Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 18:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!

Ce este un lapsus?

Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 24 decembrie 2019 Ultima actualizare: 6 decembrie 2022

Poate ca ti s-a intamplat si tie sa vrei sa spui un cuvant sau sa exprimi o idee si sa nu poti sa o faci. Cand uiti brusc un cuvant, un actor cu care ai crescut, titlul unei carti pe care tocmai ai citit-o, sau nu iti mai amintesti unde ai parcat masina cand ai intrat in mall, se numeste lapsus. Pana la un punct nu trebuie sa iti faci griji daca acest lucru se intampla rar. Nu inseamna ca suferi de o anumita boala sau ca incepi sa ai Alzheimer.

Exista diferite forme usoare de "uitare". Cand se intampla sa fii intr-un mijloc de transport public in comun si sa exprimi un comportament de tipul - ,,neatenție de o persoană", sau sa ajungi la o inadvertență comisă din neatenție cum ar fi să nu vezi un pahar așezat în fața ta sau să te ciocnești de telefonul pe care îl tine o persoana in mana. Aceasta incapacitate momentană a cuiva de a și aduce aminte de un lucru știut într-un interval scurt de timp, această neputință momentană a cuiva de a și aduce aminte de un lucru știut, de a și aminti ceva ce știa dintotdeauna poartă numele in vorbire de ,,lapsus linguae" sau pe scurt lapsus.

Cum si cand apare acest lapsus?

Daca o persoana are o problema de folosire a unui cuvânt, are o situatie prin care doar prin folosire a cuiva de a și aduce aminte de un lucru știut poate fi interpretat acest fenomen și ca o eroare, inadvertență comisă involuntar. Poti să afectezi situatia altuia din neatenție, greșeală fiin în momentul în care iti inchipui ca memoria ta trebuie sa fie infailibila. Ca vorbim de lăpsus, lapsusuri în vorbirea curentă vorbim de anumite perioade in care ne blocam cand vrem sa ne amintim caracteristicile a unui cuvânt în timp ce purtăm o conversație.

Ca idee, daca ti se intampla sa pui un cuvânt în locul altuia, sau locul altuia din neatenție să fie schimbat cu o expresie, și asta se intampla cu o anumita recurenta, sau din neatenție, greșeală de vorbire în anumite situații, greșeală de vorbire, lapsus adică să apară destul de frecvent, poate fi un semn de depresie.

Persoanele depresive au o memorie care funcţionează mai puţin bine comparativ cu cei care nu au această problemă. Tulburările de memorie afectează pacienţii depresivi în proporţie de 70%. Un studiu publicat în 2013 în revista medicală Behavioral Brain Research a pus în evidenţă o atrofie a hipocampului în cazul depresivilor. Or, hipocampul este regiunea creierului responsabilă cu memoria şi starea de spirit.

Cum influenteaza depresia capacitatea de memorie?

Comportamentul depresiv ocupă un loc atât de extins în creier, încât blochează alte activităţi cerebrale, inclusiv memoria la nivelul hipocampului. Alte simptome care trebuie luate în considerare: oboseala, tulburările de somn, pierderea poftei de mâncare, iritabilitatea. Altfel spus, dacă simţi că îţi pierzi interesul pentru activităţi care alteori îţi plăceau, iar pierderile de memorie sunt din ce în ce mai frecvente, atunci ar fi bine să consulţi un psiholog sau un psihiatru. 

Legatura dintre somn si lapsus

Numeroase studii au demonstrat că o noapte bună de somn este un excelent mijloc de îmbunătăţirea a memoriei şi a capacităţii de învăţare. Somnul neodihnitor cauzat de apnee si nu numai, afectează funcţionarea creierului. Inclusiv insomniile, abuzul de alcool au o influenta directa. Potrivit unui studiu al Universităţii din New York, publicat în revista Neurology din aprilie 2015, pacienţii care suferă de apnee în somn au tulburări de memorie şi un declin cognitiv care apare cu 10 ani mai devreme decât în mod normal. Mai exact, tulburările apar la 77 ani faţă de 90 de ani de obicei.

Legatura dintre hormoni si lapsus

Când tiroida secretă o cantitate redusă de hormoni, întreg sistemul psihomotor funcţionează cu încetinitorul, inclusiv memoria. Tulburările de memorie decurg din oboseala fizică şi psihică cauzată de dereglările hormonale. Alte simptome care trebuie luate în considerare: lipsa tonusului, încetinirea ritmului cardiac, piele uscată, tulburări de tranzit (constipaţie, balonare).

