Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Ce beneficii are ceaiul de papadie pentru organism

Ce beneficii are ceaiul de papadie pentru organism

Postat in: Dieta si sport
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 6 martie 2023

Papadia este printre cele mai controversate plante folosite de-a lungul anilor in medicina traditionala. O vezi peste tot, apare oriunde, dar nu ii acorzi atentia necesara. Papadia este de fapt printre cele mai importante plante pentru sanatatea organismului uman. Planta minune este o erbacee cu flori galbene, folosita inclusiv pentru ceaiuri sau diverse tipuri de creme pentru uz extern. Proprietatile sale terapeutice ne-au vindecat de-a lungul secolelor. Se foloseste inclusiv in salate, dar se poate gasi si sub forma de tinctura sau capsule cu extract de papadie.

Planta contine:

vitamine;
minerale;
teroenoide;
acid cafeic;
multi alti compusi.

Ceaiul de papadie sunt studiate de foarte mult timp, avand inclusiv efecte pozitive impotriva depresiei. Asadar, aceasta este o planta medicinala cu o serie de beneficii pentru oricine o foloseste. Planta, florile si frunzele sunt cunoscute ca fiind cele care deschid sezonul recoltarii plantelor medicinale. Radacina si frunzele sale sunt bogate in fructoza si insulina, continand si acizi fenolici si steroli. Beneficiile sale sunt atat de multe, incat se foloseste sub diferite forme.  Astfel, este foarte important sa culegi papadia atunci cand o zaresti, deoarece are secrete care iti pot reda vitalitatea. Insa, inainte de a incerca orice fel de tratament, este foarte important sa asculti de sfatul medicului, deoarece papadia are si contraindicatii.

Care sunt proprietatile si beneficiile ceaiului de papadie?

Papadia, datorita naturii sale de planta medicinala, indeplineste mai multe proprietati, printre care:

antioxidant;
detoxifiant;
diuretic natural;
proprietati calmante;
proprietati antiinflamatoare;
antireumatic;
hipoglicemiant;
proprietati de vitaminizare;
proprietati tonice.

In frunzele de papadie se gasesc si flavonoide, dar si potasiu si cumarine. Papadia este folosita in scop terapeutic, deoarece in frunze se pot gasi vitaminele A, B, C, D si H, dar si:

luteina;
betacaroten;
elemente ce ajuta in pierderea de greutate.

Diuretic natural
Papadia este bine cunoscuta pentru faptul ca are puterea de a curata sangele si sistemul digestiv. Ajuta la eliminarea metalelor grele din tesaturi. Radacinile de papadie pot fi spalate si fierte pentru a fi folosite in ceaiuri, avand efect diuretice. Astfel, se elimina constipatia, transpiratia abundenta. Ajuta inclusiv la dizolvarea pietrelor de la nivelul rinichilor si reuseste sa subtieze sangele.

Imbunatateste digestia si previne balonarea
Ceaiul de papadie este bine cunoscut ca fiind tratament natural ce poate preveni constipatia, dar si fermentatia intestinala. Astfel, daca o vei consuma intr-un mod regulat, ceaiul te va ajuta sa previ senzatiile suparatoare de balonare ori „de prea plin dupa masa”.

Regleaza tensiunea si este hepatoprotector
Papadia este bine cunoscuta pentru cantitatea mare de potasiu pe care o contine. Aceasta ajuta inclusiv la reglarea tensiunii arteriale. Datorita efectului sau detoxifiant, preparatele din papadie vor favoriza secretiile biliare si hepatice. Astfel, ajuta ficatul sa functioneze optim, imbunatatindu-i functiile, chiar si in cazul ficatului afectat de la consumul de alcool.

Energizant pentru organism
Tulpinile papadiei sunt folosite pentru revitalizarea organismului atunci cand te simti obosit sau in cazul in care te confrunti cu raceli dese. Odata ajunse in stomac, tulpinile imbunatatesc sucul gastric al stomacului, curatandu-l de substantele care se depun si ii ingreuneaza buna functionare. Tot aceste tulpini pot sa fie consumate pe o perioada de 30-40 de zile, in special primavara, cand sunt fragede si zemoase. Este remediul invizibil pentru persoanele ce sufera de reumatism sau artrita.

Intareste sistemul imunitar
Sute de studii au demonstrat proprietatile antimicrobiene si antivirale ale papadiilor. Este o planta ce contribuie activ la consolidarea imunitatii organismului.

