Ceaiul verde: contraindicatii si beneficii asupra organismului
Ceaiul verde este originar din Asia de sud-vest, mai exact primele plantatii de ceai dateaza din China Antica din anul 3.000 inaintea erei noastre. Insasi denumirea de ceai verde vine tocmai de la faptul ca frunzele de ceai verde raman verzi chiar si dupa prepararea termica si chiar daca uscate si transportate mii de km nu isi pierd din proprietati atata timp cat mediul este uscat si curat.
Ceaiul verde este cunoscut din cele mai vechi timpuri pentru calitatile sale antioxidante benefice pentru sanatatea organismului. Frunzele de ceai verde contin o cantitate mare de polifenoli, antioxidanti importanti pentru buna functionare a organismului, dar si substante derivate din catechine, compusi organici de natura polifenolica. Cum ne ajuta ceaiul verde, pudra de ceai verde si care sunt beneficiile acestor plante pentru organism, pentru diete sau pentru piele descopera in acest material.
Cum au fost descoperite frunzele de ceai verde? Primele utilizari ceai verdeCe contine ceaiul verde? Cum se obtine pudra de ceai verde?Ce boli trateaza ceaiul verde? Tipuri de ceai verdeCe se intampla daca bei ceai verde zilnic? La ce ajuta ceaiul verde cu lamaieBeneficii ceai verde. Extract de ceai verdeContraindicatii ceai verde. Cand se bea ceaiul verdeCum au fost descoperite frunzele de ceai verde? Primele utilizari ceai verde
Despre ceaiul verde si descoperirea s-au scris multe legende. O legenda populara chineza spune ca imparatul Shennong a descoperit ceaiul in timp ce bea dintr-un bol cu apa fierbinte la umbra unui copac, in anul 2737 i.Hr. Cateva frunze se scuturara in bolul imparatului, facand culoarea apei sa se schimbe. Curios din fire, Shennong lua o sorbitura si fu placut surprins de aroma si de proprietatile revigorante ale bauturii.
Alta legenda, din vremea dinastiei Tang, atribuie raspandirea ceaiului lui Bodhidharma, fondatorul scolii budiste Zen. Acesta, dupa ce meditase in fata unui zid timp de noua ani, s-a intamplat sa adoarma. Dispretuindu-se pentru slabiciunea sa, isi taie pleoapele si acestea cazura pe pamant unde prinsera radacini, din ele crescand tufe de ceai.
In realitate, planta de ceai este mentionata in documentele lui Confucius, iar bautul ceaiului a devenit popular datorita gustului sau si a calitatilor sale medicinale. Ceainariile atrageau artistii vremii, unul dintre ei, Lu Yu (723-804) fiind autorul primului tratat despre ceai: Cha Jing (Obiceiurile ceaiului).
Cam in aceeasi perioada (648-749), ceaiul a fost introdus si in Japonia de catre un calugar budist, Gyoki; el a plantat arbustii in 49 de gradini ale templelor iar in secolul al XIII-lea un preot Zen a creat Ceremonia ceaiului (Cha-no-yu), cea mai importanta componenta a vietii sociale din perioada shogunatului.
Atunci cand vorbim de primele utilizari de ceai verde avem in minte infuzii, preparare de frunze uscate si presate direct in lichidul fierbinte. Se stie din cele mai vechi timpuri ca nfuzia de ceai verde actioneaza rapid si eficient impotriva constipatie si este un adjuvant puternic al digestiei si al asimilarii de minerale si vitamine de catre organism prin stimularea colonului si a celorlalte procese digestive . Totodata, excipientii din frunzele de ceai verde distrug bacteriile daunatoare procesului digestiv si ajuta la dezvoltarea de colonii de bacterii beneficii tractului digestiv, regland tranzitul intestinal si imbunatatind digestia intr-un mod organic.
Ultimii ani au aratat ca bauturile care contin frunze sau extract de ceai verde intaresc sistemul imunitar, datorita proprietatilor antibacteriene si antivirale, transformand ceaiul verde un element esential in tratarea formelor gripale.Acest lucru este sustinut de capacitatea catechinelor din frunze de a opri absorbtia virusului la nivel celular.
