Acneea hormonala: ce este, care sunt cauzele, cum se manifesta
Acneea este in principiu, o afectiune la nivelul epidermei. Aceasta apare ca urmare a unei hipersecretii a glandelor sebacee. Acneea este caracterizata de puncte negre, puncte albe si cosuri, care apar la suprafata pielii. Uneori apar si leziuni mai profunde si mult mai greu de tratat. Acestea poarta denumirea de chisturi. Evolutia ei este extrem de complicata si variaza de la caz la caz, are anumite pattern-uri la barbati vs. femei, si nu tine cont de varsta, sex, dar este o afectiune care are o preponderenta mai mare la persoanele cu tenul alb.
Acneea este una dintre cele mai cunoscute probleme de piele si totodata una dintre cele mai intens comentate. S-au nascut si se nasc tot felul de mituri despre acnee si declansarea ei. In linii mari, forma cea mai populara a acestei manifestari a tenului, acneea vulgaris afecteaza intre 70-95% din tineri, iar incidenta ei apare in perioada pubertatii. Pentru diagnosticarea acneei si depistarea corecta a factorilor care pot duce la aparitia ei, persoanele afectate trebuie sa consulte un medic dermatolog inainte de a testa orice tratament facial. Doar acesta are competenta de a-ti recomanda un examen microbiologic, analize hormonale, consultatie endocrinologica, ginecologica sau o ecografie.
De ce apare acneea?
Acneea se produce in momentul in care foliculii de par sunt plini de uleiuri si celule cutanate moarte. Glandele sebacee sunt stimulate de catre hormonii masculini, produsi de glandele suprarenale, atat in cazul femeilor, cat si in cazul barbatilor. Cel mai frecvent acneea este intalnita in randul adolescentilor. Este perioada din viata cand glandele sebacee se activeaza. Nu este neaparat o regula, deoarece poate afecta persoanele de toate varstele.
Ce este acneea hormonala?
Acnee hormonala este o afectiune dermatologica ce este legata de schimbarile hormonale. Acest tip de acnee poate aparea la orice varsta, desi cauza aparitiei este legata de modifcari hormonale, fiind deosebit de frecventa la femei. Mai multi factori pot contribui la acest lucru, inclusiv menstruatia si menopauza. Acneea hormonala este denumita astfel din cauza modului in care problema pielii se dezvolta ca raspuns la schimbarile hormonale si in special la cresterea androgenilor, cum ar fi testosteronul.
Nivelurile crescute de androgeni pot declansa un proces de crestere a productiei de sebum (substanta uleioasa produsa de glandele sebacee), schimbari in activitatea celulelor pielii, inflamatie si colonizarea foliculilor de par de catre o bacterie cunoscuta sub numele de Propionibacterium acnes (P. acnes). Toate aceste elemente pot provoca acnee. Leziunile acneice sau cosurile de severitate variabila afecteaza adesea fata si partea superioara a corpului. Vestea buna este ca acneea este o afectiune comuna si tratabila.
Simptome ale acneei hormonale
Acneea hormonala se poate diviza in doua categorii, in functie de tipul leziunilor. Astfel, aceasta afectiune dermatologica poate fi inflamatorie (prezenta unor papule eritematoase, noduli, pustule, insa fara un exces de sebum). Al doilea tip este cea retentionala, care se distinge prin comedoane, care pot fi inchise sau deschise. De asemenea, in acneea retentionala pacientii manifesta hiperseboree (exces de sebum), leziunile afectand intreaga fata.mSimptomele acneei hormonale se manifesta in special in jumatatea inferioara a fetei, insa se poate extinde in zona mandibulara, periorala, dar si in regiunea cervicala anterioara. De asemenea, nu doar fata poate fi afectata, ci si spatele sau partea superioara a fetei. Printre semnele acneei hormonale se regasesc si urmatoareleꓽ
Leziuni inflamatorii cu papule si pustule;
Putine comedoane;
Hiperpigmentare postinflamatorie;
Uneori pot aparea si cicatrici lasate de acnee;
Piele sensibila, care are o toleranta scazuta la tratamentele topice;
Cauze care duc la aparitia acneei hormonale
Exista patru factori principali in spatele formarii leziunilor acneice. Hormonii sunt un factor important, astfel incat unii specialistii denumesc acest tip de acnee ca fiind de natura hormonala. Cele patru componente ale acneei implica unitatile de la baza parului de pe piele:
Productia hormonului testosteron creste in timpul pubertatii. Acest lucru cauzeaza pielea grasa, deoarece creste productia de sebum, substanta uleioasa secretata la baza parului pentru a proteja si lubrifia pielea. Foliculii de par sunt blocati, formand comedoane sau "pori infundati". Supraproductia celulelor pielii care in mod normal ar iesi la suprafata si ar fi eliminate, de asemenea, se adauga la acest proces. Comedoanele pot fi agravate de o infectie bacteriana. Sistemul imunitar reactioneaza la bacterii, provocand inflamatie. Nu toate acneea este inflamatorie. Comedoanele simple, punctele negre si cele albe nu pot deveni inflamate. Cosurile numite papule, pustule, noduli si chisturi, in ordinea cresterii severitatii, prezinta inflamatie.
