Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Sarbatori fericite!
Black Friday la Spring | Comenzi telefonice: 0374.471.155
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Catusnica sau Iarba-Matei: remediu pentru migrene, alergii si tulburari nervoase

Catusnica sau Iarba-Matei: remediu pentru migrene, alergii si tulburari nervoase

Postat in: Info sanatate
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 7 mai 2024 Ultima actualizare: 8 mai 2024

Catusnica, cunoscuta si sub numele de iarba-matei face parte din genul Nepeta din familia Lamiaceae. Aceasta planta are originea in sudul si estul Europei, Orientul Mijlociu, Asia Centrala si parti din China. A fost raspandita si de catre om in nordul Europei, Noua Zeelanda si America de Nord. Numele de ”iarba matei” provine din atractia pe care aproximativ doua treimi dintre pisici o manifesta fata de aceasta planta, datorita prezentei nepetalactonului. Nepetalactonul se leaga de receptorii olfactivi ai pisicilor, determinand de obicei o reactie de euforie temporara.

Cum se foloseste catusnica

Catusnica este folosita ca ingredient in anumite ceaiuri din plante, fiind apreciata pentru proprietatile sale sedative si relaxante. Din catusnica se poate extrage nepetalactonul, prin distilare cu abur. Planta este una erbacee, perena de scurta durata, cu inaltime si latime de pana la 50-100 cm, care infloreste din sfarsitul primaverii pana in toamna. In aparenta, catusnica prezinta similaritati cu plantele de menta, avand frunze maro-verzui si tulpina patrata specifica familiei Lamiaceae.

Frunzele, cu margini aspre, au forme triunghiulare sau eliptice, iar florile mici si bilabiate emit un parfum placut, putand fi de culoare roz, alba sau prezenta pete delicate de violet pal. Nepetalactonul, substanta prezenta in catusnica, functioneaza ca un repelent natural impotriva tantarilor, mustelor si gandacilor de bucatarie, termitelor. Uleiul obtinut prin distilare cu abur din catusnica are capacitatea de a alunga aceste insecte nedorite.

Catusnica are o lunga istorie de utilizare in medicina traditionala, fiind folosita pentru diverse afectiuni precum crampe de stomac, indigestie, febra, urticarie si probleme nervoase. Planta poate fi administrata sub forma de tizana, suc, tinctura, infuzie sau cataplasma si poate fi chiar fumata. Totusi, utilizarea sa in scopuri medicinale a scazut in favoarea tratamentelor moderne.

Catusnica are efecte deosebite asupra pisicilor, inclusiv celor domestice. Substanta nepetalacton continuta in planta declanseaza reactii interesante la majoritatea felinelor, inclusiv pisicile domestice. Consumul excesiv al catusnica poate duce la salivare, somnolenta, anxietate sau jocuri energice.

Compusi benefici si proprietatile plantei

Catusnica contine cantitati semnificative de antioxidanti, precum flavonoizi si acizi fenolici, printre care se numara:

  • Acid cafeic
  • Acid coumaric
  • Acid rosmarinic

Cercetarile au aratat ca acidul rosmarinic are efecte antioxidante mai puternice decat vitamina E. Acesti antioxidanti joaca un rol esential in prevenirea deteriorarii celulelor cauzate de radicalii liberi, reducand astfel riscul de boli precum cancerul si ateroscleroza. Acidul rosmarinic este, de asemenea, utilizat in tratarea ulceratiilor stomacale si a astmului.

Efect usor sedativ

Una dintre utilizarile traditionale cele mai recunoscute ale catusnicei este ca ajutor pentru somn. Principala substanta activa, nepetalactona, gasita in catusnica, este similara compusilor numiti valepotriati prezenti in valeriana, o alta planta folosita pentru imbunatatirea somnului. Efectul sedativ bland al catusnicei asupra oamenilor o face o alegere naturala pentru tratarea insomniei sau pentru relaxarea tensiunii.

Diminuarea anxietatii

Calmantele proprietati ale catusnicei au beneficii notabile in reducerea stresului cronic si a anxietatii. Este recomandata de profesionistii din domeniul fitoterapiei pentru sustinerea starii generale de bine mental si este un ingredient obisnuit in ceaiurile relaxante pe baza de plante.

Amelioreaza simptomele gripei

O alta utilizare traditionala in medicina pentru catusnica este tratarea simptomelor racelilor si gripei. Impreuna cu alte plante precum radacina de lemn dulce, catusnica este des folosita ca remediu natural pentru tuse si dureri in gat, demonstrand proprietati calmante si antiinflamatorii in studii.

