Castanul salbatic: Beneficii pentru organism, contraindicatii
Principala virtute a castanului salbatic este actiunea venotonica, vasoconstrictiva si antiinflamatoare. Semintele sale contin flavonoide (esculin), saponoside (escin), taninuri si minerale. Frunzele contin heterozide cumarina, flavonoide si fitosteroli, prezenti si in scoarta, care este deosebit de bogata in alantoina si taninuri. Escina si esculina sunt substante care ii confera capacitatea de a promova aprovizionarea cu sange periferic si de a preveni stagnarea. Impreuna cu ginkgo biloba si cu alti compusi, castanul salbatic este considerat una dintre cele mai bune remedii pentru a trata diferitele simptome asociate cu probleme de slabiciune sau insuficienta venoasa.
Cand se pot utiliza castanele salbatice?
Castanele sunt de ajutor in probleme de microcirculatie la nivelul pielii, in special la nivelul fetei, sau cuperoza, cu roseata si arsura faciala, cauzate de stari nervoase, tulburari digestive sau abuz de alcool. Frunzele si scoarta, carora li se atribuie o actiune astringenta moderata, au fost indicate pentru a reduce diareea. Local, frunzele si scoarta sunt, de asemenea, utilizate pentru a trata conjunctivita, gingivita, ranile si arsurile minore. In mod traditional, acestea au fost, de asemenea, utilizate pentru ameliorarea durerii reumatice. Castanul salbatic este indicat in urmatoarele cazuri:
Varice si fragilitate capilara din cauza insuficientei venoase cronice.
Furnicaturi si crampe, amorteala a picioarelor si mainilor.
Vene umflate in picioare sau flebita, ce provoaca greutate in picioare si senzatie de arsura. provocand greutate si arsura (castanul salbatic reduce inflamatia).
Hemoroizi - Previne aparitia lor si ajuta la combaterea lor, insa este nevoie si de ajustari in dieta zilnica.
Edem sau umflaturi din cauza retentiei de lichide - Promoveaza diureza si eliminarea toxinelor.
Eficient pentru ameliorarea vanatailor, a sangerarilor menstruale abundente
Ce compusi benefici are castanul salbatic?
Fructele acestuia sunt bogate in vitamina C si K, amidon, vitamina B1 si B2, dar contine si grasimi. Proprietatile benefice ale castanului salbatic se datoreaza celulozei si substantelor minerale regasite in scoarta acestui copac. Floarea castanului salbatic este bogata in derivati flavonici, iar frunzele contin substante minerale si tanin. Practic, aproape fiecare componenta a acestui copac are beneficii pentru consumul uman. 2
Preparatele pe baza de castan salbatic au multiple beneficii. Astfel, se remarca eficienta in cazul persoanelor anemice, care au dificultati de concentrare, precum si pentru cei care se confrunta cu stari de slabiciune. De asemenea, aceste produse sunt recomandate pacientilor care au varice, insuficienta venoasa, dar si hemoroizi, deoarece componentele castanului salbatic mentin elasticitatea tesuturilor, intarind peretii vaselor de sange.
Unul dintre cele mai importante ingrediente active ale castanului salbatic este aescina. Acest compus, impreuna cu aesculina, contribuie la prevenirea edemului si la cresterea rezistentei vaselor de sange, prin promovarea pierderii de lichide prin urina. In acest fel, substantele benefice continute in castanul salbatic fac ca sangele sa curga in mod normal si sa previna aparitia varicelor si a hemoroizilor.
Toate datorita proprietatilor sale venotonice, care promoveaza circulatia venoasa, prevenind dilatarea si formarea varicelor sau a venelor paianjen, precum si anti-inflamatorii, imbunatatind disconfortul derivat din insuficienta venoasa. Saponinele, taninurile si flavonoidele sunt alte componente ale castanului salbatic care ajuta, intr-un mod pozitiv, circulatia.
Astfel, regasim un produs care are un efect clar antiinflamator si antiematos, astfel incat sa il putem utiliza pentru a combate greutatea picioarelor, deoarece ajuta la combaterea circulatiei slabe datorita proprietatii sale venotonice. Dar proprietatile sale merg mai departe, iar extractul de castan salbatic se poate regasi si in preparatele antihemoroidale datorita proprietatilor sale vasoconstrictive, care scad dilatarea venelor si antiinflamatorii, reduc umflarea zonei, ameliorand durerea si disconfortul.
Castanul salbatic are alte proprietati suplimentare, cum ar fi o actiune usoara anti-diabetica, deoarece ajuta la mentinerea valorilor stabile ale zaharului din sange prin actiunea fibrelor gasite in componenta castanului salbatic. De asemenea, acesta are beneficii si asupra pielii, cum ar fi eczema, tot datorita proprietatilor sale antiinflamatorii.
Extractul din aceasta samanta contine proprietati antioxidante puternice. Datorita acestui compus, castanul salbatic ajuta la prevenirea oxidarii si a deteriorarii celulelor, deoarece moleculele instabile (radicalii liberi) pot ajunge la deteriorarea celulelor. Prea multe molecule pot provoca leziuni celulare ireparabile sau pot provoca inflamatii. O alta caracteristica pozitiva a castanului salbatic este faptul ca protejeaza impotriva radicalilor liberi, diminuand astfel riscul aparitiei cancerului. Tinctura de castan salbatic este utila barbatilor care au fost diagnosticati cu prostata marita, dar si in cazurile de retentie de apa.
