Zincul: rol in organism si beneficii pentru sanatate
Zincul este un element vital pentru majoritatea formelor de viata de pe Terra, de la diferite specii de celule pana la mamifere si inclusiv specia umana. Primele studii despre importanta prezentei zincului in alimentatie au aparut dupa anii 1960 cand, in 1961 a fost descrisa pentru data deficienţa clinica de zinc in cazul persoanelor care aveau o alimentatie deficitara in produse care sa contina acest mineral.
La inceput aceasta problema a fost asociata cu o boala numita „nanismul nutritional al adolescentilor” si cele mai multe cazuri au fost inregistate in acea perioada in Orientul Mijlociu. De atunci, insuficienţa de zinc a fost recunoscuta de un numar de experţi ca fiind o problema importanta de sanatate si alimentatie, mai ales pentru statele numite generic din Lumea a-III-a.
Un om adult are nevoie de maxim 3 grame de zinc zilnic. Peste 60% din aceasta cantitate este folosita la mineralizarea oaselor care sustin scheletul, 30% este folosit pentru oasele din zona articulatiilor, iar restul de 10% se foloseste in procesele de metabolizare ale ficatului si structura epidermei.
Totodata zincul participa activ la majoritatea proceselor celulare si joaca un rol important in imunitatea mediata. La femeile insarcinate acest minereu este esential pentru cresterea fatului şi a copilului, ajuta funcţiile cerebrale, dar este un mineral vital si pentru barbatii care vor sa ajunga parinti pentru ca contribuie la maturitatea spermatozoizilor şi la mobilitatea acestora.
Ce este Zincul?
Cum interactioneaza zincul cu alte minerale in organism?
Care este rolul zincului in organism?
Care sunt cauzele deficitului de zinc si ce afectiuni poate atrage ?
Ce surse de zinc exista in natura ?
Ce este Zincul?
Pe scurt Zincul este un mineral care este vital sa fie prezent in organismul uman si este impetuos necesar sa apara in rinichi, muschi, prostata, ficat, oase. Zincul se regaseste in toate tesuturile si fluidele corporale – in tot organismul se regaseste o concentratie de pana la 2 grame de zinc. Zincul participa la sintetizarea si metabolizarea carbohidratilor, lipidelor, proteinelor si acizilor nucleici.
Citeste si despre magneziu si importanta lui pentru organism
Care este rolul zincului in organism?
Zincul joaca un rol important in structura proteinelor si membranelor celulare si exista in literatura de specialitate medicala conceptul numit „degete cu zinc” care vorbeste despre o caracteristica a mitocondriilor. In plus s-a observat ca scaderea concentratiei de zinc duce la cresterea sensibilitatii membranelor la impactul cu radicalii liberi. Dar rolul lui e mult mai complex.
Rolul zincului in sinteza insulinei si testosteronului
Zincul contribuie la reglarea si producerea insulinei – hormonul care reduce nivelul de zahar din sange. Este un mineral vital pentru persoanele care se confrunta cu diabet de tip I si II. In plus, in cazul barbatilor, zincul este esential pentru ca organismul acestora nu poate produce testosteron decat in prezenta zincului.
Intarirea sistemului imunitar bacterian
Organismul are nevoie de zinc pentru a activa celulele T, adica limfocitele folosite de sistemul imunitar. Aceste celule nu numai ca sunt responsabile pentru reglarea raspunsului imun, insa totodata ataca si celulele infectate sau canceroase, protejand astfel organismul.
Efect antioxidant
Zincul reduce stresul oxidativ din organism, anuland efectele radicalilor liberi. Carenta de zinc este adesea asociata cu daune majore provocate de stresul oxidativ. Se stie ca stresul oxidativ favorizeaza imbolnavirea si slabeste organismul.
Pastrarea sanatatii parului, unghiilor, oaselor, pielii
Zincul este responsabil si cu mentinerea sanatatii parului, unghiilor, sistemului osos si pielii. De pilda, zincul joaca un rol important in mentinerea structurii pielii, stimuland totodata regenerarea pielii. Totodata zincul fortifica parul, oasele si unghiile. Persoanele care sufera de deficit de zinc pot observa ca au de-a face cu par fragil, unghii casante si piele mai aspra.
