Nutritie: Beneficiile pentru consum ale napului mexican
O leguma uitata o buna perioada de timp si nu atat de populara, napul este originar din tarile bazinului Marii Meditarane, este folosi si in medicina, dar si in bucatarii din toata lumea. Fragezi si crocanti, napioi au un gust care seamana cu gustul guliei combinat cu gustul de ridiche proaspata. Se consuma si partea verde de la napi, se pot fierbe sau cali frunzele si devin asemenea spanacului. Napul mexican este o „ruda” foarte populara nu doar in Mexic, seamana destul de mult cu napul obisnuit, doar ca are o radacina cu o forma de glob, cu o textura ca de hartie a pielitei brune-aurii, interiorul este alb, amidonat. Radacina plantei nap maxican produce un fel de fasole asemanatoare fasolii Lima. Dar acest tip de fasole este toxic.
Se cultiva in Mexic, dar gasim napii mexicani si in Filipine sau in Asia. Zonele unde nu este inghet si unde nu apar temperaturi scazute tot timpul anului sunt cele mai bune pentru cultivarea napilor maxicani. Continutul napilor este suculent, crocant, gustul este usor dulce, cu arome de nuci. Daca vrei sa compari gustul cu unul pe care il cunosti te poti gandi la combinatia dintre cartof si para, dar sunt unii care compara gustul cu cel al castanului de apa.
Leguma este bogata in nutrienti ideali pentru o viata sanatoasa. Profilul nutritional al napilor mexicani este cu adevarat impresionant. Cam toate caloriile sale vin de la carbohidratii buni continuti. Restul este format din cantitati mici de proteine si grasimi sanatoase. 130 g de napi mexicani contin 49 calorii, 12 g carbohidrati, 1 g proteine, 0.1 g grasimi, 6.4 g fibre, vitamina C, 44% din doza zilnica recomandata, folati, 4% din doza zilnica recomandata, fier, 4% din doza zilnica recomandata, magneziu acelasi procent, potasiu 6% din doza zilnica recomandata, mangan 4% din doza zilnica recomandata.
In napul mexican mai sunt cantitati mici de vitamina E, tiamina, potasiu, riboflavina, vitamina B6, acid pantotenic, calciu, fosfor, zinc si cupru. Avem, asadar, multe fibre, deci digestia va fi imbunatatita, scaunele vor avea consistenta normala si vor fi eliminate mai usor in mod regulat.
Vitamina C, Potasiu si vitamina E, substante active din napul mexican
Vitamina C din napii mexicani este un puternic antioxidant, implicat in multe reactii de la nivelul enzimelor, se reduce stresul oxidativ celular, efecte nedorite ale radicalilor liberi, pielea arata mai bine, sistemul cardiovascular are de castigat si el. Fibrele solubile din napii mexicani sunt excelente pentru inima, se reduce colesterolul rau din sange, bila nu mai este reabsorbita in intestine, ficatul nu mai produce si mai mult colesterol.
Potasiul din aceasta leguma-minune scade tensiunea arteriala, relaxeaza vasele de sange, iar sangele circula mai bine prin artere si vene, se evita si atacurile de cord. Circulatia sangelui este mult imbunatatita odata ce ai inclus in dieta si napii mexicani pentru ca ei contin fier si cupru, necesare pentru celule rolii sanatoase. Sursa naturala de nitrati, napii mexicani iti ofera energie mai buna si performante mai bune cand depui efort fizic, cheagurile de sange nu mai sunt o problema la adulti.
Riscul dezvoltarii cancerului scade progresiv din moment ce in napul mexican avem multa vitamina C si E, seleniu si beta-caroten. Fibrele de calitate te vor ajuta sa te feresti mai usor de cancerul colorectal, ai si inulina din sursa natural, din napii mexicani, numarul bacteriilor bune din intestine va creste, sistemul imunitar va avea un raspuns mai puternic si mai bine targetat cand sunt depistate si celule canceroase in corp.
Slabesti mai usor daca vei consuma mereu napi mexicani deliciosi, asta pentru ca este o mancare, un ingredient cu densitate mare la nivel nutritional, te vei simti „plin” mai rapid si nu iti va fi foame mereu de vreme ce napul mexican este plin de fibre si de apa. Glicemia este mentinuta in parametri normali, fibrele se digera incet, incet, nu vei avea un nivel prea mare al zaharului din sange imediat dupa ce ai mancat. Hormonii care controleaza senzatia de foame sunt mentinuti in limite normale si controlati odata cu prezenta inulinei luate din napii mexicani.