Febra poate fi combatuta cu ajutorul tincturii, dar si ulceratiile bucale. Tusea este un alt simptom ce poate fi inlaturat cu ajutorul frunzelor de castan salbatic, intrucat acestea au eficienta impotriva virozelor si gripelor, actionand ca un agent antiinflamator natural. Tot frunzele au si rolul de a fluidifica secretiile, favorizand expectoratia. Proprietatea sa antiinflamatoare se poate observa si in cazul patologiilor articulare. In plus, preparatele pe baza de castan salbatic sunt utile in caz de luxatii, eczeme, diaree, edem, precum si celor care sufera de boli reumatismale.
Extractul de seminte de castan salbatic imbunatateste tonul venos, imbunatatind fluxul de sange in picioare. Intr-unul dintre studiile efectuate, cercetatorii sustin faptul ca acesta este un tratament sigur si eficient pentru insuficienta venoasa cronica. Un alt studiu, care a durat opt saptamani, a aratat ca 58% dintre participanti care au luat capsule pe baza de extract de castan salbatic au avut rezultate favorabile. Puterea extractului a reusit sa reduca simptomele varicelor, cum ar fi durerea, umflarea si senzatia de picioare grele. Medicina populara a folosit castane in vindecarea diareei persistente, dizenteriei si chiar anterior, de asemenea, impotriva malariei. In aplicatii externe a fost folosit pentru a curata ranile.
Datorita activitatii vasoprotectoare si antiinflamatoare a principalelor sale ingrediente active, a escinei din seminte si a sculpturii din scoarta si frunze, castanul salbatic poate fi benefic si pentru:
Edem la nivelul picioarelor - datorita permeabilitatii crescute a vaselor de sange, cum ar fi picioarele umflate si dureroase. Escina ajuta la eliminarea cresterii vizibile a volumului de lichid in piele si tesutul subcutanat;
Faciliteaza revenirea venoasa prin eliminarea durerii de picioare si a sentimentului de picioare grele, care sunt de obicei mai frecvente in timpul verii si la persoanele care lucreaza toata ziua in picioare;
Ai probleme cu circulatia periferica si suferi de alergie la castane? Foloseste ciorapi compresivi
Poate nu stiai, dar problemele de circulatie periferica pot fi ameliorate cu ajutorul ciorapilor compresivi. Exista mai multe tipuri de ciorapi compresivi. Dincolo de diferenta de compresie, exista si modele diferite din punct de vedere structural. De exemplu, unele modele acopera in intregime laba piciorului, iar altele lasa degetele descoperite. Unele acopera doar tendonul lui Ahile, alte modele gamba, alte modele acopera toata coapsa pana aproape de bazin sau sunt si modele tip colant. care se imbraca cu totul. Ciorapii medicinali care ofera o compresie usoara au valori exprimate de pana in 15 mm Hg. Sunt destinati persoanelor care au picioarele obosite, care petrec ore in sir stand in picioare si pot fi recomandati chiar si femeilor insarcinate. Acest tip de ciorapi poate fi achizitionat chiar si fara o prescriptie medicala.
Ciorapi compresivi clasa I ofera o compresie de nivel moderat, cu valori situate intre 15 si 20 mm Hg. Sunt indicati pentru persoanele care calatoresc pentru perioade indelungate, dar si celor care doresc sa previna umflarea si obosirea picioarelor. Isi dovedesc de asemenea utilitatea in cazul persoanelor care sufera de varice medii si umflaturi (edeme) moderate ale picioarelor sau in perioadele postchirurgicale.
Ciorapi compresivi clasa II si clasa III au un nivel mai ridicat de compresie, intre 20 si 40 mm Hg sau chiar peste aceasta din urma valoare. Nivelul de compresie ridicat ii recomanda celor care au probleme ceva mai serioase cu varicele, care prezinta edeme severe, tromboza acuta venala sau diverse probleme post traumatice.
Bibliografie:
Gloviczki P, Comerota AJ, Dalsing MC, et al. The care of patients with varicose veins and associated chronic venous diseases: clinical practice guidelines of the Society for Vascular Surgery and the American Venous Forum. J Vasc Surg 2011;
Motykie GD, Caprini JA, Arcelus JI, et al. Evaluation of therapeutic compression stockings in the treatment of chronic venous insufficiency. Dermatol Surg 1999;
Agu O, Baker D, Seifalian AM. Effect of graduated compression stockings on limb oxygenation and venous function during exercise in patients with venous insufficiency. Vascular 2004;
Beidler SK, Douillet CD, Berndt DF, et al. Inflammatory cytokine levels in chronic venous insufficiency ulcer tissue before and after compression therapy. J Vasc Surg 2009;
Callam MJ, Ruckley CV, Dale JJ, et al. Hazards of compression treatment of the leg: an estimate from Scottish surgeons. Br Med J (Clin Res Ed) 1987;
Dennis M, Sandercock PA, Reid J, et al. Effectiveness of thigh-length graduated compression stockings to reduce the risk of deep vein thrombosis after stroke (CLOTS trial 1): a multicentre, randomised controlled trial. Lancet 2009;
Wollina U, Abdel-Naser MB, Verma S. Skin physiology and textiles — consideration of basic interactions. Curr Probl Dermatol 2006;
Raju S, Hollis K, Neglen P. Use of compression stockings in chronic venous disease: patient compliance and efficacy. Ann Vasc Surg 2007;