Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Branca ursului: planta cu efecte afrodisiace, contraindicatii de consum

Branca ursului: planta cu efecte afrodisiace, contraindicatii de consum

Postat in: Info sanatate
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 2 octombrie 2024 Ultima actualizare: 2 octombrie 2024

Branca-ursului (Heracleum Sphondylium) este o planta din familia apiaceelor (Apiaceae) umbeliferelor, si este parte a genului Heracleum Maximum. Aceasta planta bienala este denumita astfel datorita dimensiunilor sale mari, inclusiv frunze, tulpina si flori. Se gaseste in Europa si America de Nord, fiind frecvent intalnita in apropierea drumurilor. Branca-ursului este cunoscuta in multe parti ale lumii ca un afrodisiac natural. Frunzele si radacinile sale sunt folosite pentru a crea o tinctura utilizata in tratarea problemelor sexuale. Extractul de branca-ursului este adesea transformat in tablete si comercializat ca stimulant al energiei sexuale.

In Romania, acest extract este considerat la fel de eficient ca ginsengul in stimularea vitalitatii si a fortei. Cu toate acestea, in ciuda beneficiilor sale, multe persoane sunt reticente in ceea ce peiveste utilizarea sa. Acest lucru se datoreaza faptului ca, in starea sa naturala, branca-ursului poate provoca reactii alergice pe piele, cum ar fi eruptii cutanate si vezicule.Branca-ursului este o planta recunoscuta pe scara larga, fiind raspandita pe intregul continent european, in special in zonele umede din regiunile montane si submontane. Aceasta planta se distinge prin inaltimea sa, care poate ajunge pana la 2 metri. Cu flori albe si frunze mari si crestate, care aduc asemanari cu labele unui urs, branca-ursului este cunoscuta si sub denumirile populare de laba-ursului sau crucea-pamantului.

branca-ursului-verdebranca-ursului-verde

Ce este Branca Ursului? Cum recunosti planta

Ce este Branca Ursului sau cum recunosti planta vei afla din acest material. Branca-ursului este o planta erbacee care seamana cu Coada-Soricelului la fluorescenta, doar ca florile ei sunt mai mici si fiecare formatiune florala are 5 petale pe fiecare parte. Planta isi are originile ei endemice in pusta din Siberia, zonele deluroase din Orientul Apropiat, coastele tarilor de la Mediterana, dar gasim variatiuni din aceasta planta si in tari din America de Nord si America de Sud.

In conditii propice, cand nu e vremea foarte secetoasa sau ploioasa planta poate creste pana la maxim 2 metri inaltime si tulpina ei devine groasa, scorburoasa, precum tecile de leustean uscat. In conditii propice fluorescenta plantei poate avea un diametru de pana la 20-25 de cm si cu timpul, cand se maturizeaza florile din culoarea alba devin roz pal.Planta iubeste zonele deluroase, poienile care au in proximitate o sursa de apa si se poate gasi pana la altitudini de maxim 2300 de metri in zona cu clima temperat continentala si poate fi gasita pana la 2600-2700 de metri in zona cu clima temperat oceanica. 

Daca vrei sa afli despre branca ursului beneficii este suficient sa cauti in farmacii planta sub forma de capsule sau tinctura si sa citesti branca ursului prospect. Fie ca optezi pentru branca ursului ceai, branca ursului tinctura sau branca ursului pastile , trebuie sa fii atent la dozaj si la concentratia plantei. Altfel spus, planta branca ursului sau tinctura branca ursului au o multime de beneficii dar si efecte adverse si trebuie sa tinem cont si de branca ursului contraindicatii. Atunci cand vorbim de ceai de branca ursului sau branca ursului capsule, atunci vorbim de crema branca ursului sau pastile branca ursului avem in vedere beneficiile pe care le ofera aceasta planta datorita compozitiei sale. Fiecare 100 de grame de extract solid de frunze, flori si tulpina din aceasta planta contin:

  • Acizi organici
  • Bioflavonoide
  • Colina
  • Fitosteroli
  • Poline
  • Tanin
  • Uleiuri volatile
  • Urocumarine

Aceste ingrediente vin cu un suport activ si deja se cunosc efectele acestei plante in cazul pacientilor cu disfunctii erectile. Altfel spus sunt destul de populare cautarile in Google dupa cuvinte precum branca ursului impotenta, branca ursului pret, branca ursului potenta, efecte negative branca ursului, branca ursului crema sau branca ursului tinctura prospect. In caz ca te intereseaza branca ursului administrare sau branca ursului efecte adverse trebuie sa consulti un medic specialist. Daca vrei sa cultivi tu aceasta planta e suficient sa cauti seminte de branca ursului. 