Ceaiul verde are efect tonic-energizant si anti-oboseala, si este recomandat de nutritionisti in cazul asteniilor de primavara sau de toamna. Extractul de ceai verde consumat regulat intre mese asigura in primul rand o sanatate a cavitatii bucale datorita proprietatile antibacteriene, dar protejeaza dantura impotriva demineralizarii dentare sau impotriva formarii tartrului.
citeste lucruri pe care nu le stiai despre miere
Ce contine ceaiul verde? Cum se obtine pudra de ceai verde?
Inainte de raspunde la intrebarea ce contine ceaiul verde sau cum se obtine pudra de ceai verde trebuie sa intelegem mai bine planta de ceai verde. Se stie despre ceaiul verde ca nu nu contine colesterol, grasimi saturate, trans sau mononesaturate, si nici zaharuri. Are foarte putine calorii (doar doua la 100 de mililitri) si contine substante benefice pentru organism, cum ar fi antioxidantii (polifenoli, catehine), dar si cafeina si flavanoli. Iata cantitatile de minerale si vitamine care se regasesc in 100 de mililitri de ceai verde.
- Potasiu: 27 miligrame
- Magneziu: 2 miligrame
- Sodiu: 3 miligrame
- Calciu: 3 miligrame
- Fier: 2 miligrame
- Mangan: 31 de miligrame
- Vitamina C: 6 miligrame
- Riboflavina (vitamina B2): 0,5 miligrame
- Vitamina B6: 0,1 miligrame
- Acid folic (folati): 16 miligrame
- Carbohidrati: 2 grame
- Proteine: 2 grame
Ceaiul verde este cunoscut pentru cantitatea ridicata de cafeina pe care o contine, desi asta poate varia in functie de tipul sau de marca de ceai utilizata. Comparativ cu cafeaua, ceaiul verde contine mai putina cafeina - intre 35 şi 80 de miligrame fata de 100-400 de miligrame, in cazul cafelei. Chiar si asa, ceaiul verde poate sa aiba aceleasi efecte, e drept, mai reduse ca intensitate.
Proprietatile antioxidante ale ceaiului verde l-au adus in atentia specialistilor din industria cosmetica. Tot mai multe companii de cosmetice naturale adauga extract de ceai verde sau pudra de ceai verde in produsele lor pentru a le imbunatati efectele. Cele mai des intalnite sunt cremele si lotiunile hidratante, sapunul de maini, cremele cu efect anti-imbatranire si parfumurile naturale.
Iata cateva dintre beneficiile extractului de ceai verde in cosmetica:
- ajuta la mentinerea unui ten sanatos si are un rol in protectia pielii in fata alergiilor
- antioxidantii din ceaiul verde ajuta la preventia acneei
- ceaiul verde contine un astringent natural cu efect calmant
- polifenolii ajuta la combaterea efectelor imbatranirii pielii
descopera proprietatile miraculoase ale lavandei
Ce boli trateaza ceaiul verde? Tipuri de ceai verde
Cand vorbim de ceai verde sau de bolile pe care le trateaza ceaiul verde sau daca vrem sa aflam raspunsul la intrebarea ce boli trateaza ceaiul verde trebuie sa stim ca exista mai multe tipuri de ceai verde si peste tot in lume se cultiva ceaiuri verzi cu diferite proprietati si beneficii ceai verde. Cu toate acestea trebuie stiut faptul ca substanta ceai verde contraindicatii in anumite cazuri.
Conform unor studii, ceaiul verde, prin componenta sa principala, epigalocatechina-3-galat (EGCG), are proprietati antiinflamatorii demonstrabile. Acest lucru a fost demonstrat in urma unei analize din 2019 privind utilizarea extractului de ceai verde in produsele cosmetice. Cercetatorii au descoperit ca produsele care contin extract de ceai verde au provocat raspunsuri antiinflamatorii atunci cand au fost aplicate local. In plus, au aflat ca microcirculatia la nivelul pielii s-a imbunatatit in zonele afectate.
Totodata, Potrivit unui studiu realizat in 2006, consumul de ceai verde poate reduce mortalitatea provocata de bolile cardiovasculare.
La acest studiu au participat peste 40.000 de participanti japonezi cu varste cuprinse intre 40 si 79 de ani. Studiul a inceput in anul 1994 si s-a intins pe perioada a 11 ani. Specialistii au descoperit ca persoanele care au baut cel putin cinci cani de ceai verde pe zi au avut un risc redus de mortalitate din cauza bolilor cardiovasculare.
