Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 18:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
tigara-aprinsa

Ce este dependenta de nicotina si cum afecteaza fumatul metabolismul corpului uman

Postat in: Sanatatea ta
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 4 ianuarie 2024

Tabagismul sau dependenta de nicotina este o boala cronica, dependenta si recurenta, adica tinde sa se repete. De fapt, Organizatia Mondiala a Sanatatii o clasifica ca o tulburare mentala si comportamentala, subliniind astfel ideea mai actuala de a concepe fumatul ca o boala si nu pur si simplu ca pe un obicei nociv.

De ce apare si cum apare dependenta de nicotina?

Motivele care determina oamenii sa fumeze si sa mentina un astfel de comportament sunt diverse si legate de naturi diferite:

Comportament invatat: Mai ales in stadiile incipiente, unde multiplii factori sociali, genetici, de mediu si personali se imbina, interactionand unii cu altii si facilitand inceperea consumului.
Comportamentul social: Prin automatisme si conditionari legate de mediu, acesta consolideaza si se integreaza mecanic in activitatile noastre zilnice.
Dependenta fizica si psihologica puternica: Mai presus de toate, nicotina este principala componenta psihoactiva responsabila pentru dependenta de tutun si prima responsabila pentru perpetuarea acesteia. Acest lucru explica dificultatile reale pe care le au multi fumatori in a renunta.

Care sunt simptomele dependentei de nicotina?

Absenta simptomelor in stadiile incipiente ale tabagismului poate transmite in mod eronat fumatorului un fals sentiment de siguranta, dar, pe masura ce consumul progreseaza, simptomele respiratorii legate de efectul iritant al fumului de tutun si de cele peste 4.000 de substante toxice identificate in acesta, se agraveaza. Aceste simptome vor depinde, in formele si intensitatea lor, de timpul si cantitatea de tutun consumata. In general, principalele simptome respiratorii prezente la fumatori sunt:

Iritatie faringiana
Tuse
Expectoratii
Tulburari respiratorii progresive (in stadiile urmatoare ale tabagismului)
Lipsa de toleranta la exercitii (in etapele ulterioare)

Care este cel mai bun tratament pentru a evita instalarea dependentei de nicotina?

Renuntarea la fumat este, fara indoiala, decizia personala care are cel mai mare impact benefic asupra sanatatii prezente si viitoare a unei persoane. In plus, orice incercare de combatere a fumatului ar trebui planificata tinandu-se cont de faptul ca este o boala cronica care provoaca dependenta. Din acest punct de vedere, cel mai bun tratament este cel care combina aspectul farmacologic cu sprijinul psihologic cognitiv-comportamental.

In acest sens, tratamentul medicamentos ar trebui oferit oricarui fumator care doreste sa faca o incercare serioasa de a renunta la fumat, cu exceptia cazurilor in care coexista contraindicatii medicale sau in care nu exista dovezi solide privind siguranta sau eficacitatea acestora (sarcina, copii si adolescenti si fumatori cu mai putin de 10 tigari pe zi). In prezent, acestea sunt recunoscute ca medicamente de prima linie in tratamentul fumatului:

Terapia de substitutie a nicotinei in toate formele sale: Plasturi, guma de mestecat, bomboane, spray nazal si inhalator oral. Medicamente cu proprietati psihostimulante indicate pentru renuntarea la fumat, deoarece acestea reduce anxietatea si simptomele de sevraj al nicotinei.

Medicamente care functioneaza prin reducerea efectului nicotinei asupra creierului si reducerea anxietatii cauzate de sindromul de sevraj. Alte terapii alternative, cum ar fi hipnoza, acupunctura sau utilizarea tigarilor electronice, nu au dovezi consistente cu privire la eficacitatea lor in renuntarea la fumat, ceea ce nu permite recomandari cu privire la utilizarea lor.

Care sunt consecintele fumatului asupra sanatatii?

