Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 18:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Cele mai intalnite afectiuni oftalmice in secolul XXI

Cele mai intalnite afectiuni oftalmice in secolul XXI

Postat in: Sanatatea ta
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 16 ianuarie 2017 Ultima actualizare: 11 ianuarie 2023

Secolul XXI nu inseamna doar multiplele transformari pe care le-a suferit lumea, mai ales datorita imensului progres tehnologic, ci si provocarile pe care le-a adus in toate domeniile, inclusiv cel medical.

Ochiul este un organ complex, poate si cea mai delicata structura care asigura vederea. Este, deci, absolut normal ca sanatatea oculara sa fie una dintre preocuparile majore ale secolului.

Cateva conditii medicale ale ochilor au luat amploare la nivel mondial, cu risc de pierdere a vederii.

Printre cele mai intalnite si grave afectiuni oftalmice in prezent se numara: cataracta, glaucomul, degenerescenta maculara si retinopatia diabetica.

Cataracta – se caracterizeaza prin pierderea transparentei cristalinului si scaderea progresiva a vederii. Este considerata principala cauza pentru pierderea vederii, fiind responsabila pentru mai mult din 51% dintre cazurile de orbire la nivel mondial.

Chiar daca are un tratament chirurgical, care garanteaza restaurarea cu succes a vederii, acesta nu este accesibil tuturor pacientilor.

Desi considerata imposibila de multi specialisti, se pare ca prevenirea cataractei poate fi posibila, respectand cateva reguli simple: protejarea ochilor de expunerea la actiunea razelor ultraviolete, dieta bogata in alimente cu un continut ridicat de antioxidanti, mentinerea colesterolului si a glicemiei in limite normale, evitarea fumatului si precautie la utilizarea medicamentelor de tip steroizi.

Glaucomul – este o conditie medicala grava, provocata de cele mai multe ori de valori foarte mari ale tensiunii intraoculare, care poate afecta nervul optic, ducand, frecvent, la orbire incurabila. Este a doua cauza de pierdere a vederii.

Principalele riscuri pentru glaucom sunt: varsta – persoanele peste 60 de ani fiind cele mai predispuse –, anumite probleme oculare, antecedentele familiale, utilizarea indelungata a medicamentelor din clasa corticosteroizilor, si chiar etnia.

Glaucomul poate fi prevenit, dar este important sa fie diagnosticat la timp, astfel incat, cu ajutorul medicatiei, sa poata fi scazuta si controlata presiunea intraoculara.

Degenerescenta maculara – este o conditie oculara comuna, care afecteaza acuitatea vizuala centrala, dar care nu provoaca orbire totala.

Cauzele acestei afectiuni sunt: varsta peste 65 de ani, antecedentele familiale, fumatul, obezitatea si bolile cardiovasculare.

Din pacate, nu exista un tratament care sa vindece degenerescenta maculara, dar se poate controla progresia bolii.

Specialistii nu au gasit o cale pentru a preveni degenerescenta maculara. Cu toate acestea, riscurile pot fi diminuate cu ajutorul unui stil de viata echilibrat: renuntarea la fumat, adoptarea unei diete adecvate, mentinerea greutatii corporale normale si implicarea in activitati fizice regulate.

Retinopatia diabetica – este o afectiune serioasa, care poate duce la scaderea acuitatii vizuale, chiar la pierderea vederii, afectand pacientii cu diabet de tip 1 si 2, ca rezultat al deteriorarii vaselor de sange de la nivelul retinei. Aceasta este cea mai comuna boala oculara la persoanele afectate de diabet, fiind provocata de valori crescute ale glicemiei pe perioade lungi de timp.

Optiunile de tratament sunt destul de limitate, mai ales ca depind de tipul si severitatea retinopatiei. O varianta o constituie panfotocoagularea laser a retinei.

Pentru a preveni retinopatia diabetica, cel mai important este sa se mentina in limite normale valorile tensiunii arteriale, glicemiei si ale colesterolului, dar foarte important este si un stil de viata echilibrat.

Text: Andreea Bunea

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 9 total

Pagina
Top 10 cele mai citite articole
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera are proprietati de hidratare a pielii, pastrand-o elastica, sanatoasa si stralucitoare. Aloe vera este perfecta pentru tenul gras, pentru ca o hraneste fara sa o incarce.
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen este unul dintre cei mai importanti indicatori pentru sanatatea ta. O saturatie scazuta poate duce la diferite complicatii si la necesitatea unei asistente medicale de urgenta sau a unei masti de oxigen. Sunt considerate normale pentru saturatia de oxigen valorile de peste 95%.
Antihistaminice: ce sunt, cum se folosesc si ce beneficii au
Antihistaminice: ce sunt, cum se folosesc si ce beneficii au
Antihistaminicele functioneaza prin oprirea unei substante numite histamina care afecteaza celulele din organism. Histamina este o substanta chimica eliberata atunci cand organismul detecteaza ceva daunator, cum ar fi o infectie.
Colagenul: ce beneficii are si de ce este important in organism
Colagenul: ce beneficii are si de ce este important in organism
Pielea reprezinta 16% din greutatea totala a corpului. Mai mult decat atat, in mod surprinzator, pana la 50 000 din celulele pielii mor in fiecare minut, iar aproape 50% din praful din gospodărie e format din celelule moarte ale pielii.
Vitamina D3: Beneficii, doza necesara si efectele carentei
Vitamina D3: Beneficii, doza necesara si efectele carentei
Vitamina D3 este una dintre numeroasele substante nutritive de care organismul are nevoie pentru a ramane sanatos. Este produsa de organism in mod natural atunci cand pielea este expusa la soare.
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazisul este o afectiune dermatologica cronica - Vezi aici care sunt cauzele aparitiei, cele mai intalnite simptome si cum poti diagnostica la timp boala pentru a aplica tratamentul corect. Psoriazisul nu afecteaza organismul doar ca boala in sine, ci, din cauza manifestarilor estetice, are un...
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Uleiul de cocos a devenit in ultimii ani unul dintre cele mai ravnite produse cosmetice datorita calitatilor sale miraculoase, atat in ingrijirea pielii, cat si a parului.
10 sfaturi pentru cand vrei sa ramai gravida
10 sfaturi pentru cand vrei sa ramai gravida
Atunci cand vrei sa ramai gravida trebuie sa stii ca nu este de ajuns sa renunti la pastilele anticonceptionale si atat. Din pacate, mediul actual de viata a facut ca gradul de fertilitate al femeilor sa scada dramatic, iar infertilitatea sa devina o problema de sanatate la nivel mondial. Este...
Smochinele: Beneficii pentru organism, reguli de consum
Smochinele: Beneficii pentru organism, reguli de consum
Smochinele sunt bogate in substante nutritive si sustin sanatatea organismului. Beneficiile consumului de smochine sunt nenumarate avand in vedere ca vorbim despre un fruct deosebit de complex. Smochinele sunt bogate in substante nutritive si sustin sanatatea organismului. Beneficiile consumului de...
Virusul Nipah: Simptome, rata de mortalitate, preventie si tratament
Virusul Nipah: Simptome, rata de mortalitate, preventie si tratament
Acest virus este gasit in special la liliacii frugivori (liliacii care se hranesc cu fructe) si poate fi transmis la oameni prin intermediul contactului direct cu fluidele corporale infectate ale animalelor sau prin consumul de produse contaminate de la animale infectate, precum laptele de liliac...