Coada soricelului: proprietati si indicatii terapeutice
Coada-soricelului este o planta cu flori mici si albe, care creste in zonele de camp si regiunile deluroase din Romania si care este usor de recunoscut datorita constitutiei sale fibroase. Planta are multiple beneficii pentru organism si este utilizata, de regula, de catre femei, datorita faptului ca este un adjuvant in diferite afectiuni ginecologice si renale. Coada-soricelului poate fi administrata atat intern, cat si extern, prin bai, cataplasme, decoct si comprese atat calde cat si reci. Pentru ca este atat de des intalnita in Romania, planta este recoltata masiv si chiar cultivata in unele locuri pentru obtinerea mai multor preparate medicinale benefice pentru organism. Planta de Coada Soricelului este la fel de veche in medicina homeopata ca si expresia ceai Coada Soricelului. Planta are denumirea in latina Achillea millefolium si este o planta erbacee, perena, din familia Asteraceae, cu frunze penate, paroase si flori albe sau trandafirii, originara din Europa si din vestul Asiei. Este intalnita din campie pana in regiunile subalpine. Numele generic de Achillea provine de la Ahile, eroul legendar al razboiului troian, care a descoperit planta si a folosit-o pentru tratarea ranilor soldatilor.
Datorita proprietatilor antiseptice, planta este recomandata persoanelor care sufera de enterocolite, gastrite, colici gastrice. In plus, ceaiul de Coada Soricelului stimuleaza functia hepatica, este antispastic si antiinflamator. Coada soricelului reprezinta un remediu natural in tratarea multor afectiuni: boli ale stomacului, hemoroizi, dureri menstruale, boli de vezica, anorexie, osteoporoza, reumatism, nervozitate, boli intestinale, tuse, chisturi ovariene, mancarimi vaginale, oxiuri, gastrita. Din planta se recomanda infuzia (ceaiul) de frunze si de flori pentru ca acesta ajuta la tratarea constipatiei, leucoreei, eliminarea viermilor intestinali, reduce starea de nervozitate, si floarea poate fi transformata in alifie care ajuta la tratarea varicelor. Din planta de Coada Soricelului se recolteaza si se folosesc atat floarea, cat si tulpina si frunzele. Aceasta planta are proprietati diuretice si antiinflamatorii, motiv pentru care este utilizata pentru a ajuta la tratarea pietrelor la rinichi si a infectiilor urinare. Cum ne ajuta aceasta planta si care sunt beneficiile ei pentru piele si ten descopera in acest material.
Ce este Coada Soricelului? Cum recunosti planta
Asa cum am spus de la inceput, planta de Coada-soricelului este o planta ierboasa, cu o tulpina de 20-60 cm si care are frunzele impartite in mai multe diviziuni si subdiviziuni, din care rezulta mai multe frunzulite, de unde si aspectul incretit caracteristic. Florile de coada-soricelului sunt de culoare alba si sunt vizibile de la distanta mare, avand un miros specific.
Preparatele medicinale din planta contin in mare parte florile, dar in unele cazuri este recoltata toata partea aeriana, incluzand frunzele si tulpina. Mirosul este puternic aromat, facand coada-soricelului o planta usor de recunoscut. Cu toate acestea, inainte de a povesti detaliat despre aceasta planta, trebuie precizat faptul ca atunci cand vrei sa consumi ceai de Coada Soricelului pentru rinichi, trebuie sa stii cum se consuma corect.
Planta de Coada Soricelului contine: achileina, acid aconitic, acid formic, acid linoleic, acid miristic, acid oleic, acid palmitic, acid probionic, acid valerianoic, acidul acetic, acidul achileic, acizi organici, alcool cerilic, alcool metilic, asparagina, azulen, borneol, camfen, cariofilen, chamazulene, cineol, colina, fitosteroli, limonen si pinen. Pe scurt, daca vrei ceai de Coada Soricelului seara sa stii ca acest ceai are efect calmant, ajuta in caz de insomnii, balonari sau alte probleme digestive si in cazul femeilor care sufera de dereglari hormonale, sunt in premenopauza sau au ajuns la menopauza le ajuta sa scape de bufeuri si sa se odihneasca mai mult.