Aceasta descoperire a fost sustinuta si de o analiza efectuata in 2016 privind ceaiul verde si bolile cardiovasculare. In analiza au fost incluse noua studii care au implicat 259.267 de persoane. Conform cercetatorilor, consumul de ceai verde a provocat rezultate favorabile in ceea ce priveste riscul de boli cardiovasculare si ischemice.
Daca vrei sa afli raspuns la intrebarea unde gasesc ceai verde de calitate sau cum aleg pastile ceai verde beneficii sau cum cumpar ceaiuri de baut zilnic trebuie sa intelegi tipurile de ceai verde. Trebuie sa te interesezi cu privire la ce ajuta ceaiul verde si cum arata ceai verde pentru potenta.
Tipuri de ceai verde:
Hojicha - este o varietate de ceai verde preparata prin prajirea frunzelor de ceai la 200 de grade Celsius, intr-un bol de portelan si apoi racirea lor. Are un gust mai putin intens si o aroma placuta, asa ca poate fi consumat si de copii.
Sencha - este o denumire mai larga care se refera la un soi de ceai verde potrivit pentru infuzii. Pentru a obtine aroma intensa, se recolteaza doar frunzele superioare ale plantei de ceai.
Kabusecha - este o varietate de ceai crescuta la umbra. Frunzele sunt ingrijite cu atentie intr-o zona ferita de razele directe ale soarelui, ceea ce va da ceaiului preparat din ele o savoare unica: intensa, bogata si proaspata.
Gyokuro - este considerata de multi drept cea mai buna varietate de ceai verde. Se obtine printr-un procedeu special: inainte de recoltare, frunzele sunt acoperite cu un paravan timp de douazeci de zile, pentru a le feri de razele directe ale soarelui.
Genmaicha - este o combinatie exotica de ceai verde si orez, specifica Japoniei. Tipul de ceai se obtine prin macinarea impreuna a unor cantitati egale de frunze de ceai verde si de orez. Bautura obtinuta din acest mix are un continut scazut de cafeina.
Matcha - este un soi de ceai verde sub forma de pulbere, macinat foarte fin, folosit in mod obisnuit in cultura japoneza, in celebra ceremonie a ceaiului. Mai este folosit si in bucataria japoneza, drept condiment in mancaruri.
Shincha - este o varietare de ceai verde preparata din primele frunze de ceai culese la inceputul sezonului. Are un gust proaspat, racoritor şi conţine o cantitate mai redusa de cafeina decat de obicei.
afla tot ce ai nevoie sa stii despre aloe vera
Ce se intampla daca bei ceai verde zilnic? La ce ajuta ceaiul verde cu lamaie
Fie ca vorbim de ceai verde chinezesc sau de alta provenienta, ramane intrebarea - Ce se intampla daca bei ceai verde zilnic. Altfel spus, se poate slabi daca se consuma ceai verde? Sau cand se bea ceaiul verde pentru a slabi? Dimineata, seara, cu o recurenta de 3 ori pe zi? La ce ajuta ceaiul verde cu lamaie? Sunt doar cateva dintre intrebarile la care vom incerca sa gasim raspuns in aceste randuri.
Pe scurt, daca vrem sa raspundem la intrebarea pentru ce este bun ceaiul verde sau ce trebuie sa stim cand vrem sa cautam beneficii ceai verde e suficient sa privim retrospectiv la informatiile din subcapitolele anterioare.
Dar sa revenim la zona de diete si detoxisifiere. Daca vrei sa ai rezultatele dorite si sa slabesti cu ceai verde, unii nutritionisti recomanda prepararea a 2-3 infuzii succesive pe zi. Poti bea o ceasca de ceai verde dupa fiecare masa sau chiar mai multe daca doresti sa scapi de kilogramele in plus si sa te tii departe de anumite afectiuni.
In plus, e bine sa ai in vedere ca ceaiul pe care il cumperi sa fie sub forma de pachete cu frunze uscate cat mai mari si nu tocate marunt sau in plicuri, pentru ca astfel va fi mai sarac in proprietati curative. Pastreaza frunzele de ceai verde in recipiente inchise ermetic, dar sa nu fie depozitate in cutii metalice sau borcane transparente. Cel mai bine se pastreaza in cutii de carton sau lemn.
Pentru a-l prepara, este nevoie de apa calda si nu fierbinte, asadar trebuie sa aiba in jur de 70 de grade pentru a te bucura cu adevarat de beneficiile acestui ceai. De asemenea, un alt aspect important este ca ceaiul sa fie lasat la infuzat 1-3 minute.
