Vitamina C - beneficii pentru sanatate si doza recomandata
Toti am auzit de Vitamina C, toti o folosim, toti stim ca e buna pentru sanatate, dar, cel mai probabil, nu stim tot ce trebuie despre ea. Putini inteleg ca daca aceasta vitamina lipseste din organism poate avea un impact devastator asupra sanatatii noastre, incepand cu sistemul imunitar si cu cedarea unor organe interne in caz extrem.
Vitamina C sau acidul ascorbic este o vitamina hidrosolubila care controleaza in mod direct cantitatea de hormoni suprarenali (glucocorticosteroizi), are impact asupra metabolismului colagenului, influenteaza structura chimica a acidului folic si controleaza degradarea celulara oxidativa.
In plus, vitamina C este un puternic agent antioxidant. Ea activeaza detoxifierea enzimelor in ficat si ajuta la reglarea nivelului de fosfolipide, neutralizeaza radicalii liberi si asigura conservarea si potentarea in timp a efectului antioxidant al vitaminei E. Totodata, aceasta vitamina faciliteaza absorbtia fierului la nivelul tubului digestiv si ajuta procesul de digestie.
Ce este VITAMINA C si cum a fost descoperita?
Care sunt beneficiile Vitaminei C si riscurile carentei de Vitamina C ?
Care este doza zilnica recomandata?
Ce surse de Vitamina C exista?
Suplimente pentru copii si adulti cu Vitamina C
In plus, este cu atat mai important rolul vitaminei C pentru om, deoarece organismul uman nu poate sintetiza singur vitamina C, motiv pentru care depinde de aprovizionarea din surse externe. Cantitatea de vitamina C necesara zilnic fiecarui om depinde foarte mult de varsta acestuia, constitutie, probleme medicale. Altfel spus, necesarul de vitamina C variaza si cu 80% fata de doza zilnica recomandata in cazul unor persoane care au nevoie de un tratament cu aspirina, folosesc contraceptive orale, au avut nevoie de tetraciclina sau alte tipuri de medicamente cu substanta activa.undefined
Ce este VITAMINA C si cum a fost descoperita?
In alta ordine de idei, Vitamina C (acid ascorbic sau L-300) este esentiala pentru ca o persoana sa fie sanatoasa. Vitamina C este vitala pentru absorbtia mineralelor in corp, actioneaza ca un antioxidant si produce colagen, mentine dantura sanatoasa. Importanta Vitaminei C a inceput sa fie inteleasa odata ce oamenii au inceput sa circule masiv pe mari si oceane. Din secolele XV pana in jurul anului 1700 cand au avut loc cele mai importante descoperiri si rute maritime, s-a constatat ca marinarii se imbolnaveau din cauza carentei de Vitamina C.
Boala de care sufereau se numea scorbut. Sunt mii de cazuri documentate de decese de marinari, pirati si naufragiati care mureau pentru ca din cauza scorbutului le cadeau dintii, aveau rani purulente, pantecaraie iar pielea incepea sa se dezintregreze.Primele cercetari asupra acestei vitamine au fost empirice. Exista povestea unui explorator care a scapat de scorbut, el si echipajul sau dupa ce a ascultat sfatul unui indian care le-a recomandat consumul de radacina a unui copac. Ulterior s-a descoperit ca acea planta era bogata in vitamina C.
Oficial, vitamina C s-a descoperit mult mai tarziu. In 1912, biochimistul polonez Casimir Funk dezvolta conceptul de vitamine, iar prima oara este identificata Vitamina C, in 1928, in varza. Realizarea ii apartine omului de stiinta Albert Szent Gyorgiiv care a castigat si Premiul Nobel in anul 1937 pentru cercetarea sa in acest domeniu.
Care sunt beneficiile Vitaminei C si riscurile carentei de Vitamina C?
Deja se stie ca acidul ascorbic se gaseste in cantitati generoase in diferite legume precum cartofi, morcovi, ardei gras, broccoli, varza, spanac, in fructe precum portocale, lamai, coacaze negre, guava, kiwi, papaya, rosii, capsuni, dar si produse precum stridii, rinichi, ficat sau peste. Asa cum am povestit anterior, manifestarile clinice ale deficitului de acid ascorbic sunt cronice si pot produce deces, daca nu se iau masuri.
Primele simptome apar in intervalul 3-4 saptamani, perioada in care in organism n-a mai ajuns niciun gram de acid ascorbic. Bolnavul incepe sa treaca prin stari de: oboseala extrema, apatie, scadere ponderala, diaree, febra, anemie, dureri osteoarticulare, crampe musculare, edeme, gingivita, pierderea dintilor, hemoragii, gingivoragii, echimoze la nivelul extremitatilor inferioare, hemoragii intramusculare urmate de flebotromboze, hemoragii articulare, subperiostale, ale conjunctivei si ale nervului optic, afectarea firului de par, cicatrizare deficitara, tahipnee, apnee, iritabilitate, stare anxioasa sau chiar afectare psihica importanta.
