Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Grapefruit: fructul paradisului bogat in vitamine si enzime digestive

Grapefruit: fructul paradisului bogat in vitamine si enzime digestive

Postat in: Dieta si sport
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 20 mai 2024 Ultima actualizare: 20 mai 2024

Grapefruitul este un fruct suculent si parfumat, cu o aroma imbietoare. Datorita proprietatilor sale benefice si valorilor nutritionale importante merita sa introduci acest fruct in planul alimentar zilnic. Grapefruitul este o sursa excelenta de vitamina C si potasiu, dar contine si alte vitamine si minerale importante, cum ar fi vitamina A, vitamina B6, calciu si fier. Consumul regulat de grapefruit poate ajuta la scaderea nivelului de colesterol, la reducerea riscului de boli de inima si la imbunatatirea functiei imunitare.

Acesta este originar din insulele Barbados si reprezinta un mix intre o portocala dulce si pomelo, un alt fruct citric cunoscut. Datorita acestei combinatii se mai numeste si fructul paradisului. Grapefruit-ul are un miez acrisor si putin amar, dar si dulceag si ofera o multime de beneficii pentru sanatate. Grapefruit-ul a inceput sa fie cultivat pe scara larga abia in secolul XX, insa a devenit in scurt timp extrem de popular. Acesta creste in zone calde iar arborele de grapefruit poate atinge chiar si inaltimea de 13 metri.u Miezul acestui fruct poate fi amar, din cauza membranei care inveleste feliile acestui citric insa daca aceasta este indepartata veti descoperi un gust foarte bun, dulce-acrisor.

Grapefruit-ul contine putine calorii, dar poseda o multime de nutrienti esentiali pentru organism, asa cum sunt vitaminele si mineralele. Acesta poate fi folosit in salate, pentru a adauga volum meselor sau pentru a obtine senzatia de satietate, consumandu-se un numar scazut de calorii. Grapefruit-ul ofera o cantitate importanta de fibre, benefice pentru o stare buna de sanatate. Iata care sunt nutrientii majori ce se afla intr-o jumatate de grapefruit de marime medie: 52 de calorii; 13 grame de carbohidrati; 1 gram de proteine; 2 grame de fibre; 64% din DZR vitamina C; 28% din DZR de vitamina A; 5% din DZR de potasiu; 4% din DZR de tiamina; 4% din DZR de folati si 3% din DZR de magneziu.  Acest fruct exotic reprezinta si o sursa bogata de antioxidanti, responsabili pentru multe dintre beneficiile grapefruitului pentru sanatate.

 

Beneficii si proprietati

juta la intarirea sistemului imunitar
Grapefruit-ul contine o cantitate importanta de vitamina C, un nutrient care intareste imunitatea organismului, dar si vitamina A, un nutrient care sustine buna functionare a sistemului imunitar. Pe langa aceste vitamine, fructul mai contine si vitamine B, zinc, cupru si fier, care promoveaza sanatatea organismului.

Ajuta la pierderea in greutate
Grapefruit-ul este foarte indicat in diete pentru ca faciliteaza arderile din organism. Datorita aportului de fibre ofera o stare intensa de saturatie si reduce semnificativ numarul de calorii ingerate. Acest fruct exotic contine si multa apa, ceea ce ajuta la pierderea in greutate.

Grapefruit este adesea promovat ca un aliment care poate ajuta la pierderea in greutate. Exista cateva motive pentru care acest fruct este asociat cu pierderea in greutate, dar trebuie sa retineti ca nu exista nicio solutie magica pentru pierderea in greutate si este important sa aveti o dieta echilibrata si sa va mentineti activitatea fizica regulata.

Una dintre caracteristicile cheie ale grapefruitului este continutul sau ridicat de apa si fibre. Consumul de alimente cu continut ridicat de apa si fibre poate ajuta la mentinerea senzatiei de satietate, ceea ce poate duce la reducerea consumului de calorii.

Previne rezistenta la insulina
Consumul regulat de grapefruit poate preveni rezistenta la insulina, care duce la aparitia diabetului. Insulina este un hormon care regleaza multe procese din organism, faciliteaza metabolismul si controleaza nivelul zaharului din sange si reduce riscul de diabet de tip 2.

