Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 18:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Nutritie: De ce se recomanda strugurii negrii pentru consum

Nutritie: De ce se recomanda strugurii negrii pentru consum

Postat in: Dieta si sport
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 28 februarie 2023

Strugurii sunt o sursa excelenta de vitamine si substante terapeutice. Desi exista multe soiuri, utilizarea sa atat in forma proaspata, cat si adaugat in preparate dulci ori sarate, cat si in vin, il face un fruct foarte apreciat, fiind un aliment cu proprietati benefice pentru sanatate excelente. Aceste fructe sunt unul dintre alimentele care caracterizeaza dieta mediteraneana. Este fructul unei plante numite vita de vie, iar inca din cele mai vechi timpuri, strugurii au fost unul dintre cele mai cunoscute si apreciate fructe ca atare, precum si sucul sau mustul si vinul obtinut din acestia.

Strugurii, sursa de vitamine, fibre si resveratrol

Strugurii contin in principal apa (80%), carbohidrati (17%) usor asimilati, cum ar fi glucoza, fructoza, fiind o sursa buna de energie. Strugurii negri furnizeaza aproximativ 110 de calorii la o suta de grame, in timp ce strugurii albi ofera aproximativ 75. Datorita continutului ridicat de carbohidrati, nu sunt recomandati in cazul diabeticilor. Contin unele fibre sub forma de celuloza, care ajuta la combaterea constipatiei si practic nu au alte tipuri de nutrienti, cum ar fi proteinele si grasimile.

Cu toate acestea, strugurii sunt un izvor de nutrienti, continand vitaminele din grupa B si, in special, sunt bogati in vitamina B6, care este de o mare importanta pentru sistemul nervos. De asemenea, ofera beta-caroten, precursor al vitaminei A, foarte util pentru o vedere perfecta si protectia membranelor mucoase, pe langa faptul ca este un excelent antioxidant. In ceea ce priveste continutul sau in vitamina C, desi este adevarat ca strugurii au o cantitate mica din aceasta vitamina, totusi aceasta este foarte bine asimilata datorita prezentei substantelor flavonoide. In minerale, se remarca prin continutul sau de potasiu, magneziu, calciu, fier si, de asemenea, cantitati mici de cupru, mangan si seleniu. Strugurii, pe langa faptul ca sunt hranitori, exercita un efect benefic asupra organismului nostru datorita prezentei substantelor non-nutritive, dar foarte sanatoase, cum ar fi:

Resveratrol - Este o substanta prezenta in principal in coaja strugurilor negri si rosii, avand actiune antifungica (impiedica cresterea ciupercilor) si in special antioxidanta. Cercetarile recente au aratat ca are si proprietati anticancerigene.

Flavonoide (cum ar fi quercitina), antociani (pigmenti vegetali absenti in strugurii albi si verzi) si tanini, care actioneaza ca antioxidanti puternici, prevenind efectele imbatranirii, precum si oxidarea colesterolului si formarea de trombi in artere.

