Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Sarbatori fericite!
Black Friday la Spring | Comenzi telefonice: 0374.471.155
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Nutritie: Ce este prazul salbatic, reguli de consum, contraindicatii

Nutritie: Ce este prazul salbatic, reguli de consum, contraindicatii

Postat in: Dieta si sport
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 20 iunie 2024 Ultima actualizare: 20 iunie 2024

O viata activa si echilibrata este un ideal la care ajungem mult prea greu cand avem o viata agitata si foarte multe de facut intr-o zi, un job stresant si munca de birou mai mereu. Cu toate astea, daca stim ce anume sa consumam si ce ingrediente, legume sau fructe sanatoase, sa includem in dieta noastra, am putea sa fim cu un pas mai aproape de viata la care aspiram. Prazul salbatic ar putea fi solutia cea mai simpla si la indemana pentru a fi mai sanatosi si a avea si viata echilibrata pe care o tot mentionam in rezolutiile de inceput de an.

Prazul salbatic face parte din familia cepei, usturoiului sau salotei, se gaseste in mai toate tarile care se afla in apropiere de Marea Neagra, Marea Adriatica, Marea Mediterana, din Portugalia si Egipt si pana in Romania. Gustul seamana cu cel de ceapa verde, dar mirosul este de la usturoi, este usor de folosit in orice fel de retete de primavara, in supe, in preparate cu oua, se poate mura sau se poate pune in salate, este foarte bun si crud, dar si gatit. Daca nu ai ceapa sau usturoi poti sa il folosesti pe post de inlocuitor in orice fel de preparat doresti.

Frunzele au forme diferite si pot ajunge la lungimi de 600 mm in functie de soiul cultivat, inflorescnenta este sferoida, ajunge la inflorire la 300-500 mm. Floarea este bisexuala, are 3 mm latime, este ovoida, fructul este incapsulat, in capsule sunt 6 seminte, cu lungimi de 2-3 mm si 2 mm latime, de culoare neagra de regula. Planta este cunoscuta inca din antichitate, Dioscorides amintea de proprietatile sale medicinale inca din secolul I d. Hr., grecii o cunosteau drept ameloprason. Gustul placut si efectele diuretice, eliminarea sangelui menstrual cu mai mare eficienta, efectele impotriva intepaturilor de insecte veninoase, toate au fost „catalogate” si descoperite de catre acesta.

Consumul de praz salbatic era la ordinea zilei in Spania secolului al XVII-lea, caracteristicile descrise fiind imprumutate de la prazul clasic si de la usturoi. Radacinile sunt albe, frunzele sunt verzi, se consuma ambele daca vrei. Consumul era asociat si cu mentinerea tensiunii arteriale in limite normale si cu reducerea cantitatii de grasime din sange. Cu o lungime de 20-30 cm, prazul salbatic are un sistem de radacini foarte puternice odata ce este plantat si se dezvolta, exista doua varietati, gustul este la fel in ambele cazuri. De sute de ani se tot foloseste ca adjuvant in tratarea racelilor, durerilor de urechi, este un tonic excelent pentru organism.

Intr-o 100 g praz salbatic avem 61 calorii, 14 g carbohidrati de calitate, 1.5 g proteine, 1.8 g fibre, 0.3 g grasimi, 3.9 g zahar, 48 mg vitamina K, 1667 iu vitamina A, 64 mg acid folic, 12 mg vitamina C, 2.1 mg fier. Un profil nutritional foarte echilibrat si benefic pentru intreg organismul. Carbohidratii sunt din fibre insolubile si inulina, cantitatea de colorii depinde de modalitatea de preparare.

 

Beneficiile prazului salbatic sunt multiple. Este o sursa foarte buna de antioxidanti naturali, care redus stresul oxidativ celular, previn efectele nedorite ale radicalilor liberi, ofera quercitina naturala. Inima este protejata, sistemul neuronal este protejat si el, creierul poate functiona mai bine daca incluzi prazul salbatic in meniul zilnic. Flavonoidele din planta previn formarea cheagurilor de sange la nivel arterial, toxicitatea ficatului si inflamatiile locale, interne. Colina din prazul salbatic este o substanta-mesager sau neurotransmitator, functiile congnitive se vor imbunatati, creierul va fi protejat. Fitochimicalele previn stresul oxidativ, nu mai te confrunti cu bolile Alzheimer sau Parkinson la batranete, cu ischemia cerebrala daca ai consum regulat de praz salbatic.

Homocisteina din corp este controlata mai bine tot prin prezenta acestor flavonoizi luati din prazul salbatic, este evitata si ateroscleroza, o afectiune cardiaca extrem de periculoasa, care va duce si la deces in multe cazuri. Sanatatea sistemului digestiv si a intestinelor este mult mai buna daca ne invatam sa mancam praz salbatic cat de des putem. Acest tip de praz incurajeaza dezvoltarea bacteriilor bune si nu le permite sa se multiplice excesiv, are si proprietati probiotice puternice.

Din vremuri stravechi cu prazul salbatic se ameliorau simptomele asociate cu racelile, cu gripa, cu infectiile tractului urinar. Vitamina A favorizeaza dezvoltarea celulelor albe si rosii care transport oxigenul si neutralizeaza anumite infectii comune din corp. Si tot vitamina A din prazul salbatic protejeaza ochii, testurile oculare, luteina previne degenerescenta maculara.

Alte beneficii mai putin cunoscute si gatire, consum

Fierul previne anemia foarte usor si il avem in cantitati suficiente in prazul salbatic. De asemenea, putem discuta si despre prevenirea unor anumitor tipuri de cancer pe fondul prezentei antioxidantilor. Mai poti trata si simptome asociate pecinginei sau Candidei, vaginitei, prazul salbatic are proprietati fungice, antiseptice, tonice, parazitare, antihistaminice, antispasmodice, coagulante, diuretice si expectorante, este si vasodilatator.

