Cuisoarele: Ce beneficii ascund aceste mirodenii pentru organism
Cuisoarele sunt mici muguri uscati din arborele de cuisoare (Syzygium aromaticum). Aceasta planta este originara din Indonezia, fiind folosita in mod traditional ca si condiment in bucataria asiatica si africana. Cuisoarele sunt de asemenea utilizate in scopuri medicinale pentru proprietatile lor antiseptice, antiinflamatorii si anestezice locale. Contin uleiuri volatile, cum ar fi eugenolul, care le confera aroma si proprietati medicinale. Aceste uleiuri au fost studiate pentru potentialul lor de a reduce inflamatia, de a diminua durerea si de a lupta impotriva bacteriilor si a altor agenti patogeni.
In bucatarie, cuisoarele sunt adesea folosite in mod obisnuit in prepararea dulciurilor si a condimentelor pentru deserturi, dar sunt si adaugate la diverse mancaruri, precum carnea de vita sau de porc, sau la diverse sosuri. Cuisoarele pot fi folosite intregi sau macinate, dar trebuie utilizate cu precautie, deoarece aroma lor puternica poate domina alte arome din mancare.
Proprietati si beneficii oferite de cuisoare
Cuisoarele au fost folosite de mii de ani ca remediu pentru diverse probleme de sanatate. De exemplu, pot ajuta la ameliorarea simptomelor de gripa si raceala, cum ar fi cefaleea, frisoanele si febra, deoarece se comporta ca un analgezic, antiseptic si antipiretic natural.
S-a raportat, de asemenea, ca poate functiona ca un tonic, avand efect tonifiant asupra corpului, inlaturand senzatia de oboseala. De asemenea, s-a raportat ca, datorita proprietatilor sale dezinfectante, cuisoarele sunt folosite pentru a mentine sanatatea orala, pentru a trata ranile, respiratia urat mirositoare si pentru a reduce durerea de dinti. De asemenea, aceasta planta este foarte utila pentru sistemul digestiv, deoarece atenueaza greata si reduce disconfortul asociat cu producerea de gaze in procesul digestiv. De asemenea, amelioreaza durerea cauzata de colici, fiind un antispasmodic natural.
Cuisoarele sunt surse de vitamine A, C, D, E, K si minerale, cum ar fi calciu, mangan, magneziu si potasiu. De asemenea, contine acizi grasi omega-3, taninuri, mucilagii, sitosterol, cromone, stigmaterol, rasini, celuloza si acid oleanolic, printre altele, combinatii naturale care ii dau proprietati antibacteriene, analgezice, afrodiziace, antispasmodice si stimulatoare. Pentru persoanele cu diabet zaharat, cuisoarele pot ajuta la scaderea nivelului de zahar din sange, datorita flavonoidelor pe care le contin.
In plus, cuisoarele au proprietati antiinflamatorii si antibiotice, precum si calitati anticoagulante, deci consumul sau este benefic pentru persoanele cu probleme cardiovasculare. De asemenea, promoveaza secretia de acid clorhidric in stomac, imbunatateste peristaltismul sau mobilizarea bolusului alimentar in tractul digestiv.
Imbunatatesc circulatia sangelui
Uleiul extras din cuisoare ajuta la imbunatatirea fluxului de circulatie a sangelui, ceea ce aduce beneficii intregului organism. In plus, pielea este mai hranita si sistemul imunitar devine mai puternic.
Analgezic natural si antiseptic
Eugenolul este o substanta prezenta in cuisoare care actioneaza ca un antiseptic natural si are proprietati antiinflamatorii. Un ceai de cuisoare poate, de asemenea, sa reduca durerile de cap, crampele menstruale, febra mai scazuta si inflamatiile in gat. In plus, consumul de cuisoare poate ajuta la eliminarea respiratiei urat mirositoare, lupta impotriva cariilor dentare si a durerilor de dinti si a problemelor gingivale.
Ajuta sistemul digestiv
Cuisoarele cresc secretia enzimelor gastrointestinale, imbunatatesc digestia si amelioreaza tulburarile stomacale si greata. Mai mult, accelereaza metabolismul, ceea ce ajuta la arderea rapida a grasimilor.
Cuisoarele au efect antioxidant
Cuisoarele sunt un antioxidant excelent care lupta impotriva radicalilor liberi si ajuta la prevenirea deteriorarii pielii, elimina urmele lasate de acnee, insa poate ajuta si in reducerea ridurilor si a liniilor fine.
