Nutritie: Beneficiile consumului de castravete amar Momordica. Contraindicatii
Castravetele amar, bogat în nutrienți și beneficii medicinale, poate fi consumat crud, fiert, la grătar, în smoothie-uri sau salate, contribuind la controlul glicemiei, colesterolului și tensiunii arteriale, la detoxifierea organismului și la pierderea în greutate.
Este întotdeauna recomandabil să consulți un medic sau un specialist înainte de a introduce orice aliment sau supliment nou în dieta ta, mai ales dacă ai condiții medicale preexistente sau iei alte medicamente. Contraindicațiile consumului de Momordica includ: probleme digestive, cum ar fi diareea sau disconfortul abdominal. Cei cu boli cronice, cum ar fi afecțiuni renale sau hepatice ar trebui să fie precauți. La fel și cei cu alergii sau sensibilități la alte fructe sau legume din familia cucurbitaceelor. Castravetele amar poate interactiona și cu anumite medicamente, cum ar fi medicamentele pentru diabet și anticoagulantele.
Castravetele amar de tip Momordica, un super aliment pentru organism
Pepenele amar sau castravetele amar de tip Momordica este un aliment minune pentru sanatatea ta, are multa vitamina A si C, numerosi nutrienti esentiali care iti vor ajuta organismul sa functioneze corect si sa se descurce in orice fel de situatie. Originile sale tropicale si legatura stransa cu zucchini, dovleac, castravete il fac sa fie si mai interesant.
Se consuma fructele sale peste tot in lume, bucataria asiatica il adora si il foloseste mereu. De altfel, asiaticii il folosesc in aproape orice fel de meniu si stiu cum sa il asocieze cu multe feluri de carne si legume, fructe ca sa ii scoata in evidenta savoarea si calitatile. Versiunea chinezeasca a castravetelui amar Momordica este mai lunguiata, este verde pal la nivel de culoare, are niste denivelari peste tot. Exista si varianta indiana, foarte apreciata si ea si consuma in toata India aproape zilnic-indienii pretuiesc acest fruct si de aceea nu il vei gasi la preturi asemanatoare cu cele ale pepenelui normal.
In mod traditional, Castravetele amar de tip Momordica a fost folosit doar la tratarea diabetului. In el este o substanta speciala care actioneaza exact ca insulina si reduce nivelul zaharului din sange in mod natural. Pe langa diabet mai poti trata cu acest castravete amar si osteoartrita, poti imbunatati performantele atletilor de multe ori. Cei care sufera de hemoroizi pot consuma fara probleme Momordica, la fel si cei care au frecvent probleme cu sistemul respirator, racesc, au gripa mai mereu. Pielea este mai sanatoasa daca il consumi regulat, va fi mai stralucitoare, sistemul imunitar va fi mai puternic si va putea sa faca fata atacurilor din partea virusurilor sau bacteriilor ajunse in organism.
Beneficiile importante ale consumului regulat de castravete amar de tip Momordica
Rolul sau antiinflamator dovedit este combinat cu actiunea puternica antifungica si antialergica, antivirala, antiparazitica, avand si calitati expectorante. Crescut in Asia, Africa si in indepartatele Caraibe, castravetele amar Momordica are si vitamina B1, B2, calciu, potasiu, zinc, fier, cupru, fosfor. Plus ca vei avea fibre din belsug daca vei gusta pepenele amar, are si mai mult calciu decat spanacul, de doua ori mai mult. Nu ai sodiu mult in el, nu ai grasimi, colesterol, ai carbohidrati buni, 7 g.
Se controleaza mai usor nivelul de acid uric, se trateaza si guta cu castravetele amar Momordica, sistemul cardiovascular va avea doar de castigat, sangele va circula mai bine, nu se vor forma cheaguri, nu vei avea risc crescut de AVC sau de atac de cord, tensiunea arteriala va fi mentinuta in limite normale. Sangele va fi purificat cu un consum regulat de pepene amar Momordica, are efecte antimicrobiene puternice, antiseptice, antioxidante dovedite, bolile pielii precum eczemele, psoriazisul vor fi tratate mai usor. Incurajeaza metabolismul celular normal, te protejeaza impotriva bolilor de rinichi, nu permite ficatului sa cedeze, ajuta celulele hepatice sa functioneze in mod normal si sa se dezvolte normal.
Slabesti mai repede daca mananci Castravete amar de tip Momordica , nu mai ai pofta de mancare atat de des, nu ai carbohidrati in exces, grasimi sau multe calorii, dai jos rapid kilogramele in plus si scapi si de grasimea atat de nociva pentru organele interne si pentru sistemul tau circulator. Un program intens de detoxifiere poate sa inceapa oricand cu mese in care incluzi si pepene amar Momordica. Plus ca scade si colesterolul rau mult mai usor decat cu alte tipuri de diete.