Ceai din Coada Soricelului. Cum trebuie folosit
Asa cum am spus de la inceput, planta de Coada Soricelului are multiple beneficii pentru sanatate. Ceaiul de coada soricelului are efecte diuretice datorita cantitatilor mari de flavonoide (cum ar fi quercetina si apigenina), fenoli (compusi organici) si saruri minerale. Toate acestea ajuta la cresterea productiei si eliminarii lichidelor din organism prin urina. In acest fel este tratata retentia de lichide. Multi specialisti recomanda coada soricelului si pentru diferite afectiuni dermatologice. Datorita proprietatilor antiseptice, extractul din aceasta planta se recomanda persoanelor care sufera de dermatita atopica, cuperoza, au ten acneic sau psoriazis.
Totusi dincolo de toate beneficiile pe care le are planta, trebuie sa intelegem cateva aspecte. Atunci cand este ingerata pe cale orala intr-o cantitate prea mare, sub forma de diferite suplimente sau ceai, coada-soricelului provoaca somnolenta si urinare in exces. Abuzul de coada-soricelului poate cauza dureri de cap si chiar ameteli si nu este recomandat persoanelor care sufera de boli cronice.
Multe produse din natura sunt benefice pentru copii dar ceaiul din Coada Soricelului nu face parte din aceasta categorie si preparatele din Coada Soricelului la copii nu sunt deloc recomandate din cauza multor factori. Pe scurt, planta nu este recomandata pentru uz pediatric, din cauza lipsei de studii care sa determine daca utilizarea sa si a preparatelor pe baza de coada-soricelului este sigura sau nu la copii. In plus, Coada-soricelului interactioneaza si cu medicamentele pentru reducerea acidului din stomac, precum omeprazol. De asemenea, nu trebuie consumata alaturi de medicamente care cauzeaza somnolenta, precum somniferele si anticonvulsivele. Altfel spus, nu e bine sa dai ceai de Coada Soricelului la copii.
Cert este ca inainte de a consuma remedii naturiste pe baza de coada-soricelului, cei interesati trebuie sa discute cu medicul curant in cazul in care au orice alt tratament in curs de desfasurare sau daca iau alte medicamente. Iar in cazul copiiilor ceaiurile sau suplimentele care au la baza extract de Coada Soricelului nu sunt deloc recomandate. Altfel spus, daca vrei sa afli cand se bea ceaiul de Coada Soricelului trebuie sa cauti in cartile de specialitate dupa expresia ceai coada soricelului beneficii.
Cum se administreaza corect Coada Soricelului. Contraindicatii
Daca vrei sa afli raspuns la intrebarea - Ceai de Coada Soricelului pentru ce e bun, trebuie sa stii ca din punct de vedere ginecologic, ceaiul de coada-soricelului este folosit cu rol preventiv si de vindecare. Multe femei il folosesc impreuna cu bicarbonatul de sodiu pentru igiena intima. Aceasta combinatie distruge bacteriile daunatoare din zona genitala si sustine dezvoltarea bacteriilor benefice. Nu se recomanda, insa, abuzul de acest gen de bai pentru ca excesul poate distruge flora vaginala normala si poate pune in pericol buna functionare a sistemului genito-urinar la femei. Baut regulat, ceaiul de coada-soricelului regleaza fluxul menstrual si este util in cazurile cu amenoree sau menstruatie cu intarzieri mari. Calmeaza durerile menstruale si simptomatologia din perioada de premenopauza si ajuta la prevenirea cancerului de col uterin prin reglarea nivelurilor hormonale.
Radacina plantei nu este in general considerata toxica, insa este important ca atunci cand pacientii folosesc uleiul extras din aceasta sa fie precauti. Radacina poate contine in cantitati mici tujona, o substanta toxica regasita si in pelin, care are efect narcotic asupra creierului. De asemenea, aceasta planta contine si curmarina, cu abilitati de subtiere a sangelui. De aceea, niciun preparat pe baza de coada-soricelului nu va fi combinat cu medicamente care dilueaza sangele eliberate pe baza de prescriptie medicala. O alta precautie in ceea ce priveste consumul de preparate pe baza de coada-soricelului este referitoare la femeile gravide si care alapteaza. Acestea trebuie sa ceara sfatul medicului inainte de a folosi planta. Pe scurt, daca ne intereseaza subiectul ceai de Coada Soricelului beneficii si contraindicatii trebuie sa fim atenti la toate aspectele.
Din secretele plantelor medicinale
In loc de final, din secretele altor plante medicinale din Romania si nu numai. De exemplu, putini stiu ca Pufulita este o planta cu flori mici extrem de raspandita in multa tari din Europa Centrala si de Est, Asia de Nord-Est, si unele parti ale Americii. Este o planta iubitoare de soare si umiditate. In Romania o intalnim de preferinta pe marginea vailor raurilor, precum si pe langa marginile lacurilor de munte. Tulpina sa poate ajunge la o inaltime maxima de 80 de cm si este acoperita cu perisori fini. Frunzele acestei plante sunt cu design lanceolat, iar florile sunt mici si au o culoare care variaza intre roz-deschis pana la violet deschis.