Utilizari in bucatarie, consum si alte beneficii pentru organismul uman
Vitamina B6 din napii mexicani ajuta nervii si creierul sa functioneze in mod normal, contribuie la formarea celulelor rosii, transforma proteinele in energie. Apa din napul mexican este buna pentru hidratare, mai ales cand este vara si temperaturile de afara nu sunt atat de prietenoase.
Consumat mai mereu, napul mexican este excelent pentru imbunatatirea starii de spirit, pentru a nu ajunge la extreme cu emotiile si cu sentimele traite. Vitamina B6 afecteaza direct transmitatorii responsabili de controlul emotiilor tale si starii tale de spirit. Este prevenita depresia mai usor, dar si oboseala cronica, anxietatea, durerea.
Sistemul osos este mai sanatos din momentul in care ne-am invatat sa mancam si napii mexicani. Napul mexican este plin de minerale precum manganul, magneziul si fierul cuprul, ceea ce va imbunatati in timp densitatea osoasa, oasele vor fi mai puternice si mai rezistente, nu se vor mai fractura atat de usor.
O leguma foarte versatila pentru preparate delicioase
Napul mexican este o leguma extrem de versatila si in bucatarie. Se decojeste rapid, continutul alb se taie in cuburi sau in felii. Se poate folosi in salate daca vrei o textura ceva mai crocanta, se poate combina foarte bine cu mango sau ananas, papaya pentru o salata de fructe tropicala, se poate servi cu guacamole sau cu humus delicios.
Se va praji usor in tigaie in ulei de susan, in otet de orez, se poate pune si niste lime la servire, sucul de la lime, pudra de chili pentru o gustare sanatoasa. Cu sushi este foarte bun, poate fi mancat exact ca un castravete, se poate pune si in supe, se gateste usor ca un cartof obisnuit. Daca vrei sa il prajesti in tigaie il tai pe lung, il ungi bine cu ulei de masline si ceva condimente care iti plac, ierburi aromatice si il dai rapid prin tigaie la foc mediu, cateva minute, nu mai mult.
Cartofii OCA, o ruda indepartata a napului mexican. Care sunt beneficiile acestei legume pentru organism
Cartofii Oca sunt comestibili, seamana cu un cartof normal, doar ca este un pic diferit. Se cultiva in unele parti din India, in Noua Zeelanda, are textura „bogata”, este plin de nutrienti si de vitamine si are beneficii numeroase pentru sanatate. Leguma originala din muntii Anzi in America de Sud, cartoful Oca este a doua leguma de baza dupa cartof in America de Sud, este sursa foarte buna de vitamina C sau fier, potasiu si lupta eficient cu infectiile, stabilizand sistemul imunitar.
Fierul din cartoful Oca imbunatateste nivelul hemoglobinei din organismul nostru, se poate consuma si in perioada de sarcina, dar si cand se alapteaza. Cartoful Oca are putine calorii, 300 Kcal/100g, este excelent in diete pentru slabit sanatoase si fara excese. Oricand cartofii Oca pot sa inlocuiasca un cartof obisnuit, se poate praji, coace, fierbe, prepara la abur, contine si acid oxalic, asa ca putina atentie la gatit. Cartofii din acest tip ajuta sistemul osos, ii furnizeaza practic calciul de care are nevoie ajutandu-l sa ajunga si ramana in oase. Oxalis tuberosa, cartoful Oca, a mai ajuns intre timp in Marea Britanie, America de Nord sau in indepartatele Filipine. El rezista bine la soluri mai slabe, in conditii climatice mai grele, de unde si cultivarea sa pe scara larga in multe zone.
Bibliografie:
"Update of Safety Review of OnabotulinumtoxinA (marketed as Botox/Botox Cosmetic), AbobotulinumtoxinA (marketed as Dysport) and RimabotulinumtoxinB (marketed as Myobloc)". Food and Drug Administration. 15 November 2017. Archived from the original on 15 November 2017. Retrieved 29 December 2019.
"ETOX 80E -Botulism". University of California, Santa Cruz. Archived from the original on 9 May 2013. Retrieved 12 February 2014.