Ce este tenul acneic si care sunt cauzele aparitiei tulburarii de la nivelul pielii?
Tenul acneic este acel tip de ten predispus acneei, una dintre cele mai comune afectiuni dermatologice intalnite. Cu toate ca apare cu precadere in randul adolescentilor, acneea nu tine neaparat cont de varsta sau sex. Se manifesta in special pe fata, dar poate aparea si pe gat sau spate, zone unde se gasesc multe glande sebacee. Acneea nu este o afectiune dermatologica dureroasa, insa are un impact major asupra vietii sociale, fiind chiar una dintre cauzele care conduc la depresie in randul tinerilor.
Acneea: cauze
Acneea este rezultatul unui cumul de factori, primul si cel mai important fiind hiperactivitatea glandelor sebacee. Acestea produc sebum in exces care astupa si blocheaza porii conducand la aparitia cosurilor si a punctelor negre. De asemenea, o cauza favorizanta a acneei este activitatea hormonala, dar si bacteria Propionibacterium acnes, o bacterie care exista in mod normal pe piele si care se dezvolta ca urmare a hiperproductiei de sebum. Pe de alta parte, acneea prezinta si o predispozitie genetica, dar poate fi favorizata si de stres si dieta.
Dieta, factor de risc major in acnee
Conform studiilor desfasurate in ultimii ani, intre acnee si alimentatie exista o puternica legatura. Pe de o parte, acneea poate reprezenta pe chip starea de sanatate a ficatului si a sistemului digestiv, iar pe de alta parte, poate fi raspunsul unor intolerante alimentare. In categoria alimentelor care favorizeaza aparitia acneei intra dulciurile, acestea stimuland puternic activitatea glandelor sebacee, dar si grasimile, ca urmare a impactului pe care-l au la nivel hormonal, mai exact in cresterea nivelului de testosteron, factor agravant in acnee. Iodul in exces, lipsa vitaminelor, cu precadere a vitaminei E, a mineralelor, in special a zincului, si a fibrelor din dieta poate agrava si intretine acneea.
Acneea, influentata de predispozitiile genetice
S-a dovedit ca acneea are si o componenta genetica importanta, punctandu-se o mutatie cromozomiala, aproximativ 80% dintre cazuri fiind ereditare, insa nu s-a stabilit intocmai legatura intre acest factor cauzator si afectiunea dermatologica in sine. Conform studiilor, copiii ai caror parinti s-au confruntat cu acnee, prezinta un risc mult mai mare de a dezvolta acnee infantila si ulterior alte tipuri de acnee.
Acneea necesita o igiena adecvata
Acneea se poate trata, atat din interior, cat si din exterior, iar primul si cel mai important tratament este igiena adecvata, facuta cu produse dermatocosmetice destinate. Curatarea tenului si eliberarea porilor este esentiala, dar si aplicarea mastilor de tratament. Produsele Difa Cooper pentru acnee de la Pharmacore contin reteta ideala pentru tratarea si prevenirea reaparitiei acneei. In plus, pe langa gama completa de produse de igiena, ofera suport alimentar in sustinerea dietei antiacneice.