Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Cheratita: Cum apare boala, metode de tratament si preventie pentru aceasta infectie oculara

Cheratita: Cum apare boala, metode de tratament si preventie pentru aceasta infectie oculara

Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 27 iulie 2023

Keratita (cheratita) - cunoscuta si sub denumirea de “ ulcer cornean - este o inflamatie a corneei. Keratita rezultata din infectii (numita keratita infectioasa) poate fi cauzata de bacterii, virusuri, ciuperci si paraziti. Keratita poate aparea, de asemenea, ca urmare a altor insulte la cornee (numita keratita non-infectioasa) cum ar fi o vatamare, purtand lentilele de contact prea lungi sau ochi foarte uscati. Keratita se poate agrava si, prin urmare, consultati imediat medicul pentru a preveni pierderea vederii. Keratita poate fi infectioasa sau non-infectioasa.

Keratita infectioasa

Infectii bacteriene: Keratita bacteriana este frecventa la persoanele care poarta lentile de contact. Bacteriile pot creste pe lentilele de contact sau carcasa lentilelor de contact daca nu le curatati si le depozitati corect. Bacteriile pot proveni si din picaturi de ochi contaminate sau solutie de lentile de contact. Este mai probabil sa apara daca purtati lentile de contact cu uzura extinsa.
Infectii virale: Keratita cauzata de o infectie virala se datoreaza de obicei virusului herpes simplex, virusului varicelei sau racelii obisnuite.

Daca sunteti bolnav, aveti grija sa nu va atingeti ochii si sa va mentineti mainile curate. Infectiile repetate sunt declansate de stres, de un sistem imunitar afectat sau de expunerea la lumina soarelui. Infectii fungice: Acest tip de infectie cu keratita nu este frecventa. Poate fi cauzata de zgarierea ochiului cu o ramura sau material vegetal. Poate fi cauzata si de utilizarea necorespunzatoare a lentilelor de contact sau a picaturilor de ochi steroizi.

Infectie parazitara (cu Acanthamoeba): Acanthamoeba sunt organisme microscopice, unicelulare, fiind des intalnite in sol si in apa dulce. Cei doi mari factori de risc pentru a obtine o infectie cu Acanthamoeba sunt igiena slaba a lentilelor de contact si expunerea la apa (precum piscinele si cazile cu hidromasaj) in timp ce purtati lentile de contact.

Keratita non-infectioasa

Leziune: zgarieturile, resturile si taieturile in zona ochilor pot provoca keratita neinfectioasa. Aceste leziuni se pot intampla dintr-o varietate de surse, cum ar fi zgarieturi cu unghii, taieturi cu hartie, perii de machiaj, ramuri de copaci, lentile de contact si arsuri chimice. Leziunea poate, de asemenea, sa lase bacteriile sau ciuperca sa provoace o keratita infectioasa.
Tulburari ale pleoapelor care impiedica functionarea corecta a pleoapelor: Daca pleoapa nu se inchide corect, corneea se poate usca si se poate dezvolta keratita. Sindromul ochilor uscati: Ochii nu sunt capabili sa lase un strat protector de lacrimi (numit film lacrimogen) care spala, calmeaza si protejeaza ochiul de fiecare data cand clipiti. Ochiul devine apoi uscat si iritat, ceea ce poate duce la keratita.

Expunerea la ultraviolete intense (UV) lumina (fotokeratita): Fotokeratita este cauzata de deteriorarea corneei de lumina UV. Poate fi cauzata de reflectarea luminii UV de la soare din nisip, apa, gheata si zapada; privind direct la o eclipsa solara fara protectie pentru ochi, in saloanele de bronzare sau folosind aparate de sudura fara protectie.  

Care sunt simptomele keratitei?

Primul semn si simptomele keratitei sunt de obicei dureri de ochi, roseata si vedere incetosata. Ochiul poate da senzatia de ardere, iritatie. Semnele si simptomele keratitei includ:

Dureri de ochi
Roseata ochilor
Exces de lacrimi sau alte descarcari din ochi
Dificultate de a va deschide pleoapa din cauza durerii sau iritarii
Vedere incetosata
Scaderea vizibilitatii
Sensibilitatea la lumina (numita si fotofobie)
Senzatia de a avea ceva in ochi
Ce creste riscul de keratita?
Puteti avea un risc crescut de keratita daca:

Purtati lentile de contact: Purtarea lentilelor de contact (in special dormitul in lentile) creste riscul de keratita infectioasa si non-infectioasa.
Aveti imunitate redusa: Daca sistemul dumneavoastra imunitar a fost slabit de boli sau medicamente, aveti un risc mai mare de a dezvolta keratita.
Folositi picaturi de ochi cu steroizi: Utilizarea picaturilor de ochi steroizi pentru a trata o tulburare a ochilor va poate creste riscul de a dezvolta keratita infectioasa sau de a agrava keratita existenta.

Aveti o leziune la ochi: Daca una dintre corneele dvs. a fost deteriorata in urma unei leziuni, este posibil sa fiti mai vulnerabil la dezvoltarea keratitei. Aveti ochi uscati. Aveti o tulburare a pleoapelor care impiedica buna functionare a pleoapei. Nu purtati o protectie adecvata a ochilor (cum ar fi ochelari de soare, masca de sudare, etc.) pentru a evita expunerea la lumina UV.

Tratament pentru cheratite

Tratamentul cheratitei depinde de cauza subiacenta a infectiei. Daca este cauzata de un virus, cum ar fi virusul herpes simplex, pot fi prescrise medicamente antivirale, cum ar fi unguente sau picaturi oftalmice cu aciclovir sau trifluridina. In cazul cheratitelor bacteriene, poate fi necesara administrarea de antibiotice topice sub forma de picaturi sau unguente oftalmice. In cazurile severe sau rezistente la tratament, pot fi necesare medicamente orale sau chiar interventii chirurgicale.

