Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Clavicula: rol in organism, afectiuni, boli asociate

Clavicula: rol in organism, afectiuni, boli asociate

Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 25 martie 2023

Clavicula este un os lung, in forma de litera "S", care se sprijina orizontal pe stern, pe cutia toracica superioara si pe capatul acromial al scapulei. Este o parte importanta a sistemului scheletic, deoarece joaca un rol esential in miscarea functionala zilnica, actionand ca o legatura intre scheletul axial si braul umarului. Ca urmare, clavicula este capabila sa actioneze ca un suport pentru umar, permitand ca greutatea sa fie transferata de la membrele superioare la scheletul axial.  Leziunile claviculei compromit serios activitatile de zi cu zi. Senzatia de durere in clavicula poate provoca un mare disconfort, deoarece este un os implicat in toate miscarile umarului.

Rolul si caracteristicile claviculei

Una dintre principalele functii ale claviculei, care este un os uniform, este de a lega membrele superioare ale trunchiului. Clavicula protejeaza, de asemenea, nervii si vasele care merg de la gat la umar, iar impreuna cu articulatia acromioclaviculara si cu scapula, sustin umarul, oferindu-i forta si stabilitate. Alte caracteristici ale claviculei sunt:

este palpabila in intregime;
chiar daca este un os lung, nu exista cavitate medulara (maduva osoasa), clavicula fiind compusa din os spongios (trabecular) si os compact;
forma claviculei este similara cu cea a unui „S” delicat, doua treimi mediale fiind convexe anterioral, iar a treia laterala fiind o anterioritate concava. Jonctiunea dintre treimea mediala si treimea laterala este locul in care apar cel mai frecvent fracturile claviculare;
impreuna cu muschii numiti deltoid si pectorali majori, clavicula formeaza trigonul clavipectoral, un loc care poate fi palpat in procesul coracoid al scapulei.

Cauze ale durerii de clavicula

Umarul ”inghetat”
Este o boala care reduce mobilitatea umarului. Simptomele umarului inghetat incep cu o durere care va impiedica sa va miscati bratul sau, daca o faceti, miscarea va fi foarte lenta si va provoca dureri mari. Este o patologie care poate aparea in toate tipurile de varsta, desi este mai frecventa intre 40 si 60 de ani. Cauzele care pot provoca aceasta durere sunt imbatranirea, problemele tiroidiene, diabetul, printre altele. Lipsa mobilitatii in umar poate afecta clavicula provocand dureri permanente si intense, dar poate fi calmata cu antiinflamatoare, in plus fata de fizioterapie intensa si constanta.

Dislocarea umarului
Durerea claviculara poate aparea atunci cand humerusul, care este un os in bratul superior, se deplaseaza in afara articulatiei. Simptomele pot fi variate, de exemplu, durere severa in umar si pe tot bratul. Umarul este situat foarte aproape de clavicula, astfel incat se poate ca prin dislocarea acestuia sa se poata provoca dureri ale claviculei. 

Fractura de clavicula
Fractura claviculara este o leziune destul de des intalnita, iar cauzele includ accidente rutiere, practicarea diferitelor sporturi, caderi, printre altele. Adesea, fractura se poate vindeca prin fizioterapie, analgezice, gheata, insa exista situatii in care este nevoie de o interventie chirurgicala. Semnele si simptomele unei clavicule rupte includ:

Durere care creste atunci cand se misca umarul
Umflare
Sensibilitate
Vanatai
O umflatura pe sau langa umar
O lovitura sau un scartait atunci cand incercati sa va miscati umarul

Rigiditate sau incapacitatea de a misca umarul
Deoarece osul claviculei nu se intareste complet pana la varsta de 20 de ani, copiii si adolescentii au un risc crescut pentru fracturi. Riscul se diminueaza dupa varsta de 20 de ani, dar va creste odata cu inaintarea in varsta. Majoritatea fracturilor claviculare se vindeca usor, insa complicatiile, atunci cand apar, pot include:

Vase de sange lezate
Leziuni ale nervilor – leziuni ale vaselor de sange si ale nervilor apar deoarece o clavicula fracturata are margini neregulate, care pot deteriora vasele de sange si nervii situati in apropiere.
Consolidare osoasa intarziata sau consolidare slaba
O umflatura in os, ce apare ca urmare a etapei de consolidare

Pseudoartroza congenitala a claviculei
Pseudoartroza congenitala a claviculei este o boala benigna rara, caracterizata printr-o masa nedureroasa sau umflarea claviculei. In cele mai multe cazuri, anomalia apare in clavicula dreapta, iar miscarile umarului si bratului sunt normale. Etiologia bolii este necunoscuta, iar aceasta afectiune nu este asociata cu nicio trauma sau neurofibromatoza sau displazie fibroasa.

