Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Bursita - cauze, simptome, tratament

Bursita - cauze, simptome, tratament

Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 15 octombrie 2021 Ultima actualizare: 7 februarie 2023

Bursita este o inflamatie cronica sau acuta, care afecteaza bursele - acei mici saculeti  care contin lichid de la nivelul articulatiilor, saculeti care au rolul de a facilita miscarea si a reduce frictiunea dintre suprafetele componentelor articulare (oase, tendoane si muschi). Bursita se manifesta atunci cand bursele se inflameaza, limitand capacitatea de miscare.

Cum apare bursita?

Tipuri de bursita

Ce factori de risc te predispun la bursita?

Care sunt semnele care anunta aparitia bursitei?

Cum se poate preveni bursita si metode de tratament

Cum apare bursita?

Bursita reprezinta o inflamatie acuta sau cronica a bursei seroase. Bursele sunt ca niste pernute foarte mici care contin cateva picaturi de lichid, fiind localizate in zonele unde exista frecare, intre os si tesuturile moi, la nivelul articulatiilor. Bursele seroase sunt cele ce reduc frecarea dintre partile aflate in miscare si faciliteaza alunecarea componentelor si flexibilitatea.

Cele mai comune localizari ale bursitei sunt la nivelul burselor seroase ale umerilor, cotului si soldurilor, insa bursita poate sa afecteze si genunchii, calcaiele sau baza degetului mare de la picior. De regula, bursita apare la nivelul articulatiilor care sunt utilizate frecvent pentru miscari repetitive.

Tipuri de bursita?

Printre principalele tipuri de bursita, in functie se localizare, se numara urmatoarele:

  • Bursita de la nivelul umerilor, care poate fi subacromiala sau deltoida.
  • Bursita de la nivelul articulatiei genunchiului, care poate fi, la randul ei: Bursita prepatelara - reprezinta inflamatia la nivelul genunchiului si duce la umflarea superficiala a partii din fata a acestuia. Bursita genunchiului poate fi acuta sau cronica si apare frecvent la persoanele care ingenuncheaza des; Bursita infrapatelara - consta in inflamatia uneia sau a ambelor burse din interiorul genunchiului. Acestea se irita si se inflameaza si pot duce la aparitia umflaturilor si durerilor la nivelul genunchiului; Bursita anserina - se refera la inflamatia burselor situate pe partea inferioara a genunchiului si apare cel mai frevent la femeile de varsta mijlocie.
  • Bursita olecraniana - este vorba despre inflamatia din jurul cotului. Aici, bursele seroase sunt localizate la varful cotului. In unele cazuri, pot fi resimtiti mici noduli. De cele mai multe ori, bursita cotului este cronica.
  • Bursita soldului (bursita trohanterica) - reprezinta inflamatia de la nivelul soldurilor. Bursita de la nivelul articulatiei soldului progreseaza lent si poate fi insotita de alte afectiuni, precum artrita.
  • Bursita retrocalcaneana - poate provoca dureri si inflamarea calcaielor si poate fi acuta sau cronica.
  • Bursita inter-metatarsiana.

Ce factori de risc te predispun la bursita? 

In functie de tipul de afectiune bursita se manifesta diferit dupa cum urmeaza:

Bursita olecraneanaSprijinirea repetitiva in cot pe suprafete dure sau o lovitura puternica la nivelul cotului poate duce la aparitia acestui tip de bursita. Alte cauze pot fi diferite infectii sau guta, care apare atunci cand cristalele de acid uric se acumuleaza in exces in organism. Guta poate duce si la aparitia unor mici noduli, care se resimt la nivelul burselor.

Bursita trohanterica Cauzele care pot duce la aparitia inflamatiei la nivelul soldurilor pot fi sprijinirea pe solduri pentru o perioada indelungata de timp, leziuni, postura incorecta in picioare sau pe scaun, precum si alte boli care afecteaza oasele (artrita).

Bursita retrocalcanianaSaritul, alergarea sau alte miscari repetitive pot provoca inflamarea burselor de la nivelul calcaielor. O alta cauza poate fi si efortul fizic intens fara o incalzire corespunzatoare in prealabil. Pantofii care sunt prea stramti la calcai pot intensifica durerea.

