Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Nopalul: O leguma care seamana cu un cactus, cum se poate consuma

Nopalul: O leguma care seamana cu un cactus, cum se poate consuma

Postat in: Dieta si sport
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 4 aprilie 2023 Ultima actualizare: 5 aprilie 2023

Nopalul este o leguma exotica originara din sud-vestul SUA si Mexic, se consuma doar cand acesta nu a ajuns la maturitate, pentru ca in acea faza este aproape imposibil de mancat. Folosit ca ingredient principal in preparatele mexicane, nopalul mai este crescut si in Mediterana sau in anumite regiuni din America de Sud.

Plin de vitamine, minerale, fibre solubile, antioxidanti care protejeaza celulele, nopalul are un gust de pepene verde si de para, este dulce, dar nu are o aroma care sa te copleseasca. Dupa fragezire se pot consuma tulpinile si partile aeriene, nopales/nopalitos. In istoria lunga a nopalului identificam perioade in care aztecii ar fi fondat un oras, Tenochtitlan, in apropierea unei plantatii de nopal, oras care a devenit peste ani Mexico City.

Ce este nopalul si ce contine aceasta leguma exotica?

Planta miraculoasa permitea aztecilor sa supravietuiasca in zonele desertice si aride din nord in timpul perioadei nomade. Astazi simbol al Mexicului, nopalul apare si pe steagul national, se consuma zilnic si este privit ca o leguma extrem de versatila in bucatarie. Pe toate strazile din Mexic vei gasi nopal facut la gril, fript, la care se adauga un pic de jalapeño pepper, se pune in salate, este garnitura perfecta pentru preparatul principal dintr-un meniu.

Profilul nutritional este cu adevarat extraordinar pentru un cactus pana la urma, pentru ca asta este nopalul. In 150 g nopal ai 24 calorii, 0.135 g grasimi, 206 mg sodiu, 4.98 g carbohidrati, 3.3 g fibre, 1.72 g zahar, 1.98 g proteine. Cantitatea de carbohidrati este la fel ca intr-un mar, sodiul este in cantitati mai mari in nopal poate si pentru ca se foloseste sare la uscarea nopalului.

Grasimile sunt monosaturate si saturate, o combinatie perfecta pentru organismul uman, proteinele sunt suficiente cat pentru asigurarea dozei zilnice recomandate. Sa nu uitam de vitamine si de minerale, vitamina C 11.8 mg, magneziu, 78 mg, fosfor, 24 mg, calciu, 246 mg, potasiu, 384 mg.

Cele mai importante beneficii pentru organismul uman

Pornind de la profilul nutritional al nopalului avem si o multime de beneficii ale acestuia pentru organism, indiferent de varsta. De exemplu, nopalul are proprietati detoxifiante, elimina substantele daunatoare din corp, acopera imediat deficitul de nutrienti esentiali. Sangele este curatat, ficatul va functiona mai bine daca vei integra in consumul zilnic si nopalul. Diabetul nu va mai fi o problema daca vei bea suc de nopal, zaharul din sange este mentinut la valori normale, daca este prea mult scade imediat ce consumi nopal, fibrele solubile din el te vor ajuta in acest sens. Poate fi oricand o alternativa sanatoasa pentru diabetici.

Actiunea puternic antiinflamatoare recunoscuta plaseaza nopalul in topul celor mai eficiente ingrediente pentru situatiile in care te confrunti cu inflamatii aparute in tot corpul. Compusii activi din nopal actioneaza eficient asupra tesuturilor si celulelor din zonele unde se produc inflamatiile si descurajeaza orice evolutie nefavorabila. Proprietatile antispamodice, antiinflamatoare si anti-ulcer iti vor fi de folos atunci cand vrei sa te feresti de ulcere, de probleme intestinale si cu sistemul digestiv, atenuarea procesului inflamator fiind cel mai important efect pe care il vei vedea si simti.