Keratita non-infectioasa
Un caz foarte usor de keratita non-infectioasa se va vindeca de obicei de unul singur. Pentru cazuri usoare, medicul va poate recomanda sa utilizati picaturi lacrimogene artificiale. Daca situatia este mai severa, se pot prescrie picaturi cu antibiotice pentru a ajuta la simptome si a preveni infectia.

Keratita infectioasa
Keratita bacteriana: in functie de gravitatea infectiei, picaturile de ochi cu antibiotice pot fi utilizate pentru cazuri usoare. In cazuri moderate pana la severe, poate fi necesar sa luati antibiotice orale pentru a trata infectia.
Keratita fungica: picaturi antifungice pentru ochi si medicamente orale.
Keratita virala: picaturi lacrimogene artificiale, picaturi antivirale pentru ochi si / sau medicamente antivirale orale.
Keratita cu acanthamoeba: picaturi cu antibiotice, iar in cazuri severe, transplant de cornee.  
Tratament chirurgical
Un transplant de cornee inlocuieste o cornee deteriorata cu o cornee donatoare sanatoasa. Puteti solicita un transplant de cornee daca aveti urmatoarele:

Keratita care nu raspunde la medicamente
Cicatricea corneei care va afecteaza foarte mult vederea
Metode de prevenire
Pentru prevenirea infectiilor oculare, inclusiv a cheratitelor, urmatoarele masuri pot fi utile:

Mentineti igiena oculara adecvata, spalandu-va mainile inainte de a va atinge ochii sau de a folosi picaturi oftalmice.
Evitati contactul direct cu persoanele care au infectii oculare sau respiratorii.
Nu impartiti obiecte personale pentru ochi, cum ar fi prosopul sau ochelarii de soare.
Evitati sa va atingeti ochii cu mainile murdare sau cu degetele contaminate.
Evitati utilizarea produselor de machiaj expirate sau sa impartasiti produse cosmetice pentru ochi cu alte persoane.
Purtati ochelari de protectie in timpul activitatilor care pot implica expunerea la particule straine sau substante chimice.
In cazul persoanelor care utilizeaza lentile de contact, respectati intotdeauna regulile de igiena si purtati-le conform recomandarilor furnizate de medicul oftalmolog.

Astigmatismul: Cum se manifesta si metode de tratament

Astigmatismul reprezinta o conditie vizuala frecventa, in care simptomul principal este vederea neclara, atat la distanta cat si de aproape. Cel mai adesea, astigmatismul este cauzat de curbura neregulata a corneei, ce distorsioneaza razele de lumina care intra in ochi, nefiind focalizate corect la nivelul retinei. Exista, insa, si astigmatism cristalinian (atunci cand forma cristalinulului este neregulata) efectele asupra vederii fiind aceleasi.

Principalul simptom al astigmatismului este vederea neclara indiferent de distanta, persoanele care sufera de aceasta afectiune oculara solicitandu-si permanent ochii in incercarea de a percepe clar imaginile, acuzand adesea oboseala oculara si chiar sensibilitate la lumina. Astigmatismul este un viciu de refractie, o conditie in care este prezenta o anomalie de forma a ochiului. Acesta se poate asocia si cu alte vicii de refractie, existand asadar astigmatism simplu, miopic, hipermetropic sau mixt. In toate aceste situatii, razele de lumina nu se proiecteaza corect la nivelul portiunii posterioare a ochiului.

Bibliografie:

Dimitrios Chantzichristos; Anders Persson; Björn Eliasson; Mervete Miftaraj; Stefan Franzén; Ragnhildur Bergthorsdottir; Soffia Gudbjörnsdottir; Ann-Marie Svensson; Gudmundur Johannsson (1 April 2016). "Patients with Diabetes Mellitus Diagnosed with Addison´s Disease Have a Markedly Increased Additional Risk of Death". Cushing Syndrome and Primary Adrenal Disorders. Meeting Abstracts. Endocrine Society.

Articole similare
Mandibula: ce rol are si ce afectiuni ii sunt asociate Mandibula: ce rol are si ce afectiuni ii sunt asociate

Mandibula nu este articulata cu oasele adiacente ale craniului prin suturi, ci printr-o articulatie sinoviala numita temporomandibulara. Caracteristicile unice ale acestei articulatii permit maxilarului sa ramana fixat pe craniu, in timp ce, in acelasi timp, este capabil sa efectueze diverse miscari de rotatie si translatie care ne permit sa mestecam, sa vorbim si sa efectuam alte activitati.

25 septembrie 2024
Edited 25 septembrie 2024
citește articolul
Laringele: Responsabile cu producerea sunetelor, afectiuni asociate Laringele: Responsabile cu producerea sunetelor, afectiuni asociate

Laringele este organul vocii, dar este, de asemenea, o parte importanta a cailor respiratorii si este, de asemenea, un mecanism de protectie, deoarece impiedica trecerea alimentelor cu reflexul tusei si dinamica protectiei epiglotitei.

28 mai 2024
Edited 28 mai 2024
citește articolul
Meningita: cauze, tipuri, simptome si tratament Meningita: cauze, tipuri, simptome si tratament

Meningita este o inflamatie a membranelor care inconjoara creierul si maduva spinarii. Aceste membrane poarta denumirea de meninge. Boala poate afecta atat adultii, cat si copiii iar daca nu este tratata corespunzator poate duce si la deces.

26 martie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 7 total

Pagina