Beneficii ceai verde. Extras de ceai verde
Atunci cand vorbim de beneficii ceai verde sau extras de ceai verde trebuie sa urmarim tratatele de medicina ayurvedica din spatiul indo-asiatic. De-a lungul a mii de ani de folosire, pana la cercetarile din ultimii ai s-a ajuns la concluzia ca frunzele de ceai verde au multiple beneficii pentru organism.
Dupa cum am afirmat anterior, datorita substantelor organice la nivel microscopic pe care frunzele de ceai verde le contin, ceaiul verde a fost considerat mult timp un adevarat panaceu, un tratament universal pentru o multime de afectiuni. Motivul este simplu.
Frunzele dse ceai verde daca sunt crescute in cele mai bune conditii sunt un tot unitar de minerale, vitamine, proteine, aminoacizi cu un extraordinar rol antioxidant, anticancer si diuretic. Vitamina A pe care o contine este benefica pentru sanatatea ochilor, vitaminele B ajuta la sanatatea sistemului nervos in timp ce vitamina K regleaza tranzitul intestinal.
Vitamina E lupta impotriva imbatranirii, vitamina C energizeaza, creste imunitatea, in timp ce mineralele pe care frunzele de ceai verde le contin stimuleaza sistemul nervos si muscular iar catechinele combat radicalii liberi.
De asemenea, consumul de ceai verde reduce riscul aparitiei acidentului vascular, reduce hipertensiunea arteriala, previne aparitia infectiilor urinare si are un efect euforizant benefic, tinand la distanta depresia.
Printre puterile sale vindecatoare nenumarate, consumul de ceai verde ajuta la scaderea colesterolului rau din organism, mentinandu-l in limite normale. Chiar si atunci cand avem o alimentatie foarte bogata in grasimi, ceaiul verde la contribui la eliminarea colesterolului din bila si va bloca absorbtia sa intestinala.
Cu o actiune puternic antibacteriana, ceaiul verde detoxifica organismul, curata ficatul si sangele, iar catechinele din compozitia acestuia pot distruge bacteriile care provoaca intoxicatiile alimentare.
Un lucru mai putin stiut este faptul ca ceaiul verde poate fi folosit pe post de antialergic, atat pentru preventie cat si pentru vindecarea episoadelor alergice.
Contraindicatii ceai verde. Cand se bea ceaiul verde
Desi planta de ceai verde are multe beneficii si se poate bea ceaiul verde in orice moment al zilei, nutritionistii atrag atentia ca suplimentele pe baza de ceai verde contin niveluri mari ale unor substante active care pot declansa efectele adverse si care pot interactiona cu alte plante medicinale, cu alte suplimente ori cu alte medicamente si pot determina dereglari ale sistemului digestiv.
Totodata este bine de stiut faptul ca femeile insarcinate sau cele care alapteaza, persoanele cu probleme ale inimii sau cele cu hipertensiune arteriala, probleme renale ori probleme haptice, pacientii cu ulcer la stomac ori cei cu tulburari de anxietate nu ar trebui sa ia suplimente pe baza de ceai verde si nici extracte din ceai verde.
SURSE DOCUMENTARE:
https://www.healthline.com/nutrition/top-10-evidence-based-health-benefits-of-green-tea
https://www.medicalnewstoday.com/articles/269538#health-benefits
REFERINTE:
- Di Lorenzo, A., et al. (2017). Effects of tea and coffee consumption on cardiovascular diseases and relative risk factors;
- Filippini, T., et al. (2020). Green tea (Camellia sinensis) for the prevention of cancer;
- Guasch-Ferré, M., et al. (2017). Dietary polyphenols, Mediterranean diet, prediabetes, and type 2 diabetes: A narrative review of the evidence;
- Jurgens, T. M., et al. (2012). Green tea for weight loss and weight maintenance in overweight or obese adults;
- Koch, W., et al. (2019). Applications of tea (Camellia sinensis) and its active constituents in cosmetics;
- Kokubo, Y., et al. (2013). The impact of green tea and coffee consumption on the reduced risk of stroke incidence in Japanese population;
- Kuriyama, S., et al. (2006). Green tea consumption and mortality due to cardiovascular disease, cancer, and all causes in Japan;
- Liu, K., et al. (2013). Effect of green tea on glucose control and insulin sensitivity: A meta-analysis of 17 randomized controlled trials;