Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Vitamina D3: Beneficii, doza necesara si efectele carentei

Vitamina D3: Beneficii, doza necesara si efectele carentei

Postat in: Dieta si sport
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 4 septembrie 2024 Ultima actualizare: 4 septembrie 2024

Vitamina D are multe roluri pentru organismul uman. Protejeaza organismul de afectiunile respiratorii, tuse, nas infundat, secretii nazale si imbunatateste raspunsul imun al corpului in cazul unui contact cu un virus. In plus, vitamina D3 este vitala pentru absortia si fixarea calciului si a fosforului in organism. Practic ajuta la intarirea sistemului osos.

Mult mai tarziu aceste forme au putut fi sintetizate in laborator dar este important de stiut faptul ca desi cele doua forme difera prin structura fizico-chimica, ele indeplinesc aceeasi activitate biologica. D2 provine din plante (cea mai mare cantitate de vitamina D2 se afla in diferite specii cerealiere precum: secara, orzul, ovazul, graul), in timp ce D3 este produsa in principal in piele sub actiunea radiatiilor ultraviolete, asta in cazul speciei umane. Totodata D3 mai gasim in cantitate mai mica in anumite specii de peste precum macrou, hering, ficat de cod, fructe de mare - specii de creveti, calamari, scoici dar si in galbenus de ou.

Ce este VITAMINA D3 si cum a fost descoperita?

Care este rolul Vitaminei D3 in organism ?

Cum este produsa natural Vitamina D3 in organism?

Care sunt simptomele carentei de Vitamina D3?

Care sunt cauzele care declanseaza deficienta de Vitamina D3 ?

Cum se administreaza corect Vitamina D3?

Ce este Vitamina D3 si cum a fost descoperita? 

Cum am spus la inceput, Vitamina D are o importanta strategica pentru multe dintre procesele organismului uman. Cum actioneaza ea? Provitaminele generate de aceasta vitamina sunt transformate la nivelul pielii sub actiunea radiatiilor ultraviolete in calciferoli, care sunt depozitati in diferite tesuturi si organe, sub forma de esteri ai unor acizi grasi.

Inclusiv descoperirea ei este corelata cu diverse observatii stiintifice efectuate in medii controlate unde s-a observat reactiile corpului uman sub actiunea antirahitica a radiatiilor ultraviolete. Din punct de vedere terapeutic, vitaminele D sunt necesare pentru resorbtia calciului si fosforului din tubul digestiv. Altfel spus, carenta de vitamina D genereaza rahitism si probleme dentare. Ea este indicata in decalcifiere, in sarcina, spasmofilie si tetanie, consolidarea fracturilor, profilaxia si tratamentul rahitismului etc. 

Daca am vorbit la inceput de formele ei naturale, vitamina D a fost sintetizata prima oara in 1928, pe 5 februarie 1928. Cel care a facut descoperirea este chimistul german Adolf Windaus reusea sa sintetizeze pentru prima oara ergocalciferolul, respectiv vitamina D. Este vorba de acea vitamina care, sub toate formele ei, are un rol esential in metabolismul calciului si al fosforului, determinant in formarea tesutului osos in organismul uman.

Pana la descoperirea grupului de vitamine D si pana la fabricarea lor industriala, rahitismul era frecvent pe toate continentele, determinand prezenta unui mare numar de persoane cu deficiente locomotorii din cauza unui sistem osos cu probleme, incapabili sa se deplasaze independent.Totodata, oamenii de stiinta de la Trinity Dublin College au descoperit ca nivelurile de vitamina D pot fi masurate cu ajutorul parului uman. Astfel, diagnosticarea deficitului de vitamina D ar putea fi imbunatatita in viitor. 

Se stie deja ca in cazul omului, parul si dintii sunt cele mai rezistente substante biologice, care raman si dupa deces. Firul de par uman este mai puternic decat firul de otel de aceeasi grosime, iar dintii rezista cel mai mult in timp, indiferent de intemperii si suporta temperaturi ridicate. Prin urmare, cu ajutorul mostrelor din diferite siturile arheologice de pe tot globul, cercetatorii au putut evalua nivelul de vitamina D al populatiilor istorice: vikingii, celtii, romanii, sau egiptenii.