Ai o piele mai sanatoasa, dinti mai sanatosi si gingii mai sanatoase daca vei consuma cat mai des praz salbatic, este incurajata productia de elastina si colagen, sunt evitate ridurile urate si porii vizibili la nivelul pielii. Rolul detoxifiant al prazului salbatic este recunoscut de asemenea, sistemul nervos este protejat si el, se evita si cataracta daca discutam iarasi despre ochi.

Pierzi in greutate mai repede cand mananci praz salbatic, previi diabetul de tip 2, ai oase mai puternice si mai rezistente, ai protectie mai buna impotriva arsurilor solare, pielea este mai stralucitoare si mai sanatoasa, si asta fara medicamente sau diverse creme periculoase.Prazul salbatic se poate include in salate, in supe, in mancaruri pregatite la cuptor, fierte, prajite, se poate asocia cu diverse legume, se pune si in paste, se asociaza cu fructe de mare daca vrei. Se asezoneaza mereu cu ulei de masline sau cu otet de calitate. Ocazional putem vedea praz salbatic conservat in otet sau in ulei, dupa ce a fost fiert cateva minute in apa sau in otet din vin. Inlocuieste usturoiul in calitate de condiment, se foloseste si in sosuri, in mancaruri pe baza de cartofi, pui, se adauga si masline la servire.

Beneficiile prazului chinezesc. Asemanari cu prazul salbatic

Ruda cu sparanghelul sau cu ceapa, prazul chinezesc inflorit indulceste orice preparat dupa ce este gatit bine, merge de minune de pe langa o carne la tigaie. Se foloseste de regula doar partea alba a prazului chinezesc, dar si frunzele de un verde inchis ireal se vor putea utiliza pe post de garnitura daca vrei neaparat sa folosesti totul de la aceasta leguma. Frunzele sunt foarte populare in bucataria japoneza, se inmoaie in tempura si se prajesc bine. Florile alba se adauga in salate sau la prajeli.

In prazul chinezesc ai cam 30% din necesarul zilnic de vitamina A si K in fiecare portie de praz chinezesc inforit, 15% din necesarul zilnic de folati si mangan. Folatii reduc complicatiile aparute la nivelul sistemului cardiovascular si previn bolile de inima. In prazul chinezesc se mai gasesc si cantitati mari de calciu, fier, potasiu sau zinc.

Imbunatatirea sistemului imunitar uman. Se ofera protectie impotriva inflamatiilor, compusii activi organici din prazul chinezesc inflorit reduc stresul oxidativ, efectele radicalilor liberi asupra celulelor si asupra pielii. Se incurajeaza si producerea de celule albe si o actiune mai puternica a sistemului imunitar cand se detecteaza „inamici” care vor sa atace celulele umane.

Bibliografie:

Morris MS, Picciano MF, Jacques PF, Selhub J. Plasma pyridoxal 5’-phosphate in the US population: the National Health and Nutrition Examination Survey, 2008;

Chiang EP, Selhub J, Bagley PJ, Dallal G, Roubenoff R. Pyridoxine supplementation corrects vitamin B6 deficiency but does not improve inflammation2005;

Ebbing M, Bonaa KH, Arnesen E, Ueland PM, Nordrehaug JE, Rasmussen K, et al. Combined analyses and extended follow-up of two randomized controlled homocysteine-2010;

Saposnik G, Ray JG, Sheridan P, McQueen M, Lonn E. Homocysteine-lowering therapy and stroke risk, severity, and disability: additional findings from the HOPE 2 trial. Stroke 2009;

Albert CM, Cook NR, Gaziano JM, Zaharris E, MacFadyen J, Danielson E, et al. Effect of folic acid and B vitamins on risk of cardiovascular events and total mortality among women at high risk for cardiovascular disease: a randomized trial. JAMA 2008;

Articole similare
Nutritie: Ce este leurda, cum se poate consuma Nutritie: Ce este leurda, cum se poate consuma

Leurda a fost numita ”Planta mileniului trei” datorita proprietatilor si beneficiilor sale pentru organism. Cu un gust foarte asemanator usturoiului, dar cu o prospetime aparte, leurda maie este numita si Allium ursinum sau Usturoiul ursului. Leurda se aseamana cu usturoiul nu doar la gust. Mai multe studii au ajuns la concluzia ca are chiar mai multe proprietati terapeutice decat usturoiul pentru organism. Acest lucru se datoreaza, se pare, faptului ca leurda creste in mod salbatic, pastrandu-si proprietatile nealterate.

12 iunie 2024
Edited 12 iunie 2024
citește articolul
Morcovii dragon: Reguli de consum, beneficii pentru organism Morcovii dragon: Reguli de consum, beneficii pentru organism

Morcovii dragon sunt cilindrici, au cam 15-20 cm lungime, au o forma alungita de regula, varful este mai rotunjit. In functie de sol si de conditiile de crestere, de dezvoltare, morcovii dragon pot sa fie mai mici sau mai grosi.

4 iunie 2024
Edited 4 iunie 2024
citește articolul
Nopalul: O leguma care seamana cu un cactus, cum se poate consuma Nopalul: O leguma care seamana cu un cactus, cum se poate consuma

Astazi simbol al Mexicului, nopalul apare si pe steagul national, se consuma zilnic si este privit ca o leguma extrem de versatila in bucatarie. Pe toate strazile din Mexic vei gasi nopal facut la gril, fript, la care se adauga un pic de jalapeño pepper, se pune in salate, este garnitura perfecta pentru preparatul principal dintr-un meniu.

4 aprilie 2023
Edited 5 aprilie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.