Ce solutii exista pentru durerea de spate
Durerile de spate reprezinta de multe ori simptomuri pentru diferite boli si afectiuni. De la hernia de disc la diferite boli, de la inflamatii ale nervilor lombari la diferite anomalii genetice. Deoarece maduva spinarii se intinde de la nivelul coccisului pana la baza gatului, durerile de spate pot fi localizate in diferite zone, si de aici poti sa determini legaturi cu anumite boli. In plus, atunci cand vorbim de durere de spate cronica, durerea localizată poate iradia sau se poate extinde către ale zone ale corpului.
Durerile de spate reprezinta una dintre cele mai complexe probleme de sănătate din zilele noastre. Ele pot varia ca şi gravitate de la dureri ca simple inflamatii ale nervilor si terminatiilor nervoase, pot fi supărătoare daca ai dormit intr-o pozitie ciudata sau se pot acutiza, se pot croniciza, pot deveni mai severe si pot persista zile, saptamani sau chiar luni. Uneori durerile de spate pot fi atât de severe încât să forţeze persoana să se întindă în pat, fără să se poată mişca. De cele mai multe ori, durerile de spate acute se pot rezolva cu produse homeopate, geluri antiinflamatorii sau pastile care sa contina substante active.
Viperel de exemplu este un produs pentru calmarea durerilor de spate de origine musculara, pentru durerile post-traumatice, nevralgii. Datorita ingredientelor naturale, produsul este ideal pentru activarea circulatiei periferice. Viperel contine venin extras de la vipera Ammodytes, salvie pentru activarea circulatiei periferice, salcie pentru reducerea procesului inflamator si echinacea pentru imunitate.
Legatura dintre hernia de disc si durerile de spate
Persoanele care sufera de dureri de spate, pentru ameliorarea durerii pot apela la o varietate de produse. Daca folosesc produse antiinflamatorii care tratează durerea sau pentru estomparea in timp a durerilor într-o perioadă mai scurtă de timp. Dacă vorbim de perioade lungi in care durerea se cronicizează , iar durerile lombare cresc in intensitate si provoaca intepaturi în picioare si pot provoca durere la nivelul coapselor atunci cand o persoana ridica obiectele grele din proximitate, inseamna ca vorbim de disc herniat sau hernie de disc. Iar in acest caz nu mai este suficient doar un tratament adecvat mai ales daca vorbim de o durere care persista.
Hernia de disc face referire la o deplasare a discurilor intervertebrale care susţin coloana vertebrală. De cele mai multe ori, afecţiunea se manifestă prin dureri de spate la nivel lombar, care iradiază pe membrele inferioare, slăbiciune musculară, amorţeală la nivelul mâinilor sau în degetele mari de la picioare ori senzaţie de presiune în călcâi.
Cum se manifesta hernia de disc
Discurile intervertebrale se deteriorează odată cu înaintarea în vârstă, dar simptomele deranjante pot apărea chiar şi la 30 de ani, mai ales dacă persoana în cauză are un loc de muncă ce presupune ridicarea de greutăţi sau are o activitate sedentara care ii produce tasarea acelor discuri. Specialistii spun ca incidenţa herniei de disc în rândul populaţiei este de aproximativ 15%, dar multe persoane nu acordă atenţia cuvenită durerilor atroce de spate şi nu se prezintă la medic, motiv pentru care acest procent ar putea fi mult mai mare.
Ce trebuie sa stii despre durerile de spate
La nivelul spatelui există mai multe structuri: coloana vertebrală, măduva spinării, nervi, discuri intervertebrale, muşchi, ligamente şi tendoane. Oricare dintre aceste structuri se pot inflama sau irita ca răspuns la o serie de afecţiuni mai mult sau mai puţin serioase. Durerea de spate are multe cauze cum ar fi: leziuni sportive, postura inadecvată, artrita, efortul muscular sau traumatisme din accidentele de maşină.
Durerea de spate poate apărea alături de alte simptome. De exemplu, dacă durerea este dată de artrită atunci pot apărea dureri articulare şi în alte părţi ale corpului. Durerea apărută ca urmare a compresiei unui nerv poate duce la pierderea controlului vezicii urinare. Durerea de spate este deseori un simptom al fibromialgiei care este caracterizată şi de fatigabilitate şi tulburări de somn (insomnie).
Alte simptome pot fi: anxietate, depresie, oboseală, febră, cefalee, rigiditatea spatelui apărută dimineaţa, dureri la nivelul feselor şi care coboară pe unul dintre membrele inferioare mai jos de genunchi, eritem(roşeaţă), căldură locală sau tumefacţie (umflare) la nivelul spatelui, dureri la nivelul umerilor, gâtului sau şoldurilor, tulburări de somn (insomnie). Afecţiuni serioase care pot duce la dureri de spate: anevrismul aortic, atacul de cord, litiaza renală sau alte afecţiuni renale (inclusiv infecţii sau tumori), mielomul multiplu, pancreatita sau cancerul pancreatic, cancerul de prostată, tumorile benigne sau maligne ale coloanei vertebrale.
Recomandari pentru durerile de spate
Daca durerile nu trec, pentru durerile de spate se recomanda terapiile de reflexo-terapie si masaj terapeutic pentru durerea persistenta a spatelu. In plus e important sa faci exercitii adecvate si sa urmezi un program care sa ajute la gestionarea durerii. Sunt recomandate exercitii precum Tai Chi, yoga, exercitii pentru controlul motor (pentru a restabili forta, coordonarea si controlul muschilor care sustin coloana vertebrala) si exercitii aerobice (cum ar fi mersul pe jos, inotul, ciclismul si exercitiile de recuperare musculara generala).