 

Branca ursului beneficii. Cand sa apelezi la ea

Branca-ursului revitalizeaza si intareste organismul, crescand nivelul de energie si vitalitate in mod general. Acest se realizeaza prin stimularea sistemului nervos central si revitalizarea corpului. Prezenta uleiurilor volatile si a cumarinelelor din compozitia sa sprijina acest efect. Branca ursului poate combate oboseala, epuizarea si slabiciunea generala, oferind o senzatie de vitalitate si crescand rezistenta fizica si mentala a organismului. In plus, uleiurile volatile si alte substante chimice din branca-ursului actioneaza ca stimulanti pentru sistemul nervos, crescand excitatia sexuala si sensibilitatea.

De asemenea, se presupune ca planta poate influenta productia de hormoni sexuali, cum ar fi testosteronul, care joaca un rol esential in reglarea dorintei sexuale si a performantei sexuale. Compusii activi din branca-ursului, precum flavonoidele si acizii fenolici, au o puternica capacitate antioxidanta, protejand organismul impotriva efectelor daunatoare ale radicalilor liberi. Stresul oxidativ, cauzat de radicalii liberi, poate contribui la imbatranirea celulara si aparitia bolilor cronice. Acest fenomen poate afecta aspectul pielii, parului si unghiilor. Poluarea ambientala este o sursa importanta de stres oxidativ, care poate fi contracarat prin consumul de branca-ursului si a altor substante antioxidante.

Heracleum sau Branca?Ceai branca ursului

Indiferent ca intrebi in farmacie de planta heracleum sau Branca Ursului farmacistul va stii sa iti recomande produsele pe care le cauti. Daca nu te intereseaza tinctura de Branca Ursului sau planta sub forma de capsule exista si ceai branca ursului. Ce trebuie sa stii despre aceasta bautura? In primul rand, trebuie consumata cu minim 10 minute inainte de mesele principale, in special micul-dejun si cina. Doza recomandata este de maxim 3 cani pe zi a cate 250 ml, iar daca se sare peste una dintre mese se recomanda sa se evite consumul mai mult de 750 ml de ceai de branca ursului pe zi. 

Dacaa optezi pentru ceaiul de branca ursului, cura nu trebuie sa dureze mai putin de 18 zile si maxim 4 luni dupa care se ia pauza cel putin 4 saptamani inainte de urmatorul ciclu de administrare. Chiar daca eviti tinctura de branca ursului care este mai concentrata sau capsulele, inainte de a incepe cura cu acest ceai trebuie consultat un medic specialist, un urolog sau endocrinolog.

branca-planta-floribranca-planta-flori

Tinctura de branca ursului. Cum se administreaza

Tinctura de branca ursului are multiple beneficii pentru sanatate daca este administrata conform directivelor unui medic specialist si daca se respecta dozajul recomandat. Efectele acestei plante sunt:

Efecte afrodisiace si hormonale, adjuvant in caz de disfunctii erectile sau impotenta

Aceasta planta are un efect puternic vasodilatator si de stimulare hormonala, influentand si sistemul nervos central. Se sugereaza consumul a 1-3 lingurite de tinctura de branca-ursului diluate in apa cu 30 de minute inainte de actul sexual. Intotdeauna consultati un specialist inainte de a lua suplimente.

Pentru barbatii cu infertilitate asociata cu scaderea numarului si mobilitatii spermei (oligospermie si astenospermie), suplimentele cu branca-ursului au demonstrat cresterea numarului si mobilitatii spermei. Pentru rezultate optime, se recomanda administrarea a 4-8 comprimate pe zi, timp de 3 luni, cu o pauza de 3 saptamani, apoi tratamentul se poate relua, pe parcursul a 6-24 de luni. Consultati un specialist inainte de a lua astfel de suplimente.