La sugari si la copii, deficitul de acid ascorbic se caracterizeaza prin inflamatii dureroase epifizare, prin hemoragii la nivelul periostului, iar in absenta tratamentului adecvat survine decesul din cauza hemoragiilor.
Care este doza zilnica recomandata?
Asa cum am spus anterior, necesarul de vitamina C variaza in functie de varsta, greutate, contextul unor epidemii, boli, incidente medicale. Ca idee, persoanele care fumeaza des au nevoie de cel putin 35-40 mg in plus de acid ascorbic fata de persoanele nefumatoare.Totodata, cei care lucreaza in ture de noapte, in stres continuu, au o viata profesionala agitata (politisti, pompieri, jurnalisti de investigatii etc.) au nevoie zilnic de cel putin 10 -15 mg de vitamina C in plus fata de alte categorii socio-profesionale.
In caz de infectie, in procesul de vindecare a unor rani, plagi deschise, lovituri, eczeme, e nevoie ca organismul sa acceseze o cantitate mai mare de vitamina C, in functie de problema cu care se confrunta. Cantitate care poate varia peste limita, in cazuri normale, cu pana la 50 de mg. farmaceutice, respectiv, optimizand bauturile si produsele alimentare.
Ce se intampla daca iei prea multa Vitamina C ?Supradoza de vitamina C este rareori toxica, dar poate cauza efecte adverse daca exista o administrare recurenta de cantitati mai mari decat exista necesar in organism.Primele simptome ale unei supradoze de acid ascorbic sunt durerile de stomac, crampe musculare, diaree si greata. In plus, organismul este mai predispus la infectii ale tractului urinar.
Totodata pot aparea dureri de spate, iar vitamina C defalcata in exces in acidul uric, creste nivelul de acid din urina si exista un risc mai mare de aparitie a pietrelor la rinichi. De asemenea, prea mult acid ascorbic in corp poate duce la acumulari nesanatoase de fier in organism si la deficiente de vitamina B12, zinc si cupru.
Ce surse de Vitamina C exista?
Probabil majoritatea dintre noi stiu ca citricele contin vitamina C, doar ca exista in natura plante, fructe si legume cu un continut mult mai mare de acid ascorbic. De exemplu, fructele de catina contin de zece ori mai multa vitamina C. Astfel spus, 100 de grame de suc de catina are aproape 300 de mg de vitamina C.
In plus, coacazele negre contin de 4 ori mai multa vitamina C decat portocalele, 160 - 400 mg la 100 g, iar kiwi contine mai multa vitamina C decat lamaia. Practic, 75 de grame de kiwi, ceea ce inseamna aproximativ un fruct de marime medie, asigura 120% din necesarul zilnic de vitamina C.
Dintre ierburile aromate, cimbrul contine cea mai multa vitamina C, 160 mg la 100g, urmat indeaproape de patrunjel, 133 mg la o portie de 100 grame. Toate verdeturile contin vitamina C, insa broccoli are o cantitate net superioara, 89 mg de vitamina C la 100 grame. Pe de alta parte, cu toate ca este greu de consumat in cantitati atat de mari, ardeiul iute, verde sau rosu, este campion la continutul de vitamina C, acesta avand la 100 grame o concentratie de 242 mg de Vitamina C.
Suplimente pentru copii si adulti cu Vitamina C
In concluzie, vitamina C este esentiala pentru mentinerea sanatatii si a imunitatii. Pe piata exista o multime de produse care contin vitamina C, iar in randurile care urmeaza o sa va aflati cum sa faceti selectia unor astfel de produse si cum sa le alegeti, in functie de nevoi specifice. De exemplu, Vitamina C pentru copii de la Secom este recomandata de Societatea Romana de Pediatrie. Produsul se prezinta in forma lichida pentru o absorbtie optima si are un gust natural de portocale, apreciat de copii. Flaconul de 118, 5ml ajunge pana la 95 de zile de administrare.
Beneficii Vitamin C (copii) Secom:
• asigura functionarea normala a sistemului imunitar;
• protejeaza celulele impotriva stresului oxidativ;
• stimuleaza formarea normala a colagenului pentru buna functionare a vaselor de sange, a sistemului osos, a ligamentelor, a gingiilor, a dintilor si a pielii;
• asigura functionarea normala a sistemului nervos, mentinerea sanatatii psihice;
• creste absorbtia fierului si stimuleaza regenerarea formei reduse a vitaminei E;
Un alt produs important pentru cresterea imunitatii copiilor si dezvoltarea lor armonioasa este JAMIESON MULTI KID. Acest supliment contine si o doza optima de fier, si se stie deja legatura importanta dintre prezenta de acid ascorbic in organism si procesarea fierului pentru diferite procese:
- Pentru cresterea unor copii activi si sanatosi cu 4 arome delicioase sub forma de 4 personaje amuzante (elefant, maimuta, leu, hipopotam);
- Usor de digerat;
- Ideal pentru organismul copiilor in crestere;
- Imbogatite cu Calciu si Vitamina C pentru oase si dinti sanatosi si puternici;
Dupa cum am discutat pana acum, nu doar copiii au nevoie de vitamina C. Iar produsul JAMIESON VITAMINA C 500 MGeste gandit pentru adulti. Acest supliment contribuie la protejarea celulelor impotriva stresului oxidativ si la functionarea normala a sistemului imunitar și nu contine gluten, arome, conservanti sau coloranti artificiali. In plus, este recomandat si persoanelor vegane.
