Biotina, Vitamina B7 sau Vitamina H, ce roluri are pentru organism
Vitamina H, sau biotina, sau Vitamina B7 apare in nomenclatorul de specialitate ca o vitamina hidrosolubila ce face parte din complexul de vitamine B. Spre deosebire de alte vitamine care provin din alimente, biotina poate fi sintetizata si de flora bacteriana de la nivelul intestinului gros. Practic, printr-o relatie simbiotica cu vietate unicelulara, organismul uman poate beneficia de proprietatile benefice ale acestei vitamine.
Ca idee, Vitamina H se gaseste in carnea pasarilor crescute la sol in curte precum pui, bibilica, rata, gasca, apare in cantitate substantiala in organe vitale precum ficat si rinichi la animale precum vitel, curcan, apare in produse lactate de vaca precum lapte, branza si unt, o mai gasim in galbenusul de ou de gaina, in stridii, homar, somon, ton, macrou, heringi.
Biotina exista si in fructe precum avocado, banane, capsuni, pepene verde, grapefruit, coacaze negre, stafide, dar si in legume precum mazare verde sau conopida. Vitamina B7 apare si in structura germenilor de grau, in tarate de ovaz, paine din cereale integrale, fulgi de ovaz, unt de arahide.
Ce este VITAMINA H si cum a fost descoperita?
Care este rolul Vitaminei H in organism?
Care sunt simptomele carentei de Vitamina H?
Cum se administreaza corect BIOTINA?
Ce este Vitamina H si cum a fost descoperita?
Primele cinci vitamine descoperite, intre 1910 si 1920, au fost numite A, B, C, D si E. Istoria complexului vitaminei B incepe in 1920 cand a fost descoperita o varietate similara a vitaminei B (numita ulterior tiamina), iar cele doua substante au fost redenumite in timp B1 (tiamina) si B2 (riboflavina). Celelalte vitamine B descoperite au fost reunite sunt denumirea de complexul B datorita similitudinii foarte mari a proprietatilor.
Aceste B-uri nu sunt numite in functie de ordinea in care au fost descoperite. B12 (cobalamina), de exemplu, a fost descoperita in 1926, B5 (acidul pantotenic) si B7 (biotina) in 1931, B6 (piridoxina) in 1934, B3 (niacina) in 1936 si B9 (acidul folic) in 1941.
Numerele care lipsesc dintre aceste B-uri sunt substante initial considerate vitamine, dar reclasificate ulterior. Este si cazul celor care lipsesc intre vitamina E si vitamina K. De exemplu, vitamina F a fost reconsiderata si astazi este cunoscuta drept acidul gras esential omega 3 si omega 6. Vitamina G a fost si ea reclasificata ca B2 (riboflavina), iar vitamina H este astazi B7 (biotina).
Care este rolul Vitaminei H in organism?
Vitamina H joaca un rol important in transferul CO2 in cadrul metabolismului lipidic, glucidic si proteic, functionand ca un cofactor enzimatic. Vitamina B7 este de asemenea implicata in reactii biochimice multiple, cum ar fi metabolismul niacinei, degradarea aminoacizilor, formarea purinei (producerea acizilor nucleici) si interactioneaza direct in sintetizarea multor procese celulare.
Totodata, biotina are rol direct in protectia pielii si a parului si incetineste procesul de albire/incaruntire, avand actiune sinergica cu vitaminele A, B2 si B6. In plus, Vitamina H impiedica depunerea colesterolului la nivelul endoteliului vascular, contribuie la eliminarea substantelor toxice si a metabolitilor acumulati in organism, facilitand astfel functiile ficatului si ale vezicii biliare. Biotina amelioreaza capacitatea de memorare, poate fi folosita in tratamentul alcoolismului, in hipercolesterolemie, ateroscleroza, hipertensiune arteriala, angina pectorala, diabet zaharat, stres, ciroza hepatica sau ulcer gastric.
Biotina este responsabila cu bunastarea pielii, a unghiilor si a parului. Este cea care ne ajuta sa ne mentinem aspectul tanar si sanatos. Lipsa ei, duce la despicarea parului sau caderea acestuia, la uscaciunea pielii si a scalpului culminand cu dermatite de gravitate diferita. Inclusiv ruperea unghiilor are legatura cu dezechilibrele legate de biotina. In alta ordine de idei, biotina ajuta la buna functionare a sistemului circulator si la reglarea nivelului zaharurilor din sange. Vitamina H face ca nivelul colesterolului LDL (colesterolul rau) sa scada si in acelasi proces ajuta la cresterea colesterolului HDL (colesterolul bun). Ca sa fie mai usor de inteles importanta ei, in urmatoarele randuri vom prezenta o structura cu avantajele biotinei pentru organism.
Reduce caderea parului
Ca sa intelegi de ce corpul tau are nevoie de biotina, e suficient sa iti observi comportamentul atunci cand iti ingrijesti parul sau imediat dupa spalare. Altfel spus, pierderea parului poate fi un indicator al unui nivel scazut de biotina. Iar daca vrei sa remediezi rapid acest aspect, nu va fi suficient doar sa consumi mai multe alimente ce contin vitamina B7, ci va trebui sa apelezi la suplimente ce contin biotina sau si mai bine la solutii si tratamente care hranesc firul de par si au grija de sanatatea lui si previn caderea parului.