Nivelul scazut de testosteron in sange poate fi rezultatul deficitului hormonal. Consumul de suplimente cu branca-ursului in combinatie cu pulbere de radacina de urzica poate stimula secretia de testosteron a gonadelor. Infertilitatea feminina poate avea multiple cauze si este o problema raspandita la nivel global. Suplimentele cu branca-ursului pot stimula ovulatia si vasodilatatia genitala. Aceasta planta contine compusi bioactivi care pot influenta nivelurile hormonale si pot avea un impact pozitiv asupra sistemului nervos si circulator, contribuind astfel la imbunatatirea performantei sexuale.

Efecte relaxante pentru  persoanele aflate la menopauza sau care se confruncta cu afectiuni asociate cu menstruatia intarziata

Ciclu menstrual neregulat poate avea diverse cauze, inclusiv dereglari hormonale, stres, afectiuni medicale sau apropierea menopauzei. Obisnuita durata de 28 de zile pentru menstruatie poate varia in functie de fiecare individ. Branca ursului poate fi o optiune pentru tratarea menstruatiei neregulate, deoarece poate stimula si regla activitatea ovariana, contribuind la un ciclu mai regulat. In cazul sindromului post-menopauza, tinctura de branca-ursului poate stimula productia de estrogen, avand si un efect tonic si revitalizant asupra organismului.

Cum trebuie administrata pentru a evita efectele adverse

Doza recomandata din tinctura de branca ursului este de maxim 10-15 picaturi pe zi inainte de fiecare masa, iar doza nu trebuie sa depaseasca 50 de picaturi pe zi in total.

Branca Ursului comprimate. Cum sa le folosesti

Atunci cand vorbim de Branca Ursului comprimate ne gandim la o multime de beneficii. In plus fata de cele precizate anterior, aceasta planta mai are si alte beneficii secundare:

Efect antibiotic si antimicotic

Tratamentul cu branca-ursului imbunatateste circulatia sangelui la nivel genital si poate amplifica eficacitatea substantelor cu efect antibiotic, antimicotic sau antiviral. Branca-ursului stimuleaza productia de estrogen, ajutand la absorbtia calciului esential pentru sanatatea oaselor si prevenind astfel aparitia osteoporozei. 

Cum sa folosesti corect capsulele. Reguli de administrare

Comprimatele pot fi luate cate doua capsule de 3 ori pe zi, cu 30 de minute inaintea mesei. Nu trebuie depasita doza de 6 capsule zilnic, indiferent de numarul meselor sau al gustarilor administrate zilnic.

 

Ce trebuie sa retii despre Branca Ursului. Contraindicatii de consum

Ce trebuie sa retii despre Branca Ursului

Frunzele pot fi fierte sau sotate cu ulei pentru aproximativ 10 minute. Acestea sunt bogate in calciu, fosfor si magneziu. Frunzele si radacinile au efecte afrodisiace, usor expectorante, sedative si contribuie la digestie. Fructele si semintele pot fi de asemenea utilizate. Ceaiul de branca-ursului poate ajuta in cazurile de amenoree (absenta menstruatiei), laringita, astm bronsic, bronsita, tulburari de menopauza, astenie generala si sexuala, infectii urinare.

Tinctura de branca-ursului poate ajuta la incetinirea procesului de imbatranire si la revigorarea organismului, cresterea libidoului, restaurarea fertilitatii compromise atat la femei cat si la barbati, imbunatatirea vietii sexuale, tonifierea organismului, sustinerea glandelor sexuale, optimizarea numarului de spermatozoizi, reducerea oboselii si epuizarii, imbunatatirea rezistentei organismului, si cresterea vitalitatii la barbati si femei. In plus, tinctura se poate dovedi a fi utila persoanelor care au mainile si picioarele reci, intrucat branca-ursului exercita un puternic efect vasodilatator periferic.

Cum trebuie administrata si contraindicatii de consum

Preparatele pe baza de branca-ursului se obtin din diferite parti ale plantei. Tinctura se realizeaza din seminte si radacina, prin preparare la rece. Ceaiul se prepara din frunze si seminte, prin macerare si infuzare. Intr-o alta varianta, ceaiul se poate face din flori si frunze, prin infuzare rapida. In oricare caz, este important sa aveti indrumarea unui specialist inainte de a utiliza branca-ursului sau orice alt supliment, in vederea asigurarii unei administrari corecte si sigure.

