Crioterapia: Beneficii pentru organism si contraindicatii
Crioterapia reprezinta utilizarea generala sau locala a temperaturilor scazute in domeniul medical. Crioterapia se utilizeaza pentru tratarea diferitelor leziuni articulare sau musculare, iar primele cazuri in care s-a folosit aceasta metoda de tratament, dateaza inca din secodul XXVII. Care sunt beneficiile acestui tip de tratament si la ce sa fim atenti, descopera in materialul urmator.
Cum se foloseste crioterapia?
Cea mai populara forma de crioterapie presupune sa stai intr-o cabina de crioterapie timp de 3-5 minute. Unii oameni sunt supusi tratamentelor faciale cu crioterapie, care se aplica la rece doar pe fata. Altii folosesc o lampa de crioterapie pentru a viza anumite zone, cum ar fi o articulatie dureroasa, sau zone musculare afectate de diferite tipuri de boli inflamatorii.
Medicii folosesc crioterapia si ca metoda de anestezie locala atunci cand bolnavul are reactii alergice la anumiti compusi din cocktail-ul anestezic. Totodata, temperaturile foarte scazute pot fi folosite pentru a ingheta negii sau celulele canceroase.
Beneficii crioterapie
Studiile preliminare efectuate de diferiti cercetatori sau dermatologi au stabilit urmatoarele beneficii pentru crioterapie:
Crioterapia poate ajuta la ameliorarea durerilor musculare cauzate de boli precum artrita, precum si la unele tulburari articulare si musculare. De asemenea, poate ajuta la vindecarea mai rapida a leziunilor sportive. Medicii au recomandat multa vreme folosirea pungilor cu gheata pe muschii raniti si inflamati. Acest lucru poate creste circulatia sangelui dupa ce pachetul de gheata este indepartat, promovand vindecarea si ameliorarea durerii.
Un studiu publicat in 2000, a descoperit ca crioterapia a oferit o usurare temporara a durerii poliartritei reumatoide. Cercetarea a constatat ca crioterapia cu pachete de gheata ar putea reduce efectele daunatoare ale exercitiilor intense. Persoanele care au folosit crioterapia au raportat, de asemenea, mai putina durere.
Un alt studiu din 2017 sustine, de asemenea, beneficiile crioterapiei pentru ameliorarea durerilor musculare si accelerarea vindecarii. Cu toate acestea, studiul a constatat ca imersia in apa rece a fost mai eficienta decat crioterapia intregului corp.
Exista studii care arata faptul ca crioterapia ajuta la pierderea in greutate. Crioterapia singura nu va provoca pierderea in greutate, dar ar putea sprijini procesul. In teorie, frigul obliga corpul sa munceasca mai mult pentru a ramane cald si consuma din resurse inclusiv din stratul adipos.
Crioterapia ajuta la ameliorarea durerilor musculare din cauza accidentelor si accidentarilor. Inflamatia este o modalitate prin care sistemul imunitar lupta impotriva infectiilor. Uneori sistemul imunitar devine excesiv de reactiv. Rezultatul este inflamatia cronica, care este legata de probleme de sanatate, cum ar fi cancerul, diabetul, depresia, dementa si artrita. Ca atare, reducerea inflamatiei ar putea, de asemenea, sa imbunatateasca sanatatea generala si sa reduca riscul a numeroase afectiuni cronice.
Crioterapia ajuta la prevenirea si tratarea cancerului. Motivul? Deoarece crioterapia intregului corp ar putea reduce inflamatia, este posibil sa scada si riscul de a dezvolta cancer. Pana in prezent, nu exista dovezi ca crioterapia poate trata cancerul odata ce boala s-a dezvoltat. Cu toate acestea, crioterapia medicala este un tratament bine stabilit pentru anumite forme de cancer.
Un medic ar putea folosi crioterapia pentru a ingheta celulele canceroase de pe piele sau col uterin si, ocazional, pentru a elimina alte tipuri de cancer.
Descoperirile recente conform carora crioterapia poate reduce inflamatia sugereaza ca ar putea trata afectiunile de sanatate mintala legate de inflamatie. Unele cercetari preliminare privind crioterapia si sanatatea mintala sustin, de asemenea, aceasta afirmatie.
Un mic studiu din 2008 a descoperit ca la o treime dintre persoanele cu depresie sau anxietate, crioterapia a redus simptomele cu cel putin 50 la suta. Aceasta a fost o reducere mult mai mare decat la persoanele care nu au fost supuse crioterapiei.
Afectiunea inflamatorie cronica a pielii, cunoscuta sub numele de eczema, poate provoca mancarimi intense pe piele uscata. Un mic studiu din 2008 al persoanelor cu eczema a determinat participantii sa inceteze sa mai foloseasca medicamente pentru eczema. Apoi au incercat crioterapia. Multi dintre ei au observat imbunatatiri ale simptomelor de eczema, desi unii s-au plans de degeraturi pe zone mici ale pielii.p
Crioterapia poate ajuta la prevenirea migrenei. Intr-un studiu din 2013, cercetatorii au aplicat crioterapia pe gatul persoanelor care aveau migrene. Tratamentul le-a redus, dar nu a eliminat durerea.