Tutunul ucide o persoana la fiecare 6 de secunde in lume, iar, in general, fumatul este prima cauza izolata a bolilor evitabile, a dizabilitatii si a mortii premature, fiind prezent ca factor de risc in 6 din 8 cauze principale de deces. Fumatul este, de asemenea, cauza recunoscuta a cauza:

29 boli de diferite tipuri
Mai mult de 80% din cazurile de bronsita cronica
95% din cazurile de cancer pulmonar
30% din toate bolile coronariene

La femeile gravide, fumatul cauzeaza:

Risc mai mare de avort spontan
Posibilitatea nasterii premature
Pierderea in greutate a nou-nascutului
Malformatii congenitale la nivelul craniului si al tractului urinar
Risc crescut de moarte subita a sugarului (la mamele care fumeaza mai mult de 20 de tigari pe zi, incidenta poate fi de sapte ori mai mare)
Fumatul la copii si adolescenti

Unii factori care explica aceasta dependenta timpurie sunt:

Influente sociale
Fumatul in familie si fumatul observat la prieteni
Atitudini favorabile fata de consum
Asociatia tutunului si a alcoolului cu placerea
Tinerii care ajung la varsta de 15 de ani fara a incerca tutun au sanse mari sa nu fie fumatori in timpul vietii lor.

Fumatorii pasivi

Conform specialistilor, riscul de cancer pulmonar este cu 20-50% mai mare la cei care traiesc cu fumatori. In plus, expunerea la aerul contaminat de fumul de tutun creste riscul de boli cardiovasculare cu 30%. Daca traiesti cu cineva care fumeaza un pachet pe zi, este ca si cum ai fuma noua tigari, potrivit studiilor. Tutunul provoaca o buna parte dintre decesele din intreaga lume, cauzand afectiuni precum bronsita cronica, emfizemul pulmonar si cancerul pulmonar si faringian.

Ca si cum acest lucru nu ar fi suficient, este, de asemenea, cel mai important factor de risc cardiovascular, deoarece incidenta patologiei coronariene la fumatori este de trei ori mai mare decat in restul populatiei. Fumatul unei singure tigari pe zi genereaza un risc mult mai mare de boli coronariene sau accident vascular cerebral decat era de asteptat. Nu exista un numar sigur de tigari admise pe zi, astfel incat sa se diminueze riscul de boli cardiovasculare. Exista doi factori pentru care tutunul poate provoca ischemie coronariana:

Nicotina - Declanseaza eliberarea de catecolamine (adrenalina si noradrenalina) care provoaca deteriorarea peretelui interior al arterelor, creste tonul coronarian cauzand spasme, produce modificari de coagulare, creste nivelul LDL (colesterol rau) si reduce HDL (colesterol bun).

Monoxid de carbon – Contribue la scaderea alimentarii cu oxigen a miocardului si cresterea agregativitatii plachetare (capacitatea trombocitelor de a agrega si de a forma cheaguri).

Tipuri de tratament pentru dependenta de nicotina

Tratament non-farmacologic
Sfaturi scurte sau sprijin motivational din partea profesionistilor din domeniul sanatatii
Educatie pentru a analiza motivatiile, asociatiile tutunului cu diferite lucruri si situatiile de risc
Sprijin social (mediul familial, profesional si de prieteni)
Metode psihoterapeutice
Tratament farmacologic
Exercitiu fizic
Acupunctura si hipnoterapia (desi nu exista dovezi stiintifice ale eficacitatii sale)

Pentru prevenirea dependentei de tutun in societate, ar trebui sa se furnizeze strategiile si cunostintele necesare cu privire la pericolele si consecintele consumului de tutun. Este important sa ne amintim ca initierea consumului de tutun in contextul nostru socio-cultural are loc la varsta scolara, pana la punctul in care jumatate (48%) dintre tinerii cu varste cuprinse intre 14 si 18 de ani au incercat vreodata tutun, ghidati de incalcarea regulilor, experimentare si integrare in grup. Prin urmare, activitatea scolii si a familiei in prevenirea consumului de tutun in randul tinerilor este, astazi, esentiala. 