Ameliorarea unor boli ale prostatei si a unor cazuri de impotenta
Suplimentarea aportului de zinc poate combate impotenta – studiile facute in domeniu pana la acest moment indica o legatura intre aportul marit de zinc si ameliorarea disfunctiilor erectile sau functionarea prostatei.
Reglarea ciclului menstrual
Zincul este vital si pentru femei pentru reglarea nivelului de estrogen. Acesta creste pe masura ce estrogenul creste, facilitand ovulatia, iar apoi scade dupa ce ovulul este eliberat. Zincul poate regla functiile ovariene, regland totodata si ciclul menstrual. Mai mult decat atat, consumand zilnic zinc, putem ameliora simptomele din timpul menstruatiei, mai ales crampele.
Accelerarea vindecarii ranilor si arsurilor
Atunci cand ai o rana sau arsura la nivelul pieli, zincul stimuleaza enzimele si proteinele, care protejeaza pielea de infectii, mentin inflamatia sub control si totodata produc celule noi, care regenereaza pielea. Astfel, leziunile cutanate sunt vindecate mai repede.
Normalizarea functiilor cerebrale
Zincul este esential pentru dezvoltarea creierului, dar si pentru mentinerea in echilibru a functiilor cerebrale. Neuronii, adica celulele din creier, interactioneaza prin eliberarea neurotransmitatorilor care transmit informatii de la o celula la cealalta. Pentru eliberarea eficienta a neurotransmitatorilor in creier, este necesar zincul. Mai mult decat atat, concentratiile mari de zinc mentin functiile cognitive eficiente.
Descopera care este rolul vitaminei e pentru organism
Mentinerea vederii normale
Zincul este esential pentru mentinerea vederi. Acesta se regaseste in macula – parte a retinei. Zincul, impreuna cu vitamina A, produce pigmentul denumit melanina, care are si rol protector pentru ochi. Deficitul de zinc accelereaza procesul de degenerescenta maculara, care afecteaza ochiul pe masura ce trec anii. Totodata, deficitul de zinc afecteaza vederea pe timp de noapte.
Imbunatatirea motricitatii musculare
Zincul este benefic si pentru musculatura. Acesta mareste rata de conversie a androstendionului in testosteron, sporind astfel motricitatea musculara. Este foarte important sa sporim aportul de zinc consumat daca practicam exercitii fizice foarte intense. Sportivii de performanta au nevoie de un aport mai mare de zinc, in comparatie cu persoanele care practica sport in scopuri recreative.
Cum interactioneaza zincul cu alte minerale in organism?
Zincul fiind un mineral metalic tranzitional, se combina in organism la nivel molecular si cu alte minerale metalice tranzitionale precum Cupru si Fier. Iar de multe ori aceste reactii nu sunt benefice pentru organism. De exemplu, in cazul in care introducem in organism pe cale alimentara si prin suplimente o cantitate de 50 mg de Zinc timp de cateva saptamani, acesta va interfera cu moleculele de cupru din corp.
Altfel spus, prezenta de cantitati mari de zinc in sange poate determina sinteza intestinala a unei proteine care leaga cuprul de zinc intr-o constructie numita metalotioneina. Aceasta face depozite anormale de cupru in celulele intestinale si poate declansa crampe sau blocaje ale tractului intestinal.
Totodata, zincul are reactii si cu moleculele de fier. Daca exista in organism o cantitate mai mare de 65 mg de fier, aceasta cantitate poate interfera cu moleculele de zinc si acestea nu se mai absorb de organism pentru ca formeaza molecule inerte cu fierul care se elimina din organism. Aceasta interactiune este ingrijoratoare in cazul tratamentului cu fier in timpul sarcinii sau lactatiei. Specialistii recomanda administrarea de zinc suplimentar pentru femeile insarcinate sau cele care alapteaza si care iau mai mult decat 60 mg/zi de fier.
Afla tot ce ai nevoie sa stii despre vitamina d3
Probleme apar si cand zincul se combina cu structurile moleculare de calciu. Studiile au aratat ca in cazul in care exista o crestere a dozelor de calciu ingerat ca in cazul femeilor dupa menopauza, doze administrate sub forma de lapte sau fosfat de calciu in cantitate de 1.360 mg/zi asta stopeaza asimilarea de zinc din organism.
Mai trebuie retinut faptul ca dozele mai mici de zinc scad absorbtia acidului folic in corp. Studiile recente au demonstrat ca suplimentarea cu o doza relativ mare de acid folic de aproape 800 mg/zi, timp de 25 de zile modifica modul de absortie al zincului in organism.