Reduce stresul
Ceaiul de papadie are capacitatea de a reduce starile nervoase, anxioase si chiar depresive. Acest ceai are capacitatea de a trata inflamatia ficatului. Se recomanda o cura de 10-14 zile cu astfel de frunze, care pot sa fie puse intr-o salata delicioasa.

Cand infloreste papadia si cum sa o culegi pentru a fi potrivita pentru ceai

Papadia este o planta ce infloreste de regula in timpul primaverii, in lunile martie, aprilie si mai. Se gasesc in apropiere de orice suprafata verde. Este o planta foarte rezistenta si o vei recunoaste imediat dupa frunzele crestate si fara puf, care prezinta niste zimti. Ele pot sa creasca aproape 12 centimetri. Papadiile sunt acele flori galbene din care fetele obisnuiesc sa faca coronite in timpul primaverii. Acestea se deschid dis-de-dimineata si se inchid atunci cand se lasa seara sau vremea este mohorata.

Daca vrei sa te bucuri de proprietatile frunzelor de papadie, atunci trebuie sa le alegi pe cele ce sunt tinere. Se pot culege primavara sau toamna tarziu, atunci cand apar frunze noi. Se recomanda frunzele mici si tinere, deoarece atunci cand infloresc devin amare si nu mai sunt la fel de sanatoase. Florile de papadie le poti rupe cu mana, insa se aleg cele intens colorate. In cazul frunzelor, te poti folosi de un cutit, pentru a le taia pe celelalte, sub mijlocul rozetei. Radacina se va culege cu mana ori cu o lopatica. Este foarte important sa recoltezi papadiile dupa ploaie, atunci cand pamantul este mai moale.

Care sunt contraindicatiile consumului de ceai de papadie?

Consumul de papadie are cateva contraindicatii si reactii adverse pe care le poate reda pentru unele persoane. Astfel, curele cu papadie pentru pacientii cu afectiuni biliare trebuie sa inceapa doar daca medicul specialist ti-a recomandat acest lucru. Avand efect diuretic, persoanele care se afla sub un tratament medicamentos, pentru o anumita afectiune, nu va trebui sa utilizeze concomitent si preparate din papadie. Sucul ce se gaseste in interiorul tulpinei poate sa provoace alergii persoanelor sensibile. De asemenea, cei cu retentie de apa trebuie sa se consulte cu medicul inainte de a se folosi de proprietatile plantei, pentru a verifica nivelul de potasiu din organism. Cum se poate consuma papadia? Papadia poate sa fie consumata:

in salate – se folosesc de obicei frunzele proaspete, la fel ca si cele de spanac, fiind folositoare pentru o dieta echilibrata si sanatoasa;
sirop – se obtine prin fierberea florilor de papadie, pana capata o consistenta vascoasa; dupa ce siropul se raceste, se filtreaza si se pune in sticlute; se poate consuma inainte de cele 3 mese principale ale zilei;
infuzie – adjuvant natural in cura de detoxifiere;
cataplasma de papadie – se foloseste strict extern pentru eczemele cutanate.
Astfel, printre alte plante, papadia este la indemana oricui, fiind folosita pentru diverse afectiuni ale organismului uman.

Plante care te ajuta la tranzitul intestinal, cu beneficii pentru organism asemanatoare cu papadia

Socul - Socul, consumat sub forma de ceai, tinctura sau suc, este ideal in curele de slabire si nu numai gratie efectului sau laxativ, diuretic si sudorific, dar si faptului ca taie pofta de mancare pe termen lung. Acesta favorizeaza eliminarea toxinelor din organism, a excesului de celule grase si stimuleaza digestia.

Valeriana -  Valeriana este o planta foarte eficienta in calmarea sistemului nervos, insa aduce un real beneficiu in curele de slabire, cu precadere in cazul persoanelor care se confrunta cu foame emotionala. Mirosul si gustul ceaiului de valeriana actioneaza sinergic si inhiba instantaneu pofta de mancare.

Patrunjelul - Patrunjelul este o planta care nu ar trebui sa lipseasca din bucataria si meniul zilnic al unei persoane. Acesta se poate consuma cu usurinta in salate sau se poate consuma sub forma de ceai, beneficiile fiind remarcabile. Patrunjelul, pe langa faptul ca este un antioxidant si tonic puternic, purifica organismul si sustine pierderea kilogramelor in plus. Acesta combate poftele alimentare, stimuleaza digestia si favorizeaza eliminarea excesului de apa, reducand senzatia de balonare.

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 8 total

Pagina