Și dacă tot am vorbit de produse pentru adulți, SECOM VITAMIN C 1000 MG, ofera concentratia optima de vitamina C si bioflavonoide extrase din fructe de maces si acerola. Capsulele sunt vegetale fiind astfel compatibile si cu dietele vegetarienilor. Vitamina C ajuta la functionarea normala a sistemului imunitar si protejeaza celulele impotriva stresului oxidativ. Acest produs stimuleaza formarea colagenului pentru functionarea optima a vaselor de sange, a ligamentelor, a gingiilor, a dintilor si a pielii. In plus, Vitamina C de la Secom participa la pastrarea sanatatii sistemului nervos si starii psihice, reduce oboseala si extenuarea si participa la normalizarea metabolismului energetic.
- - Functionarea normala a sistemului imunitar;
- - Protejarea celulelor impotriva stresului oxidativ;
- - Formarea normala a colagenului pentru functionarea optima a vaselor de sange, a sistemului osos, a ligamentelor, a gingiilor, a dintilor si a pielii;
- - Functionarea normala a sistemului nervos si mentinerea sanatatii psihice;
- - Reducerea oboselii si extenuarii;
- - Cresterea absorbtiei fierului si la regenerarea formei reduse a vitaminei E;- Metabolismul energetic normal.
Ce se intampla in organism cand avem carenta de vitamina C?
Omul ca sa functioneze, ca sa existe, ca sa reziste, ca sa isi indeplineasca toate functiile are nevoie zilnic de un numar de calorii, de proteine, de vitamine si minerale. De la nivelul pielii la cele mai complexe procese moleculare, totul are legatura cu tot. Un rol important in multe functii vitale si in organism il au o multime de vitamine precum: vitamina b6, vitamina b2, vitamina c, vitamina a, acidul folic si multe altele. Dar cum putem identifica corect un deficit de vitamine, cum putem sa intelegem mai clar care sunt carentele de vitamine si cum putem sa nu ajungem ca atunci cand apar carențele de vitamine sa nu ne afecteze.
Potrivit unui medic specialist, o lipsă de vitamina poate impacta grav organismul uman daca nu se incearca remedierea problemei in timp util. Sa nu uitam de exemplu de boala marinarilor din secolele XV - XVIII, scorbutul, datorat deficitului de vitamina C. Acestei vitamine in corespund o multime de procese vitale organismului uman. Daca s-a constatat deficitul de vitamina B12, incep sa apara repercursiuni asociate sistemului nervos, iar multe dintre boli apar din cauza carentei de vitamina B. Altfel spus, organismul nu poate sa functioneze corect fara un aport suficient de vitamine. Lipsa acestor substante, numite in termeni medicali avitaminoza, poate fi cauzata fie de o alimentatie saraca in legume si fructe, principalii "furnizori" de vitamine, dar si de existenta unei afectiuni, in special a unor boli digestive.
Bibliografie:
https://www.mayoclinic.org/drugs-supplements-vitamin-c/art-20363932
Vitamin C — Fact sheet for health professionals. Office of Dietary Supplements. https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminC-HealthProfessional/. Accessed Oct. 11, 2020.
Vitamin C — Fact sheet for consumers. Office of Dietary Supplements. https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminC-Consumer/. Accessed Oct. 11, 2020.
Vitamin C. Natural Medicines. https://naturalmedicines.therapeuticresearch.com. Accessed Oct. 11, 2020.
Pazirandeh S, et al. Overview of water-soluble vitamins. https://www.uptodate.com/contents/search. Accessed Oct. 11, 2020.
Quidel S, et al. What are the effects of vitamin C on the duration and severity of the common cold? Medwave. 2018; doi:10.5867/medwave.2018.06.7260.
Ascorbic acid oral. Facts & Comparisons eAnswers. https://www.wolterskluwercdi.com/facts-comparisons-online/. Accessed Oct. 11, 2020.
Ascorbic acid. IBM Micromedex. https://www.micromedexsolutions.com. Accessed Oct. 11, 2020.
Antioxidants: In depth. National Center for Complementary and Integrative Health. https://www.nccih.nih.gov/health/antioxidants-in-depth. Accessed Oct. 11, 2020.