Beneficii pentru organism oferite de struguri

Strugurii sunt un laxativ excelent, care ajuta la combaterea constipatiei, pe langa echilibrarea florei intestinale, datorita continutului sau de fibre.
Protejeaza impotriva cancerului datorita prezentei resveratrolului.
Intaresc apararea organismului datorita continutului sau in substante antioxidante (resveratrol, flavonoide, antociani si tanini).
Incetinesc imbatranirea datorita prezentei antioxidantilor.
Purifica organismul datorita continutului ridicat de apa si fibre.
Sunt un remediu natural in cazuri de oboseala, anemie, stres fizic si mental prin actiunea tonifianta a zaharurilor si a vitaminelor pe care le contin.
Previn bolile cardiovasculare datorita prezentei flavonoidelor si a resveratrolului.
Sunt o sursa buna de nutrienti: Strugurii sunt o sursa buna de vitamine si minerale, cum ar fi vitamina C, vitamina K, potasiu, calciu si fier. Aceste substante nutritive sunt importante pentru sanatatea generala a corpului.
Protejeaza impotriva bolilor: Strugurii contin antioxidanti, cum ar fi resveratrolul si flavonoidele, care ajuta la protejarea celulelor de daunele provocate de radicalii liberi si pot reduce riscul de boli cronice, cum ar fi cancerul, bolile de inima si diabetul.
Imbunatatesc sanatatea creierului: Resveratrolul din struguri poate ajuta la imbunatatirea sanatatii creierului prin reducerea inflamatiei si imbunatatirea circulatiei sanguine in creier.
Imbunatatesc digestia: Fibrele din struguri pot ajuta la imbunatatirea digestiei si prevenirea constipatiei.
Promoveaza sanatatea pielii: Strugurii contin antioxidanti care pot ajuta la reducerea ridurilor si a altor semne ale imbatranirii pielii.
Pot imbunatati vederea: Flavonoidele din struguri pot ajuta la prevenirea degenerarii maculare si la imbunatatirea sanatatii ochilor.
Reduc inflamatia: Resveratrolul din struguri poate ajuta la reducerea inflamatiei in corp, ceea ce poate reduce riscul de boli cronice si poate imbunatati sanatatea generala.
Previn imbatranirea prematuraꓽ Coaja strugurilor negri contine resveratrol, o substanta care blocheaza radicalii liberi, fiind direct legata de imbatranire si degenerarea celulelor. Prin urmare, unii oameni considera strugurii a fi un elixir al tineretii vesnice.
Efect detoxifianteꓽ Strugurii actioneaza ca detoxifianti ai ficatului, imbunatatind problemele hepatice. Acestia sunt, de asemenea, buni pentru rinichi, deoarece ajuta la eliminarea acidului uric datorita proprietatilor sale diuretice.
Sprijina sanatatea inimiiꓽ Strugurii promoveaza starea buna a arterelor si a inimii, imbunatatesc vasodilatatia si reduc riscul de tromboza. Datorita continutului lor de potasiu, aceste fructe ajuta la reducerea tensiunii arteriale, ceea ce le face foarte potrivite pentru persoanele cu tensiune arteriala ridicata.
Struguri pentru guta si artritaꓽ Strugurii favorizeaza buna functionare a rinichilor. Acest efect este deosebit de benefic pentru ameliorarea cazurilor de guta. De asemenea, persoanele cu litiaza renala pot beneficia de consumul de struguri.
Actioneaza ca un diureticꓽ Aceste fructe ne va ajuta sa eliminam in mod natural excesul de lichid retinut in organism si va favoriza expulzarea produselor reziduale si a toxinelor din organism.
Au grija de vedereꓽ Antocianinele de struguri nu sunt numai excelente pentru prevenirea bolilor degenerative ale ochilor, cum ar fi cataracta, dar ne ajuta sa ne mentinem acuitatea vizuala pentru mai mult timp.
Struguri pentru riduriꓽ Acestia au calitatea de a intarzia aparitia ridurilor, au grija de pielea noastra si o pastreaza tanara pentru mai mult timp.

In ciuda reputatiei lor de a fi alimente bogate in zahar, strugurii abunda in nutrienti precum vitamina C, iar printre minerale se numara potasiu, cupru si fier, dar si calciu, fosfor, magneziu, mangan, sulf si seleniu. Desi au numeroase beneficii pentru sanatate, persoanele care au diabet trebuie sa ii consume in cantitati mici, intrucat strugurii pot creste valorile glicemice.

Unul dintre punctele forte ale strugurilor este capacitatea lor de purificare. In acest sens, acestia contin mai mult de 80% apa, care ajuta la hidratare si la drenarea toxinelor, astfel incat acestea sa fie eliminate mai usor, iar calciul lor (15 mg / 100 g) si alte elemente alcaline stimuleaza ficatul (un organ care echilibreaza aciditatea sangelui si il curata).

Nu in ultimul rand, strugurii sunt o gustare usor de transportat si de consumat, ceea ce ii face o alegere excelenta pentru cei care sunt mereu in miscare. De asemenea, se pot adauga in diferite retete, cum ar fi salate, smoothie-uri sau chiar intr-un preparat culinar, pe langa celebra lor utilizare in prepararea vinului.