Potrivit specialistilor, deficitul de vitamina D in prezent a atins proportii epidemice la nivel mondial, cu peste un miliard de persoane afectate. Deficienta are legatura cu sanatatea oaselor, dar poate fi si un factor de risc pentru depresie, boli cardiovasculare, inflamatii, diabet si cancer. In prezent, cea mai buna metoda de a masura vitamina D este prin analizele de sange. Dar aceasta testare nu este foarte concludenta si nu ofera rezultate coerente pentru ca nivelul de vitamina D din organism poate varia si cu 200% in functie de anotimp, mai ales in tarile cu clima temperata sau care se afla mai sus de paralela de 45 de grade care au perioade de cateva luni fara soare.In schimb, parul, care creste aproximativ un centimetru pe luna, ar putea reflecta statusul vitaminei D pe parcursul mai multor luni si ar avea rezultate relevante.

In alta ordine de idei, bunicii nostri, cei de peste 70 de ani isi mai amintes probabil de anii 30 cand erau obligati sa inghita ulei de peste pentru a se proteja impotriva rahitismului. Azi se stie deja ca vitamina D ajuta la stimularea si protejarea sistemului osos, incetinirea imbatranirii, prevenirea unor forme de cancer, tratamentul bolii Crohn, incetinirea declinului cognitiv la varstnici.

Care este rolul vitaminei D3 in organism?

Oamenii de stiinta au demonstrat in ultimii ani cat de importanta este vitamina D3 pentru procesele organismului. Mai mult decat atat, multi nutriționisti au incadrat-o ca fiind "vitamina minune" deoarece s-a demonstrat ca ofera protectie impotriva unor forme de cancer precum cancerul de san, cancer de colon, cancer de prostata.

Totodata s-a demonstrat rolul crucial al vitaminei D3 in cazul persoanelor cu risc crescut de infarct miocardic, sau care sufera de afectiuni sau boli precum: Alzheimer, diabet sau hipertensiune. In schimb, expertii de la Harvardrecomanda prudenta in administrarea suplimentelor de vitamina D3 pentru ca nu exista suficiente date colectate si organismul reactioneaza diferit la o cantitate prea mare de vitamina D3.

In plus, asimilarea vitaminei D3 difera de la barbati la femei, conteaza si varsta persoanei dar si regiunea, pentru ca s-au constatat carente mai mari de vitamina D3 la persoanele caucaziene fata de persoanele africane sau asiatice.

Concret, vitamina D3 este legata de activitatea ficatului si a rinichilor. La nivelul ficatului ajuta la sintetizarea de fosfolipide, iar la nivelul rinichilor ajuta la eliminarea toxinelor din organism prin intermediul urinei. In plus, vitamina D are legatura cu procesele de la nivelul intestinelor, oaselor si rinichilor, unde influenteaza metabolismul calciului si fosforului. Practic, aceasta vitamina creste absorbtia intestinala a celor doua elemente, ajuta la intarirea oaselor si elimina riscul ca prea mult calciu si fosfor sa se piarda prin urina. 

De ce importanta vitamina D3, pe scurt:

      • are rol benefic in preventia unor forme de cancer precum cel mamar, de colon, de prostata si pancreas – si in tratamentul psoriazisului;
      • adjuvant in tratarea unor infectii severe, cum este tuberculoza;
      • stimularea secretiei de insulina, utila in preventia diabetului zaharat si a altor hormoni;
      • reduce riscul de boala vasculara periferica si de infarct de miocard;
      • imbunatateste procesele neurocognitive si scade riscul de depresie, boala Alzheimer si schizofrenie.

Cum este produsa Vitamina D3 natural in organism?

Vitamina D mai este cunoscuta si ca ,,vitamina Soarelui", pentru ca ea apare in mod natural in organismul uman datorita razelor solare care, in contact cu pielea umana declanseaza niste reactii chimice. Nu se cunoaste exact cantitatea de vitamina D care se produce in piele prin expunere la soare pentru ca acest proces este complex si are legatura cu mai multi factori: anotimpul in care se realizeaza expunerea la Soare, zona geografica, tipul de piele expus (rasa caucaziana, rasa de culoare, rasa asiatica), orele de expunere, adica durata, intervalul ales pentru expunere, dimineata, la pranz sau seara, suprafata pielii pe care o expunem la Soare, daca folosim creme, uleiuri, lotiuni cu factor de protectie sau nu, varsta.