Nopalul este inclus adesea si in dietele pentru slabit, asta pentru ca are multe fibre solubile care ajuta digestia, mentin curat tractul digestiv si incurajeaza eliminarea toxinelor, a grasimilor, corpul este curatat frecvent daca vei consuma cu regularitate aceasta leguma. O portie buna de nopal va reduce pofta de mancare, va stabiliza greutatea corporala, nivelul colesterolului rau va scadea, nu vei mai avea grasime in exces pe vasele de sange si in anumite zone ale corpului.

Bolile de piele ar putea fi tratate mai eficient si cu ajutorul nopalului, el ajuta la vindecarea ranilor, trateaza infectii locale cutanate, hidrateaza foarte bine pielea. Ai mai putine riduri, pielea arata mai bine, arsurile solare sunt prevenite si se vindeca mult mai usor daca ai in meniul zilnic si nopal. Previne imbatranirea si punctele, petele de pe piele ce apar odata cu inaintarea in varsta.

Pentru cei care sunt obisnuiti sa consume ceva mai mult alcool si se trezesc mereu cu o mahmureala zdravana, nopalul va fi o solutie excelenta pentru ca reduce starea de rau, de greata, senzatia de gura uscata, determina scaderea substantelor care declanseaza procesele inflamatorii.

Antioxidantii din nopal lupta cu succes impotriva efectelor radicalilor liberi, reduc stresul oxidativ celular. Flavonoidele sunt asociate de regula cu reducerea riscului de boli cronice, betalainele au proprietati puternic antiinflamatorii. Sucul din soiul rosu-violet de nopal are cei mai multi antioxidanti si este recomadat ori de cate ori vrei sa te bucuri de tot ce iti poate oferi aceasta specie de cactus mai deosebit.

Acidul linoleic din nopal, un tip de acizi grasi Omega-3 foarte bun pentru organism, reduce inflamatia, previne bolile de inima si artritele, mentine sanatatea creierului si incurajeaza dezvoltarea normala a celulelor, reduce nivelul colesterolului total din organism. Partile din nopal unde vei gasi o cantitate mare de acid linoleic sunt pulpa, fructele, semintele.

Acelasi nopal reduce tensiunea arteriala sistolica si diastolica, mentine nivelul insulinei in limite normale, imbunatateste memoria de lunga durata, are efecte antidepresive, protejeaza neuronii, este un tratament excelent pentru ciupiturile de insecte, pentru osteoartrite, pentru durerile articulare.

Ce boli poate preveni consumul de nopal, acest cactus comestibil mexican?

Studii recente au demonstrat ca nopalul previne bolile degenerative, anumite tipuri de cancer, imbunatateste si calitatea somnului, stimuleaza productia de serotonina, trateaza insomnia, intareste oasele, creste densitatea osoasa, previne bolile de rinichi, este diuretic natural, antiviral natural, incurajeaza metabolismul normal, tonifiaza musculatura.

Daca se mananca in stare cruda se elimina coaja la inceput, se poate folosi pentru obtinerea de sucuri, se elimina insa semintele la inceput. De regula vei vedea nopalul in preparatele traditionale mexicane, inlocuieste carnea in tacos, burritos, supe, salate, se poate marina, mura, se poate praji, fierbe ca sa obtii si gem din el. Merge de minune alaturi de niste creveti trasi in unt la tigaie si de niste cartofi copti sau fierti. Huevos con nopal sau nopal cu oua este cel mai cautat mic-dejun mexican, peste care se pune sos salsa de casa, iar la desert poti consuma dulciuri traditionale pe baza de nopal.

Aloe vera, planta comestibila inrudita cu nopalul. Cum recunosti varianta care se poate consuma

Cand vorbim de aloe vera trebuie sa avem in vedere faptul ca sunt peste 500 de specii de aloe vera si toate sunt plante suculente. Cea mai raspandita si cea mai cunoscuta specie este Aloe vera aristata.  Majoritatea speciilor de Aloe au valoare medicinala, dar sunt unele specii care au doar valoare comerciala precum aloe camperi, aloe capitata sau aloe ciliaris. 