Amelioreaza durerile menstruale si migrenele

Ceaiul din catusnica este eficient in reducerea durerilor menstruale si a durerilor de cap. In  plus, Acidul rosmarinic si nepetalactona, compusi ai plantei catusnica, au rol antiinflamator. Astfel, pot reduce inflamatia din caile respiratorii, avand potentialul de a ameliora simptomele alergiilor, inclusiv congestia nazala si dificultatea in respiratie. Ceaiul de catusnica este decongestionant, astfel fiind astfel util in cazul alergiilor. In plus, potrivit studiilor, ceaiul de catusnica poate sprijini sistemul imunitar, iar acest lucru ajuta organismul sa faca fata mai usor alergiilor.

Ameliorarea problemelor digestive

Catusnica a fost folosita traditional pentru tratarea diareei, gazelor si crampelor stomacale. Se crede ca ajuta la reducerea spasmelor musculare din tractul intestinal, oferind astfel un efect calmant asupra sistemului digestiv.

Sustinerea procesului de transpiratie in cazul febrei

Catusnica poate ajuta la stimularea transpiratiei in cazul febrei, insa fara sa creasca temperatura corpului, contribuind astfel la eradicarea febrei. Consumul catusnicii sub forma de ceai cald poate sprijini acest efect si poate ajuta la accelerarea procesului de recuperare.

Efecte decongestionante si antiseptice

O infuzie fierbinte de catusnica poate actiona ca un inhalant antiseptic excelent si poate fi folosita pentru a ameliora durerile in gat, tusea, raceala si gripa. De asemenea, poate ajuta la reducerea congestiei in cazul sinuzitei si rinitei, precum si la relaxarea crupului si a astmului. Pe langa efectele sale calmante si antiinflamatorii, catusnica poseda si proprietati antiseptice, fiind astfel benefica pentru tratarea infectiilor cutanate si pentru accelerarea vindecarii taieturilor si ranilor minore. Catusnica poate fi aplicata extern sub forma de unguent sau extract pentru problemele pielii, iar in trecut, medicii fitoterapeuti o prescriau sub forma de ceai pentru tratarea iritatiilor cutanate.

Tratarea ranilor si arsurilor

Catusnica contine compusi cu proprietati antiseptice, ceea ce o face eficienta in tratarea infectiilor pielii. Continand taninuri in niveluri ridicate, aceasta planta poate accelera procesul de vindecare a tesuturilor deteriorate si poate ajuta la oprirea sangerarilor in cazul taieturilor si ranilor minore.

Cum se utilizeaza catusnica si beneficiile preparatelor din aceasta

Utilizarea plantei in diferite forme, cum ar fi ceaiurile sau infuziile, poate aduce beneficii in gestionarea febrei, ameliorarea congestiilor si sustinerea vindecarii pielii deteriorate. Datorita proprietatilor sale, are multiple beneficii pentru sanatate, cum ar fi efectul antioxidant puternic, tratamentul migrenelor si durerilor de dinti, echilibrarea sistemului digestiv si calmarea sistemului nervos.

Infuzia de catusnica este considerata cea mai eficienta metoda de utilizare. In farmacii, puteti gasi diverse forme de preparate, cum ar fi tinctura, pulbere, capsule sau planta uscata si maruntita. Totusi, infuzia ramane cea mai recomandata optiune, deoarece fierberea plantei poate duce la pierderea uleiurilor volatile. Infuzia se prepara din doua lingurite de planta uscata si maruntita la o cana cu apa clocotita, lasandu-se acoperita timp de zece minute. Se recomanda consumul a 2-3 cani pe zi.

Utilizata intern, catudnica stimuleaza producerea sucului gastric si faciliteaza eliminarea gazelor. De asemenea, are efect diuretic si poate reduce febra. De asemenea, este cunoscuta pentru proprietatile antiseptice si pentru actiunea impotriva viermilor intestinali. Consumul unei cesti de ceai seara, inainte de culcare, poate ajuta la combaterea insomniilor.

Pe plan extern, infuzia de catusnica poate fi folosita pentru spalarea ochilor afectati de alergii sau infectii virale, dar si pentru gargara in caz de dureri de dinti sau gingii. De asemenea, frunzele bine spalate pot fi mestecate in acelasi scop. Compresele cu frunze zdrobite de catusnica sunt eficiente impotriva dermatitelor, pentru calmarea intepaturilor de insecte, a durerilor cauzate de arsuri sau a ranilor cauzate de taieturi.