Bursita infectioasaAceasta apare atunci cand bursele seroase se inflameaza din cauza unei infectii bacteriene. Acest lucru se poate intampla atunci cand bacteriile patrund in burse prin intermediul unei leziuni sau rani deschise de la nivelul genunchiului, coatelor, soldurilor sau calcaielor. Infectiile pielii, ale sangelui sau ale articulatiilor se pot extinde catre burse si pot duce la aparitia bursitei infectioase. Simptomele acesteia sunt asemanatoare cu cele ale altor tipuri de bursite.

afla cum te poate afecta osteoporoza

Care sunt semnele care anunta aparitia bursitei?

Diferitele tipuri de bursita pot provoca aparitia unor simptome specifice, in functie gradul de inflamatie produsa si in functie de localizare. Astfel, inflamatia bursei poate sa determine durere si sensibilitate localizate la nivelul bursei afectate.

Daca gradul de inflamatie este mai mare, atunci poate sa apara edem, uneori insotit de roseata si temperatura mai mare a zonei afectate. Inflamatia poate sa determine durere cu imposibilitatea de a suporta presiune la nivelul articulatiei cu bursa afectata. De exemplu, bursita prepatelara sau olecraniana poate ingreuna indoirea piciorului sau a mainii. Bursita retrocalcaneana si cea trohanteriana pot ingreuna mersul, in timp ce aceasta din urma poate provoca dureri atunci cand vrei sa stai culcat pe sold.

descopera cum sa ai grija de simptomele de artrita

Cum se pot preveni bursita si metode de tratament

In general, tratamentul bursitei presupune odihna, administrarea de medicamente antiinflamatoare sau aplicarea de gheata pe zona afectata, pentru a ameliora disconfortul. In functie de pacient si de severitatea bursitei, mai pot fi necesare si alte tipuri de tratament, precum administrarea de antibiotice, in cazul in care este vorba de o infectie a bursei. Corticosteroizii pot fi administrati pentru a reduce durerea, inflamatia si umflaturile, atat timp cat nu exista suspiciune de infectie la nivelul burselor.

Totodata, poate fi recomandata folosirea unor carje pentru mers, sedinte de fizioterapie sau miscare fizica pentru intarirea muschilor din zona afectata si pentru ameliorarea durerii. In cazul in care bursita este severa, cu acumulare de lichid, medicul poate sa extraga lichidul in exces. In cazuri rare, poate fi necesara o interventie chirurgicala pentru a drena sau a indeparta bursa afectata.

Si daca tot am vorbit despre oase si sistemul osos, cateva lucruri pe care cu siguranta nu le cunosti despre coloana vertebrala si nu numai.

De exemplu, Vertebrele cervicale sunt extrem de importante. Primele 7 vertebre sunt legate de sanatatea organelor pentu auz si vedere, de aparatul de vorbire si de starea creierului. Prin urmare, daca exista nereguli cu aceste vertebre, pot sa apara dureri de cap. A saptea vertebra este un centru nervos major, responsabil pentru sanatatea glandei tiroide. Regiunea vertebrei cervicale cu nr. 7 si a primelor 3 vertebre toracice este asociata cu sanatatea inimii. Astfel, oamenii mai in varsta, care au o cocoasa pronuntata la gat au o probabilitate de 99% de a avea probleme cu inima.

Vertebrele toracice 4-8 sunt asociate cu sistemul digestive. Prin urmare, sentimentul de greutate in zona toracica de dupa masa sugereaza ca stomacul digera cu greu mancarea, trimitand astfel un semnal de disconfort spre coloana toracica. Vertebrele toracice 9-12 sunt responsabile pentru functionarea normala a sistemului urinar. De aceea, nu e intotdeauna clar daca te dor muschii sau rinichii. In orice caz, daca apare orice fel de durere ar trebui sa contactezi un specialist.

Totodata s-a descoperit ca o postura incorecta poate genera depresie severa in timp. Un studiu efectuat la San Francisco State University a descoperit ca studentii care merg aplecati au mai putina energie si sunt mai deprimati. Daca stai cu spatele drept s-ar putea sa te ajute sa te simti mai bine.

Totodata, o postura gresita va grabi tasarea vertebrelor. Un studiu Australian a descoperit ca fiecare ora petrecuta in fata televizorului dupa varsta de 25 de ani iti scade durata vietii cu mai mult de 20 de minute, pentru ca ghemuitul pe canapea e rau pentru tot corpul.

Totodata, putini stiu ca atunci cand nastem avem in jur de 300 de oase, insa la maturitate ramanem cu 206. Multe dintre acestea, asa cum e cazul oaselor care intra in componenta craniului, se sudeaza pe masura ce ne dezvoltam. Practic, atat timp cat placile osoase de crestere (situate la capetele oaselor de la maini si picioare) raman deschise, continuam sa crestem. Placile se inchid spre sfarsitul adolescentei la baieti si 2 ani de la inceputul menstruatiei, la fete.

