Ciuperca maitake: Proprietatile si beneficiile acestei ciuperci pentru sanatate
Cum se formeaza ciuperca maitake? Ce origini are ciuperca Grigola Frondosa?
Ciuperca Grifola Frondosa are o istorie lunga de utilizari medicinale in tarile din Orientul Indepartat, de peste 2000 de ani, datorita proprietatilor sale de vindecare. Recent ciuperca a facut obiectul unui control stiintific pentru a evalua continutul de componente bioactive care modifica fiziologia umana si a fost exploatat pentru componente puternice in farmacologie, nutraceutice, si industrii cosmetice. Istoric, japonezii considerau ciupercile maitake ca hrana zeilor lor si le serveau doar pentru sarbatori mari.
Mai multi cercetatori au subliniat istoria lunga a utilizarilor medicinale traditionale ale ciupercilor, in special a ciupercii maitake, in mare parte in tarile din Orientul Indepartat, care dateaza de peste 4000 de ani. Multa vreme, ciuperca Maitake a fost utilizata ca medicament traditional pentru tratarea neurasteniei, debilitatea bolilor prelungite, insomnie, anorexie, ameteli, hepatita cronica, hipercolesterolemie, intoxicatii cu ciuperci, boli coronariene, hipertensiune arteriala. Ciupercile din specia Grifola Frondosa, adica ciupercile maitake au textura carnoasa si crocanta, cu accente de carne de vanat, fiind foarte apreciate si pentru beneficiile in ceea ce priveste sanatatea. Sunt bogate in vitamine, in special B1, B2 si D, precum si in minerale (potasiu, calciu, magneziu), fiind recunoscute pentru intarirea sistemului imunitar.
Care sunt zonele unde gasim ciuperci maitake? Care este diferenta dintre Shiitake Maitake si maitake d-fraction?
Maitake (Grifola frondosa) este o ciuperca terapeutica cunoscuta cel mai bine pentru actiunea detoxifianta, deoarece contine polizaharidele 1.3 si 1.6 beta-glucan, care actioneaza in veriga celulara, tisulara si sistemica, avand ca efect normalizarea diviziunii celulare si a sistemului imunitar. Se gaseste in manunchiuri la radacina stejarilor seculari sau ai arborilor de teak si creste in formatiuni de tip nor pana la 40 - 45 de kg.
Shiitake este de fapt o forma de ciuperca asemanatoare cu ciuperca Maitake folosita in medicina homeopata Chineza la mentinerea functiilor normale ale componentelor sistemului de aparare al organismului (granulocite, macrofage, limfocite T, celule NK si celule dendritice), la mentinerea numarului limfocitelor CD4 in fata factorilor perturbatori care produc deficienta imunitara
sustinerea activitatii celulelor sanatoase si la suportul suportul functiei normale a maduvei osoase.
D-fraction este de fapt substanta activa din ciuperca japoneza Maitake, denumita si “regele ciupercilor” sau “ciuperca dansului”, cu rol in echilibrarea imunitara. Datorita acestei componente, ciuperca Maitake este cunoscuta pentru proprietatile sale terapeutice si pentru modul in care influenteaza metabolismul uman in perioada de convalescenta sau atunci cand sistemul imunitar este slabit.
Ce contine ciuperca Maitake? Maitake proprietati
Ciuperca Maitake contine o cantitate considerabila de proteine solubile in apa. Mai mult, 18 tipuri de aminoacizi au fost regasiti in compozitia acesteia, iar cel mai abundent aminoacid a fost leucina, care detinea activitati puternice de hipoglicemie si antioxidant. De asemenea, aceasta specie contine 3,5 g fibre dietetice / 100 g, precum si cantitati semnificative de minerale majore (de exemplu, calciu, magneziu si fier).
Ciuperca Maitake este o sursa extrem de bogata de vitamine precum riboflavina, niacina, tiamina. In plus, potrivit studiilor, au fost regasite si alte vitamine, precum ar fi vitaminele B1, B2, B6, beta-caroten, C, D si E. Pe baza profilului nutritional, aceasta ciuperca are un potential ridicat de nutrienti care reflecta pozitiv beneficiile sale pentru sanatate. Contine numerosi compusi biologic activi (peste 400 de compusi), incluzand polizaharide, triterpenoizi, steroizi, acizi grasi, aminoacizi, nucleozide, proteine si alcaloizi. Compozitia ciupercii Maitake ajunse la maturitate este urmatoarea:
Calorii: 26
Carbohidrati: 4.8 gr
Proteine: 1.4 gr
Grasimi: 0.1 gr
Fibre dietetice: 1.9 gr
Niacina: 4.6 mg (23% din VZR)
Riboflavina: 0.2 mg (10% din VZR)
Cupru: 0.2 mg (9% din VZR)
Tiamina: 0.1 mg (7% din VZR)
Folat: 20.3 mg (5% din VZR)
Fosfor: 51.8 mg (5% din VZR)
Potasiu: 143 mg (4% din VZR)
Proprietatile ciupercii Maitake
Impactul terapeutic al compusilor activi din Ciuperca Maitake au fost cel mai bine evidentiati in ultimii ani in urma cercetarilor efectuate. Moleculele biologic active din ciuperca se bazeaza pe compozitia lor chimica, cu polizaharide, peptidoglicani si triterpenele fiind cei trei compusi bioactivi majoritari. In plus, aceasta ciuperca contine alti constituenti cu functii biologice distincte, cum ar fi minerale (de exemplu, germaniu), proteine, lectine, fibre brute, fenoli, enzime, steroli, si acizi grasi cu lant lung.