Care sunt cauzele deficitului de zinc si ce afectiuni poate atrage ?
Ultimele studii au aratat ca primele semne ale deficientei severe de zinc includ incetinirea sau chiar oprirea cresterii si dezvoltarii, maturizare sexuala intarziata, urme pe piele caracteristice, diaree severa si cronica, imunitate slabita, ranile se vindeca mai greu, apetit scazut, diminuarea capacitatii gustative, orbire nocturna, inflamarea si intunecarea corneei si modificari comportamentale.
Totusi exista si cateva aspecte care trebuie luate in considerare si anume ca deficienta zincului in alimentatie este improbabil sa cauzeze o deficienta severa de zinc la indivizi. Ea devine o problema in cazul unor boli genetice sau a unor accidentari severe cum ar fi arsuri de gradul II sau trei pe o suprafata mai mare de 60% din corp.
Din fericire, carenta de zinc poate fi preintampinata prin realizarea unor teste controlate cu suplimente de zinc. Acestea si-au demonstrat eficienta si au combatut efecte precum incetinirea dezvoltarii fizice si neuropsihologice, mai ales in cazul copiiilor cu varsta cuprinsa intre 8 luni si 12 ani.
Ce se intampla totusi cand exista prea mult zinc in organism?
Pentru ca e important sa pastram o dieta echilibrata, nici excesul de zinc nu face bine organismului. Daca exista prea mult in corp din acest mineral inseamna ca avem o intoxicatie. Semnele unei astfel de probleme sunt: durerea abdominală, diaree, ameţeala si starea de vomă. Doze unice de 225 la 450 mg de zinc induc în mod uzual stare de vomă. În cazul administrării unor doze de 50 la 150 mg/zi de zinc din surse sintetice, au fost raportate boli gastrointestinale de intensitate medie.
„Febra de zinc” a fost raportată după inhalarea de emanaţii de oxid de zinc iar asta se traduce prin transpiraţie abundentă, slăbiciune si respiraţie anevoioasă, iar aceste semne pot apărea în primele 8 ore după inhalarea de oxid de zinc şi pot persista 12-24 ore după ce expunerea s-a încheiat.
Ca sa nu existe probleme, trebuie sa cunoastem urmatoarele dozaje.
Nou-nascutii, copiii, femeile insarcinate si cele care alapteaza prezinta un risc crescut de deficienta de zinc. Vegetarienii cu regim strict prezinta un necesar de zinc alimentar ce poate fi cu 50% mai mare, in cazul in care sursele majore de hrana sunt cerealele si legumele, din cauza faptului ca nivelele mari de acid fitic din acestea reduc absorbtia de zinc. Recomandarile unui Institut American de nutritie cu privire la aportul zilnic de zinc sunt, pe grupe de varsta si categorii speciale, dupa cum urmeaza:
pentru nou-nascuti – pana la 6 luni: 2 mg/zi;
intre 7 si 12 luni - 3 mg/zi (cand laptele matern nu mai asigura un aport suficient si copiii hraniti la san au nevoie de un supliment de zinc - prin introducerea alimentelor de origine animala);
pentru copii intre 1 si 3 ani – 3 mg/zi;
intre 4 si 8 ani - 5 mg/zi,
intre 9 si 13 ani - 8 mg/zi;
adolescenti si barbati - 11 mg-13mg/zi (mai mult decat pentru femei, pentru ca zincul este indispensabil activitatii normale a aparatului reproducator masculin);
adolescente (14-18 ani) – 9 mg/zi;
femei peste 19 ani – 8 mg/zi;
la gravide si femeile care alapteaza, necesarul depaseste valorile recomandate pentru barbati (tinand cont si de rolul pe care il joaca zincul in cresterea si multiplicarea celulara) – 9,5-13 mg/zi.
Ce surse de zinc exista in natura ?
Din fericire, in natura exista o multime de elemente comestibile care contin zinc. Cea mai mare cantitate de zinc raportata la 100 de grame o gasim in linii mari la anumite specii de fructe de mare. Dar si alte alimente pot fi o sursa suficienta de zinc.
Fructele de mare
O stridie de marime medie contine poate contine pana la 5 mg zinc. De asemenea, stridiile sunt bogate in proteine, au un numar mic de calorii si contin si vitamine precum vitamina C, vitamina B12, dar mai au si fier si seleniu. La fel de mult zinc gasim si la speciile de crab si homar care au intre 3,5 si 6,5 mg de zinc la 100 de grame.