Sunt voci din mediul academic care spun că necesarul de vitamina D se poate obține, in cazul persoanelor caucaziene, prin expunerea mâinilor, feței, brațelor sau picioarelor la soare timp de maxim 30 minute între orele 09:00 - 11:00 si 16:00 - 18:00 cel puțin de două ori pe săptămână. Éxpunerea la Soare este sanatate curata pentru organism doar daca alegem sa ne expunem numai in intervalele corecte. Pentru ca altfel, daca pielea se bronzeaza, bronzul e doar un raspuns la agresiunea razelor UV si el nu este sanatos pentru organism. Mai ales daca stam expusi la lumina si caldura in intervalul 12:00 - 15:00 cand razele UV sunt foarte puternice, mai ales vara.

Care sunt simptomele carentei de vitamina D3?

Deficitul sau carenta de vitamina D poate fi generat de mai multi factori, dar in majoritatea cazurilor, fie ca vorbim de copii, barbati sau femei, majoritatea persoanelor care se confrunta cu o carenta de vitamina D3 ajung in acest punct din cauza expunerii inadecvate la lumina Soarelui, in primul rand.

In plus, pot aparea probleme si din cauza tulburarilor de absorbtie intestinala, aportului alimentar redus, consumului anumitor medicamente care accelereaza absorbtia vitaminei D. La copii, deficitul de vitamina D poate genera rahitism, care se prezinta prin arcuirea picioarelor, in timp ce la adulti, duce la osteomalacie, adica demineralizarea matricei osoase. In plus, exista boli sau probleme medicale care vin la pachet si cu un deficit de vitamina D3. Acestea sunt:

  • Fibroza chistica, boala Crohn si boala celiaca. Aceste afectiuni nu permit intestinelor sa absoarba suficienta vitamina D din suplimentele alimentare;
  • Interventiile chirurgicale pentru micsorarea stomacului. Acestea fac dificil consumul de cantitati suficiente din anumiti nutrienti, vitamine si minerale. Aceste persoane trebuie sa fie monitorizate cu grija de medic si au nevoie sa ia vitamina D si alte suplimente de-a lungul vietii;
  • Obezitatea este asociata deseori cu niveluri scazute de vitamina D, iar explicatia e simpla. Se pare celulele imbibate de acizi grasi saturati si polisaturati mentin vitamina D izolata si aceasta nu poate fi eliberata in organism. Astfel obezitatea impune administrarea unor doze mai mari de suplimente de vitamina D pentru a ajunge la nivelurile normale;
  • Boala renala sau hepatica. Aceste boli reduc cantitatea de enzime necesare pentru a transforma vitamina D intr-o forma care poate fi utilizata de organism. Deficitul acestor enzime determina un nivel inadecvat de vitamina D in organism.

Care sunt cauzele care declanseaza deficienta de Vitamina D3?

Ca o concluzie, poti sa urmaresti anumite semne daca vrei sa iti dai seama daca suferi de deficit de vitamina d3. in primul rand, odata cu cresterea in varsta, pielea nu mai asimileaza la fel ca la tinerete proprietatile benefice datorate actiunii razelor solare. in plus, carenta de vitamina d poate aparea si la varste fragede daca copilul nu primeste o dieta echilibrata si este hranit si dupa varsta de 6 luni doar cu lapte matern, cand ar trebui sa se treaca la o hrana diversificata precum legume pasate, fructe pisate, shake-uri.

Totodata, daca ai o dieta vegana trebuie sa fii atent/a la anumite semne precum:

  • dureri de spate si dureri osoase;
  • slabiciune musculara;
  • oboseala;
  • varsaturi;
  •  caderea parului.

Cum se administreaza corect Vitaminei D3?

Daca pana acum am vorbit de bolile care pot provoca deficit de vitamina D3 sau problemele care apar din cauza carentei de vitamina D3, trebuie sa intelegem ca nici abuzul de vitamina D3 nu este sanatos pentru corpul uman. Potrivit Institutului American de Medicina, asa trebuie sa arate cantitatea de vitamina D3 pe care trebuie sa o avem zilnic disponibila in organism.

Ce depaseste aceasta cantitate poate genera probleme. Altfel spus, principala consecinta a toxicitatii vitaminei D3 este acumularea de calciu in sange (hipercalcemia), care poate provoca greata, varsaturi, slabiciune, urinare frecventa, dar si sete excesiva, durere de stomac, ameteala si confuzie. Daca situatia continua pe mai multe zile pot aparea probleme renale din cauza formarii calculilor renali.

