alte alimente ce au lactoza in compozitie.
Laptele de migdale cu formula imbogatita sustine sanatatea sistemului osos – produsele lactate sunt o sursa bogata de calciu, care sustin sanatatea sistemului osos, scazand inclusiv riscul de osteoporoza. Laptele de migdale, pentru a avea aceleasi beneficii, trebuie sa fie imbogatit cu vitamina D si calciu, dar o astfel de formula devine o sursa nutritiva indicata pentru persoanele care au o dieta vegana sau au intoleranta la lactoza. Pe langa intarirea sistemului osos, previne si deficienta de vitamina D.
Laptele de migdale poate reduce riscul de boli cardiovasculare – exista studii care atesta ca aportul regulat de nuci in dieta reduce riscul de boli cardiovasculare, mai ales datorita compozitiei bogate in vitamina E si acizi grasi Omega-3. Se pare ca 66 g de migdale sau ulei de migdale consumate zilnic, timp de 6 saptamani, reduc cu 6% nivelul colesterolului „rau”, LDL, si cu 14% nivelul trigliceridelor, in timp ce cresc cu 6% valoarea colesterolului „bun”, HDL. Aceste schimbari benefice ale profilului lipidic sunt asociate unui risc mai scazut de boli cardiovasculare.
De asemenea, cantitatea mare de vitamina E continuta de migdale protejeaza organismul impotriva stresului oxidativ.
Laptele de migdale este un produs extrem de versatil si un substitut al laptelui animal, ce poate aduce multe beneficii in cadrul unei diete echilibrate.
Text: Andreea Bunea