 

De ce apare pancitopenia la persoanele care sufera de dependenta acuta de nicotina

Pancitopenia este o afectiune caracterizata de niveluri scazute al tuturor celor trei tipuri de celule sanguine: globule rosii, globule albe si trombocite. Nivelurile acestor celule se reduc in urma unor conditii specifice. Celulele rosii din sange furnizeaza oxigen tesuturilor din intregul corp. O proteina esentiala numita hemoglobina ajuta celulele rosii din sange sa transporte oxigen. Un nivel de globule rosii sau hemoglobina mai mic decat cel normal poarta denumirea de anemie.

Globulele albe (leucocitele) ajuta organismul sa lupte impotriva infectiilor. Neutrofilele reprezinta cel mai frecvent tip de globule albe din corp. Un nivel mai scazut decat cel normal al globulelor albe din sange se numeste leucopenie, in timp ce un nivel redus de neutrofile se numeste neutropenie. Trombocitele ajuta la coagularea sangelui, un proces vital prin care acestea mentin sub control sangerarile. Un nivel mai mic decat cel normal de trombocite se numeste trombocitopenie.Persoanele care au pancitopenie se confrunta, de obicei, cu semne si simptome asociate cu unele sau cu toate aceste afectiuni, in functie de cat de scazute sunt nivelurile celulelor sanguine.

Pancitopenia este caracterizata prin scaderea numarului tuturor celor trei tipuri principale de celule sanguine din maduva osoasa si din sange: globule rosii (eritrocite), globule albe (leucocite) si trombocite. Acest lucru poate duce la anemie (scaderea numarului de globule rosii), leucopenie (scaderea numarului de globule albe) si trombocitopenie (scaderea numarului de trombocite). Pancitopenia este o afectiune caracterizata prin scaderea numarului tuturor celor trei tipuri principale de celule sanguine din maduva osoasa si din sange: globule rosii (eritrocite), globule albe (leucocite) si trombocite.

Bibliografie: 

1. Fleischmann D, Chin AS, Molvin L, Wang J, Hallett R. Computed Tomography Angiography: A Review and Technical Update. 2016 Jan;

2. Hartung MP, Grist TM, François CJ. Magnetic resonance angiography: current status and future directions. J Cardiovasc Magn Reson. 2011;

3. Campens L, Demulier L, De Groote K, Vandekerckhove K, De Wolf D, Roman MJ, Devereux RB, De Paepe A, De Backer J. Reference values for echocardiographic assessment of the diameter of the aortic root and ascending aorta spanning all age categories. Am J Cardiol. 2014 Sep 15;

4. Mintz GS, Popma JJ, Pichard AD, Kent KM, Satler LF, Chuang YC, Ditrano CJ, Leon MB. Patterns of calcification in coronary artery disease. A statistical analysis of intravascular ultrasound and coronary angiography in 1155 lesions. Circulation. 1995 Apr 01;

Articole similare
Grapefruit: fructul paradisului bogat in vitamine si enzime digestive Grapefruit: fructul paradisului bogat in vitamine si enzime digestive

Grapefruitul este o sursa excelenta de vitamina C si potasiu, dar contine si alte vitamine si minerale importante, cum ar fi vitamina A, vitamina B6, calciu si fier. Consumul regulat de grapefruit poate ajuta la scaderea nivelului de colesterol, la reducerea riscului de boli de inima si la imbunatatirea functiei imunitare.

26 martie 2023
citește articolul
Sistemul respirator: Ce sunt faringele, afectiunile asociate cu acestea Sistemul respirator: Ce sunt faringele, afectiunile asociate cu acestea

Bucofaringoscopia reprezinta poate cea mai des utilizata metoda de examinare, caz in care se foloseste o spatula linguala, care se introduce in gura pacientului, pe partea laterala, astfel incat sa nu se acopere fasciculul luminos folosit de catre medic.

25 martie 2023
citește articolul
Ficatul: informatii utile, boli asociate cu acest organ Ficatul: informatii utile, boli asociate cu acest organ

Ficatul este un organ de culoare rosiatica-brun inchis, fiind situat in partea dreapta superioara a cavitatii abdominale, sub diafragma si deasupra stomacului, rinichiului drept si intestinelor.

