Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Magneziu: beneficii, cauzele deficitului si surse

Magneziu: beneficii, cauzele deficitului si surse

Postat in: Dieta si sport
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 26 aprilie 2024 Ultima actualizare: 29 aprilie 2024

Magneziul este un mineral esential pentru buna functionare a organismului uman. Totodata, este un mineral care are un rol important in sute de reactii metabolice, de la nivel cerebral, la nivel muscular si al sistemului circulator. Din pacate, corpul uman nu poate replica singur necesarul de magneziu si trebuie sa il luam din alimente si suplimente pentru a evita carentele. In cazul in care in corp nu exista Magneziu suficient, apar crize de stres, crampe musculare, iritabilitate, pleoapele incep sa aiba zvacniri necontrolate, crize de insomnie, dureri cerebrale si articulare.  Ca idee, doza zilnica pentru un adult sanatos este de maxim 400 mg.

El face parte din grupa a doua in tabelul periodic al lui Mendeleev, are simbolul Mg si numarul atomic 12. Magneziul este al optulea element si al treilea metal dupa aluminiu si fier ca abundenta in scoarta solida terestra, formand aproximativ 2% din masa acesteia. Magneziul este al treilea ca si componenta in sarurile dizolvate in apa marii.

Ce este Magneziul?

Care sunt proprietatile magneziului?

Care este rolul magneziului in organism?

Care sunt cauzele deficitului de magneziu si ce afectiuni poate atrage ?

Ce surse de magneziu exista ?

Ce este Magneziul?

In stare nativa, Magneziul este un element chimic de culoare alb-argintie cu irizatii gri inchis, extrem de rezistent dar usor in acelasti timp, cu densitate de 1738kg/m3. Se oxideaza in contact cu aerul si capata o nuanta mata de gri. In solutii apoase, formeaza ioni pozitivi si este extrem de reactiv. Se aprinde rapid si violent cu o flacara albicioasa greu de stins daca nu se elimina oxigenul din proximitate. In plus, flacara poate sa arda si intr-un mediu bogat in Azot si C02.In natura Magneziul il gasim in combinatii atomice cu moleculele de carbon, calciu si oxigen. A nu se confunda cu Magnetita, acel minereu feros cu proprietati magnetice folosit la scara industriala.

Din punct de vedere istoric, Magneziul a fost descoperit in Grecia in urma cu cateva mii de ani, in regiunea numita Magnesia (Undeva in Tessalia de azi), loc de unde si-a luat si denumirea - Magnesium. A fost recunoscut ca element chimic in 1755 de catre chimistul englez Joseph Black.Acesta a efectuat in Edinburgh mai multe experimente prin care a reusit sa extraga Magneziul din roca calcaroasa din regiunea sa. Ulterior, prin 1789, un alt chimist englez - Thomas Henry extrage Magneziul din silicatul de magneziu, roca cunoscuta in popor drept spuma de mare.

In istorie este mentionat si Anton Rupprecht care in 1792 obtine magneziu metalic dupa ce incalzeste la temperatura controlata antracit. La inceputul secolului XIX, mai exact in 1808, un alt cercetator britanic, Sir Humphry David reuseste sa izoleze din oxidul de magneziu ambele substante printr-un sistem complex de electroliza. Dar cea mai mare cantitate de Magneziu sintetizata raportata la substanta bruta folosita a fost evidentiata in 1831 de catre chimistul francez Alexandre Brutus Bussy care a extras mineralul cu o puritate de 90% din clorura de magneziu.

Care sunt proprietatile magneziului?

Dupa cum am spus, magneziul este vital pentru sinteza proteinelor, controlul glicemiei si prevenirea aritmiilor cardiace. De acest mineral depind in mare masura sanatatea fizica si psihica deopotriva. Concret, exista o legatura directa intre echilibrul psihic al unei persoane si cantitatea de Magneziu prezenta in organism.

Iata cateva dintre cele mai importante reactii si procese:

Metabolizarea glucozei si a carbohidratilor - Magneziul ajuta la reglarea nivelului de zahar in sange si are un rol insemnat in prevenirea diabetului zaharat. Concret, acest mineral ajuta la eliberarea de insulina in organism pentru a contracara cantitatea de zaharuri din sange. De altfel, diabetul de tip 2 a fost asociat cu deficitul de magneziu, iar riscul de a dezvolta aceasta boala cronica este mai scazut in randul persoanelor care au in corp cantitatea corecta de Magneziu. In plus, magneziul are si o contributie majora in procesul de transformare a zaharului in energie.