Catusnica poate fi folosita si pentru a reduce stresul, anxietatea si nervozitatea asociate ciclului menstrual. De asemenea, uleiul esential de catudnica poate fi utilizat in diferite remedii relaxante, cum ar fi masajul sau prin adaugarea acestuia in apa de baie. Acest ulei esential are multiple beneficii, inclusiv calmarea tenului sau relaxarea totala in timpul baii.

 

Ce este calomfirul si ce similitudini are cu catusnica

Calomfirul contine ulei volatil (cu predominanta cetonelor, hidrocarburi si oxizi), derivati fenil-propanici, carotenoide, taninuri si substante amare (lactone sesquiterpenice, dintre care balsamitona este specifica). In fitoterapie, sunt folosite partile aeriene ale plantei si uleiul volatil. Datorita componentelor sale, are multiple efecte benefice, precum: antispastic, carminativ, cicatrizant, diuretic, anticataral.

Tanacetum balsamita, membra a familiei Asteraceae, este o planta medicinala care a fost utilizata traditional in medicina umana pentru a trata probleme gastrointestinale si dureri abdominale. Studiile anterioare au demonstrat proprietatile sale antiinflamatorii, analgezice, imunomodulatoare si antioxidante.In istoria sa, calomfirul a fost utilizat pentru probleme legate de menstruatie, iar in secolele XVIII-XIX a fost asociat cu efecte laxative, astringente si pentru tratarea afectiunilor digestive si a bolilor vezicii biliare.

Se crede ca aceasta planta are influenta planetei Jupiter, avand diverse proprietati benefice pentru sanatate. Printre acestea, se numara capacitatea de a promova urinarea, de a ameliora simptomele dureroase si inflamatiile, precum si de a sprijini functionarea corecta a stomacului si a ficatului. Este recomandata si pentru imbunatatirea tranzitului intestinal.

BIBLIOGRAFIE:

Anderberg, Arne. "Primula veris L." Naturhistoriska riksmuseet, Stockholm. Retrieved 1 March 2017;
Preston, Pearman & Dines (2002). New Atlas of the British Flora. Oxford University Press.
Anon. "Cowslip". Word-Origins. Word-Origins.com. Archived from the original on 18 July 2011. Retrieved 8 May 2010;
Shorter Oxford English dictionary, 6th ed. United Kingdom: Oxford University Press. 2007;
Grigson G. 1974. A Dictionary of English Plant Names. Allen Lane;
Charlton T. Lewis and Charles Short. A Latin Dictionary on Perseus Project;
Clapham, A.R.; Tutin, T.G.; Warburg, E.F. (1981). Excursion flora of the British isles (3 ed.). Cambridge, U.K.: Cambridge University;

Articole similare
Plante medicinale: Frunzele de Feciorica, beneficii pentru rinichi si aparatul urinar Plante medicinale: Frunzele de Feciorica, beneficii pentru rinichi si aparatul urinar

Feciorica are o lunga istorie de utilizare in medicina traditionala ca diuretic si pentru tratamentul afectiunilor tractului urinar. Mai mult decat atat, este utilizata ca remediu pe baza de plante pentru pietre la rinichi si la vezica biliara.

5 septembrie 2024
Edited 5 septembrie 2024
citește articolul
Plante medicinale: Cum sa folosesti corect rostopasca, contraindicatii Plante medicinale: Cum sa folosesti corect rostopasca, contraindicatii

Rostopasca este o planta perena, cu tulpini fragile si frunze mari, impartite in segmente ovale, lobate sau dintate. Desi frunzele si florile de rostopasca verzi sau uscate au multiple beneficii pentru sanatate trebuie sa stim si cateva aspecte care o sa ne ajute sa ramanem sanatosi mai mult timp. Dincolo de toate beneficiile plantei de care am povestit, trebuie stiut faptul ca daca e consumata in doze mari, mai ales ca ceai in diferite cure interne, rostopasca devine foarte toxica pentru organism si provoaca vome, colici abdominale, purgatii, scaune cu sange si ameteli si poate genera intoxicatii severe la nivelul stomacului si bilei.

12 august 2024
Edited 12 august 2024
citește articolul
Plante medicinale: Fructele de dracila, ce beneficii au pentru sanatate Plante medicinale: Fructele de dracila, ce beneficii au pentru sanatate

Frunzele se recolteaza in luna iunie si se usuca la umbra. Scoarta de pe radacina si tulpina se recolteaza in martie-aprilie, care se usuca la soare la temperaturi mari. Fructele se strang in perioada septembrie-noiembrie, cand ajung la la maturitatea deplina. Acestea se usuca artificial la temperaturi de 50-60°.

25 iunie 2024
Edited 25 iunie 2024
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate