Ceaiul tulsi: beneficii pentru organism, reguli de consum
Ceaiul Tulsi, realizat din planta cunoscuta in mod obisnuit sub numele de "busuioc sfant", este o bautura populara cu multiple beneficii care ii sunt atribuite de catre traditia indiana. Credinta traditionala afirma ca aceasta bautura aduce beneficii sanatatii, prin uciderea germenilor si cresterea imunitatii, ceea ce reduce riscul de boli si infectii. Ceaiul Tulsi s-a dovedit, de asemenea, a fi un tratament eficient pentru infectiile tractului respirator superior, cum ar fi raceala si durerile de gat.
In India, Tulsi este considerata „Regina plantelor” si este renumita pentru efectele sale terapeutice asupra corpului, mintii si spiritului. In fata templelor si a caselor veti gasi adesea o planta Tulsi, ca atare aceasta este extrem de cunoscuta in randul oamenilor. Bunicile din India vor avea intotdeauna la indemana cateva frunze de tulsi pentru a pregati o infuzie, deoarece tulsi este recunoscut ca un remediu eficient pentru o varietate de afectiuni, inclusiv febra, tuse si raceli, atat de tipice acestei perioade a anului.
Avantajele si beneficiile consumului de ceai tulsi
Pe langa hidratarea sanatoasa a organismului, ceaiul aduce organismului o serie de beneficii terapeutice importante. Ceaiul contine flavonoide, polifenoli si nutrienti si in functie de ingrediente, acesta are efect antioxidant, calmant, relaxeaza organismul, elibereaza stresul, sustine buna functionare a sistemului imunitar, a metabolismului si a digestiei, fiind util in dietele de slabire si detoxifiere, previne cancerul, sustine sanatatea oaselor si a danturii, sustine buna functionare a sistemului urinar si hepatic si favorizeaza vindecarea racelilor. Pe de alta parte, consumul zilnic de ceai previne celulita, infrumuseteaza pielea, oferindu-i luminozitate, si intareste radacina firului de par si unghiile.
Tulsi provine dintr-o planta erbacee anuala originara din India. Planta este bogata in: Vitamina A, Vitamina C, Vitamina K, Potasiu, Calciu si Magneziu. Datorita acestor elemente, planta are numeroase beneficii pentru organism. Consumul unui ceai preparat cu frunzele acestei plante contracareaza insomnia, starile de anxietate si chiar migrena, datorita efectului sau sedativ care calmeaza si relaxeaza. De asemenea, intareste sistemul imunitar, astfel incat tulsi este util impotriva racelilor, gripei sau tusei: uleiurile esentiale sunt cele care intaresc sistemul imunitar datorita proprietatilor sale antibacteriene, antiinflamatorii si expectorante.
Amelioreaza stresul
Tulsi este un adaptogen puternic, care va ajuta sa va linistiti atunci cand sunteti stresati si sa restabiliti echilibrul pentru o functionare sanatoasa a corpului si a mintii. Tulsi va ajuta sa faceti fata diferitelor tipuri de stres: Fizic, mental, infectios, chimic, metabolic si psihologic/emotional. Prin consumul zilnic de ceai, va ajutati sa va calmati sistemul nervos si sa consolidati capacitatea corpului de a raspunde cerintelor vietii moderne. Frunzele de tulsi sunt agenti puternici anti-stres. In plus fata de detoxifierea sangelui, intaresc organismul si previn aparitia anumitor afectiuni.
Ne protejeaza de infectii
Tulsi are puternice proprietati antibacteriene, antivirale si antifungice care protejeaza impotriva multor agenti patogeni responsabili de infectii. Cand avem febra, este o dovada ca organismul nostru se lupta cu o infectie. In cazul tusei si frigului, proprietatile antimicrobiene ale plantei ajuta la combaterea infectiei care cauzeaza problema respiratorie. In plus, tulsi contine antioxidanti si micronutrienti care ofera o protectie imuna, puternica impotriva daunelor provocate de radicalii liberi si imbunatateste, totdata, capacitatea organismului de a lupta impotriva bolilor si infectiilor.
Imbunatateste raspunsul imun al organismului
Tulsi este planta care ajuta la un raspuns mai bun al imunitatii, in fata pericolelor, adica este un tip de agent care imbunatateste functionarea sistemului imunitar, stimulandu-l sau incetinindu-l dupa cum este necesar, ajutand organismul sa lupte impotriva infectiilor sau a altor boli. Efectele sale au fost testate in numeroase studii stiintifice, in care voluntarii care au consumat ceai tulsi au observat cresterea anticorpilor lor intr-un mod semnificativ.
Ajuta caile respiratorii
Tulsi este eficient in a ajuta la ameliorarea mai multor varietati de tulburari respiratorii. Componentele camphene, eugenol si cineol prezente in frunzele sale usureaza congestia si permit o respiratie mai usoara. Proprietatile sale expectorante ajuta la expulzarea mucuslui din piept, iar efectele sale antitusive si antispasmodice ajuta la reducerea tusei. Proprietatile antialergice si antiinflamatorii ale plantei ajuta la tratarea tulburarilor respiratorii alergice.
Combate raceala si poate scadea febra
Frunzele de tulsi par a fi foarte eficiente in tratarea febrei cauzate de diverse afectiuni. Infuzia preparata cu frunze din aceasta planta previne boli cum ar fi malaria. Mestecatul frunzelor de tulsi amelioreaza racelile, iar, de asemenea, multe siropuri de tuse contin tulsi, deoarece ajuta la expectorare, precum si la ameliorarea tusei.