Reglarea tranzitului intestinal si a digestiei - Magneziul actioneaza asupra muschilor din interiorul aparatului digestiv, astfel incat are o actiune directa asupra digestiei. Practic el ajuta la reglarea tranzitului intestinal si este esential in combaterea constipatiei.

Cresterea densitatii osoase - Magneziul este implicat direct in formarea oaselor si influenteaza activitatea osteblastelor si osteoclastelor, celule responsabile de formarea de tesut osos. Altfel spus, forta danturii, a maxilarului, rezistenta molarilor, premolarilor, a femurului, este strans corelata cu cantitatea de Magneziu fixata in oase. Totodata, persoanele care nu au carente de magneziu au sanse mai mici de a suferi de osteoporoza. Mai mult decat atat, magneziul contribuie la sanatatea sistemului osos si prin rolul pe care il are in procesul de absorbtie a calciului.

Imbunatatirea respiratiei - Unele studii au aratat ca exista o legatura directa intre carenta de magneziu si dezvoltarea astmului sau a altor afectiuni respiratorii. Explicatia e simpla. Magneziul ajuta la miscarea corecta a muschilor intercostali si atunci cand apar carente de la acest mineral, apar blocaje si obstructii ale aparatului respirator.

Transportul activ al ionilor de calciu, sodiu si potasiu in membranele celulare - Prin aceasta actiune, magneziul combate acumularea de calciu si potasiu la nivelul muschilor, sustinand buna functionare a sistemului muscular.

Contracararea oboselii si a starilor de extenuare - Magneziul ajuta la mentinerea unui nivel de energie optim si mentinerea unui echilibru cerebral. Ajuta la sinapsele neuronale si elimina starile de stres, anxietate, oboseala.

Care este rolul magneziului in organism? 

Cantitatea de Magneziu de care are nevoie corpul nostru zi de zi poate fi cuprinsa in 4 lingurite cu varf (cam 400 de mg). Ca si prezenta in organism, acest mineral se afla pe locul 4 dupa Fier, Calciu si Carbon. Ca si raspandire, doar 1% din cantitatea de Magneziu se afla in sange, restul il gasim oase, interiorul celulelor musculare, in ficat si inima.  

Magneziul este esential pentru sanatatea aparatului cardiovascular. Un nivel scazut al magneziului in organism este asociat cu importante afectiuni cardiovasculare, printre care: hipertensiune arteriala, tulburari ale ritmului cardiac (aritmii cardiace), angina pectorala, infarct miocardic, hipercolesterolemie si hipertrigliceridemie si insuficienta cardiaca congestiva. In plus Magneziu mai are si alte roluri in corpul uman precum:

  • Adjuvant in cazul starilor si dezechilibrelor mentale precum stari depresive, stari anxioase;
  • Creste rezistenta fizica prin reglarea contractiilor musculare si eliminarea spasmelor;
  • Combate inflamatiile de la nivelul articulatiilor si nu numai;
  • Previne migrenele prin reglarea anumitor procese neurologice;
  • Ajuta la contractia muschilor interstitiali;

In plus acest mineral este esential in cazul femeilor insarcinate pentru ca ajuta la eliminarea preeclampsiei, acea stare patologica la femeile gravide dupa a 20-a saptamana de sarcina, care se manifesta prin cresterea tensiunii arteriale si eliminarea de proteine vitale prin urina.

Care sunt cauzele deficitului de magneziu si ce afectiuni poate atrage ?

Deficitul de magneziu este frecvent intalnit si multifactorial. Manifestarile clinice ale acestui deficit pot include: iritabilitate, anxietate, apatie, atacuri de panica, halucinatii, insomnie, dificultati de concentrare, convulsii, cefalee, migrena, atacuri de astm, inapetenta, greturi, varsaturi, constipatie, spasm vezical, nistagmus, fatigabilitate, tremor, crampe si spasme musculare. Hipomagneziemia este prezenta la 12% dintre pacientii spitalizati, iar majoritatea simptomelor acestora are legatura cu o carenta critica de Magneziu.

Cele mai expuse persoane la carenta de magneziu sunt persoanele in varsta, copiii si femeile gravide, dar si persoanele care fac sport, care se hranesc cu hrana hiper procesata si tot felul de junk-food, cei care consuma alcool zilnic chiar si in doze mici, persoanele care sufera de tulburari digestive cronice sau pacientii care iau diverse medicamente precum diureticele care se administreaza pentru reducerea tensiunii arteriale.