Imbunatateste sanatatea inimii
Dat fiind faptul ca este un fruct complex acesta reduce aparitia factorilor de risc pentru bolile de inima, asa cum sunt hipertensiunea arteriala si colesterolul. Nutrientii care se afla in grapefruit joaca un rol esential in mentinerea functionarii optime a inimii.

Acest fruct este bogat in potasiu, un mineral responsabil pentru sanatatea inimii. Fibrele din grapefruit joaca un rol extrem de important in acest sens, mentinand o tensiune arteriala scazuta si un nivel optim al colesterolului.

Protejeaza corpul de radicalii liberi
Datorita numarului ridicat de antioxidanti care se regasesc in grapefruit acesta ofera beneficii evidente pentru sanatate. Antioxidantii protejeaza celulele din corp de daunele provocate de radicalii liberi. Iata care sunt cei mai importanti antioxidanti din grapefruit:

vitamina C prezenta in cantitati mari
beta-caroten ce se transforma in vitamina A;
licopen ce previne dezvoltarea anumitor tipuri de cancer;
flavonoide recunoscute pentru proprietatile lor antiinflamatorii.

Mentine frumusetea pielii
Datorita continutului de vitamina C, acest fruct exotic ajuta la protejarea pielii impotriva daunelor provocate de radiatiile UV, de imbatranire si de inflamatii. Aceasta imbunatateste in mod evident aspectul pielii si ajuta la ingrijirea tenului, jucand un rol extrem de benefic in cazul hiperpigmentarii si a semnelor de imbatranire.

Grapefruitul contine si acid citric, acid malic si acid tartric, tipuri diferite de alfa-hidroxi acizi (AHA). Acestia se regasesc deseori in produsele pentru frumusete si ingrijire, datorita efectelor obtinute cu privire la imbunatatirea texturii si elasticitatii pielii.

Contraindicatii si precautii

Desi este un fruct foarte sanatos, unele persoane ar trebui sa evite consumul de grapefruit, deoarece poate interactiona cu alte medicamente si poate duce la aparitia reactiilor adverse. Nu se recomanda consumul grapefruitului si a sucului de grapefruit, persoanelor care urmeaza un tratament cu medicamente prescrise, datorita reactiei dintre sucul citricelor si substantele chimice din medicamente. Grapefruitul contine substante care inhiba citocromul, o enzima pe care corpul o foloseste pentru metabolizarea anumitor medicamente.

De asemenea, in unele cazuri, consumul de grapefruit poate duce la eroziunea smaltului dintilor. Acidul citric, ce se regaseste in citrice, poate deteriora smaltul, daca aceste fructe sunt consumate in exces. Cei care au dintii sensibili, trebuie sa evite consumul de fructe acide. Acestia pot opta pentru suplimentele alimentare care sa suplineasca aportul de nutrienti din grapefruit, insa doar la recomandarea medicului.

Prin urmare, grapefruit-ul este un fruct foarte sanatos, are un gust delicios si poate fi integrat cu usurinta in dieta zilnica. Totusi, pe langa o serie intreaga de beneficii oferite, trebuie sa tii cont si de situatiile in care acest fruct este contraindicat. In acest fel, te poti bucura din plin de beneficiile sale, evitand aparitia reactiilor adverse.

Ce este Tiamina si cum a fost descoperita? Cata Tiamina gasim in Grapefruit?

Tiamina sau vitamina B1, cunoscuta si sub numele de aneurina datorita proprietatilor sale antinevritice, este o vitamina hidrosolubila din complexul vitaminic B. Supranumita si "vitamina bunei dispozitii" sau "vitamina performantei intelectuale", vitamina B1 este indispensabila sanatatii fizice si psihice, avand efecte benefice asupra sistemului nervos, digestiv, dar si la nivelul muschilor si chiar al inimii.

Asa cum am spus la inceput, Vitamina B1 fiind o vitamina hidrosolubila in apa si in alte substante lichide, ea este sensibila la actiunea caldurii, in mediu umed, la lumina, pH neutru si alcalin. De asemenea, este anihilata rapid in contact cu zaharul, cafeina, taninurile continute in anumite plante, alcoolul si nicotina. Rafinarea cerealelor (decorticarea) si tratarea fructelor cu sulfiti distrug vitamina B1.

