Astigmatismul: Cum se manifesta si metode de tratament
Astigmatismul reprezinta o conditie vizuala frecventa, in care simptomul principal este vederea neclara, atat la distanta cat si de aproape. Cel mai adesea, astigmatismul este cauzat de curbura neregulata a corneei, ce distorsioneaza razele de lumina care intra in ochi, nefiind focalizate corect la nivelul retinei. Exista, insa, si astigmatism cristalinian (atunci cand forma cristalinulului este neregulata) efectele asupra vederii fiind aceleasi.
Principalul simptom al astigmatismului este vederea neclara indiferent de distanta, persoanele care sufera de aceasta afectiune oculara solicitandu-si permanent ochii in incercarea de a percepe clar imaginile, acuzand adesea oboseala oculara si chiar sensibilitate la lumina.
Astigmatismul este un viciu de refractie, o conditie in care este prezenta o anomalie de forma a ochiului. Acesta se poate asocia si cu alte vicii de refractie, existand asadar astigmatism simplu, miopic, hipermetropic sau mixt. In toate aceste situatii, razele de lumina nu se proiecteaza corect la nivelul portiunii posterioare a ochiului.
Cate tipuri de astigmatism exista?
Cele doua tipuri principale de astigmatism sunt cele corneene si lenticulare. Un astigmatism corneean apare atunci cand exista un defect sau o distorsiune in cornee. Un astigmatism lenticular apare atunci cand exista o distorsiune in cristalin.
Astigmatismele sunt uneori descrise ca regulate sau neregulate. Un astigmatism obisnuit apare atunci cand ochiul nu este complet curbat. Deci, in loc sa fie rotund ca o minge de baschet, ar putea lua forma unei mingi de fotbal. Acest lucru duce adesea la vedere incetosata, distorsionata.
Un astigmatism neregulat, care este mai putin frecvent, apare si atunci cand ochiul nu este complet rotund. Dar, spre deosebire de un astigmatism obisnuit, in care ochiul este uniform deformat, un astigmatism neregulat are o curbura neuniforma. Acest defect provoaca, de asemenea, vedere distorsionata si incetosare.
Ce cauzeaza astigmatismul?
Nu se stie ce cauzeaza astigmatismul, dar genetica este un factor important. Este adesea prezent la nastere, dar se poate dezvolta mai tarziu in viata. Poate aparea si ca urmare a unei leziuni la ochi sau dupa o interventie chirurgicala la ochi. Astigmatismul apare adesea cu miopie sau hipermetropie.
Uneori, totusi, o afectiune rara numita keratoconus provoaca astigmatism. Aceasta boala oculara afecteaza corneea, determinand tesutul limpede de pe cornee sa se subtieze si sa se umfle. Acest lucru duce la vedere tulbure sau incetosata si sensibilitate la lumini puternice. Cauza keratoconusului este, de asemenea, necunoscuta, dar se crede ca este, de asemenea, ereditara.
Retineti ca, in timp ce citirea cu lumini slabe sau slabe poate ingreuna concentrarea ochilor, nu dauneaza vederii si nu provoaca astigmatism. Cu toate acestea, daca aveti deja un ochi cu astigmatism si cititi in lumina slaba, este posibil sa observati o neclaritate crescuta.
Ce sunt erorile de refractie la nivel de cornee si retina?
Astigmatismul este un tip de eroare de refractie. Acestea sunt tulburari oculare comune care ingreuneaza vederea clara. Forma ochiului nu poate curba corect lumina si, ca urmare, vederea poate deveni neclara, incetosata sau dublata. De multe ori astigmatismul este asociat si cu miopie sau hipermetropie.
Miopia (miopia) este un tip de eroare de refractie care face ca obiectele indepartate sa para neclare sau distorsionate. Alte simptome pot include dureri de cap, oboseala oculara si strabirea ochilor. Miopia apare atunci cand globul ocular este prea lung sau cand corneea se curbeaza prea mult.
Pe de alta parte, hipermetropia (hipermetropia) este o incapacitate de a va concentra asupra obiectelor de aproape - dar puteti vedea clar obiectele indepartate. Aceasta problema de vedere apare atunci cand globul ocular este prea scurt sau cand corneea nu se curbeaza suficient.
Cine este expus riscului de astigmatism?