Pe scurt, iata cum poti si tu sa ajungi la o carenta de Magneziu:

  • Magneziul este un mineral solubil, fierberea poate duce la eliminarea acestuia din alimente. Prin urmare, se recomanda consumul de legume verzi in stare cruda decat preparata. Castravetii de exemplu, salata se pot consuma si netratate termic;
  • Totodata, procesarea mecanizata a cerealelor si transformarea fainii integrale in faina alba, determina o pierdere de peste 85% din cantitatea de magneziu prezenta in cereale;
  • Legat de corpul uman, o cantitate importanta de magneziu se pierde prin transpiraţie;
  • Evită băuturile acidulate. Acidul fosforic care se gaseste in toate bauturile racoritoare carbogazoase leaga magneziul, formand cu acesta un compus insolubil si practic blocheaza functiile acestuia in organism. Practic il transforma intr-o substanta inerta si va fi eliminat prin urina;
  • Preparatele cu calciu administrate in contextul unui deficit de magneziu sunt periculoase deoarece modifica raportul calciu-magneziu, cu consecinţe nefaste asupra prezentei Mg in organism;

Ce surse de magneziu exista ?

Dincolo de suplimentele farmaceutice, Magneziul este destul de raspandit in natura. De exemplu, putini stiu ca in centrul fiecarei molecule de clorofila din fiecare planta verde exista cel putin un ion de Magneziu. Altfel spus, salatele, mazarea, brocoli, varza de Bruxelles, sparanghelul, sunt produse extrem de bogate in Magneziu. La fel de buna ca sursa de Magneziu este apa minerala. Se stie ca nivelul de magneziu al acestora poate varia de la 100 mg/L pana la peste 500. Cel mai bine este sa te uiti atent la eticheta!

Dintre fructe, bananele contin 35 mg de magneziu la 100 g de miez. Daca le consumi sub forma uscata procentul este si mai mare si poate ajunge si la 105 mg pentru 100 g. Si daca tot vorbim de carenta de Magneziu, ciocolata neagra chiar te poate ajuta in acest sens.Fructele arborelui de cacao sunt foarte bogate in magneziu si au pana la 85 mg la 30 g de cacao. Evident, nu toate tipurile de ciocolata contin acest procent. Cele care au peste 70% cacao sunt potrivite pentru aportul de magneziu. Daca ne gandim la preparate, pe primul loc se afla sardinele in ulei de masline care contin 467 mg de magneziu la 100 g. Nici macroul nu e de neglijat, dar aici vorbim de doar 85 mg la 100 grame de carne. Nici fructele de mare nu sunt de omis. Melcii spiralati de exemplu au 400 mg la 100 g de produs.

Nu trebuie sa uitam de cerealele integrale. Fie ca sunt sub forma de paste sau paine, cerealele integrale aduc intre 100 și 150 mg de magneziu. E important ca produsele sa fie integrale fiindcă cele din faina alba, rafinata, sunt lipsite de coaja care contine cele mai multe minerale.

Daca ne gandim la samburi, Nucile de Brazilia contin 376 mg de magneziu la 100 g. Migdalele conțin 270 mg, iar nucile 158. Dintre fructele uscate smochinele conțin 43 mg de magneziu la 100 g.  In plus, 100 g de seminte de susan aduc 324 mg de magneziu, iar 100 g de semințe de dovleac au 262 mg de magneziu. Dintre condimente, curry, de exemplu, are 254 mg de magneziu in 100 g, iar in 200 g de linte gatita exista 75 mg de magneziu. In plus, 100 g de avocado contin 39 mg de magneziu. 

Dar de multe ori doar consumul de fructe si legume nu asigura necesarul de care avem nevoie de Magneziu. Iar atunci cand ne simtim epuizati sau stresati este bine sa apelam la NEOMAGNI ANTI-EPUIZARE.

In cazul in care aveti probleme digestive din cauza carentei de Magneziu, se recomanda NATURALIS GASTROCALMIN.

Naturalis Gastrocalmin este un supliment alimentar cu indulcitor, fara zahar, sub forma de comprimate masticabile cu gust de menta. Contine carbonat de calciu, carbonat de magneziu, extract din radacina de lemn-dulce si extract din flori de musetel cu rol in mentinerea confortului digestiv. Calciul contribuie la functionarea normala a enzimelor digestive, extractul de lemn-dulce imbunatateste confortul digestiv la persoanele cu digestie sensibila iar extractul de musetel sustine functiile normale ale tractului gastrointestinal.

