Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Util: Tu stii diferentele dintre gripa si raceala?

Util: Tu stii diferentele dintre gripa si raceala?

Postat in: Mama si copilul
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 28 ianuarie 2023 Ultima actualizare: 9 ianuarie 2024

Gripa si raceala sunt boli respiratorii contagioase, dar sunt cauzate de diferite virusuri. Gripa este cauzata numai de virusurile gripale, in timp ce raceala poate fi cauzata de mai multe virusuri diferite, inclusiv rinovirusuri si coronavirusuri sezoniere. Coronavirusurile sezoniere nu trebuie confundate cu SARCoV 2, virusul care provoaca COVID-19, deoarece gripa si raceala au simptome similare, astfel ca poate fi dificil sa se faca diferenta doar luand in considerare simptomele. In general, gripa este mai grava decat raceala obisnuita, simptomele sunt de obicei mai intense si debutul este, de obicei, mai brusc. Persoanele cu raceli sunt mai susceptibile de a avea nas infundat decat persoanele cu gripa. Racelile, de obicei, nu provoaca probleme grave de sanatate, cum ar fi pneumonia, infectiile bacteriene sau spitalizarile. Gripa, in schimb, poate avea complicatii asociate grave.

Cauze ale racelii si gripei

In ceea ce priveste gripa, aceasta este cauzata de 3 virusuri gripale (A, B, C), care au mai multe tulpini. Cele din categoria A si B sunt mai frecvente, astfel incat tulpinile virale ale acestor categorii sunt cele care provoaca declansarea epidemiilor de gripa. Raceala, pe de alta parte, poate fi provocata de aproximativ 200 de virusuri, afectand in special nasul si gatul, in timp ce gripa afecteaza gatul, nasul, dar si plamanii.

Cum poti face diferenta dintre raceala si gripa?

Adesea raceala se confunda cu gripa si viceversa, insa gripa are un debut brusc si violent, generand simptome resimtite mult mai intens, putand provoca complicatii grave. Atat raceala, cat si gripa sunt infectii virale respiratorii, insa sunt cauzate de virusuri distincte. Ambele se transmit extrem de usor de la un individ la altul, astfel ca un bolnav care stranuta, tuseste ori vorbeste, poate transmite raceala sau gripa, ca atare raceala si gripa sunt deosebit de contagioase.

Gripa este o boala transmisibila acuta, care poate aparea sporadic, sezonier sau epidemic si chiar poate genera pandemie. Prezenta gripei in organism faciliteaza alte infectii, iar uneori, complicatiile fatale pot duce la pneumonie, bronsita sau chiar deces. De asemenea, gripa poate fi foarte grava, in special la pacientii cu risc ridicat, la cei afectati de astm, diabet, insuficienta cardiaca sau la varstnici si cei foarte tineri.

Virusul gripal este raspandit prin tuse si stranut, conditii aparute la persoanele afectate. Virusul se raspandeste prin aer timp de 4-6 de ore si incepe sa afecteze caile respiratorii. Boala apare intre 18 si 72 de ore dupa prima infectie, iar simptomele dureaza de obicei 5-6 zile. Una dintre particularitatile virusului gripal este variabilitatea sa genetica, fiind supus unei serii de modificari care fac imposibila recunoasterea anticorpilor formati anterior.

Virusurile care alcatuiesc gripa sunt de diferite tipuri si acest amestec are ca rezultat un alt tip de virus in fiecare an, ceea ce face dificila combaterea. Aceasta este ceea ce creeaza pandemiile ingrozitoare. Deoarece gripa si raceala au multe simptome, poate fi dificil (sau chiar imposibil) sa se faca diferenta intre ele, pe baza simptomelor

Care sunt simptomele gripei in comparatie cu simptomele racelii?

Simptomele gripei pot include febra sau senzatie de febra / raceala, tuse, durere in gat, congestie nazala, dureri musculare sau corporale, dureri de cap si oboseala. Simptomele racelii sunt de obicei mai usoare decat simptomele gripei si de obicei, racelile nu conduc la probleme grave de sanatate.

Simptomele gripei includꓽ

  • Febra (+ 38 grade Celsius)
  • Durere de cap
  • Durere in gat
  • Dureri musculare
  • Oboseala si epuizare fizica
  • Tuse uscata
  • Frisoane
  • Transpiratii abundente

In caz de gripa:

  • Spalati-va pe maini inainte de fiecare masa cu mult sapun si apa.
  • Utilizati masti de protectie in anumite cazuri.
  • Cresteti aportul de lichide.
  • Umidificati mediul inconjurator.
  • Evitati fumul de tigara.
  • Ventilati bine camera.
  • Evitati spatiile prost ventilate, in care se afla multi oameni.
  • Evitati schimbarile bruste de temperatura.


Simptomele sunt de obicei mai grave in primele 3 pana la 4 zile. La majoritatea oamenilor sanatosi, gripa va disparea in 5 pana la 7 zile, dar simptomele se pot extinde pana la aproximativ 2 saptamani. Simptomele racelii includꓽ

  • Tuse
  • Stranut
  • Secretii nazale abundente
  • Nas infundat
  • Durere de gat

Simptomele de raceala apar de obicei pe parcursul mai multor zile, comparativ cu gripa care are un debut brusc. Racelile dureaza de obicei intre 1 si 2 saptamani.