Asa cum am precizat anterior trebuie respectat dozajul si indiferent de forma administrata, ceai, tinctura sau capsule se vor respecta recomandarile medicului. Totodata, produsele derivate din Branca Ursului NU TREBUIE ADMINISTRATE NICIODATA copiiilor, mamelor insarcinate sau care alapteaza. In plus, daca manevrezi planta sau o culegi, trebuie sa porti manusi pentru a evita iritatiile de la nivelul pielii pentru ca seva de branca ursului are efect iritativ si poate genera o alergie severa si o dermatita de contact cu pustule persoanelor cu pielea sensibila. In plus, Branca-ursului nu trebuie folosita de persoanele sau bolnavii diagnosticati cu adenom de prostata in forma cronica, fibrom uterin, formatiuni tumorale benigne sau maligne in zona stomacului, pancreasului, uterului, rectului, persoanelor care au suferit recent extirpatii mamare sau cu leziuni genitale. 

Bibliografie:

Firouzabadi M, Pourramezani N, Balvardi M. Comparing the Effects of Yarrow, Honey, and Breast Milk for Healing Nipple Fissure. Iranian Journal of Nursing and Midwifery . 2020;

Jenabi E, Fereidoony B. Effect of Achillea Millefolium on Relief of Primary Dysmenorrhea: A Double-Blind Randomized Clinical Trial. Journal of Pediatric and Adolescent  2015;

Ayoobi F, Moghadam-Ahmadi A, Amiri H, et al. Achillea millefolium is beneficial as an add-on therapy in patients with multiple sclerosis: A randomized  Phytomedicine. 2019;

Moradi M, Rafieian-Koupaei M, Imani-Rastabi R, et al. Antispasmodic effects of yarrow (Achillea millefolium l.) extract in the isolated Complementary and Alternative Medicines. 2013;

Kazemian A, Toghiani A, Shafiei K, et al. Evaluating the efficacy of mixture of Boswellia carterii, Zingiber officinale, and Achillea millefolium on severity of symptoms, anxiety, and depression in irritable bowel syndrome patients. Journal of research in medical sciences : the official journal of Isfahan University of Medical Sciences. 2017;

Articole similare
Nutritie: Ce este maniocul, reguli de consum, contraindicatii Nutritie: Ce este maniocul, reguli de consum, contraindicatii

Maniocul sau casava, originar din Brazilia, America de Sud, este o planta perena cultivata in multe tari din zonele tropicale si subtropicale. Descoperita de catre exploratori spanioli si portughezi prin secolul al XIV-lea, casava sau maniocul a ajuns rapid sa cucereasca intreaga lume prin gustul sau si prin simplitatea gatirii, folosirii in medicina.

9 august 2024
Edited 9 august 2024
citește articolul
Nutritie: Beneficiile pentru sanatate ale consumului de ridiche neagra Nutritie: Beneficiile pentru sanatate ale consumului de ridiche neagra

Sucul de ridiche neagra se consuma in special cand este foarte frig afara, in lunile de iarna, cand infectiile respiratorii ne dau tarcoale. Tusea, bronsitele se trateaza mai usor daca vei consuma regulat ridiche neagra. Proprietatile sale antimicrobiene si antibacteriene vor sprijni sistemul imunitar in lupta cu orice fel de infectii, estei protejat si de infectiile cu bacteria E.coli.

30 iulie 2024
Edited 30 iulie 2024
citește articolul
Nutritie: Ce este prazul salbatic, reguli de consum, contraindicatii Nutritie: Ce este prazul salbatic, reguli de consum, contraindicatii

Prazul salbatic face parte din familia cepei, usturoiului sau salotei, se gaseste in mai toate tarile care se afla in apropiere de Marea Neagra, Marea Adriatica, Marea Mediterana, din Portugalia si Egipt si pana in Romania. Gustul seamana cu cel de ceapa verde, dar mirosul este de la usturoi, este usor de folosit in orice fel de retete de primavara, in supe, in preparate cu oua, se poate mura sau se poate pune in salate, este foarte bun si crud, dar si gatit

20 iunie 2024
Edited 20 iunie 2024
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 7 total

Pagina