Alte boli care pot avea ca simptome episoadele de tip lapsus

Boala celiacă este o tulburare cronică manifestată prin imposibilitatea de a digera glutenul, o proteină care se găseşte în cereale precum grâul, orzul, ovăzul. Boala celiacă este mai frecventă decât se crede, dar rămâne mult timp nediagnosticată pentru că îmbracă o mulţime de forme şi manifestări. Printre acestea se află şi uitarea, însă până acum cercetătorii nu au reuşit să explice de ce persoanele cu celiachie au tulburări de memorie. Unii avansează însă ideea că inflamaţia cronică a intestinului, considerat al doilea creier, poate avea legătură directă cu funcţiile cerebrale. Alte simptome care trebuie luate în considerare: tulburări cronice de tranzit intestinal (diaree, constipaţie, balonare), scădere în greutate, oboseală, crampe musculare.

Concluzii

Un lapsus, doua la intervale mari de timp, saptamani, luni nu trebuie sa va tulbure. Dar daca zilnic simtiti ca aveti momente insotite de lapsus, atunci e bine sa mergeti la un consult specializat pentru ca aceasta banala uitare poate ascunde mai multe lucruri.

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 8 total

Pagina
Top 10 cele mai citite articole
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera are proprietati de hidratare a pielii, pastrand-o elastica, sanatoasa si stralucitoare. Aloe vera este perfecta pentru tenul gras, pentru ca o hraneste fara sa o incarce.
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen este unul dintre cei mai importanti indicatori pentru sanatatea ta. O saturatie scazuta poate duce la diferite complicatii si la necesitatea unei asistente medicale de urgenta sau a unei masti de oxigen. Sunt considerate normale pentru saturatia de oxigen valorile de peste 95%.
Antihistaminice: ce sunt, cum se folosesc si ce beneficii au
Antihistaminice: ce sunt, cum se folosesc si ce beneficii au
Antihistaminicele functioneaza prin oprirea unei substante numite histamina care afecteaza celulele din organism. Histamina este o substanta chimica eliberata atunci cand organismul detecteaza ceva daunator, cum ar fi o infectie.
Colagenul: ce beneficii are si de ce este important in organism
Colagenul: ce beneficii are si de ce este important in organism
Pielea reprezinta 16% din greutatea totala a corpului. Mai mult decat atat, in mod surprinzator, pana la 50 000 din celulele pielii mor in fiecare minut, iar aproape 50% din praful din gospodărie e format din celelule moarte ale pielii.
Vitamina D3: Beneficii, doza necesara si efectele carentei
Vitamina D3: Beneficii, doza necesara si efectele carentei
Vitamina D3 este una dintre numeroasele substante nutritive de care organismul are nevoie pentru a ramane sanatos. Este produsa de organism in mod natural atunci cand pielea este expusa la soare.
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazisul este o afectiune dermatologica cronica - Vezi aici care sunt cauzele aparitiei, cele mai intalnite simptome si cum poti diagnostica la timp boala pentru a aplica tratamentul corect. Psoriazisul nu afecteaza organismul doar ca boala in sine, ci, din cauza manifestarilor estetice, are un...
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Uleiul de cocos a devenit in ultimii ani unul dintre cele mai ravnite produse cosmetice datorita calitatilor sale miraculoase, atat in ingrijirea pielii, cat si a parului.
10 sfaturi pentru cand vrei sa ramai gravida
10 sfaturi pentru cand vrei sa ramai gravida
Atunci cand vrei sa ramai gravida trebuie sa stii ca nu este de ajuns sa renunti la pastilele anticonceptionale si atat. Din pacate, mediul actual de viata a facut ca gradul de fertilitate al femeilor sa scada dramatic, iar infertilitatea sa devina o problema de sanatate la nivel mondial. Este...
Smochinele: Beneficii pentru organism, reguli de consum
Smochinele: Beneficii pentru organism, reguli de consum
Smochinele sunt bogate in substante nutritive si sustin sanatatea organismului. Beneficiile consumului de smochine sunt nenumarate avand in vedere ca vorbim despre un fruct deosebit de complex. Smochinele sunt bogate in substante nutritive si sustin sanatatea organismului. Beneficiile consumului de...
Virusul Nipah: Simptome, rata de mortalitate, preventie si tratament
Virusul Nipah: Simptome, rata de mortalitate, preventie si tratament
Acest virus este gasit in special la liliacii frugivori (liliacii care se hranesc cu fructe) si poate fi transmis la oameni prin intermediul contactului direct cu fluidele corporale infectate ale animalelor sau prin consumul de produse contaminate de la animale infectate, precum laptele de liliac...