Rolul dereglarilor hormonale in formarea acneei
Acneea hormonala este cunoscuta sub aceasta denumire deoarece unul dintre principalii factori cauzali este testosteronul hormonal. Nivelurile de testosteron cresc in adolescenta, ca parte a pubertatii. Acest lucru determina dezvoltarea masculina la baieti si da putere muschilor si oaselor la fete. Acest hormon are, de asemenea, efectul de crestere a productiei de sebum la baza parului, iar acest lucru se datoreaza faptului ca glandele care secreta uleiul sunt sensibile la testosteron.
Alti hormoni influenteaza, de asemenea, acneea. Pentru femei, modificarile hormonale legate de sarcina sau de ciclul menstrual pot declansa, de asemenea, acnee. Scaderea nivelului de estrogen poate creste riscul de a dezvolta acnee in timpul menopauzei. Bolile care afecteaza nivelurile hormonale, cum ar fi sindromul ovarului polichistic (SOP), pot declansa acneea.
Depresia poate fi o complicatie a acneei datorita impactului asupra stimei de sine. Se crede ca acneea afecteaza 80% dintre persoanele cu varste cuprinse intre 11 si 30 de ani, in special la persoanele cu varste cuprinse intre 14 si 19 de ani, insa unii oameni continua sa experimenteze acnee dupa varsta de 30 de ani. In timpul sarcinii si in apropierea menopauzei, modificarile hormonale pot provoca acnee la femei.
Tratament pentru acneea hormonala
Acneea este tratata in functie de severitate. Acneea usoara poate fi tratata cu produse fara prescriptie medicala, precum si cu medicamente pe care medicii le prescriu. Nu exista un tratament rapid pentru acnee, iar toate tratamentele trebuie sa fie administrate pe parcursul mai multor saptamani pentru a-si arata efectul. Tratamentele pentru acneea usoara includ agenti antibacterieni pentru piele. Cu toate acestea, nu exista dovezi ca acneea este cauzata de o igiena slaba. Peroxidul de benzoil este un medicament local, care poate ajuta.
Atunci cand se utilizeaza medicamente pentru tratarea acneei, oamenii ar trebui sa evite expunerea directa la soare, deoarece pielea poate fi mai sensibila la lumina ultravioleta in acest moment. Un aspect important de mentionat este necesitatea aplicarii zilnice a cremelor cu factor de protectie solara, indiferent de sezon. Contrar credintelor populare, acneea nu se vindeca la soare, ci se poate agrava, in special daca in expunerea la soare nu se folosesc creme cu SPF.
In ceea ce priveste tratamentul pentru acnee moderata si severa, medicii pot recomanda tratament cu antibiotice orale, precum si cu antibiotice topice. Femeilor cu acnee moderata care nu raspund la antibiotice orale le pot fi prescrise terapie cu hormoni antiandrogeni sau medicamente contraceptive.
Preventie si ingrijirea pielii in caz de simptome de acnee hormonala
Pentru prevenirea acneei, este importanta si o igiena riguroasa si folosirea unor produse cosmetice corespunzatoare. De asemenea, in cazul acneei aparute pe spate, este indicat sa se faca o igiena imediat dupa transpiratie. Imbracamintea stransa care capteaza transpiratia in pielea spatelui si blocheaza porii poate contribui la aparitia eruptiilor. Oamenii ar trebui sa ia in considerare purtarea de haine largi, in special in timpul unui antrenament fizic intens.
In cazul fetei, se va evita atingerea leziunilor, precum si schimbarea constanta a fetei de perna si a prosopului. Totodata, se urmeaza cu strictete tratamentul si indicatiile oferite de medicul dermatolog, pastrandu-se legatura cu acesta in vederea instiintarii acestuia asupra posibilelor rezultate care se observa sau din contra, daca acneea hormonala nu raspunde la tratamentul primit, se va contacta dermatologul. Nu in ultimul rand, se va efectua in prealabil un consult ginecologic si endocrinologic, dar pacientii pot fi indrumati si spre alte specialitati medicale, intrucat acneea hormonala poate avea cauze multiple.
Bibliografie
Kuhl, H. (18 April 1997). "Metabolische Effekte der Östrogene und Gestagene". Der Gynäkologe. 30 (4): 357–369. doi:10.1007/PL00003042. S2CID 43381309;
Wiegratz I, Kuhl H (2002). "Managing cutaneous manifestations of hyperandrogenic disorders: the role of oral contraceptives". Treatments in Endocrinology. 1 (6): 372–86;
Arowojolu AO, Gallo MF, Lopez LM, Grimes DA (July 2012). Arowojolu AO (ed.). "Combined oral contraceptive pills for treatment of acne". The Cochrane Database of Systematic Reviews (7);
Powell A (April 2017). "Choosing the Right Oral Contraceptive Pill for Teens". Pediatric Clinics of North America (Review);
Słopień R, Milewska E, Rynio P, Męczekalski B (March 2018). "Use of oral contraceptives for management of acne vulgaris and hirsutism in women of reproductive and late reproductive age";
Koo EB, Petersen TD, Kimball AB (September 2014). "Meta-analysis comparing efficacy of antibiotics versus oral contraceptives in acne vulgaris". Journal of the American Academy of Dermatology (Systematic Review & Meta-Analysis);