Lupta impotriva infectiilor
Datorita actiunii sale antimicrobiene, cuisoarele pot fi utilizate pentru a face fata infectiilor cauzate de anumite tipuri de bacterii, in special stafilococi si E. coli, sau de ciuperci, datorita actiunii sale antifungice, care ar fi legata de prezenta eugenolului, a salicilatului de metil, a kaempferolului, a acidului galic si a acidului oleanolic in compozitia sa.
Ingrijirea ficatului
Acest condiment contine o substanta activa numita eugenol, care este deosebit de benefica pentru sanatatea acestui organ. Consumul sau poate contribui la tratamentul ficatului gras si la efectele cauzate de stresul oxidativ
Cuisoarele combat artrita
Cuisoarele contin si compusi cu proprietati antiinflamatorii, care pot ajuta la reducerea inflamatiei din corp si la ameliorarea simptomelor afectiunilor inflamatorii, cum ar fi artrita.
Imbunatatirea respiratiei
Cuisoarele pot ajuta la imbunatatirea respiratiei prin reducerea inflamatiei cailor respiratorii si prin reducerea mucusului, ceea ce poate fi util in tratarea afectiunilor respiratorii cum ar fi astmul sau bronsita.
Reduc durerea dentara
Eugenolul a fost folosit de ani de zile in stomatologie pentru a reduce durerea si inflamatia cauzate de tratamentele dentare. Potrivit mai multor studii, acest efect provine din cauza suprimarii prostaglandinelor si a altor mediatori ai inflamatiei, precum si din depresia receptorilor senzoriali implicati in senzatia de durere.
Regleaza tensiunea arteriala
Exista studii care indica faptul ca uleiul esential are un efect hipotensiv, promovand relaxarea musculara si dilatarea vaselor de sange, reducand tensiunea arteriala.
Inlatura tantarii si alte insecte
Uleiul de cuisoare contine o aroma care respinge insectele, deoarece mirosul sau caracteristic este neplacut pentru acestea. Doar zdrobiti niste cuisoare si le lasati pe o farfurie pe masa, pe care se afla fructe, nu vor aparea musculite de exemplu.
Lupta impotriva respiratiei urat mirositoare
Deoarece are proprietati antiseptice si aromatice naturale bune, cuisoarele pot fi folosite ca o optiune naturala pentru a imbunatati respiratia urat mirositoare. Pentru aceasta, ar trebui sa le mestecati sau, de asemenea, ceaiul de cuisoare, este o solutie buna pentru combaterea mirosului neplacut.
Accelereaza vindecarea
Atunci cand este utilizat direct pe piele, ulei de cuisoare sau un produs fitoterapeutic bazat pe aceasta planta, ajuta la vindecare, reduce inflamatia si iritatiile, datorita actiunii sale antiseptice. Aceasta este o optiune buna si pentru tratarea fisurilor anale, potrivit specialistilor.
Cuisoarele relaxeaza muschii si combate oboseala
Uleiul de cuisoare ajuta la relaxarea muschilor si poate fi utilizat in uleiurile de masaj. Datorita aromei sale caracteristice, este o alegere buna pentru a combate oboseala si melancolia, imbunatatind dispozitia pentru indeplinirea cu succes a sarcinilor zilnice. Un gel fitoterapeutic pe baza de cuisoare, este un analgezic excelent, putand a fi utilizat in caz de vanatai. Cuisoarele sunt o planta aromatica cu numeroase beneficii pentru sanatate, nu doar pentru utilizarea in bucatarie. Pe langa aroma si gustul sau, acestea ofera proprietati benefice organismului.
Proprietati si beneficii oferite de cardamom. Similitudini cu planta de cuisoare
La nivel nutritional, cardamomul este bogat in vitamine si minerale esentiale: magneziu, calciu, fosfor, potasiu, sodiu si fier, precum si vitaminele B2, B3 si vitamina C. Continutul de magneziu din cardamom iese in evidenta. Magneziul este esential pentru mentinerea functiilor normale ale muschilor si nervilor, intarirea sistemului imunitar, mentinerea unei batai constante a inimii si intarirea oaselor. De asemenea, ajuta la reglarea nivelului de glucoza din sange si este implicat in producerea de energie si proteine.
Calciul asigura oase si dinti puternici si rezistenti si este necesar in organism pentru a ajuta la contractia si relaxarea muschilor si a vaselor de sange. Vitaminele din grupa B ajuta organismul sa obtina energie din alimentele pe care le consumam si ajuta la formarea celulelor rosii din sange. In ceea ce priveste vitamina C, aceasta se remarca prin efectul antibacterian si puterea sa antioxidanta, esentiala pentru prevenirea imbatranirii celulelor si pentru a contribui la sanatatea buna a pielii, oaselor si tesutului conjunctiv. De asemenea, ajuta organismul sa absoarba fierul, in special fierul de origine vegetala.