Ceaiul tulsi este benefic pentru piele si par
Printre beneficiile tulsi, in afara de cele mentionate mai sus, ceaiul tulsi este benefic pentru piele si par, dar ajuta si la purificarea sangelui, reglarea zaharului, reducand, de asemenea, colesterolul rau. O infuzie de ceai tulsi este remediul natural ideal pentru gargara, combaterea halitozei, cariilor, placilor si tartrului. Compresele cu aceasta planta aromatica pot fi, in schimb, utile impotriva conjunctivitei sau pentru a diminua acneea si mancarimea cauzata de muscaturi de insecte.
Uleiurile esentiale constituie componente importante care se regasesc in tulsi. Acestea sunt eficiente pentru digestie, astfel incat pot fi utile in cazul durerii abdominale sau a gazelor intestinale. Aceasta planta pare, de asemenea, sa reduca tensiunea arteriala prin beneficiile sistemului cardiovascular si, datorita prezentei vitaminei K, ajuta la mentinerea creierului activ si la pastrarea memoriei. Proprietatile antioxidante ale plantei combat, de asemenea, imbatranirea si deteriorarea radicalilor liberi.
Ati observat vreodata cat de terapeutic este sa beti o ceasca de ceai din plante? Infuziile sunt una dintre cele mai practice si accesibile forme de medicina, iar "ritualul" consumului de ceai este el insusi un medicament. Consumul de ceai si infuzii este un punct special in viata noastra, un moment de relaxare, de linistire, de reflectie, de calmare a anumitor afectiuni, motiv pentru care ceaiurile reprezinta un obicei aparte si sanatos.
Consumul de ceai tulsi: indicatii pretioase
Alaturi de apa, ceaiul reprezinta cea mai buna sursa de hidratare a organismului, insa, un plus al consumului de ceai fata de apa vine din faptul ca acesta contine nutrienti care, odata absorbiti in organism, trateaza si amelioreaza starea generala de sanatate. Cu alte cuvinte, a bea ceai inseamna a te hidrata fiziologic, iar modul de preparare devine extrem de important.
Ceaiul sanogen, adica cel care nu doar satisface setea si sustine hidratarea, ci este util si sanatatii, se prepara cu apa plata, naturala, adusa la o temperatura de 60-70 grade Celsius in care se infuzeaza, timp de 2-3 minute, plantele sau pliculetele de ceai. Fierberea va distruge mare parte din nutrienti si calitatea lichidului va scadea.
Ceaiul tulsi, un ceai preferat de romani
Conform studiilor efectuate de-a lungul timpului, romanii prefera ceaiurile functionale, in scop curativ, si mai putin se axeaza pe consumul de ceai ca metoda de preventie sau ca tabiet. Cu toate ca acest obicei este intalnit cu precadere in lumea orientala, tinde sa prinda din ce in ce mai mult contur si la noi, insa nu in masura in care sa sprijine si sanatatea. Printre cele mai consumate tipuri de ceai se ceaiul din plante medicinale si ceaiul din fructe, in special din ingrediente autohtone, insa in ultimii ani au devenit prioritare si ceaiul verde si ceaiul negru.
Pe de alta parte, studiile au evidentiat un motiv interesant al consumului de ceai in randul romanilor, si anume ca acestia, intr-un procent de 60% consuma ceai ca metoda de relaxare si doar 58% aleg ceaiul pentru gust, in timp ce doar 57% beau ceai pentru a sprijini sanatatea. Recomandarea noastra in acest sens este consumul de ceai Tulsi, un ceai cu efect antistres, energizant si tonic pentru organism, dar care, insa, nu contine cofeina. Tulsi este o planta originara din India folosita de mii de ani in medicina alternativa gratie efectelor sale terapeutice asupra intregului organism. Denumita „busuioc sfant” sau „rege al ierburilor”, tulsi are efecte antioxidante, antiimbatranire, sustine sistemul nervos, sistemul digestiv si imunitar si purifica organismul, conferindu-i o stare de bine.
BIBLIOGRAFIE:
Kothari, S. K.; Bhattacharya, A. K.; Ramesh, S.; Garg, S. N.; Khanuja, S. P. S. (November–December 2005). "Volatile Constituents in Oil from Different Plant Parts of Methyl Eugenol-Rich Ocimum tenuiflorum L.f. (syn. O. sanctum L.) Grown in South India". Journal of Essential Oil Research;
Bast, Felix; Pooja Rani; Devendra Meena (2014). "Chloroplast DNA Phylogeography of Holy Basil (Ocimum tenuiflorum) in Indian Subcontinent". The Scientific World Journal. 70;
"Ocimum tenuiflorum (holy basil) - CABI Invasive Species Compendium"."ITIS Standard Report Page: Ocimum tenuiflorum";
Sundaram, R. Shanmuga; Ramanathan, M; Rajesh, R; Satheesh, B; Saravanan, D (2012). "Lc-Ms Quantification of Rosmarinic Acid and Ursolic Acid in Theocimum Sanctumlinn. Leaf Extract (Holy Basil, Tulsi)". Journal of Liquid Chromatography & Related Technologies;
Padalia, Rajendra C.; Verma, Ram S. (2011). "Comparative volatile oil composition of four Ocimum species from northern India". Natural Product Research;