Constipatia: De ce apare, simptome, preventie si tratament
Constipatia apare atunci cand o persoana are dificultati in evacuarea intestinului gros. Remediile la domiciliu si modificarile stilului de viata pot ajuta adesea la rezolvarea acesteia, dar uneori poate fi necesara ingrijirea medicala. Constipatia poate aparea din mai multe motive, cum ar fi atunci cand scaunul trece prea incet prin colon. Cu cat mancarea se misca mai incet prin tractul digestiv, cu atat mai multa apa va absorbi colonul si cu atat mai greu va avea loc scaunul.
Cauze ale constipatiei
Urmatoarele sunt cauze comune ale constipatiei:
Lipsa de fibre din dieta
Persoanele cu un aport ridicat de fibre introduse in dieta zilnica sunt mai putin predispuse in a avea constipatie. Acest lucru se datoreaza faptului ca fibrele promoveaza miscarile intestinale regulate, mai ales atunci cand o persoana combina fibrele cu o hidratare adecvata.
Alimentele bogate in fibre includ: fructe, legume, cereale integrale, linte, naut si alte leguminoase.
Alimentele cu continut scazut de fibre includ: alimente bogate in grasimi, cum ar fi branza, carnea si ouale, alimente foarte procesate, cum ar fi painea alba, fast-food-uri, chipsuri.
Lipsa activitatii fizice
Nivelurile scazute de activitate fizica pot conduce, de asemenea, la constipatie. Unele studii anterioare au stabilit ca persoanele cu o conditie fizica buna, inclusiv alergatorii de maraton, sunt mai putin predispusi in a suferi de constipatie decat alte persoane, desi motivele exacte raman neclare.
Unele medicamente pot creste, de asemenea, riscul de constipatie. Acestea includ:
Medicamente analgezice opioide, de exemplu codeina
Antidepresivele triciclice: Acestea includ amitriptilina si imipramina
Anumite anticonvulsivante: Exemplele includ fenitoina si carbamazepina
Blocante ale canalelor de calciu: Acestea reduc tensiunea arteriala si anumite tipuri de ritmuri cardiace scazute. Acestea includ diltiazem si nifedipina
Antiacide care contin aluminiu si/sau calciu
Diuretice: Acestea elimina excesul de lichide din organism. Acestea includ hidroclorotiazida si furosemida
Suplimente alimentare cu fier
Sindromul intestinului iritabil
Persoanele cu dificultati intestinale functionale, cum ar fi sindromul intestinului iritabil, au un risc mai mare de constipatie decat persoanele fara aceasta afectiune.
Inaintarea in varsta
Pe masura ce oamenii imbatranesc, prevalenta constipatiei tinde sa creasca, insa cauza exacta ramane necunoscuta. Pe masura ce oamenii imbatranesc, alimentele au nevoie de mai mult timp pentru a trece prin tractul digestiv. Multi oameni se misca mai putin odata ce inainteaza in varsta, ceea ce contribuie, de asemenea, la constipatie. Conditiile medicale, medicamentele si aportul scazut de fibre sau apa pot fi alti factori care provoaca constipatie la persoanele varstnice.
Schimbari in rutina
Cand o persoana calatoreste, de exemplu, isi schimba rutina obisnuita. Acest lucru poate afecta sistemul digestiv. Mancatul, dormitul si folosirea baii in alte locuri fata de locuinta pot creste riscul de constipatie.
Utilizarea excesiva a laxativelor
Laxativele pot ajuta la defecare, dar utilizarea regulata a anumitor laxative face ca organismul sa se obisnuiasca cu efectul lor. Acest lucru poate determina o persoana sa continue sa ia laxative atunci cand acestea nu mai sunt necesare. Persoana poate avea nevoie, de asemenea, de doze mai mari pentru a obtine acelasi efect. Cu cat o persoana depinde mai mult de laxative, cu atat este mai mare riscul de constipatie atunci cand inceteaza sa le utilizeze.
Nu mergeti la baie atunci cand este necesar
Daca o persoana ignora nevoia de a defeca, nevoia poate disparea treptat pana cand nu mai simte nevoia.Cu toate acestea, cu cat se amana mai mult, cu atat scaunul va fi mai uscat si mai greu.
Nu beti suficienta apa
Consumul regulat de apa ajuta la reducerea riscului de constipatie. Alte lichide potrivite includ sucuri de fructe si legume indulcite natural si supe. Este important sa retineti ca unele lichide pot creste riscul de deshidratare si pot agrava constipatia pentru unii oameni. De exemplu, persoanele predispuse la constipatie ar trebui sa limiteze aportul de sucuri cu cofeina, cafea si alcool.
Probleme colorectale
Unele afectiuni medicale care afecteaza colonul pot preveni si restrictiona trecerea scaunului, ceea ce provoaca constipatie. Exemple ale acestor conditii includ: tumori canceroase, hernie, stenoza colorectala, care este o ingustare anormala a colonului sau rectului. Alte afectiuni medicale care pot duce la constipatie:
Afectiuni neurologice: Scleroza multipla, boala Parkinson, accidentul vascular cerebral, leziunile coloanei vertebrale pot provoca constipatie.
