Cerentel: Planta medicinala cu beneficii multiple pentru organism
Cerentelul face parte din categoria plantelor erbacee, regasindu-se in zonele de campie si munte. Raspandirea sa se face in locuri umede, paduri, tufarisuri, zavoaie, in curti, dar si la marginea drumurilor si apelor. Compozitia plantei include ulei eteric, heterozida care se transforma in eugenol in timpul uscarii, rasini, amidon, zaharoza, rafinoza, substante amare, taninuri hidrolizabile.
Proprietati medicinale ale cerentelului
Rizomul plantei este bogat in ulei volatil, substante amare, substante bactericide, amidon, eugenol, gumirezina, taninuri. Uleiul volatil include saruri minerale, saruri de acid malic, acid cafeic, derivati flavonici, acid ursolic, mircen, borneol, timol, alfa-terpineol, cariofilen, printre altele. Acesti compusi ii ofera plantei proprietati calmante si dezinfectante, hemostatice, analgezice, dar si astringente. Cerentelul actioneaza, de asemenea, ca cicatrizant, antiseptic si antiviral.
Amelioreaza starile depresive, melancolice, astenia psihica si fizica
Deoarece cerentelul are o compozitie complexa, aceasta este capabila sa tonifieze celulele nervoase, hranindu-le. Prin urmare, planta alunga simptomele melancolice, cele ale asteniei si depresiei.
Trateaza infectiile intestinale
Pulberea de cerentel este eficienta in cazuri de dizenterie, actionand instant asupra problemei, inlaturand diareea. In plus, planta amelioreaza crampele intestinale asociate cu diareea, reusind sa hidrateze organismul. Deoarece planta contine tanin, aceasta va trata rapid diareea, ca de altfel toate plantele ce au in componenta aceasta substanta.
Poate preveni aparitia cancerului
Cerentelul poate minimiza riscul de dezvoltare a celulelor canceroase deoarece substantele continute de acesta favorizeaza eliminarea toxinelor din organism.
Planta este de ajutor in cazuri de bronsita cronica, amigdalita si faringita
Uleiurile volatile ce intra in componenta cerentelului suprima secretiile bronsice. Preparatele pe baza de cerentel au, de asemenea, actiune antivirala si analgezica, reusind sa amelioreze durerile provocate de tuse. In plus, planta sustine si ajuta organismul sa lupte mai usor impotriva bolilor.
Creste pofta de mancare
Cerentelul este o planta ce favorizeaza cresterea apetitului, fiind de ajutor in special persoanelor ce se recupereaza dupa boli intestinale. De asemenea, planta impiedica scaderea in greutate, amplificand procesele de absorbtie a nutrientilor. Mai mult, cerentel poate fi benefic si pentru cei care doresc sa isi creasca tonusul muscular.
De ajutor in combaterea durerilor menstruale
Femeile care au dureri menstruale sau premenstruale pot utiliza decoctul de cerentel. Acesta se va prepara din doua lingurite de planta uscata peste care se toarna o cana cu apa. Preparatul se va fierbe timp de 20 minute, se lasa la racit, dupa care se imparte in 3 portii, care se vor consuma dupa fiecare masa principala. In functie de preferinte, decoctul se poate indulci cu miere.
Stopeaza hemoragia uterina
Pulberea de cerentel actioneaza asupra vaselor de sange, micsorandu-se calibru. Astfel, planta este indicata in ameliorarea si tratarea hemoragiei uterine. Pe langa combaterea hemoragiei, cerentel inlatura senzatiile de slabiciune specifice pierderii masive de sange, luptand si impotriva starilor anemice.
Inlatura durerile dentare
Actiunea analgezica a cerentelului se rasfrange si asupra combaterii durerilor dentare, iar specialistii recomanda folosirea tincturii de cerentel pentru astfel de dureri, care se va aplica local, prin comprese.
Trateaza afectiuni orale
Cerentelul poate ameliora simptomele gingivitei, stomatitelor si cele generate de prezenta aftelor bucale, fiind indicat sa se utilizeze sub forma de infuzie. Gargarele se vor face pentru 3-5 zile, de 3-4 ori pe zi. In cazul patologiilor de natura infectioasa, se poate prelungi cura cu pana la 14 zile, conform specialistilor.
Modalitati de utilizare ale plantei cerentel
Rizomul plantei se poate folosi sub forme diferite – decoct, tinctura, pulbere si infuzie. Ceaiul se poate obtine din florile si frunzele de cerentel.
Ceai de cerentel
Acesta se va obtine din partile aeriene ale plantei (flori si frunze), putand fi utilizat pentru ingerare sau gargara. Ceaiul actioneaza asupra infectiilor digestive si asupra celor bucale.