Astigmatismul poate aparea la copii si adulti. Riscul de a dezvolta astigmatism poate fi mai mare daca aveti oricare dintre urmatoarele:
- antecedente familiale de astigmatism sau alte tulburari oculare, cum ar fi keratoconus (degenerarea corneei)
- cicatrizarea sau subtierea corneei
- miopie excesiva, care creeaza vedere incetosata la distanta
- hipermetropie excesiva, care creeaza vedere incetosata de aproape
- antecedente de anumite tipuri de interventii chirurgicale la ochi, cum ar fi operatia de cataracta (indepartarea chirurgicala a cristalinului intunecat)
Care sunt simptomele astigmatismului?
Simptomele astigmatismului pot diferi de la fiecare persoana. Unii oameni nu au deloc simptome. Simptomele primare ale astigmatismului includ:
- vedere incetosata, distorsionata sau neclara la orice distanta (de aproape si de departe)
- dificultati de a vedea noaptea
- oboseala ochilor
- crucis
- iritatie la ochi
- dureri de cap
Cum este diagnosticat astigmatismul?
Un optometrist sau un oftalmolog diagnosticheaza astigmatismul printr-un examen oftalmologic cuprinzator. Exista mai multe teste pe care optometristii si oftalmologii le pot folosi in timpul examinarii ochilor pentru a diagnostica astigmatismul. In timpul unui test de evaluare a acuitatii vizuale, medicul dumneavoastra va va cere sa cititi literele dintr-o diagrama la o anumita distanta pentru a determina cat de bine puteti vedea literele.
Un test de refractie foloseste o masina numita refractor optic. Aparatul are mai multe lentile de sticla corective de diferite rezistente. Medicul dumneavoastra va va cere sa cititi o diagrama in timp ce va uitati prin lentile care au puteri diferite ale refractorului optic. In cele din urma, vor gasi o lentila care va corecteaza vederea in mod corespunzator.
Ce sunt masuratorile prescrise pentru astigmatism?
Astigmatismul se masoara in dioptrii, care reprezinta puterea optica a lentilei. Daca ochiul tau nu are astigmatism, ai o dioptrie de 0. Daca ai, totusi, probabil ca vei avea o dioptrie mai mare de 0,5. Tratamentul nu este de obicei necesar pentru un astigmatism usor, dar este posibil sa aveti nevoie de lenti de contact sau ochelari pentru o masurare a dioptriei de 1,5 sau mai mare.
Singura parte a unei prescriptii optice asociata cu astigmatismul sunt cilindrul si axa. Partea cilindrica a prescriptiei masoara gradul sau amploarea neregulii. Medicii folosesc masuratorile axei pentru a determina locatia unui astigmatism ocular pe cornee.
Cum se trateaza astigmatismul?
Cazurile de astigmatism pot fi vindecate sau corectate prin mai multe procese si mijloace precum:
Ochelarii corectori de vedere si lentilele de contact prescrise de medic sunt cele mai frecvente si mai putin invazive tratamente pentru astigmatism.
Ortokeratologia (Ortho-K) este un tratament care foloseste lentile de contact rigide pentru a corecta temporar curbura neregulata a corneei. Veti purta lentile de contact rigide pentru perioade limitate de timp. Le puteti purta in timpul somnului si apoi le puteti elimina in timpul zilei.
Unii oameni au o vedere clara in timpul zilei, fara lentile corective, atunci cand sunt supusi Ortho-K. Beneficiile Ortho-K sunt prezente doar atunci cand il utilizati. Vederea ta va reveni la starea anterioara dupa oprirea Ortho-K.
Medicul totodata poate recomanda o interventie chirurgicala refractiva daca aveti un caz sever. Acest tip de interventie chirurgicala implica utilizarea laserelor sau a cutitelor mici pentru a-ti remodela corneea. Acest lucru va va corecta permanent astigmatismul.
Sursa: https://www.healthline.com/
Bibliografie:
1. Dimitrios Chantzichristos; Anders Persson; Björn Eliasson; Mervete Miftaraj; Stefan Franzén; Ragnhildur Bergthorsdottir; Soffia Gudbjörnsdottir; Ann-Marie Svensson; Gudmundur Johannsson (1 April 2016). "Patients with Diabetes Mellitus Diagnosed with Addison´s Disease Have a Markedly Increased Additional Risk of Death". Cushing Syndrome and Primary Adrenal Disorders. Meeting Abstracts. Endocrine Society.