Dupa ce am amintit cateva dintre cele mai importante beneficii ale consumului de pepene amar Momordica sa vedem si cum il putem include in meniul zilnic. Se spala fructul, se taie de-a lungul, pe lungimea sa, se curata de semintele din centru, dupa care se taie in felii. Se consuma ca atare, crud, se poate gati, fierbe, pune pe gratar, la cuptor, se poate trage la tigaie, merge si gatit la abur.
Cum poate fi folosit in alimentatia curenta castravetele amar de tip Momordica
Poti sa pregatesti un suc delicios cu pepene amar si alte legume si fructe stoarse, smoothie, poti sa il pui peste prajei, sucul de la el, ca sa dai o savoare aparte, il poti include in sosuri, salate de fructe, de cruditati, il poti avea pe post de garnitura. Il vei combina cu rosii, usturoi, ceapa, il pui peste niste oua prajite si ai deja cel mai bun si mai sanatos preparat. Se poate umple cu o carne tocata de calitate cu putina grasime, cu multe legume, se serveste neaparat cu un sos de fasole neagra.
Foarte important de retinut este faptul ca Castravetele amar de tip Momordica isi poate pierde foarte usor din calitati si din efectul sau puternic daca nu este consumat imediat dupa taiere sau dupa gatire. Este bine sa te gandesti dinainte ce vrei sa faci cu castravetele amar si sa il mananci cat mai rapid cu alte preparate delicioase ca sa nu il irosesti fara rost. Nu te teme de gustul amar pronuntat, corpul si sistemul digestiv il va suporta foarte bine, iar daca mai si gatesti ca un maestru bucatar pepenele amar cu siguranta nu vei mai simti niciu disconfort cand il vei manca.
Pe net si in cartile de bucate ai suficiente retete care includ si pepene amar, venite de regula din bucataria asiatica atat de vasta si de interesanta, asa ca trebuie doar sa te apuci de studiat si sa incluzi neparat acest pepene deosebit in dieta de zi cu zi ca sa te bucuri din plin de toate beneficiile pe care ti le ofera si de gustul aparte pe care ti-l propune indiferent de modul de gatire.
Pepenele rosu, o ruda a fructului Momordica, de ce trebuie consumat
Este bogat in arginina: O substanta care oxideaza grasimile saturate si glucoza si, prin urmare, ne ajuta sa ardem grasimile in mod natural. De fapt, pepenele verde este unul dintre cele mai bune fructe pentru a arde grasimi, impreuna cu altele, cum ar fi marul, de exemplu.
Are putine calorii datorita continutului mare de apa: Este un fruct cu un continut foarte scazut de calorii care, cu contributia sa in fibre si apa, ne face sa ne simtim satui fara a manca multe calorii.
Contine licopen: Este un antioxidant abundent in fructele si legumele rosii, ajutand la prevenirea cancerului si a imbatranirii celulare, deoarece este un antioxidant foarte puternic.
Contine citrulina: Este un aminoacid care are functia de vasodilatare a vaselor noastre de sange, ajutand in boli ale arterelor, cum ar fi arterioscleroza. De asemenea, promoveaza fluxul sanguin la nivel capilar, astfel incat va va ajuta, de asemenea, sa luptati impotriva celulitei.
Este bogat in potasiu: Echilibrul dintre sodiu si potasiu este esential pentru buna functionare a celulelor corpului. Daca luati mai mult potasiu, acesta reduce sodiul celular, ceea ce ajuta la reducerea retentiei de lichide.
Contine magneziu: Ajuta la scaderea sodiului din sange, precum si a potasiului. De asemenea, combate crampele musculare.
Bibliografie:
Kagan A, Harris BR, Winkelstein W, et al. Epidemiologic studies of coronary heart disease and stroke in Japanese men living in Japan, Hawaii and California: demographic, physical, dietary and biochemical characteristics. J Chronic Dis. 1994;
Artaud-Wild SM, Connor SL, Sexton G, Connor WE. Differences in coronary mortality can be explained by differences in cholesterol and saturated fat intakes in 40 countries but not in France and Finland. A paradox. Circulation. 1993;
Pietinen P, Ascherio A, Korhonen P, et al. Intake of fatty acids and risk of coronary heart disease in a cohort of Finnish men. The Alpha-Tocopherol, Beta-Carotene Cancer Prevention Study. Am J Epidemiol. 1997;
Turpeinen O, Karvonen MJ, Pekkarinen M, Miettinen M, Elosuo R, Paavilainen E. Dietary prevention of coronary heart disease: the Finnish Mental Hospital Study. Int J Epidemiol. 1999;
Dayton S, Pearce ML, Hashimoto S, Dixon WJ, Tomiyasu U. A controlled clinical trial of a diet high in unsaturated fat in preventing complications of atherosclerosis. Circulation. 1999;