Toate speciile de Aloe sunt plante suculente, ce pot fi cultivate in aer liber doar in zonele in care temperaturile nu scad pana la pragul de inghet. Datorita popularitatii lor, plantele de Aloe se gasesc spre comercializare in majoritatea pepinierelor si a magazinelor de gradinarit.  

Plantele de Aloe sunt comercializate cand sunt inca mici, dar cu o ingrijire adecvata, ele pot ajunge pana la 2 metrii inaltime si 2,5 metri latime. Dupa cum spuneam si mai sus, nu toate plantele de Aloe ce sunt comercializate, sunt Aloe vera. Un alt lucru pe care trebuie sa il retii este ca o floare de aloe este greu de mentinut. In plus, la intrebarea cand infloreste aloe vera ca sa raspunzi trebuie sa stii specia.

Tot ce vrei sa stii despre aloe vera

Bibliografie: 

National Institute of Environmental Health Sciences. NTP Speaks About Aloe Vera. https://www.niehs.nih.gov/news/newsroom/interviews/aloevera/index.cfm. Accessed on June 24;
National Toxicology Program. Toxicology and carcinogenesis studies of a nondecolorized whole leaf extract of Aloe barbadensis Miller in F344/N rats and B6C3F1 mice (drinking water study). August 2013;
Norman G, Christie J, Liu Z, et al. Antiseptics for burns. Cochrane Database of Systematic Reviews. 2017(7):CD011821. Accessed at www.cochranelibrary.comon October 31, 2019;
Quezeda SM, Briscoe J, Cross RK. Complementary and alternative medicine. Inflammatory Bowel Diseases. 2016;
Rodriguez S, Dentali S, Powell D. Aloe vera. In: Coates PM, Betz JM, Blackman MR, et al., eds. Encyclopedia of Dietary Supplements. 2nd ed. New York, NY: Informa Healthcare; 2010.

 

Articole similare
Acidul azelaic: Cum se foloseste, beneficii pentru ten si piele Acidul azelaic: Cum se foloseste, beneficii pentru ten si piele

Acidul azelaic este unul dintre ingredientele active atunci cand vorbim de tratamentul acneei. Totusi trebuie sa avem grija cand si cum il folosim pentru ca administrarea lui ar trebui facuta doar sub stricta supraveghere a unui dermatolog. Acidul azelaic face parte din categoria acizilor carboxilici, fiind regasit in mod natural in cereale (secara, grau, orz). Acesta ofera numeroase beneficii atunci cand este aplicat pe piele, astfel incat pe langa proprietatile sale antibacteriene, antiinflamatorii, antioxidante si depigmentare, este utilizat pentru a trata unele tipuri de acnee, pentru a imbunatati petele, pentru a reduce roseata.

2 octombrie 2024
Edited 2 octombrie 2024
citește articolul
Febra galbena: Cum se transmite, simptome, preventie si tratament Febra galbena: Cum se transmite, simptome, preventie si tratament

Febra galbena este cauzata de un virus care este transmis de muscaturile de tantari. Puteti obtine aceasta boala daca sunteti muscat de un tantar infectat cu virusul. Oricine poate avea febra galbena, dar persoanele in varsta au un risc crescut de infectie grava. Daca o persoana este muscata de un tantar infectat, simptomele se manifesta de obicei intre 3 si 6 zile mai tarziu. Transmiterea este cauzata doar de muscatura anumitor specii de tantari infectati. Nu se transmite prin contact personal, obiecte, etc

19 septembrie 2024
Edited 19 septembrie 2024
citește articolul
Anafilaxia: De ce apare, cum se manifesta, metode de preventie Anafilaxia: De ce apare, cum se manifesta, metode de preventie

In caz de anafilaxie sau soc anafilactic cel mai recomandat remediu este epinefrina, substanta cunoscuta si sub numele de adrenalina si este un hormon, neurotransmitator sau medicament. Acest produs ajuta echilibrarea metabolica care trece printr-o criza de alergie care ii poate pune in pericol sanatatea.

2 februarie 2023
Edited 2 februarie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 7 total

Pagina