Zincul din legume
Legumele cu frunze verzi precum spanacul, broccoli, varza si nu numai contin vitamine si minerale, printre care si zinc. Daca veti introduce aceste alimente in dieta zilnica, veti beneficia, asadar, si de aportul necesar de zinc. In aceste alimente zincul variaza intre 0,5 si 0,9 mg. Totodata, leguminoasele precum nautul, lintea si fasolea contin zinc in proportii variabile.
Ca idee 4 linguri de naut inseamna 0,6 mg zinc, aceeasi cantitate fiind valabila si in cazul lintei. Fasolea este un aliment ce contine fibre, proteine, dar si zinc, fiind saraca in grasimi. 4 linguri de fasole reprezinta echivalentul a 0,5 mg zinc.
Nucile si semintele
Sunt o sursa geniala si gustoasa de zinc. Adaugati in salate aproximativ 35 g de seminte de dovleac si o sa aveti in acel preparat aproape 2 mg zinc. Si o lingura de seminte de chia va poate aduce 0,5 mg zinc.
Ciocolata neagra
Nutritionistii au stabilit ca tipurile de ciocolata cu peste 80% cacao contin cam 1 mg de zinc. Dar trebuie sa avem grija cu proportiile si cu dozajul, mai ales in cazul persoanelor cu diabet.
Pe scurt, ce trebuie sa retii despre zinc
Zincul din produsele pe baza de cereale integrale si din proteine vegetale nu se absoarbe la fel de bine in organism. Painea integrala crescuta contine mai mult zinc biodisponibil decat painea integrala necrescuta. Doza medie zilnica recomandata este de 9 mg zinc/zi pentru femeile adulte si 13 mg/zi pentru barbatii adulti. Alimentele de baza care contin un aport important de zinc: crustacee, carne de vaca, alte tipuri de carne rosie, nuci si legume. Iata care sunt cele mai bune surse animale:
- carnea rosie (vita, porc, oaie, miel) sau carnea de pui, 80 de grame de carne de vita au 9 mg de zinc;
- produse lactate si oua - 100 de grame de iaurt contin 3 miligrame de zinc;
- legume: broccoli, sfecla rosie, ciuperci, cartofi, sparanghel, varza, morcovi, varza de Bruxelles, salata verde, dovleac, spanac, rosii. O porție de 100 de grame de broccoli fiert contine 4 miligrame de zinc;
- fructe proaspete: ananas, mango, capsuni, portocale, banana, caise. 100 de grame de portocale contin 2 miligrame de zinc;
- fructe oleaginoase precum: caju, arahide, migdale, alune, fistic, nuci. 100 de grame de migdale contine 3 miligrame de zinc;
- peste si fructe de mare: somon, sardine, ton, homar, scoici, crab sau midii. 100 de grame de ton contine 8 miligrame de zinc.
In ceea ce priveste functia catalitica se subliniaza capacitatea zincului de a cataliza reactii chimice vitale a aproximativ 100 de enzime diferite. Functia structurala face referire la faptul ca zincul este esential in structura proteinelor si membranelor celulare. S-a observat ca scaderea concentratiei de zinc duce la cresterea sensibilitatii membranelor la accidente oxidative, care le afecteaza functiile.
Bibliografie:
Lazo M, Solga SF, Horska A et al (2010) Effect of a 12-month intensive lifestyle intervention on hepatic steatosis in adults with type 2 diabetes. Diabetes Care 33(10):2156–2163.
Kuna ST, Reboussin DM, Borradaile KE et al (2013) Long-term effect of weight loss on obstructive sleep apnea severity in obese patients with type 2 diabetes. Sleep 36(5):641–649.
The Look AHEAD Research Group (2014) Impact of intensive lifestyle intervention on depression and health-related quality of life in type 2 diabetes: the Look AHEAD Trial. Diabetes Care 37(6):1544–1553.
Reynolds A, Mann J, Cummings J, Winter N, Mete E, Te Morenga L (2019) Carbohydrate quality and human health: a series of systematic reviews and meta-analyses. Lancet 393(10170):434–445. Reynolds AN, Akerman AP, Mann J (2020) Dietary fibre and whole grains in diabetes.