Ce nu stii despre creierul uman si cum ajuta Magneziul la procesele metabolice ale sistemului cerebral

Greutatea normala a unui creier uman de persoana adulta se afla undeva in jurul valorii 1360 grame. Sunt teorii care spun ca in cazul unui barbat matur, creierul poate ajunge la greutatea de 1400 grame iar la femei la 1260 grame, dar media ramane in jurul valorii 1350 - 1380 grame. Creierul uman poate supravietui maxim 6 minute fara oxigen. Dupa aceasta perioada, toate procesele cognitive intra in colaps. Impulsurile nervoase generate de creierul uman pot genera o energie de 23 Watt, atunci cand nu dormim, energie suficienta pentru a aprinde un bec obisnuit.

Sinapsele pentru fiecare neuron pot ajunge si la 10.000, iar ca volum, neuronii reprezinta maxim 10% din procentul total al tuturor celulelort nervoase, restul fiind celulele gliale, cunoscute drept „asistente” ale neuronilor. Iar partea interesanta ca procentul de 10% inseamna aproape 200 de miliarde de neuroni imprastiati pe tot volumul creierului uman.

Glanda tiroida este ajuta sa functioneze normal, aerul de la mare iti ofera si o sursa naturala de iod daca te afli in preajma apei sarate de mare. La nivelul sistemului digestiv, apa sarata de mare diluata poate „curata” colonul, detoxifiaza, rezolva problemele cu ficatul si cu rinichii, accelereaza procesul de regenerare celulara-se elimina mai rapid si apa acumulata in exces in abdomen din cauza unor anumite afectiuni. 

Bibliografie:

Fifi AC, Axelrod CH, Chakraborty P, et al. Herbs and spices in the treatment of functional gastrointestinal disorders: a review of clinical trials. Nutrients. 2018;
Long V. Aloe vera in dermatology—the plant of immortality. JAMA Dermatology. 2016;
National Institute of Environmental Health Sciences. NTP Speaks About Aloe Vera. https://www.niehs.nih.gov/news/newsroom/interviews/aloevera/index.cfm. Accessed on June 24, 2020;
Norman G, Christie J, Liu Z, et al. Antiseptics for burns. Cochrane Database of Systematic Reviews. 2017(7):CD011821. Accessed at www.cochranelibrary.comon October 31, 2019;
Quezeda SM, Briscoe J, Cross RK. Complementary and alternative medicine. Inflammatory Bowel Diseases. 2016;
Rodriguez S, Dentali S, Powell D. Aloe vera. In: Coates PM, Betz JM, Blackman MR, et al., eds. Encyclopedia of Dietary Supplements. 2nd ed. New York, NY: Informa Healthcare, 2022; 

Articole similare
Mangostan: Un fruct bogat in vitamine si minerale Mangostan: Un fruct bogat in vitamine si minerale

Fructul are dimensiunea unei mandarine si cantareste de la 80 la 140 de grame. Coaja sa are o culoare purpurie, iar aroma sa este perceputa ca fiind una dulce. Flavonoidele pe care le contine sunt unul dintre cei mai puternici antioxidanti din natura, depasind vitamina C si E. De asemenea, acesti compusi benefici lupta impotriva mai multor afectiuni. In prezent, desi cultivarea fructului s-a raspandit, acesta este inca un aliment dificil de gasit pe piata. De la utilizari medicinale la utilitati cosmetice, mangostanul este bine cunoscut pentru proprietatile sale antioxidante, diuretice, anti-age si antiinflamatoare.

29 august 2024
Edited 29 august 2024
citește articolul
Nutritie: Cum sa folosim corect suplimentele de vitamine si minerale Nutritie: Cum sa folosim corect suplimentele de vitamine si minerale

Suplimentele alimentare contin vitamine si proteine care pot face foarte bine, de asemenea, pentru inima, ficat si muschi, precum si pentru imunitate. Dar atentie! Este foarte important sa stiti rol au acele suplimente, care este dozajul corect si daca exista contraindicatii in administrarea acestora.  

1 iulie 2024
Edited 1 iulie 2024
citește articolul
Macrisul: Sursa bogata de vitamine si minerale pentru o dieta sanatoasa Macrisul: Sursa bogata de vitamine si minerale pentru o dieta sanatoasa

Beneficiile macrisului au fost recunoscute inca din antichitate, cand faraonii consumau o bautura denumita ”Karade”, care continea macris, despre care se credea ca are efecte antiinflamatorii si antiseptice.

5 martie 2023
Edited 19 decembrie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 9 total

Pagina