Boli care implica functia hormonala, electrolitii sau functia renala: Acestea includ uremia, diabetul, hipercalcemia si hipotiroidismul.
Obstructie intestinala: Acest lucru poate aparea daca o tumoare blocheaza o parte a sistemului digestiv.
Conditii care afecteaza sistemul digestiv: Constipatia poate aparea la persoanele cu boala celiaca, dar si cu alte afectiuni inflamatorii.
Tratamentul cancerului: Chimioterapia si analgezicele opioide pot declansa, de asemenea, constipatie.
Constipatia este de obicei rezolvata fara un tratament prescris. In cele mai multe cazuri, modificarile stilului de viata, cum ar fi mai multe exercitii fizice, consumul sporit de fibre si o mai buna hidratare pot ajuta. Timpul necesar pentru defecare, fara stres sau intrerupere, poate ajuta, de asemenea. Oamenii nu ar trebui sa ignore dorinta de a merge la baie.
Cum si de ce apare constipatia la copii?
Dieta este principala cauza care conduce la aparitia constipatiei in randul copiilor, si aici se diferentiaza cativa factori de risc major. Trecerea de la hrana lichida la hrana solida poate bulversa tranzitul intestinal al micutilor si poate favoriza aparitia constipatiei ocazionale. De asemenea, dieta saraca in fibre si lichide este un aspect important care conduce la instalarea neplacutului simptom. Copiii care schimba frecvent formula de lapte sau consuma peste 500 ml de lapte de vaca zilnic sunt mult mai expusi tulburarilor de tranzit intestinal, in aceasta categorie intrand si micutii care mananca dulciuri in exces. Dincolo de dieta, stilul de viata al celor mici are o contributie esentiala in mentinerea unei bune digestii.
Cei care nu fac miscare suficienta isi incetinesc tranzitul intestinal, o alta cauza a constipatiei fiind si faptul ca amana mersul la toaleta, cu atat mai mult cu cat se afla in perioada de tranzit de la pampers la olita. Conform datelor, 1 din 5 copii prezinta acest comportament in perioada specificata. De asemenea, schimbarile aparute in rutina zilnica, de exemplu mersul in vacanta, pot provoca tulburari de tranzit intestinal in randul micutilor. Studiile au demonstrat ca exista si o componenta genetica, astfel, daca unul sau ambii parinti, au suferit la un moment dat de constipatie, cel mic se va confrunta, de asemenea, cu acest simptom. Tineti cont ca anumite medicamente ca, de exemplu codeina, suplimentele cu fier, antihistaminicele sau anticonvulsivele, pot cauza constipatie in randul copiilor.
Laxative - cand si cum sa le folosesti corect
Laxativele pot ameliora simptomele pe termen scurt, dar oamenii ar trebui sa le foloseasca cu atentie si numai atunci cand este necesar. Acest lucru se datoreaza faptului ca unele laxative pot avea efecte secundare grave. Daca constipatia persista, oamenii ar trebui sa vada un medic, deoarece este posibil sa fie nevoie de medicamente mai puternice. Medicul poate efectua, de asemenea, teste suplimentare.
Daca constipatia nu raspunde la tratament sau daca exista alte simptome, un medic poate sugera un studiu de imagistica abdominala, cum ar fi ultrasunetele, imagistica prin rezonanta magnetica (RMN) sau raze X pentru a vedea daca exista obstructie din cauza unui proces patologic subiacent in intestin. Daca da, o persoana poate avea nevoie de medicamente specifice sau interventii chirurgicale pentru a o rezolva. In functie de rezultatele testului si de raspunsul persoanei la terapia medicala sau chirurgicala, este posibil sa aveti nevoie de mai mult tratament.
Remedii naturale impotriva constipatiei
Unele metode de a calma constipatia fara a folosi medicamente includ:
Cresterea aportului de fibre - Adultii ar trebui sa manance intre 25 si 31 de grame de fibre in fiecare zi. Fructele si legumele proaspete, cum ar fi cerealele fortificate, sunt bogate in fibre.
Adaugarea de agenti de volum care contin fibre in alimente poate ajuta la inmuierea scaunului si la facilitarea scaunului. O optiune este sa adaugati o lingura de tarate de grau peste cerealele pentru micul dejun sau sa le adaugati intr-un iaurt sau smoothie.
Suplimentati hidratarea - Apa poate ajuta la rehidratarea organismului si la prevenirea constipatiei.
Faceti miscare in mod regulat
Stabiliti o rutina, adica un moment regulat al zilei in care sa defecati zilnic, de exemplu dimineata.
Evitati sa amanati scaunul, intrucat raspunsul la nevoile organismului pentru defecare poate ajuta la prevenirea constipatiei.
Bibliografie:
Colorectal cancer screening (PDQ) — Health professional version. National Cancer Institute. https://www.cancer.gov/types/colorectal/hp/colorectal-screening-pdq. Accessed Jan. 18, 2021;
Colon polyps. National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Disease. https://www.niddk.nih.gov/health-information/digestive-diseases/colon-polyps. Accessed Jan. 18, 2021;
Feldman M, et al., eds. Colonic polyps and polyposis syndromes. In: Sleisenger and Fordtran's Gastrointestinal and Liver Disease: Pathophysiology, Diagnosis, Management. 11th ed. Elsevier;