Cum a fost descoperita? In 1910, savantul japonez Umetaro Suzuki a descoperit o fractiune activa a vitaminei, in timpul cercetarilor sale asupra efectelor taratelor de orez in cazul pacientilor cu diferire boli legate de imunitate. El a patentat-o ca acid aberic, mai tarziu orizanina. In 1935, acest compus a fost rafinat si corect descris ca tiamina.

In 1911, biochimistul polonez Kazimierz Funk a izolat substanta antinevritica din taratele de orez, pe care el a numit-o vitamina, din cauza gruparii amino continute. Chimistul olandez Barend Coenraad Petrus Jansen si colaboratorul sau apropiat, Willem Frederik Donath, au izolat si cristalizat agentul activ in 1926, iar zece ani mai tarziu Tiamina a fost sintetizata in toamna anului 1936.

Bibligrafie:

Adams PD, Afonine PV, Bunkoczi G, Chen VB, Davis IW, Echols N, Headd JJ, Hung LW, Kapral GJ, Grosse-Kunstleve RW, McCoy AJ, Moriarty NW, Oeffner R, Read RJ, Richardson DC, Richardson JS, Terwilliger TC, Zwart PH. PHENIX: a comprehensive Python-based system for macromolecular structure solution. Acta Crystallogr D Biol Crystallogr. 2010;

Amatsu S, Sugawara Y, Matsumura T, Kitadokoro K, Fujinaga Y. Crystal structure of Clostridium botulinum whole hemagglutinin reveals a huge triskelion-shaped molecular 2013;
Arndt JW, Gu J, Jaroszewski L, Schwarzenbacher R, Hanson MA, Lebeda FJ, Stevens RC. The structure of the neurotoxin-associated protein HA33/A from Clostridium botulinum suggests a reoccurring beta-trefoil fold in the progenitor toxin complex. J Mol Biol. 2005;

Arnon SS, Schechter R, Inglesby TV, Henderson DA, Bartlett JG, Ascher MS, Eitzen E, Fine AD, Hauer J, Layton M, Lillibridge S, Osterholm MT, O'Toole T, Parker G, Perl TM, Russell PK, Swerdlow DL, Tonat K. Botulinum toxin as a biological weapon: medical and public health management. JAMA. 2001;

Barthelson R, Mobasseri A, Zopf D, Simon P. Adherence of Streptococcus pneumoniae to respiratory epithelial cells is inhibited by sialylated oligosaccharides. Infect Immun. 1998;

Articole similare
Fructele de Acai: Miracolul pentru sanatate din Padurea Amazoniana Fructele de Acai: Miracolul pentru sanatate din Padurea Amazoniana

Fructul de acai este extrem de bogat in proteine vegetale organice (contine mai multe proteine decat oul), astfel incat sa nu produca colesterol in timpul digestiei, fiind si mai usor de asimilat de catre corpul nostru decat proteinele animale (carne, lapte, ou).

20 februarie 2023
citește articolul
Fructele Goji: beneficii pentru sanatate, reguli de consum, contraindicatii Fructele Goji: beneficii pentru sanatate, reguli de consum, contraindicatii

Goji este un fruct de padure de culoare rosiatica, originar din Asia, China fiind principala tara unde se cultiva pentru consum. Gustul este dulce-acrisor, iar aspectul asemanator cu cel al stafidelor. In medicina chineza, fructele goji sunt utilizate de mii de ani, pentru imbunatatirea vederii, protejarea ficatului si cresterea longevitatii, dar in China le intalnim si in preparate precum orezul, diferite supe, sau un anumit tip de vin.

24 ianuarie 2023
Edited 1 februarie 2023
citește articolul
Vitamina C nu se gaseste doar in citrice Vitamina C nu se gaseste doar in citrice

Numai în Transilvania se găsesc 1,200 de flori sălbatice în lunci, fânețe, pășuni, pajiști și păduri. Unele sunt rare, pe lista plantelor protejate prin lege, dar majoritatea sunt flori pe care mulți le vedem vara la țară în curtea bunicilor, de la tot soiul de bulbi până la salvie și mușețel.

19 decembrie 2019
Edited 6 februarie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 8 total

Pagina