25 martie 2023
Edited 11 aprilie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 9 total

Pagina
Top 10 cele mai citite articole
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen este unul dintre cei mai importanti indicatori pentru sanatatea ta. O saturatie scazuta poate duce la diferite complicatii si la necesitatea unei asistente medicale de urgenta sau a unei masti de oxigen pentru ca asta inseamna ca nu exista suficient oxigen in sangele tau pentru...
Radacina de Ghimbir: beneficii, cum se poate folosi, contraindicatii de consum
Radacina de Ghimbir: beneficii, cum se poate folosi, contraindicatii de consum
Ghimbirul are efecte benefice in scaderea in greutate dar si in alte procese metabolice importante pentru organism. Un studiu publicat in 2012 atesta faptul ca un consum regulat de ghimbir creste termogeneza alimentelor si stimuleaza satietatea. Aceste proprietati previn gustarile dese si nevoia de...
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazisul este o afectiune dermatologica cronica - Vezi aici care sunt cauzele aparitiei, cele mai intalnite simptome si cum poti diagnostica la timp boala pentru a aplica tratamentul corect. Psoriazisul nu afecteaza organismul doar ca boala in sine, ci, din cauza manifestarilor estetice, are un...
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Uleiul de cocos a devenit in ultimii ani unul dintre cele mai ravnite produse cosmetice datorita calitatilor sale miraculoase, atat in ingrijirea pielii, cat si a parului.
10 sfaturi pentru cand vrei sa ramai gravida
10 sfaturi pentru cand vrei sa ramai gravida
Atunci cand vrei sa ramai gravida trebuie sa stii ca nu este de ajuns sa renunti la pastilele anticonceptionale si atat. Din pacate, mediul actual de viata a facut ca gradul de fertilitate al femeilor sa scada dramatic, iar infertilitatea sa devina o problema de sanatate la nivel mondial. Este...
Febra: Metode de preventie si tratament din medicina homeopata
Febra: Metode de preventie si tratament din medicina homeopata
Leacuri pentru scaderea febrei exista din cele mai vechi timpuri, insa in zilele noastre, cand avem acces la mai multe resurse naturale de combatere a febrei, avem la dispozitie mai multe variante din care putem alege.
Lumanarica: ce afectiuni poate trata si cum se utilizeaza
Lumanarica: ce afectiuni poate trata si cum se utilizeaza
Lumanarica iubeste lumina soarelui si se dezvolta armonios in locurile bine luminate. Tulpina dreapta creste pana la inaltimea de un metru sau chiar doi. Radacinile lumanaricii sunt foarte puternice si ramificate iar tulpina este prevazita cu perisori desi si fini, care au un aspect de puf moale si...
Rujeola la copii: cum o recunosti, simptome, cauze, tratament
Rujeola la copii: cum o recunosti, simptome, cauze, tratament
Rujeola este infectia virala deosebit de contagioasa, cauzata de virusul Morbillivirus. Virusul rujeolic se raspandeste prin contactul direct cu secretiile nazale sau orale ale unei persoane infectate, precum si prin aerul respirat de o persoana bolnava.
Tinctura de Propolis: beneficii pentru sanatate si cum sa o folosesti
Tinctura de Propolis: beneficii pentru sanatate si cum sa o folosesti
Tinctura de propolis datorita proprietatilor sale antibiotice, poate fi utilizata pentru a trata infectiile, dar poate fi utila si pentru a elimina cosurile de pe fata, printre altele. Dizolvarea a aproximativ 3 picaturi intr-un pahar de apa si o clatire ulterioara a gurii poate ajuta in cazuri de...
Analiza TGO: ce inseamna cand indica valori crescute si cum sa reduci aceste valori
Analiza TGO: ce inseamna cand indica valori crescute si cum sa reduci aceste valori
Transaminazele TGO si TGP sunt enzime hepatice. Acestea servesc la stabilirea unui diagnostic de modificari care produc leziuni hepatocelulare, musculare si cardiace.  De asemenea, sunt utile pentru stabilirea unei monitorizari a bolilor consacrate sau pentru evaluarea marimii afectarii...