Florile si semintele acestei plante contin diferite tipuri de taninuri, acid cafeic, acid ursolic, polifenoli, saponine triterpenice, saponine steroidice, antociani, zaharuri, aminoacizi esentiali, ulei volatil, vitamina C, saruri minerale, aminoacizi, pectine si opt acizi grasi: palmitic, palmitoleic, stearic, oleic, arahidonic, arahidic, linoleic si linolenic etc. Datorita multitudinilor de substante active, planta are numeroase intrebuintari si beneficii in situatii precum decongestionarea nazala, are efect astringent puternic, proprietati antiinflamatorii, este dezinfectanta, stimuleaza secretia bilei lenese, si este un reconstituent al celulelor hepatice si un ajutor in cazul prostatei.
Altfel spus, planta se recomanda ca adjuvant pentru afectiuni hepatice, biliare, splenice, cancer de prostata, ciroze hepatice, cistite, dischinezie biliara, enterite, hepatite, hepatite cronice chiar evolutive, hipertensiune arteriala, hipocolesterolemie, intoxicatii gastro-intestinale, litiaze urinare, nefrite, pancreatite, prostatite, ulcer gastric si duodenal.
- Musetelul se stie ca poate sa calmeaza durerile si reduce inflamatiile. Specialistii spun ca ceaiul de musetel coaguleaza sangele daca este combinat cu aspirina, medicamente antidepresive sau anticoagulante;
- Ceaiul de sunatoare este contraindicat in cazul in care iei medicamente pentru raceala. De asemenea, sunatoarea nu se foloseste in combinatie cu medicamentele antidepresive;
- Ceaiul de ginkgo biloba care este folosit pentru imbunatatirea circulatiei si a capacitatii de concentrare, subtiaza sangele si nu trebuie consumat in combinatie cu alte medicamente si o cantitate prea mare de timp;
- Ceaiul de echinaceea este foarte bun pentru tratarea racelilor, insa nu trebuie consumat de cei care sufera de astm, artrita reumatoida, diabet de tip 1 pentru ca poate provoca dureri abdominale si crampe musculare;
- Ceaiul de ginseng este folosit pentru imbunatatirea sistemului imunitar, este periculos pentru cei care sufera de diabet, intrucat poate scadea nivelul de zahar din sange cu multe peste limitele normale daca este consumat mult timp;
- Sofranul reduce inflamatiile si durerile cauzate de artrita, dar nu trebuie combinat cu anticoagulantele, pentru ca poate provoca sangerari interne. Ceaiul de lemn dulce, recomandat pentru indigestie, nu trebuie combinat cu alte diuretice sau laxative, pentru ca afecteaza drastic nivelul de potasiu din organism.
BIBLIOGRAFIE:
Ali SI, Gopalakrishnan B, Venkatesalu V. Pharmacognosy, Phytochemistry and Pharmacological Properties ofAchillea millefoliumL.: A Review. Phytotherapy Research. 2017;
Dosoky NS, Setzer WN. Maternal Reproductive Toxicity of Some Essential Oils and Their Constituents. International Journal of Molecular Sciences. 2021;
Tadić V, Arsić I, Zvezdanović J, Zugić A, Cvetković D, Pavkov S. The estimation of the traditionally used yarrow ( Achillea millefolium L. Asteraceae) oil extracts with anti-inflamatory potential in topical application. Journal of Ethnopharmacology. 2017;
Hajhashemi M, Ghanbari Z, Movahedi M, Rafieian M, Keivani A, Haghollahi F. The effect of Achillea millefolium and Hypericum perforatum ointments on episiotomy wound healing in primiparous women. The Journal of Maternal-Fetal & Neonatal Medicine: The Official Journal of the Europen NJ an Association of Perinatal Medicine, the Federation of Asia and Oceania Perinatal Societies, the International Society of Perinatal Obstetricians. 2018;
Kazemian A, Toghiani A, Shafiei K, et al. Evaluating the efficacy of mixture of Boswellia carterii, Zingiber officinale, and Achillea millefolium on severity of symptoms, anxiety, and depression in irritable bowel syndrome patients. Journal of research in medical sciences : the official journal of Isfahan University of Medical Sciences. 2017;