Intoxicatia cu vitamina D se produce cand nivelurile din sange depasesc 150 ng/ml (375 nmol/l). Pentru ca vitamina D este depozitata in grasimi si eliberata lent in circulatia sanguine, efectele toxicitatii pot dura cateva saptamani de la intreruperea administrarii suplimentului. Specialistii recomanda o limita superioara de maximum 10,000 UI pe zi.

In concluzie, ca sa te asiguri ca ai o dieta corecta, o alimentatie corespunzatoare si ca nu faci abuz de vitamine si suplimente, se recomanda testul de sange. Acest test practic masoara concentratia de  25-OH-vitamina D (25(OH)D), indicator atat al rezervei de vitamina D produsa pe cale cutanata, cat si rezerva obtinuta prin alimentatie. Dar si rezultatele acestui test sunt concludente pe o perioada scurta de timp. Pentru ca in functie de evoluatia climatica, aparitia unor boli, cantitatea de vitamina D3 poate oscila. 

Poti in schimb sa introduci in alimentatia ta preventiv aceste alimente pentru a fi sigur ca in organismul tau se afla si surse de vitamina D, mai ales atunci cand vremea de afara nu ne permite sa o primim de la Soare. Astfel de produse recomandate de nutritionisti sunt: 

  • Cod
  • Somon
  • Ton
  • Sardine
  • Ficat
  • Carne de vita
  • Lapte si iaurt
  • Cereale fortificate
  • Portocale
  • Anumite tipuri de ciuperci
  • Galbenus de ou

Ai grija de sanatatea ta si nu exagera cu alimentele si suplimentele! Totul trebuie sa fie focusat pe un stil de viata sanatos si o dieta echilibrata.

Bibliografie:

Fik, E., Wolun-Cholewa, M., Kistowska, M., Warchol, J. B., and Gozdzicka-Jozefiak, A. Effect of lectin from Chelidonium majus L. on normal and cancer cells in culture. Folia Histochem 2001;

Gansauge, F., Ramadani, M., Pressmar, J., Gansauge, S., Muehling, B., Stecker, K., Cammerer, G., Leder, G., and Beger, H. G. NSC-631570 (Ukrain) in the palliative treatment of pancreatic 2002;

Gansauge, F., Ramadani, M., Schwarz, M., Beger, H. G., Lotspeich, E., and Poch, B. The clinical efficacy of adjuvant systemic chemotherapy with gemcitabine 2007;

Gebhardt, R. Antioxidative, antiproliferative and biochemical effects in HepG2 cells of a homeopathic remedy and its constituent plant tinctures tested separately  2003;

Gerencer, M., Turecek, P. L., Kistner, O., Mitterer, A., Savidis-Dacho, H., and Barrett, N. P. In vitro and in vivo anti-retroviral activity of the substance purified from the aqueous 2006;

Articole similare
Nutritie: Curmalele si beneficiile lor pentru sanatate Nutritie: Curmalele si beneficiile lor pentru sanatate

Curmalele sunt fructele unui tip de palmier originar din Orientul Mijlociu. Acesta este cultivat in nenumarate locuri din lume, din Africa de Nord pana in Asia de Sud. Cele mai multe calorii provin din carbohidrati, dar si din proteine dar curmalele contin cantitati importante de minerale si vitamine, dar si fibre. 

1 august 2024
Edited 1 august 2024
citește articolul
Grapefruit: fructul paradisului bogat in vitamine si enzime digestive Grapefruit: fructul paradisului bogat in vitamine si enzime digestive

Grapefruitul este o sursa excelenta de vitamina C si potasiu, dar contine si alte vitamine si minerale importante, cum ar fi vitamina A, vitamina B6, calciu si fier. Consumul regulat de grapefruit poate ajuta la scaderea nivelului de colesterol, la reducerea riscului de boli de inima si la imbunatatirea functiei imunitare.

20 mai 2024
Edited 20 mai 2024
citește articolul
Bradul: copacul care iti poate imbunatati sanatatea si starea de spirit Bradul: copacul care iti poate imbunatati sanatatea si starea de spirit

Bradul este un arbore foarte cunoscut care face parte din familia pinaceelor. Acesta poate ajunge pana la inaltimea de 50 metri. Frunzele sale au forma de ace si nu cad iarna pentru ca bradul se mentine vesnic verde. Bradul infloreste in mai si iunie.

4 martie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 8 total

Pagina