Displazie cleidocraniana
Este o tulburare care implica dezvoltarea anormala a oaselor in zona craniului si a claviculei. Afectiunea este cauzata de o gena anormala si este mostenita ca o trasatura dominanta autozomala. Acest lucru inseamna ca trebuie sa primiti gena anormala de la un singur parinte pentru a mosteni boala. In aceasta afectiune, oasele claviculei pot fi absente sau pot avea o dezvoltare anormala. Acest lucru face ca umerii sa se uneasca in fata corpului.

Sindromul de apertura toracica
Include un grup de tulburari care apar atunci cand vasele de sange sau nervii din spatiul dintre clavicula si prima coasta sunt comprimate. Acest lucru poate provoca dureri de umar si gat si amorteala in degete. Cauzele comune ale sindromului de apertura toracica pot fi trauma fizica ca urmare a unui accident rutier, leziuni repetitive datorate activitatilor sportive sau de munca, anumite defecte anatomice (cum ar fi o coasta in plus) si sarcina. Uneori, medicii nu cunosc cauza sindromului de apertura toracica. Tratamentul pentru acest sindrom include, de obicei, fizioterapie, precum si alte masuri de ameliorare a durerii, iar in unele cazuri, medicul poate recomanda o interventie chirurgicala.

Cum sa evitati problemele cu clavicula?

Atat copiii, cat si adultii si persoanele in varsta sunt categorii vulnerabile la fracturi de clavicula si trebuie luate unele masuri pentru a le evita. Parintii ar trebui sa fie constienti de locurile in care copiii se joaca, impiedicandu-i sa cada de la inaltimi semnificative, ceea ce compromite, de asemenea, oasele bratului. In plus, atunci cand copiii sunt in activitati de recreere, fie acasa sau la scoala, ideal ar fi ca acestia sa poarte incaltaminte antiderapanta.

In cazul persoanelor in varsta, ingrijirea trebuie dublata, deoarece aceasta categorie populationala este mai predispusa la caderi, iar recuperarea osoasa este mult mai lenta si poate aduce alte complicatii. Persoanele in varsta ar trebui sa mearga mai incet si sa acorde atentie locurilor in care pasesc, evitand trotuarele abrupte, denivelate sau cu multe pietre. Persoanele in varsta ar trebui, de asemenea, sa poarte incaltaminte adecvata si, de preferinta, antiderapante, evitand astfel alunecarea care poate provoca fracturi grave la nivelul claviculei si a altor oase ale corpului.

Ce trebuie sa stii despre durerile articulare? Cand si de ce apar acestea in regiunea claviculei

Durerile articulare care apar in special la persoanele in varsta au la baza o cauza medicala. In categoria afectiunilor care afecteaza articulatiile intra osteoartrita, artrita psoriazica, artrita reumatoida, lupusul, guta, boala Lyme, fibromialgia si hipotiroidismul. De asemenea, anumite boli cu transmitere sexuala, cum este chlamydia si gonoreea, se pot manifesta prin astfel de dureri. Persoanele meteosensibile pot resimti durere la nivelul articulatiilor de fiecare data cand se schimba vremea. De asemenea, obezitatea, dar si sedentarismul pot sta la baza declansarii artralgiei. Tratamentul indicat pentru durerile articulare poate fi extern, prin aplicarea gelurilor cu actiune antiinflamatoare, insa cel mai bun remediu vine din interior si consta in suplimente alimentare pe baza de colagen, o componenta esentiala a articulatiilor si cartilagiilor.

Totodata, durerile de articulatii pot fi semn de artroza si pot aparea si ca urmare a unei accidentari, a unei lovituri puternice la nivelul acestora, caz frecvent intalnit in randul copiilor si adolescentilor. De asemenea, suprasolicitarea articulatiilor in cazul sportivilor de performanta poate conduce la aparitia durerilor. In aceste cazuri, se recomanda ameliorarea durerii prin odihna si repaos la pat, aplicarea compreselor reci cu gheata si administrarea antiinflamatoarelor. Durerile articulare pot fi acute si cronice si multe dintre ele pot fi simptomele unui tip de artroza. Cele acute sunt, de obicei, cauzate de lovituri sau infectii existente in organism, iar cele cronice sunt cauzate de o boala cronica si nu se pot vindeca, ci doar ameliora.

Bibliografie:

Ferri FF. Osteoarthritis. In: Ferri's Clinical Advisor 2019. Philadelphia, Pa.: Elsevier; 2019. https://www.clinicalkey.com. Accessed May 9, 2019;
Ferri FF. Rheumatoid arthritis. In: Ferri's Clinical Advisor 2019. Philadelphia, Pa.: Elsevier; 2019. https://www.clinicalkey.com. Accessed May 9, 2019;
Deveza LA. Overview of the management of osteoarthritis. https://www.uptodate.com/contents/search. Accessed May 9, 2019;
Weisman MH, et al. Total joint replacement for severe rheumatoid arthritis. https://www.uptodate.com/contents/search. Accessed May 9, 2019;

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 8 total

Pagina