Oasele cresc in densitate pana la varsta de 30 de ani. Apoi densitatea scade daca nu faci miscare, sau daca ai carenta de calciu si vitamina D. Sportul (chiar si o plimbare zilnica) mentine oasele sanatoase.

Scheletul ajuta omul sa se miste. Ii protejeaza creierul, inima si plamanii. Produce celule sanguine. Si depoziteaza si regleaza nivelul mineralelor pentru a mentine corpul functional.

Femurul este cel mai lung os din corp. "Scarita", osul urechii, este cel mai scurt. ( masoara numai 0,28 cm). Si asta nu e tot. Ce mai mare densitate de oase se gasesc in zona bratelor. Cele 54 oase ale mainii, degetelor si incheieturii de la mana te ajuta sa scrii, sa folosesti un smartphone si sa canti la pian.

Oasele sunt imbinate la incheieturi. Unele (cum ar fi incheieturile genunchiului) se misca foarte mult. Altele (cum ar fi incheieturile din craniu) nu se misca de loc. Sunt situatii cand oasele mobile care au incheieturi incep sa trosneasca. Muschii si ligamentele suporta incheieturile, iar cartilagiul ajuta la fixarea acestora in articulatii. Cand cartilagiul se deterioreaza, apare artrita.

Putini stiu totusi ca la cot nu avem oase. Acolo exista nervi ulnari, localizati in interiorul coatelor. Lovirea lor declanseaza o durere ascutita, ca un curent electric.

Sursa foto: shutterstock

SURSE DOCUMENTARE:

https://www.webmd.com/pain-management/arthritis-bursitis

https://familydoctor.org/condition/bursitis-of-the-hip/

REFERINTE:

1.

Hulshof CTJ, Colosio C, Daams JG, Ivanov ID, Prakash KC, Kuijer PPFM, Leppink N, Mandic-Rajcevic S, Masci F, van der Molen HF, Neupane S, Nygård CH, Oakman J, Pega F, Proper K, Prüss-Üstün AM, Ujita Y, Frings-Dresen MHW. WHO/ILO work-related burden of disease and injury: Protocol for systematic reviews of exposure to occupational ergonomic risk factors and of the effect of exposure to occupational ergonomic risk factors on osteoarthritis of hip or knee and selected other musculoskeletal diseases. Environ Int. 2019 Apr;125:554-566. 

2.

Marcaccio SE, Babu JM, Shah K, Budacki R, Tabaddor RR. Diagnosis and Management of Hip Abductor Insufficiency. R I Med J (2013). 2018 Dec 03;101(10):46-50. 

3.

Expert Panel on Musculoskeletal Imaging: Small KM, Adler RS, Shah SH, Roberts CC, Bencardino JT, Appel M, Gyftopoulos S, Metter DF, Mintz DN, Morrison WB, Subhas N, Thiele R, Towers JD, Tynus KM, Weissman BN, Yu JS, Kransdorf MJ. ACR Appropriateness Criteria® Shoulder Pain-Atraumatic. J Am Coll Radiol. 2018 Nov;15(11S):S388-S402. 

4.

Walter WR, Burke CJ, Adler RS. Ultrasound-Guided Therapeutic Scapulothoracic Interval Injections. J Ultrasound Med. 2019 Jul;38(7):1899-1906. 
Allen GM. The diagnosis and management of shoulder pain. J Ultrason. 2018;18(74):234-239. 

5.

Varacallo M, El Bitar Y, Mair SD. StatPearls [Internet]. StatPearls Publishing; Treasure Island (FL): May 29, 2021. Rotator Cuff Syndrome. 

6.

Situ-LaCasse E, Grieger RW, Crabbe S, Waterbrook AL, Friedman L, Adhikari S. Utility of point-of-care musculoskeletal ultrasound in the evaluation of emergency department musculoskeletal pathology. World J Emerg Med. 2018;9(4):262-266. 

7.

Chen Y, Yang J, Wang L, Wu Y, Qu J. [Explanation on Evidence-based Guidelines of Clinical Practice with Acupuncture and Moxibustion: Periarthritis of Shoulder]. Zhongguo Zhen Jiu. 2017 Sep 12;37(9):991-4. 

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 8 total

Pagina