Decoct de cerentel
Decotul se obtine din radacini si rizomi de cerentel, fiind bogat in uleiuri volatile si tanin. Eficienta preparatului se observa in cazuri de hemoragie, deoarece decotul are efect in stoparea sangerarilor. Mai mult, decoctul de cerentel este un remediu excelent si pentru afectiunile respiratorii.
Decoctul se poate utilizaꓽ
Extern – se va folosi pentru spalaturi si gargara, insa pentru acest uz decoctul se va face mai concentrat.
Intern – decoctul se obtine dintr-o lingurita de planta care se fierbe in 250 ml apa, timp de 15-20 minute. Preparatul se strecoara, servindu-se neindulcit, la temperatura camerei. Se pot bea 2 pana la 3 cani pe zi.
Tinctura de cerentel
Tinctura se obtine prin amestecarea cu alcool de secara sau fructe a pulberei de cerentel. Preparatul se poate folosi pentru patologii externe, aplicandu-se local pe zonele afectat, cu ajutorul unor comprese. Tinctura de cerentel poate ajuta in reducerea intensitatii durerilor dentare.
Pulbere de cerentel
Acest tip de preparat este cel mai concentrat dintre toate, obtinandu-se prin macinarea rizomilor plantei. Pulberea de cerentel este poate ameliora simptomele asociate afectiunilor digestive, insa, de asemenea, are o importanta aparte si pentru mentinerea tonusului psihic si fizic.
Uz intern
Preparatele pe baza de cerentel se vor administra intern pentru urmatoarele conditii si afectiuniꓽ
Dureri ale dintilor
Febra tifoida
Hemoroizi
Metroragii
Tuberculoza
Bronsite cronice
Astenie
Depresie
Cefalee
Enterite infectioase
Diaree
Dizenterie
Uz extern
Preparatele pe baza de cerentel se vor administra intern pentru urmatoarele conditii si afectiuniꓽ
Gingivite
Stomatite
Blefarita
Halena
Leucoree
Afte bucale
Contraindicatii ale cerentelului
Consumul excesiv de preparate pe baza de cerentel pot cauza reactii adverse manifestate prin stari de greata, insotite de varsaturi. Persoanele care sufera de afectiuni hepatice nu trebuie sa consume sau astfel de preparate. De asemenea, femeile insarcinate si cele care alapteaza trebuie sa utilizeze preparatele cu prudenta, cerand acordul medicului ginecolog.
Radacina de cerentel contine proprietati astringente si hemostatice, precum si antidiareice, tot datorita prezentei taninului. De asemenea, planta scade permeabilitatea capilarelor, a membranelor celulare, insa ajuta si in diminuarea secretiilor mucoaselor. In plus, cerentelul are si actiune calmanta si bactericida datorita eugenolului ce rezulta din descompunerea geozidei. Aplicat extern, cerentelul exercita o actiune antiseptica.
Conform studiilor oamenilor de stiinta, radacina de cerentel va avea un potential maxim in combaterea diferitelor afectiuni daca se va culege pe data de 25 martie din fiecare an. Pentru a i se spori beneficiile, pamantul pe care se dezvolta planta trebuie sa fie umed. Radacina plantei se va usca cu mare grija, intrucat in caz contrar, cerentelul isi va putea pierde proprietatile terapeutice. Uscarea se va face lent, treptat, radacina pastrandu-se pentru a fi preparata in scop medicinal.
De ce plantele medicinale din Romania au proprietati atat de benefice?
Putini stiu de faptul ca Romania se inscrie in primele 6 tari europene in ceea ce priveste numarul de specii de plante şi animale. Vorbim de aproape 4.000 de plante superioare (ferigi şi plante cu flori) care cresc salbatice, fara sa socotim cele peste aproape 1.000 de specii hibride. Din cele aproape 4.000 specii aproape o treime nu cresc in vestul Europei. Un factor important privind plantele medicinale este acela ca Romania este situata pe paralela 45 grade, exact la mijlocul distantei dintre Poli si Ecuator.
Consecinta este ca principiile active din plante (atat cele binefacatoare cat si cele daunatoare organismului) se afla, in general in concentratii medii. Eficacitatea plantelor medicinale scade, cel mai adesea, de la Ecuator spre Poli, si, desigur, si toxicitatea lor. Cucuta este in Grecia o planta cu toxicitate mortală iar in Norvegia este specie furajera si chiar consumata de localnici ca salata. O mare calitate apreciata la speciile medicinale din România, mai ales de catre straini, este aceea ca nu sunt afectate de fenomenul poluarii chimice, si exista si azi sate unde se cultiva plante ca acum 200 de ani intr-un mediu neintinat de tehnologizare si poluare.