Scade glicemia diabeticilor de tip 2
Vitamina H este extrem de importanta pentru persoanele care au probleme hormonale cu producerea de insulina si au diferite forme de diabet. Altfel spus, biotina are un rol metabolic de a transforma zaharul in energie, astfel ca poate fi incorporata si in combaterea alternativa a diabetului, prin efectul de a reduce glicemia.
Biotina ajuta digestia
Biotina ajuta corpul sa transforme mancarea in energie. Asa cum am spus anterior, o mare parte din biotina este sintetizata de o serie de bacterii simbiotice unicelulare de la nivelul intestinului si care participa activ la procesul de digestie. Conform Centrului Medical de la Universitatea din Maryland, biotina este folosita de corp pentru a metaboliza carbohidratii, grasimile si aminoacizii.
Sanatatea unghiilor
Unghiile fragile, care se exfoliaza sau se rup usor, pot fi cauzate de o lipsa de biotina in corp. Pentru oamenii cu aceasta deficienta, suplimentele cu biotina pot imbunatati semnificativ aspectul si sanatatea unghiilor. In plus, daca aspectul unghiilor este uscat, tern iar cuticulele se desprind singure sau lasa rani pe degete, pe falange, e tot un semn de carenta de biotina. Pentru ca vitamina H, asa cum intareste firul de par are grija sa mentina intacta structurile de cheratina din unghii.
Sanatatea pielii
Oamenii cu deficienta de biotina pot avea o piele cu iritatii, cu roseata si ucata, asta pentru ca biotina este implicata in procesul de metabolizare a grasimilor, care sunt esentiale in mentinerea sanatatii pielii. Cand organismul are carente de biotina primele semne se observa la nivelul parului, unghiilor si pielii. Daca ai semne de cheratoza pilara, sau tenul il simti uscat sau se irita usor, clar ai nevoie de vitamina H.
Biotina imbunatateste memoria
Biotina este una dintre putinele vitamine care ajung in lichidul cefalorahidian, fiind implicata in metabolismul creierului. Altfel spus, daca ai un examen important, sau treci printr-o perioada stresanta, sau ai de invatat pentru examene grele gen - medicina, examen doctorat, sau alte teste complicate, un regim bazat pe biotina te poate ajuta in memorare si concentrare.
In sarcina si alaptare
Vitamina H este extrem de utila femeilor insarcinate. Se stie deja ca este un lucru comun ca femeile gravide sa aiba o oarecare deficienta de biotina, deoarece corpul lor descompune mai repede vitaminele, facandu-le astfel mai dificil de asimilat. Puteti consuma mai multe alimente care contin biotina, insa daca va ganditi sa luati un supliment nutritiv, consultati medicul inainte.
citeste despre zinc si rolul sau in organism
Care sunt simptomele carentei de Vitamina H
Deficientele sunt rare de vitamina H pentru ca exista sintetizata de catre bacterii de la nivelul sistemului digestiv plus ca o gasim in atat de multe alimente. Dar sunt si situatii cand apar dezechilibre. Iar tulburarile metabolismului vitaminei H survin intr-un context special precum: alimentatia parenterala nesuplimentata cu biotina sau bolile ereditare ale metabolismului acestei vitamine.
Cele mai comune probleme au legatura directa cu deficienta de biotinidaza si holocarboxilaz-sintetaza. Acestea sunt cele mai cunoscute forme de tulburari ale metabolismul biotinei. In concluzie, carenta de vitamina H este foarte rara, dar atunci cand apare are ca simptome: oboseala, declanseaza crize de anorexie, stari de greata, anemii, alopecie, pielea devine prea uscata sau prea grasa, mialgie, hiperestezie, conjunctivita si stari depresive. In plus, femeile insarcinate si fumatorii au nevoie de un aport sporit de B7, deoarece asimileaza mai greu.
tu stii care e rolul vitaminei e in organism?
Cum se administreaza corect BIOTINA
Doza zilnica recomandata de vitamina H este de 300 μg pentru adultii sanatosi si femeile gravide si aproximativ 350 μg/zi pentru femeile care alapteaza. Este important sa nu se administreze in cantitati exagerate pentru ca poate declansa reactii adverse la nivelul sistemului digestiv. Abuzul de biotina poate cauza constipatie, crame, balonare.
FDA avertizeaza ca prea multa biotina in organism poate interfera cu testele de laborator, cum ar fi testele hormonale si testele pentru markerii atacurilor de cord (cum ar fi troponina). FDA raporteaza ca o persoana care a luat un nivel ridicat de biotina a murit dupa un rezultat fals al testului troponinei, care era prea scazut. In concluzie, spuneti intotdeauna medicului dumneavoastra ce suplimente ati luat.
Si retineti ca majoritatea oamenilor pot obtine biotina suficienta dintr-o dieta sanatoasa fara adaos de suplimente.
Pe scurt, Vitamina B7 este necesara in organism pentru ca formula ei contribuie la obtinerea energiei, adica a glucozei, prin procesul de descompunere a grasimilor, carbohidratilor si proteinelor. Asadar, aceasta permite celulelor din organism sa obtina aportul necesar de glucoza. Totodata, biotina contribuie si la mentinerea sanatoasa a unghiilor, pielii si parului.
citeste despre magneziu si motivele pentru care ai nevoie de el