Alte diferente intre gripa si raceala

Originea gripei are particularitatea de a fi modificata din cand in cand, ceea ce face ca simptomele sale sa fie diferite si mai mult sau mai putin vizibile in functie de modificarea pe care o prezinta. Cea mai vizibila diferenta dintre raceala si gripa este intensitatea simptomelor. Spre deosebire de raceala, gripa este mult mai intensa si poate provoca febra mare timp de trei zile sau mai mult. O alta diferenta este ca gripa apare brusc si simptomele sale pot dura o saptamana sau doua. Raceala, pe de alta parte, vine treptat si are o durata mai scurta.

Raceala nu provoaca febra, sau daca o face este foarte scazuta si genereaza disconfort general si oboseala. In gripa, febra este moderata sau ridicata, iar disconfortul merge putin mai departe, provocand dureri musculare moderate sau intense, frisoane si oboseala. Exista situatii in care persoanele care au raceala pot avea si o usoara febra, oboseala, dureri de cap si de urechi. Ambele (raceala si gripa) se transmit pe calea aerului, nu doar prin stranut, tuse, ci si prin contactul cu suprafetele care au fost contaminate (birou, scaune, etc., practic pot fi o infinitate de astfel de locuri contaminate).

Debutul gripei, spre deosebire de raceala, este unul extrem de brusc si violent, astfel incat cei bolnavi descriu acest debut ca o senzatie de ”lovit de tren”. De asemenea, simptomele gripei sunt mai intense si severe, comparativ cu cele aparute in cazurile de raceala. Un aspect important de retinut este faptul ca gripa poate afecta si plamanii, pe langa nasul si gatul, iar acest fapt conduce, din nefericire, la aparitia unor afectiuni grave, precum pneumonie.

Raceala si gripa, desi par similare, cea din urma provoaca simptome mai intense, care pot afecta si plamanii, aparand astfel si alte complicatii. Este important ca persoanele care manifesta semne ce pot indica una dintre aceste afectiuni, sa se prezinte la medicul de familie pentru evaluare, iar daca starea de sanatate este puternic alterata, se va merge la cel mai apropiat spital.

Pe scurt, principala diferenta intre raceala si gripa este legata de durata de factorul cauzator. Raceala este provocata de un virus respirator, numit rinovirus, categorie in care intra peste 200 de specii de virusuri, iar gripa este provocata de virusul gripal, un virus agresiv care poate provoca epidemii. De asemenea, o alta diferenta importanta este legata de manifestare. Raceala dureaza mai putin, maxim 7-14 zile, si are simtome mai usor de suportat, pe cand gripa depaseste aceasta perioada si simptomatologia este agresiva. Pe de alta parte, daca raceala poate aparea si in sezonul cald, gripa este prezenta, in majoritatea cazurilor, doar in anotimpul rece, in aceasta perioada temperaturile fiind scazute, virusul se dezvolta mai repede.

Cum se diagnosticheaza o raceala?

Principalele simptome ale racelii sunt durerile de cap, durerile de gat, pierderea gustului si a mirosului, stranutul, nasul infundat si dificultati de respiratie, rareori aparand dureri musculare suportabile si febra pana in 38 de grade Celsius. Aceasta debuteaza cu o stare de oboseala, de moleseala generala, si poate provoca schimbari de culoare ale pielii, aceasta devenind mai palida. Pana in acest punct este greu sa facem diferenta intre gripa si raceala. Insa, primul simptom care le diferentiaza este febra mare, peste 38 de grade Celsius. Febra intotdeauna atesta o infectie in organism. De asemenea, gripa debuteaza agresiv, cu dureri musculare si abdominale, frisoane, dureri de oase, dureri si usturime la nivelul ochilor, stari de greata si voma si tuse persistenta care poate dura pana la doua luni dupa disparitia celorlalte simptome.

Raceala obisnuita se poate trata usor, fara sa fie nevoie un consult de specialitate. Tratamentul presupune antitermice, antiseptice orale si solutii pentru decongestionarea cailor respiratorii, daca este insotita si de tuse, in prima etapa, se pot lua antitusive. Cu remarcabile proprietati anti-raceala este si suplimentul alimentar Loroblis. Acesta este folosit pentru pastrarea si dezvoltarea unei flore microbiene cu rol benefic la nivelul cavitatii orale si faringelui, fiind util in terapia infectiilor usoare si medii ale tractului respirator superior. In plus, gratie ingredientului de baza, Streptococcus salivarius K12, acesta devine benefic si in terapia afectiunilor inflamatorii orale, ca de exemplu, stomatita, gingivita, candidoza sau halitoza. 

Bibliografie

Sullivan JE, et al. Clinical report — Fever and antipyretic use in children. Pediatrics. 2011; doi:10.1542/peds.2010-3852. Reaffirmed July 2016;
Renaud DL (expert opinion). Mayo Clinic, Rochester, Minn. Feb. 27, 2018;
Green JL, et al. Safety profile of cough and cold medication use in pediatrics. Pediatrics. 2017; 
Pappas DE. The common cold in children: Management and prevention. https://www.uptodate.com/contents/search. Accessed Jan. 23, 2021;
Baughn JM (expert opinion). Mayo Clinic. Feb. 12, 2021;

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 8 total

Pagina