Activitate antimicrobiana
Ciuperca Maitake a fost raportata ca o sursa promitatoare de molecule antimicrobiene (in principal polizaharide) impotriva diferitilor agenti patogeni virali, bacterieni si fungici. Polizaharidele, cum ar fi ganoderanii, reprezinta macromolecule biologice diverse, cu o gama larga de proprietati biologice. Aceste componente au prezentat activitati biologice puternice, inclusiv, de exemplu, activitati antioxidante, anti-tumorale si antibacteriene datorita continutului de zaharuri, glicoproteine, si extracte de polizaharide.
Activitatile antiinflamatorii, hipoglicemice, antitumorigene si imunostimulante sunt printre rolurile biologice multiple ale polizaharidelor extrase din ciuperca. In ceea ce priveste peptidoglicanii, Grifola frondosa contine un proteoglucan care are activitate antivirala. In plus, au fost raportate mai multe astfel de substante regasite in Grifola Frondosa. Acizii ganoderici si lucideni sunt triterpenele majore produse de Ganoderma lucidum, in timp ce alte triterpene au fost identificate, de exemplu, ganodermice, ganoderioli si acizi ganoderali.
Activitate antioxidanta
Studii multiple de cercetare au raportat o relatie stransa intre maturitatea ciupercilor maitake si concentratia de compusi fenolici, triterpeni, polizaharide, peptida polizaharidica si activitatea sa biologica antioxidanta. Nutritionistii clinici au demonstrat ca o dieta bazata pe alimente bogate in substante antioxidante poate proteja de cancer si de multe alte boli cronice.
Activitate anti-cancer
Cancerul este inca una dintre cele mai fatale boli la nivel mondial si prezinta o provocare clinica majora, in ciuda avantului notabil al tehnicilor de diagnostic precoce si al evolutiei tehnicilor sale de tratament. Sute de specii de plante au fost cercetate ca surse pentru terapeutice noi si in acest sens, ciupercile, de exemplu, speciile Grifola, sunt surse bogate de multe componente biologic active, inclusiv agenti antitumorali.
De exemplu, polizaharidele si triterpenele sunt doua grupuri majore de compusi extrasi din Grifola, care au fost raportate ca detin activitati chimiopreventive si / sau tumoricide. In plus, activitatea antitumorala expusa de Grifola Frondosa a fost raportata in mai multe studii independente.
Efecte cardioprotectoare
S-a raportat prezenta α-tocoferolului in Grifola, care proteja mitocondriile, reducand toxicitatea cardiaca si disfunctia mitocondriala. In plus, unii cercetatoti s-au referit la efectele pozitive ale ganopolului asupra pacientilor cu boli coronariene. In plus, ciuperca maitake contine substante care pot actiona asupra sistemului imunitar si pot prezenta eficient efecte hepatoprotectoare si pot trata afectarea ficatului. Efectele hepatoprotectoare ale ciupercii. au fost studiate pe scara larga.
Efecte antiinflamatorii
Inflamatia este un raspuns fiziologic normal la o infectie sau vatamare si face parte din apararea gazdelor si vindecarea tesuturilor. Compusi ai ciupercii pot preveni inflamatia, pot mentine homeostazia intestinala si pot regla functiile de bariera imunologica intestinala, potrivit unor cercetari efectuate pe animale.
Potential prebiotic
Ciupercile sunt considerate surse neexploatate de prebiotice, cum ar fi fibre, oligozaharide (constituenti majori ai ciupercilor ) si polifenoli, care pot stimula cresterea si activitatea metabolica a membrilor benefici ai microbiotei intestinale. De exemplu, polizaharidele nedigestibile pot preveni proliferarea patogenului prin imbunatatirea cresterii probioticelor in intestin.
De ce are nevoie organismul de ciuperca Maitake? Precautii si contraindicatii
Ciuperca Maitake are un gust puternic, pamantesc, asa ca asigura-te ca iti place aroma lor inainte de a le adauga intr-o cantitate mare la preparate. Se pot pastra si in frigider dar se recomanda sa fie ambalate doar in hartie curata, sa nu se foloseasca plastic sau alt tip de ambalaje. Pentru majoritatea oamenilor, ciupercile maitake pot fi savurate in conditii de siguranta, cu un risc minim de efecte secundare. Inclusiv suplimentele care contin extract din aceasta ciuperca n-au fost o sursa de a semnala efecte adverse.
Totusi, fiind un produs cu un potential alergenic puternic, daca simti pe corp senzatia de mancarime, ai urticarie, umflaturi sau roseata, dupa ce ai consumat ciuperci maitake, intrerupe imediat utilizarea si consulta-ti medicul. Daca iei orice medicamente pentru scaderea nivelului zaharului din sange, a tensiunii arteriale sau a nivelului de colesterol, este mai bine sa discuti cu medicul inainte de a lua ciuperci maitake, pentru a evita interactiunile sau efectele secundare. In plus, daca esti gravida sau alaptezi, este mai bine sa ramai in siguranta si sa limitezi aportul pentru a preveni simptomele adverse, deoarece efectele ciupercilor maitake nu au fost inca studiate in aceste conditii.
Bibliografie:
Natural Medicines Comprehensive Database: "Reishi Mushroom."
Sanodiya, B. Current Pharmaceutical Biotechnology, December 2009.
National Cancer Institute: Medicinal Mushrooms (PDQ®): Health Professional Version.
Memorial Sloan Kettering Cancer Center, Reishi Mushroom, "Purported Uses."