Curiozitati despre organismul uman

Asa cum amprentele digitale sunt unice, amprenta limbii fiecarei persoane este diferita fata de celelalte.
Un adult are mai putine oase in organism decat un copil. Ne incepem viata cu 350 de oase dar, pentru ca anumite oase se unesc in timpul cresterii, la maturitate mai avem doar 206.
Nasul uman poate percepe pana la 50.000 de mirosuri diferite.
Acizii digestivi prezenti in stomacul uman sunt atat de puternici incat pot dizolva zincul si coroda otelul. Din fericire pentru noi, celulele din mucoasa gastrica a stomacului se innoiesc la maxim 3-4 zile, nelasand timp acizilor sa le dizolve.
Un plaman uman contine peste 300.000 de milioane de vase capilare. Daca aceasta ar fi puse cap la cap, s-ar intinde pe o distanta de 2400 de kilometri.
Oasele umane sunt le fel de rezistente precum granitul. Un os de marimea unei cutii de chibrituri poate suporta presiunea unui bloc de noua tone – de patru ori mai mult decat poate suporta betonul.
Cel mai mare organ al corpului uman este pielea. Ea poate acoperi, in cazul unui adult, o suprafata de 1,9 metri paatrati. De asemenea, in timpul vietii unui om, acesta pierde pana la 18 kilograme de piele moarta.
Cand doarme, un om creste in medie cu 8 milimetri, pentru ca dimineata sa revina la inaltimea initiala. Motivul este simplu… forta gravitationala care actioneaza asupra cartilagiilor.
Muschii ochiului uman se misca de circa 100.000 de ori pe zi. Pentru a ne imagina ce inseamna acest lucru, ganditi-va ca echivalentul unui asemenea efort pentru muschii picioarelor inseamna un traseu de 80 de kilometri in fiecare zi.
In 30 de minute, corpul uman degaja suficienta caldura incat sa poate fierbe 3,5 litri de apa.
O picatura de sange are nevoie de numai 30 de secunde pentru a face un circuit complet al corpului uman.

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 8 total

Pagina
Top 10 cele mai citite articole
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera are proprietati de hidratare a pielii, pastrand-o elastica, sanatoasa si stralucitoare. Aloe vera este perfecta pentru tenul gras, pentru ca o hraneste fara sa o incarce.
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen este unul dintre cei mai importanti indicatori pentru sanatatea ta. O saturatie scazuta poate duce la diferite complicatii si la necesitatea unei asistente medicale de urgenta sau a unei masti de oxigen. Sunt considerate normale pentru saturatia de oxigen valorile de peste 95%.
Antihistaminice: ce sunt, cum se folosesc si ce beneficii au
Antihistaminice: ce sunt, cum se folosesc si ce beneficii au
Antihistaminicele functioneaza prin oprirea unei substante numite histamina care afecteaza celulele din organism. Histamina este o substanta chimica eliberata atunci cand organismul detecteaza ceva daunator, cum ar fi o infectie.
Colagenul: ce beneficii are si de ce este important in organism
Colagenul: ce beneficii are si de ce este important in organism
Pielea reprezinta 16% din greutatea totala a corpului. Mai mult decat atat, in mod surprinzator, pana la 50 000 din celulele pielii mor in fiecare minut, iar aproape 50% din praful din gospodărie e format din celelule moarte ale pielii.
Vitamina D3: Beneficii, doza necesara si efectele carentei
Vitamina D3: Beneficii, doza necesara si efectele carentei
Vitamina D3 este una dintre numeroasele substante nutritive de care organismul are nevoie pentru a ramane sanatos. Este produsa de organism in mod natural atunci cand pielea este expusa la soare.
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazisul este o afectiune dermatologica cronica - Vezi aici care sunt cauzele aparitiei, cele mai intalnite simptome si cum poti diagnostica la timp boala pentru a aplica tratamentul corect. Psoriazisul nu afecteaza organismul doar ca boala in sine, ci, din cauza manifestarilor estetice, are un...
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Uleiul de cocos a devenit in ultimii ani unul dintre cele mai ravnite produse cosmetice datorita calitatilor sale miraculoase, atat in ingrijirea pielii, cat si a parului.
10 sfaturi pentru cand vrei sa ramai gravida
10 sfaturi pentru cand vrei sa ramai gravida
Atunci cand vrei sa ramai gravida trebuie sa stii ca nu este de ajuns sa renunti la pastilele anticonceptionale si atat. Din pacate, mediul actual de viata a facut ca gradul de fertilitate al femeilor sa scada dramatic, iar infertilitatea sa devina o problema de sanatate la nivel mondial. Este...
Smochinele: Beneficii pentru organism, reguli de consum
Smochinele: Beneficii pentru organism, reguli de consum
Smochinele sunt bogate in substante nutritive si sustin sanatatea organismului. Beneficiile consumului de smochine sunt nenumarate avand in vedere ca vorbim despre un fruct deosebit de complex. Smochinele sunt bogate in substante nutritive si sustin sanatatea organismului. Beneficiile consumului de...
Virusul Nipah: Simptome, rata de mortalitate, preventie si tratament
Virusul Nipah: Simptome, rata de mortalitate, preventie si tratament
Acest virus este gasit in special la liliacii frugivori (liliacii care se hranesc cu fructe) si poate fi transmis la oameni prin intermediul contactului direct cu fluidele corporale infectate ale animalelor sau prin consumul de produse contaminate de la animale infectate, precum laptele de liliac...