Cum functioneaza crioterapia faciala
In timpul unui sesiuni de crioterapie faciala, frigul intens provoaca contractarea vaselor de sange si strangerea porilor, care este o versiune similara, dar mai intensa, a ceea ce se intampla atunci cand atingeti o bucata de gheata pe fata. Odata ce pielea revine la temperatura normala, vasele de sange se dilata rapid.
Acest lucru determina o crestere a fluxului de sange si oxigen catre fata, ceea ce poate face pielea stralucitoare si mai vibranta si, de asemenea, poate face ca buzele sa arate mai plinute. Fluxul de sange si oxigen poate face, de asemenea, ca fata sa para mai putin umflata si mai incordata.
Crioterapia, in general, poate avea beneficii pentru sanatatea persoanelor cu afectiuni ale pielii. Un studiu, de exemplu, a aratat ca crioterapia intregului corp poate ajuta la reducerea simptomelor dermatitei atopice. Exista, de asemenea, unele cercetari care sustin ideea ca temperaturile extrem de scazute pot reduce productia de sebum, reducand astfel acneea.
La ce sa sa fii atent in timpul procedurii de crioterapie
Daca ai decis sa testezi servicii medicale de crioterapie pentru tratamente dermatocosmeticre, trebuie sa tii minte urmatoarele lucruri:
Fata trebuie sa fie curatata si uscata complet;
Cand simti azotul lichid care trece printr-un furtun este important sa nu te panichezi, sa respiri si sa inspiri relaxat;
Furtunul prin care circula azot nu are voie sa stea mai mult de 3 minute;
Nu parasi sesiunea inainte de a masa tenul cu o crema de hidratare si care se regleze temperatura pielii dupa sesiune;
Contraindicatii crioterapie
Femeile insarcinate, copiii sub 18 ani, persoanele cu hipertensiune arteriala severa si persoanele cu afectiuni cardiace nu ar trebui sa incerce crioterapia sub nicio varianta, nici macar versiunea locala cu baghete speciale de racire. In plus, un tratament de crioterapie care dureaza mai mult de 5 minute poate fi fatal. Pentru ca exista riscul sa se instaleze hipotermie daca vorbim de cabina de crioterapie sau exista riscul sa inghete muschiul unde se aplica local crioterapia si sa apara necroza.
Important! O persoana nu trebuie sa doarma niciodata in timpul crioterapiei si ar trebui sa cronometreze fiecare sesiune pentru a se asigura ca nu este mai lunga decat intervalul de timp recomandat.
SURSE DOCUMENTARE:
https://www.medicalnewstoday.com/
REFERINTE:
- Abaidia, A.-E., Lamblin, J., Delecroix, B., Leduc, C., Mccall, A., Nedelec, M., ... Dupont, G. (2017, March). Recovery from exercise-induced muscle damage: Cold-water immersion versus whole-body cryotherapy. Journal of Sports Physiology and Performance;
- Costello, J. T., Baker, P. R., Minett, G. M., Bieuzen, F., Stewart, I. B., & Bleakley, C. (2015, September 18). Whole-body cryotherapy (extreme cold air exposure) for preventing and treating muscle soreness after exercise in adults, 2015;
- Filliard, J., Cunha Faria, F. D. A., Bieuzen, F., Berthelot, G., & Volondat, M. (2016). P-12 The effects of the whole body cryotherapy;
- Klimenko, T., Ahvenainen, S., & Karvonen, S.-L. (2008, June 1). Whole-body cryotherapy in atopic dermatitis. Archives of Dermatology;
- Kwiecien, S. Y., McHugh, M. P., & Howatson, G. (2017, April 10). The efficacy of cooling with phase change material for the treatment;
- Medaris Miller, A. (2016, January 25). Should you try whole body cryotherapy? U.S. News & World Report;
- Metzger, D., Zwingmann, C., Protz, W., & Jäckel, W. H. (2000, April). Whole-body cryotherapy in rehabilitation of patients;
- Misiak, B., & Kiejna, A.(2012, July). Translating whole-body cryotherapy into geriatric psychiatry--a proposed strategy for the prevention;
- Rymaszewska, J., Ramsey, D., & Chładzińska-Kiejna, S. (2008, February). Whole-body cryotherapy as adjunct treatment of depressive;
- Vieira Ramos, G., Pinheiro, C. M., Peviani Messa, S., Borges Delfino, G., de Cássia Marqueti, R., de Fátima Salvini, T., & Quagliotti Durigan, J. L. (2016, January 4). Cryotherapy reduces inflammatory response without altering muscle regeneration process;