Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Cele mai intalnite afectiuni oftalmice in secolul XXI

Cele mai intalnite afectiuni oftalmice in secolul XXI

Postat in: Sanatatea ta
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 16 ianuarie 2017 Ultima actualizare: 11 ianuarie 2023

Secolul XXI nu inseamna doar multiplele transformari pe care le-a suferit lumea, mai ales datorita imensului progres tehnologic, ci si provocarile pe care le-a adus in toate domeniile, inclusiv cel medical.

Ochiul este un organ complex, poate si cea mai delicata structura care asigura vederea. Este, deci, absolut normal ca sanatatea oculara sa fie una dintre preocuparile majore ale secolului.

Cateva conditii medicale ale ochilor au luat amploare la nivel mondial, cu risc de pierdere a vederii.

Printre cele mai intalnite si grave afectiuni oftalmice in prezent se numara: cataracta, glaucomul, degenerescenta maculara si retinopatia diabetica.

Cataracta – se caracterizeaza prin pierderea transparentei cristalinului si scaderea progresiva a vederii. Este considerata principala cauza pentru pierderea vederii, fiind responsabila pentru mai mult din 51% dintre cazurile de orbire la nivel mondial.

Chiar daca are un tratament chirurgical, care garanteaza restaurarea cu succes a vederii, acesta nu este accesibil tuturor pacientilor.

Desi considerata imposibila de multi specialisti, se pare ca prevenirea cataractei poate fi posibila, respectand cateva reguli simple: protejarea ochilor de expunerea la actiunea razelor ultraviolete, dieta bogata in alimente cu un continut ridicat de antioxidanti, mentinerea colesterolului si a glicemiei in limite normale, evitarea fumatului si precautie la utilizarea medicamentelor de tip steroizi.

Glaucomul – este o conditie medicala grava, provocata de cele mai multe ori de valori foarte mari ale tensiunii intraoculare, care poate afecta nervul optic, ducand, frecvent, la orbire incurabila. Este a doua cauza de pierdere a vederii.

Principalele riscuri pentru glaucom sunt: varsta – persoanele peste 60 de ani fiind cele mai predispuse –, anumite probleme oculare, antecedentele familiale, utilizarea indelungata a medicamentelor din clasa corticosteroizilor, si chiar etnia.

Glaucomul poate fi prevenit, dar este important sa fie diagnosticat la timp, astfel incat, cu ajutorul medicatiei, sa poata fi scazuta si controlata presiunea intraoculara.

Degenerescenta maculara – este o conditie oculara comuna, care afecteaza acuitatea vizuala centrala, dar care nu provoaca orbire totala.

Cauzele acestei afectiuni sunt: varsta peste 65 de ani, antecedentele familiale, fumatul, obezitatea si bolile cardiovasculare.

Din pacate, nu exista un tratament care sa vindece degenerescenta maculara, dar se poate controla progresia bolii.

Specialistii nu au gasit o cale pentru a preveni degenerescenta maculara. Cu toate acestea, riscurile pot fi diminuate cu ajutorul unui stil de viata echilibrat: renuntarea la fumat, adoptarea unei diete adecvate, mentinerea greutatii corporale normale si implicarea in activitati fizice regulate.

Retinopatia diabetica – este o afectiune serioasa, care poate duce la scaderea acuitatii vizuale, chiar la pierderea vederii, afectand pacientii cu diabet de tip 1 si 2, ca rezultat al deteriorarii vaselor de sange de la nivelul retinei. Aceasta este cea mai comuna boala oculara la persoanele afectate de diabet, fiind provocata de valori crescute ale glicemiei pe perioade lungi de timp.

Optiunile de tratament sunt destul de limitate, mai ales ca depind de tipul si severitatea retinopatiei. O varianta o constituie panfotocoagularea laser a retinei.

Pentru a preveni retinopatia diabetica, cel mai important este sa se mentina in limite normale valorile tensiunii arteriale, glicemiei si ale colesterolului, dar foarte important este si un stil de viata echilibrat.

Text: Andreea Bunea

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 8 total

Pagina